ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Харківської обласної ради

«Про внесення зміни до проекту формування госпітальних округів Харківської області, затвердженого рішенням обласної ради

від 31 серпня 2017 року № 515-VII

«Про формування госпітальних округів Харківської області» (зі змінами)»

 

 

Починаючи з другого півріччя 2016 року за наполегливими рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я України і Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, в Харківській області напрацьовувались плани розвитку закладів охорони здоров’я другого рівня, з одночасним проведенням змін як у частині кількості госпітальних округів, так і в їх структурі.

З метою впровадження в області медичної реформи та формування госпітальних округів Харківської області, спільним розпорядженням обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради від 23 березня 2017 року № 106/49 утворено відповідну робочу групу, до складу якої увійшли представники місцевих органів влади, органів місцевого самоврядування адміністративно-територіальних одиниць Харківщини (у тому числі об’єднаних територіальних громад), медичної громадськості, науковці.

При цьому, в ході опрацювання вказаного питання було сформовано безліч схем та варіантів створення госпітального сектору в Харківській області, які багаторазово обговорювались на засіданнях робочої групи.

Змінювались підходи щодо структурного розташування міста Харкова або як окремого округу, або у складі одного з районних округів.

У той же час, розроблений на підставі узагальнення та опрацювання всіх пропозицій, що надійшли від членів робочої групи, Проект формування госпітальних округів Харківської області, затверджений рішенням обласної ради від 31 серпня 2017 року № 515-VII «Про формування госпітальних округів Харківської області», був відхилений Міністерством охорони здоров’я України (лист від 20.09.2017 № 19.1-04-1611/25070), із наданням зауважень та рекомендацій щодо обов’язкового визначення назв госпітальних округів.

За результатами опрацювання фахівцями та управлінцями в медичній галузі зазначених питань, було підготовлено проект відповідного звернення обласної державної адміністрації до Міністерства охорони здоров’я України із поясненнями та запереченнями.

Крім того, з метою виконання рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України, до затвердженого (рішенням обласної ради від 31 серпня 2017 року № 515-VII) проекту госпітальних округів Харківської області були внесені зміни із визначенням їх найменування.

Разом з тим, 10 липня 2018 року в Міністерстві охорони здоров’я України відбулася узгоджувальна нарада щодо проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку та складу госпітальних округів Харківської області».

Відповідно до протоколу зазначеної наради, Харківській обласній державній адміністрації рекомендовано доопрацювати пропозиції щодо проекту розпорядження «Про затвердження переліку та складу госпітальних округів Харківської області» відповідно до критеріїв, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 року № 932 «Про затвердження Порядку створення госпітальних округів» та подати до Міністерства охорони здоров’я України в установленому порядку.

Запропонований проект рішення Харківської обласної ради «Про внесення змін до проекту формування госпітальних округів Харківської області, затвердженого рішенням обласної ради від 31 серпня 2017 року № 515-VII «Про формування госпітальних округів Харківської області» (зі змінами)», передбачає створення одного госпітального округу, що на погляд фахівців сприятиме створенню єдиного медичного простору на території Харківської області, із формуванням єдиних підходів до надання медичної допомоги ІІ та ІІІ рівнів населенню усіх територіальних громад області

 

 

 

Начальник Управління

охорони здоров’я Харківської

обласної державної адміністрації                                                              Б. ФЕДАК

 

 

 

__ _