ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Харківської обласної ради «Про внесення змін до регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії  злочинності на території Харківської області на 2018 – 2019 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 01 березня 2018 року № 656-VIІ»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

 

В умовах проведення операції Об’єднаних сил значно зросла і продовжує збільшуватися: кількість судових експертиз, пов’язаних із встановленням обставин застосування та дій військових формувань;  потреба встановлювати обставини, що призвели до настання тяжких наслідків, загибелі людей, втрати озброєння, військової техніки, об’єктів державної влади та інфраструктури, особистого майна громадян; потреба у встановленні відповідності дій (бездіяльності) посадових осіб вимогам керівних документів.

Враховуючи близькість Харківської області до зони бойових дій, питома вага балістичних, вибухотехнічних, пожежно-технічних та інших видів експертиз призначається правоохоронцями саме в Харківському науково-дослідному інституту судових експертиз ім. Засл. проф. М.С.Бокаріуса. Для виконання зазначених експертиз украй необхідне придбання програмного забезпечення та комп’ютерної техніки.

 

2. Мета і завдання прийняття рішення.

 

Метою рішення є виділення коштів Харківському науково-дослідному інституту судових експертиз ім. Засл. проф. М.С.Бокаріуса на забезпечення придбання новітніх програмних продуктів та комп’ютерного обладнання для Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса з метою виконання судових, балістичних, вибухотехнічних, трасологічних, інших криміналістичних, економічних та комп’ютерно-технічних експертиз, які призначаються правоохоронними органами у кримінальних провадженнях про тероризм, незаконний обіг вогнепальної зброї, вбивства, повідомлення про мінування державних будівель, нецільове використання бюджетних коштів та інші тяжкі злочини.

 

3. Загальна характеристика та основні положення проекту рішення.

 

Внесення змін до чинної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії  злочинності на території Харківської області на 2018 – 2019 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 01 березня 2018 року № 656-VIІ.

 

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання.

 

Цей проект рішення розроблений відповідно до регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2018 – 2019 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 01 березня 2018 року № 656-VIІ.

 

5. Фінансово-економічне обґрунтування.

 

Фінансове забезпечення Програми здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету.

 

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття рішення.

 

Прийняття рішення буде сприяти: підвищенню якості досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень; забезпеченню належного рівня протидії, виявленню, припиненню терористичної діяльності, усуненню та мінімізації наслідків, реалізації заходів, спрямованих на вилучення зброї, боєприпасів, вибухових речовин, що перебувають у незаконному обігу, протидії незаконному обігу наркотичних, психотропних, сильнодіючих речовин, їх аналогів та прекурсорів, протидії  незаконному виготовленню та реалізації підакцизних товарів (нафтопродуктів та їх компонентів), зниженню рівня нелегальної міграції, запобіганню правопорушень, пов’язаних із незаконним обігом алкогольної продукції, протидії правопорушенням проти громадської моралі та торгівлі людьми, запобіганню правопорушенням, що вчиняються з використанням телекомунікаційних мереж та мережі Інтернет; протидії нецільовому використанню бюджетних коштів та іншим тяжким злочинам.

 

 

 

Голова постійної комісії обласної ради

з правових питань, регуляторної політики,

законності, громадського порядку,

боротьби з корупцією та злочинністю                                       А. Русецький