ЗВЕРНЕННЯ

Харківської обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо ремонту автомобільної дороги Р-78 «Харків-Зміїв-Балаклія-Гороховатка»

 

Одним з пріоритетних напрямків роботи Уряду України оголошено відновлення доріг, оскільки це є питанням посилення транзитного потенціалу України, передусім як країни – учасниці декількох транспортних коридорів, а також питання підвищення безпеки руху, яке включає будівництво безпечних переходів, встановлення вагових комплексів, імплементацію оновлених правил дорожнього руху, оновлення технічної складової утримання доріг. Глава Уряду вийшов з ініціативою підвищення уваги до проблеми безпеки дорожнього руху і удосконалення норм будівництва доріг з метою перевірки якості будівництва та ефективного використання коштів.

Разом з тим, громада Харківської області стурбована станом автомобільних доріг загального користування  та якістю проведених ремонтних робіт, про що свідчать численні звернення жителів області до депутатів Харківської обласної ради. Значна кількість таких звернень стосується вкрай незадовільного стану дороги державного значення Р-78 «Харків- Зміїв-Балаклія-Гороховатка».

Вказана дорога має велике навантаження та високу інтенсивність руху як громадського, так і спеціального транспорту. Це насамперед обумовлено тим, що по зазначеній  трасі здійснюють рух автомашини мешканців 5 адміністративних районів, а також спецавтомобілі, які обслуговують виробничі потужності Зміївської ТЕС, ГПУ «Шебелинкагазвидобування» та інших великих промислових підприємств області.  Технічний стан дороги Р-78  є незадовільним, а в деяких місцях навіть небезпечним для руху автомобільного транспорту.

Депутатами Харківської обласної ради були направлені численні звернення до Харківської обласної державної адміністрації, Служби автомобільних доріг у Харківській області стосовно необхідності приведення вищезазначеної дороги до належного стану та контролю за виконанням плану Служби автомобільних доріг у Харківській області на 2018 рік, яким передбачено проведення робіт з відновлення найбільш зруйнованих ділянок дороги Р-78 загальною протяжністю 8 км, вартістю 51 млн. грн.

Зважаючи на гостроту питання, хід ремонтних робіт знаходиться під постійним громадським контролем, і стурбованість громадськості цим питанням має об’єктивні підстави: роботи, що проводяться, не відповідають затвердженим проектам і планам, ремонт здійснюється неякісно, з порушенням термінів та технологічних норм. Недотримання строків проведення ремонтно-відновлювальних робіт загрожує своєчасному освоєнню  бюджетних коштів у повному обсязі.

Підтримуючи ініціативи Прем’єр-міністра України щодо підвищення уваги до проблеми безпеки дорожнього руху та враховуючи стратегічне значення автомобільної дороги Р-78, звертаємося до Кабінету Міністрів України з пропозицією здійснити комплекс заходів, спрямованих на контроль за  якістю будівництва та ремонту  дороги державного значення Р-78 «Харків-Зміїв-Балаклія-Гороховатка» та ефективного використання коштів, передбачених на проведення цих робіт

 

 

 

СХВАЛЕНО

Рішення обласної ради

від ___ червня 2018 року № ______

(_____ сесія VІI скликання)