Інформація про хід виконання у II півріччі 2017 року та I півріччі 2018 року Програми розвитку інформаційного простору Харківської області на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 04 лютого 2016 року № 52-VII, зі змінами, внесеними рішенням обласної ради від 08 грудня 2016 року № 318-VII, від 31 серпня 2017 року № 512-VII, від 01 березня 2018 року № 683-V, від 07 червня 2018 року № 738-VII

 

В інформаційному просторі Харківської області створено належні умови для вільної та безперешкодної діяльності суб’єктів інформаційних відносин, задоволення інформаційних потреб населення області та захисту конституційного права на інформацію.

04 лютого 2016 року рішенням ІІІ сесії VІІ скликання Харківської обласної ради було затверджено Програму розвитку інформаційного простору Харківської області на 2016 – 2020 роки.

Метою та основними завданнями Програми є:

- забезпечення розвитку інформаційного простору, що включає в себе підвищення якості інформації, її повноти та об’єктивності, а також збільшення можливостей доступу населення до інформації;

- забезпечення можливості громадян області на отримання права доступу до якісної, об’єктивної інформації; створення умов для модернізації інформаційної інфраструктури;

- поліпшення діяльності видавничо - поліграфічної сфери;

- здійснення якісного висвітлення діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, широке висвітлення подій місцевого, обласного, загальнодержавного та міжнародного значення, що відбуваються в області та за її межами.

Управління масових комунікацій ХОДА (далі-Управління) у II кварталі 2017 році тісно співпрацювало з Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення в питаннях аналізу програмного наповнення ефірних теле- і радіокомпаній, дотримання місцевими телерадіоорганізаціями вимог чинного законодавства, сприяння подальшої розбудові цифрового телерадіомовлення. Управлінням масових комунікацій облдержадміністрації налагоджено співпрацю з представником Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у вигляді обміну інформацією та консультацій щодо розвитку телерадіопростору регіону, дотримання умов ліцензій телерадіоорганізацій.

Аналіз результатів моніторингів 31 телерадіокомпанії, здійснених у Харківській області протягом року, свідчить, що середньозважений показник частки національного аудіовізуального продукту в ефірі ТРО області становив 90,8%, у т. ч: телебачення – 89,2 %, радіомовлення – 90,3%.

Управлінням здійснювався постійний моніторинг місцевих аудіовізуальних засобів масової інформації з метою виявлення матеріалів, що закликають до насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність, пропаганду війни, сепаратизму і тероризму. Реалізовувалися заходи щодо припинення здійснення ретрансляції заборонених російських телеканалів на території області.

З метою вирішення комплексу заходів інформаційної безпеки та стратегії розвитку інформаційного простору у Харківській області у жовтні 2017 року при Харківській обласній державній адміністрації було створено Робочу групу з вирішення проблемних питань інформаційної безпеки та розвитку інформаційного простору Харківської області. Основними завданнями та функціями робочої групи є: вирішення питань інформаційної безпеки;  розвиток місцевого мовлення – мовлення громад; стратегія розвитку телерадіомовлення та інформаційних послуг; визначення параметрів програми допомоги незахищеним верствам населення з отримання інформаційних послуг.

Всебічне, широке та об’єктивне висвітлення регіональними ЗМІ пріоритетних напрямів державної політики є одним з пріоритетів у діяльності Управління. Поширення інформації здійснюється як шляхом роботи із ЗМІ через проведення прес-конференцій, брифінгів, прямих ефірів на телебаченні та радіо тощо, так і шляхом публікації на офіційному веб-сайті облдержадміністрації.

У II півріччі 207 році Управління організувало медіа-супровід робочих поїздок до області керівництва країни та центральних органів виконавчої влади.

- Президента України Порошенка П.О. (22 серпня Президент України П. Порошенко під час робочої поїздки до Харківщини разом із головою ХОДА Ю. Світличною відкрили після реконструкції один з найбільших мостів Харківщини – 210-метровий міст через річку Сіверський Донець. Цим мостом проходить стратегічна дорога М-03 «Київ – Харків – Довжанський», що забезпечує основний зв'язок із зоною АТО; 01 вересня Глава держави разом з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Марі Йованович, Главою АПу Ігорем Райніним та головою ХОДА Юлією Світличною взяв участь у відкритті Регіонального центру надання адміністративних і соціальних послуг, провів зустріч з медичним активом Харківської області, відвідав нове відділення Харківського міського перинатального центру, відкрив надсучасну нову школу «Мобіль» у Пісочині; ).

