Інформація про виконання у 2017 році
Програми розвитку овочівництва, картоплярства та переробної галузі в Харківській області на період до 2020 року, затвердженої рішенням обласної ради від 01 березня 2012 року № 354-VI

Програма розвитку овочівництва, картоплярства та переробної галузі в Харківській області на період до 2020 року (далі – Програма) розроблена на виконання Плану першочергових заходів з розвитку виробництва картоплі та овочів, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.05.2011 № 475-р, та у відповідності з положеннями Концепції розвитку овочівництва та переробної галузі, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31.10.2011 №1120-р.

Метою та завданням програми є досягнення гарантованого цілорічного забезпечення потреби населення області у продукції овочівництва і картоплярства за помірними цінами в кількості та асортименті, визначених науково обґрунтованими нормами споживання.

Програма передбачає надання пріоритетного розвитку овочівництву закритого і відкритого ґрунту та збільшенню обсягів виробництва овочів і картоплі в сільськогосподарських підприємствах.

            Не дивлячись на те, що Програма не фінансувалася, виробництво овочів та картоплі в області має стабільну стійку тенденцію до зростання - це дає смогу забезпечувати населення області у повному обсязі.

За обсягами виробництва овочів Харківщина стабільно входить в число п’яти регіонів, які є найбільшими виробниками цієї продукції в Україні.

Річна потреба у споживанні населенням області овочевих культур складає 454,1 тис. тонн. По овочевих культурах виробництво складає 692,4 тис. тонн, що повністю забезпечує внутрішню потребу області та є третім показником обсягу виробництва цієї продукції серед регіонів.

У 2017 році в цілому по Харківській області вироблено 687,7 тис. тонн овочів, що є третім показником обсягу виробництва цієї продукції серед регіонів України.

Виробництво овочів за  2012-2017 роки по Харківській області

Роки

Всі категорії

С/г підприємства

Господарства населення

Зібрана площа, тис. га

Валовий збір, тис. т

Урожайність, ц/га

Зібрана площа, тис. га

Валовий збір, тис. т

Урожайність, ц/га

Зібрана площа, тис. га

Валовий збір, тис. т

Урожайність, ц/га

2012

35,6

654,1

183,8

0,763

20,5

268,9

34,8

633,1

182,0

2013

33,5

664,5

198,1

0,614

27,0

439,2

32,9

637,5

193,6

2014

31,5

665,8

211,1

0,832

38,9

467,1

30,7

626,9

204,2

2015

30,6

689,3

225,3

0,510

26,5

518,8

30,1

662,8

220,3

2016

30,6

692,5

226,5

0,628

26,3

436,0

30,0

666,2

222,3

2017

30,9

687,7

222,3

0,503

21,4

424,7

30,4

666,3

219,0

Обсяги виробництва овочів є стабільними, проте, площі зайняті під овочевими культурами в області почали зменшуватись у 2012 році – 35,6 тис. га і у 2015 та 2016 роках до 30,6 тис. га.

 

Овочів закритого ґрунту у 2017 році було вироблено 71,3 тис. тонн, що на 29,6% більше проти 2015 року. Проте частка овочів закритого ґрунту у загальному обсязі їх виробництва поки що залишається незначною - до 10,5%.

 

Виробництво овочів у закритому ґрунті за  2012-2017 роки

 по Харківській області

Роки

Всі категорії

С/г підприємства

Господарства населення

Зібрана площа, тис. га

Валовий збір, тис. т

Урожайність, ц/га

Зібрана площа, тис. га

Валовий збір, тис. т

Урожайність, ц/га

Зібрана площа, тис. га

Валовий збір, тис. т

Урожа

йність, ц/га

2012

0,159

44,3

2781,1

0,049

14,9

3033,5

0,110

29,4

2668,5

2013

0,159

43,1

2702,5

0,050

13,9

2814,5

0,110

29,2

2651,4

2014

0,163

42,0

2570,9

0,053

14,0

2629,4

0,110

28,0

2542,7

2015

0,337

70,4

2068,2

0,037

9,2

2293,2

0,300

61,2

2038,2

2016

0,351

71,3

2027,9

0,051

9,4

1824,9

0,300

61,9

2062,5

2017

0,344

72,5

2102,9

0,044

10,1

2293,2

0,300

62,4

2074,9

 

Із загальної кількості овочів закритого ґрунту, вироблених у 2012 - 2017 роках, на господарства населення припадає 86% і лише 14% на сільськогосподарські підприємства.

