ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення обласної ради

«Про звернення Харківської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Бюджетного кодексу України в частині зарахування 5 % рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату до спеціального фонду місцевих бюджетів».

 

Фінансова децентралізація дала зростання місцевим бюджетам, в тому числі, і зарахування 5% рентної плати від видобутку природного газу, нафти та газового конденсату до місцевих бюджетів. За прогнозами цього року Харківська область повинна отримати близько 700 млн.грн. цих надходжень. Згідно з Бюджетним кодексом України зарахування зазначених коштів до загального фонду місцевих бюджетів ускладнює використання їх коштів на вирішення проблем соціально-економічного характеру.

Враховуючи наявні потреби місцевих бюджетів у соціально-економічному розвитку пропонується звернутися до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з пропозицією внести зміни до Бюджетного кодексу України, а саме: вилучити пункти 41 і 42  статті 64, пункт 41 статті 66 та пункт 31  статті 69, спрямувавши надходження 5% рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату до спеціального фонду місцевих бюджетів (стаття 71 Бюджетного кодексу України), що дасть можливість більш ефективного використання цих коштів, у тому числі на забезпечення розвитку дорожнього господарства та інфраструктури громад.

 

 

Заступник голови

фракції партії «Відродження»  

в обласній раді                                                                                             М.Тітов