- Міністра оборони України С. Полторака (09 вересня у Харкові з робочим візитом перебував Міністр оборони України С. Полторак. У ході візиту Міністр оборони України та перший заступник голови ХОДА М. Беккер взяли участь в урочистостях з нагоди Дня танкістів, що пройшли у Військовому інституті танкових військ НТУ «ХПІ». С. Полторак повідомив про те, що прийнято рішення щодо замовлення та поставки до війська танків «Оплот». Підприємства Харкова, які виробляють броньовану техніку, цього року, після завершення всіх необхідних процедур, отримають замовлення на поставку техніки, кількість якої більша, ніж за всі попередні 26 років.).

- Дружини Глави держави М. Порошенко (16 листопада голова Харківської обласної державної адміністрації Ю. Світлична разом з дружиною Президента України М. Порошенко взяли участь у відкритті Національного форуму «Вчимося жити разом», який проходив у Харкові. Перший національний форум «Вчимося жити разом» присвячений мультидисциплінарному підходу в роботі з дітьми з особливими освітніми потребами. Захід організовано за спільної ініціативи Марини Порошенко, Благодійного фонду Петра Порошенка, ХОДА, громадських організацій та Посольства Німеччини в Україні. 16 листопада у Харкові відзначили Міжнародний день студента. З нагоди свята відбувся ІІ Мистецький фестиваль Gaudeamus Opera, у якому взяли участь дружина Президента України та голова Харківської ОДА. Марина Порошенко відзначила, що саме студентство є символом Харківщини, адже в нашому регіоні навчаються 200 тисяч молодих людей з усієї України).  

- Міністра внутрішніх справ України Ю. Луценка ( 03 жовтня взяв участь у роботі міжнародного юридичного форуму);

- Міністра юстиції України П. Петренка (03 жовтня взяв участь у засіданні обласного штабу мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників та у роботі міжнародного юридичного форуму);

- Голови ДСНС України М. Чечоткіна (17 листопада голова Харківської обласної державної адміністрації Ю. Світлична разом із головою ДСНС України М. Чечоткіним відвідали Національний університет цивільного захисту України. В університеті цивільного захисту відкрили їдальню на 800 місць, яку будували 26 років);

- Директора НАБУ А. Ситника, керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Н. Холодницького (28 липня керівник області разом з директором НАБУ Артемом Ситником, керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким та прокурором області Юрієм Данильченком взяла участь у відкритті Харківського територіального управління Національного антикорупційного бюро України);

У II півріччі 2017 року Управління організувало 66 брифінгів за участю керівництва обласної державної адміністрації, 20 прес-конференцій, 45 прес-турів.

З метою інформування населення про діяльність обласної державної адміністрації Управління забезпечило у II півріччі 2017 році систему прямих ефірів на радіо та телебаченні:

-                      за участю представників вищих органів виконавчої влади в ході робочих поїздок до Харківської області на каналах ОТБ, Simon, АТН, «7 канал»;

-                     за участю голови ХОДА, заступників голови обласної державної адміністрації, керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації: прямі ефіри на каналах ОТБ, Simon, АТН, ефір програми «Ранковий ексклюзив» на обласному державному радіо;

Протягом II півріччя 2017 року за участю керівництва обласної державної адміністрації в офіційному друкованому органі обласної державної адміністрації та обласної ради – газеті «Слобідський край», газеті «Вечерний Харьков», «Время» організовано 15 прямих ліній.

Управління забезпечило висвітлення діяльності обласної державної адміністрації на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації в режимі роботи інформаційної агенції. Щоденна стрічка новин складалася з більше 15 повідомлень.

Відповідно до Рішення про обласний бюджет на 2017 рік від 08 грудня 2016 року №  330-VІІ, на виконання заходів Програми розвитку інформаційного простору Харківської області на 2017р. , зокрема:

 1) фінансова підтримка редакції обласної газети «Слобідський край»

На 2017 рік у Програмі розвитку інформаційного простору Харківської області на 2016 – 2020 роки на підтримку газети «Слобідський край» передбачено 2 300 000 тис.грн.

Комунальному підприємству-редакції газети «Слобідський край» Харківською обласною радою з обласного бюджету виділено 1 460, 0 тис.грн. Всі кошти освоєно, а саме 1 023 355 тис.грн. – заробітна плата та 206 696 тис.грн. на нарахування, 229 948 тис.грн. – відшкодування витрат на утримання та експлуатаційне обслуговування комунального майна.

Оплата за послуги друку відбувається за рахунок власних коштів підприємства, так само як і інші обов'язкові виплати: частина заробітної плати, оплата відрахувань єдиного соціального внеску та податків.

Газета видається своєчасно, без збоїв. У газеті широко висвітлюється діяльність Харківської обласної ради та Харківської обласної державної адміністрації, регулярно розміщуються усі необхідні для оприлюднення матеріали Харківської обласної ради та Харківської обласної державної адміністрації.