 

Сучасний стан та тенденції розвитку картоплярства в області

Виробництво картоплі в області практично повністю зосереджено у господарствах населення. Їх частка у загально обласному обсязі виробництва цієї важливої продовольчої культури перевищує  99%.

Протягом тривалого періоду господарства населення у повній мірі забезпечували потребу регіону у цьому виді сільськогосподарської продукції.

У 2017 році картоплі накопано 1077,9 тис. тонн, що на рівні 2016 року, при урожайності 175,1 ц з 1 га.

 

Виробництво картоплі за  2012-2017 роки по Харківській області

 

Роки

Всі категорії

С/г підприємства

Господарства населення

Зібрана площа, тис. га

Валовий збір, тис. т

Урожайність, ц/га

Зібрана площа, тис. га

Валовий збір, тис. т

Урожайність, ц/га

Зібрана площа, тис. га

Валовий збір, тис. т

Урожайність, ц/га

2012

78,9

980,4

124,1

0,115

0,715

62,1

78,9

979,7

124,2

2013

70,9

1007,6

142,2

0,036

0,378

106,4

70,8

1007,3

142,2

2014

63,3

1114,7

176,1

0,057

0,629

109,8

63,2

1114,0

176,2

2015

61,8

1028,9

166,5

0,050

0,300

61,3

61,8

1028,6

166,5

2016

61,5

1077,6

175,2

0,023

0,259

114,8

61,5

1077,4

175,2

2017

61,6

1077,9

175,1

0,030

0,257

84,3

61,5

1077,6

175,1

Проте, починаючи з 2012 року виробництво картоплі в області збільшувалось.

З кожним роком в області скорочуються площі вирощування картоплі – з 78,9 тис. га у 2012 році до 61,5 тис. га у 2016 році або на 22% (17,4 тис. га). Одночасно з цим спостерігається тенденція до збільшення урожайності картоплі – з 124 ц/га в середньому за 2012 до 176 ц/га за наступні роки. При цьому рівень урожайності картоплі в області нижчий, ніж в середньому по Україні. Все це зумовлює необхідність впровадження нових підходів до розвитку картоплярства в області.

Річна потреба у споживанні населенням області картоплі складає 332,0 тис. тонн. У 2017 році накопано 1077,9 тис. тонн картоплі. Зазначених обсягів виробництва, враховуючи витрати на посадку та корм худобі, достатньо для забезпечення внутрішніх потреб області.

 

Розвиток насінництва овочевих культур та картоплі

Підвищення валових зборів овочів в Харківській області в значній мірі залежить від організації насінництва. Для забезпечення господарств Харківської області насінням овочевих культур на 50% вітчизняного походження необхідно кожного року виробляти: 1,2 тонни базового та 38 тонни сертифікованого насіння овочевих культур та картоплі.

Основним виробником насіння овочевих культур та картоплі є Інститут овочівництва і баштанництва НААН та підпорядковане йому Державне підприємство дослідне господарство «Пархомівське».

У 2017 році Інститутом овочівництва і баштанництва НААН фактично вироблено 5,1 тонн насіння овочевих культур високих категорій. Що в повній мірі забезпечує потребу сільгосптоваровиробників у насінні овочевих культур.

 

Негативно позначилась на розвитку овочівництва та картоплярства в області втрата в процесі проведення земельної реформи значної кількості зрошуваних земель. У результаті цього у сільськогосподарських підприємствах лише третина посівів овочевих культур вирощувалося на поливних землях.

Ще одним фактором, який суттєво стримує розвиток овочівництва в області, є відсутність в регіоні сучасних підприємств для промислової переробки овочів і нерозвинута інфраструктура для їх довготривалого зберігання і реалізації.

За розрахунками інституту овочівництва і баштанництва НААН для того щоб отримати урожайність картоплі порядку 150 ц/га поточні витрати повинні складати близько 22 – 23 тис. грн.  у розрахунку на 1 га площі її вирощування, а при збільшенні врожайності до 200 ц/га знадобиться біля 27,2 тис. грн.

Прогнозується, що у результаті такого комплексного підходу до розвитку картоплярства продовольчий ринок області буде у повній потребі забезпечений картоплею власного виробництва за доступною ціною, а її споживання вже у 2018 році досягне раціональної норми – 124 кг у розрахунку на одну особу.

 

 

 

Директор Департаменту

агропромислового розвитку

Харківської обласної державної

адміністрації                                                                                                    О. НЕЗДЮР