ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Харківської обласної ради «Про внесення змін до обласної програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2014 – 2018 роки, затвердженої рішенням

обласної ради від 19 грудня 2013 року № 885-VI (зі змінами)»

 

Проект рішення розроблено з метою створення умов для навчання та виховання дітей, підготовки батьків дітей молодшого шкільного віку закладів загальної середньої освіти до Нової української школи.

Міністерством освіти і науки України розроблено Концептуальні засади реформування середньої освіти, які передбачають побудову Нової української школи. Ухвалення нового Закону України «Про освіту» дозволяє провести глибоку всеосяжну освітню реформу, яка розпочнеться з 1 вересня 2018 року. Реформою передбачено оновлення й зміни змісту, структури, форм, методів, умов навчання.

Нова школа працюватиме на засадах педагогіки партнерства, що включає в себе: повагу до особистості, доброзичливість і позитивне ставлення, довіру у відносинах, взаємоповагу, діалог, взаємодію. В основу педагогіки партнерства покладено спілкування, взаємодію та співпрацю між учителем, учнями й батьками.

Тільки спільними зусиллями педагогів, батьків і громадськості можна реалізувати мету і завдання реформи, забезпечити дітям якісну освіту і гідне життя в Україні. Для цього необхідно налагодити спілкування, взаємодію та співпрацю між учителями, учнями і батьками. Всі мають бути об’єднані спільними цілями і прагненнями, бути однодумцями.

Для забезпечення успішної реалізації мети і завдань реформи необхідно проводити роз’яснювальну роботу з батьками, поширювати інформацію про сутність реформи та особливості Нової української школи, на що спрямовано проект рішення.

У зв’язку з цим необхідно у розділі VІІ «ЗАХОДИ ПРОГРАМИ»:

1)  викласти підпункт 5 та узагальнюючу позицію «Всього» пункту 2.6. «Матеріально-технічний розвиток загальноосвітніх навчальних закладів» підрозділу 2 «Загальна середня освіта» у новій редакції (додаток 1);

2) викласти підпункт 2 та узагальнюючу позицію «Всього» пункту 5.2. «Матеріально-технічний розвиток закладів освіти, які фінансуються з обласного бюджету» підрозділу 5 «Корекційна та інклюзивна освіта» у новій редакції (додаток 2).

Дані зміни не потребують додаткового фінансування та будуть здійснені у межах загальних видатків обласного бюджету, виділених на реалізацію  заходів обласної програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» у 2018 році.

 

 

Заступник директора Департаменту

науки і освіти обласної  державної

адміністрації – начальник управління

освіти і науки                                                                                                В. ІГНАТЬЄВ