2) фінансування редакційно-видавничої групи Харківського тому серії «Реабілітовані історією»

На виконання заходів «Програми розвитку інформаційного простору Харківської області на 2016 – 2020 роки» на поточний рік було затверджено обсяги фінансування Редакційно-видавничої групи у сумі 738 600 тис.грн., в тому числі на підготовку до видання рукопису чергової книги «Реабілітовані історією. Харківська область», використано 738 459 тис.грн. Внесено відомості про фінансову діяльність закладу на сайт Є-дата.

За звітний період досліджено та доопрацьовано сто п’ятдесят архівних кримінальних справ Державного архіву Харківської області (ДАХО), за якими складено та уточнено облікові картки громадян, що зазнали політичних репресій.

З метою продовження роботи над книгами серії було проведено археографічні експедиції до центральних державних архівів України в місті Києві. Розширений пошук включав дослідження фондів центральних органів влади УСРР за період 1932–1936 рр. Досліджено документи семи фондів Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України (м. Київ).

Опрацьовано архівні кримінальні справи з Галузевого Державного архіву Служби безпеки України (ГДА СБУ, м. Київ) на реабілітованих осіб, діяльність яких пов’язана з Харківщиною: Каттеля М. А., Кузоятова А. Ф., Кузоятова Ф. П., Мусульбаса І. А., Рекіса О. О., Шелехеса І. С.

Авторським колективом та співробітниками редакційної групи підготовлено десять ілюстрованих біографічних нарисів про визначних харків’ян для Книги третьої «Реабілітовані історією. Харківська область»: інженера Дречинського І. Д.; професора педагогіки Залужного О. С.; економіста Лібермана О. Г.; голову Ради міністрів УНР Остапенка С. С.; актора Петлішенка М. О.; мовознавця Синівського О. Н.; академіка ВАСГНІЛ Соколовського О. Н.; професора, завідувача наукової бібліотеки Стрельбицького С. Д.; співробітника наркомфіну УСРР Христюка П. О.; засновника харківської лялькарської школи Шаховцова (Шахівця) І. М.

До публікації підготовлено ілюстрований розділ про місця поховання розстріляних у Харкові органами НКВС у роки «великого терору».

Написано наукову статтю до книги третьої про діяльність органів держаної безпеки на теренах Харківської області у 1937 – 1938 роках.

У рамках підготовки книги періоду 1941 – 1945 років продовжено відбір та копіювання архівних документів військових трибуналів з електронного ресурсу «Память народа».

Виконується звірка архівних кримінальних справ ДАХО (фонду Р-6452) та ГДА СБУ м. Харків з обласним банком даних «Реабілітовані історією». За результати цієї роботи уточнюється мартиролог чергових Книг «Реабілітовані історією. Харківська область».

Напрацьовані матеріали постійно систематизуються відповідно до хронологічних рамок Книг «Реабілітовані історією. Харківська область».

Членам сімей реабілітованих надаються довідки щодо місця поховання розстріляних у Харкові та інших містах.

Співробітники редакційної групи продовжують написання у електронному вигляді розділу «Біографічні довідки громадян, що зазнали політичних репресій» для книг Харківського тому.

Виконано додрукарську підготовку рукописів двох чергових книг «Реабілітовані історією. Харківська область» (на понад 7,5 тис. довідок літери Н – Я).

Завідуюча закладом на громадських засадах виконує обов’язки секретаря обласної комісії з питань увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій.

Поповнено обласними книгами серії «Реабілітовані історією» книжкове зібрання закладу.

Передано до бібліотек міста та області понад 700 примірників книги другої та третьої частина перша «Реабілітовані історією. Харківська область».

       

3) фінансування обласної пошуково-видавничої наукової редакції «Книга Пам’яті України»

На виконання заходів (пункту 8) Програми розвитку інформаційного простору Харківської області на 2016–2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 04 лютого 2016 р. № 52-VІІ, статті 2 Закону України від 9 квітня 2015 р. № 315-VІІІ «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років», розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 р. № 998-р «Про заходи з увічнення пам’яті захисників України на період до 2020 року», згідно з рішенням сесії Харківської обласної ради від 08 грудня 2016 р. № 330-VІІ «Про обласний бюджет на 2017 рік»,  Обласній пошуково-видавничій науковій редакції Книги Пам'яті України у 2017 р. на утримання закладу, з урахуванням книговидання, було виділено кошти у сумі 715 200,0 тис.грн. використано – 715 195,51 тис.грн.

Залишок коштів у сумі 4,49 грн. було повернуто до бюджету.

У II півріччі 2017 р. відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 р. № 998-р редакція продовжила роботу з підготовки та видання Книги Пам’яті України «Переможці. Харківська область», де увічнені захисники України, які брали участь в антитерористичній операції. За домовленістю з обласним військкоматом та Харківською обласною громадською організацією «Спілка ветеранів АТО» наукові редактори складають біографії учасників АТО, збирають фотодокументи, спогади бойових побратимів, рідних, друзів, тощо.

Згідно з Дорученням Глави Адміністрації Президента України Б. Ложкіна від 27 січня 2015 р. за № 02-01/257 щодо продовження пошукової роботи, пов’язаної зі встановленням імен загиблих і зниклих безвісти, на виконання завдання, визначеного у п. 2 Доручення Президента України від 02 квітня 2010 р. № 1-1/581, за іменними медальйонами, знайденими пошуковими загонами, архівними матеріалами складаються біографії полеглих та зниклих безвісти воїнів, які заносяться у додаткові списки чергових томів.

У II півріччі 2017 р.  проводилася робота з радами ветеранів районів міста та області. Керівник редакції В. Є. Петренко протягом жовтня – грудня брав участь у засіданнях комітету ветеранів війни обласної ради Організації ветеранів України. Колектив редакції брав участь у заходах з нагоди святкування Дня визволення України.

До збирання відомостей для підсумкових томів Книги Пам'яті «Переможці» редакція залучає широкі кола громадськості, налагоджує тісні контакти з учнівськими та студентськими колективами, творчими спілками,  Департаментом оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Харківської облдержадміністрації. Наукові редактори співпрацюють з пошуковими організаціями «Військові меморіали «Схід» під керівництвом В. С. Старченка та пошуковою громадською молодіжною організацією «Фенікс–К» на чолі з С. І. Гладковим. 

З 23 – 29 вересня 2017 р. у с. Іванівка Барвінківського району Харківської області відбулася Всеукраїнська пошукова військово-меморіальна експедиція «Барвінківський котел – 1942». У ній взяли участь більше десяти організацій з усієї України. Під час експедиції були знайдені останки 43 загиблих бійців. А 29 вересня відбулося перепоховання 121 воїна до братської могили у с. Іванівка. Десятьом з них вдалося повернути імена, які будуть увічнені на сторінках історико-меморіального багатотомного наукового видання Книги Пам’яті України «Переможці. Харківська область». Так, за іменним медальйоном було встановлено особу загиблого воїна – Тихона Максимовича Гризодуба, уродженця Полтавської області. Протягом кількох років Обласна пошуково – видавнича наукова редакція Книги Пам’яті України співпрацює з Полтавським краєзнавчим музеєм ім. Василя Кричевського. До відділу «Звід пам’яток історії та культури України: Полтавська область» були надані відомості про їхнього земляка, останки якого були знайдені на території с. Іванівка Барвінківського р-ну пошуковцями. Співробітники Полтавського музею передали редакції два томи Зводу пам’яток історії та культури Полтавщини Козельщинського та Великобагачанського районів, які будуть використані для уточнення біографічних даних воїнів-харків’ян, які загинули у роки Другої світової війни на Полтавщині.

12 грудня 2017 р. на українсько-російському кордоні, прикордонному пункті пропуску «Гоптівка», відбулася передача останків червоноармійця санітарної роти 1245 стрілецького полку 375 стрілецької дивізії 69 армії Єгора Михайловича Власова, який загинув у Харкові 23 серпня 1943 р. Після довготривалого архівного пошуку, судово-медичної експертизи і оформлення необхідної документації директор Спеціалізованого приватного підприємства «Військові меморіали «Схід» Віктор Старченко і старший науковий редактор Харківської обласної редакції Книги Пам’яті України Євгенія Петренко передали голові Бєлгородського обласного громадсько-патріотичного об’єднання «Пошук» Івану Івановичу Андреєву останки Єгора Власова для подальшого перепоховання на батьківщині, у с. Сухановка Артинського району Свердловської області.

КЗ ОПВНР Книги Пам’яті України постійно проводить роботу за особистими, письмовими та телефонними зверненнями громадських організацій і громадян, які звертались із проханням увічнити ім'я дорогої для них людини на сторінках Книги Пам'яті. Зібрано фотоматеріали, складено біографії яскравих особистостей з числа колишніх фронтовиків, партизанів, підпільників та патріотів. Так, у 3 (26) томі Книги Пам’яті України «Переможці» вміщено нарис про життєвий шлях Василя Остаповича Біленка, 92-річного ветерана, інваліда Другої світової війни, яким опікується редакція. 05 грудня 2017 р, у День волонтера, наукові редактори відвідали його у Харківському геріатричному пансіонаті ветеранів праці Харківської обласної ради.

Завершується робота над створенням 6-го (29-го) тому історико-меморіального багатотомного наукового видання Книги Пам’яті України «Переможці. Харківська область». Видання, ілюстроване світлинами, містить розширені біографії воїнів Другої світової, померлих у повоєнні роки і нині живих: фронтовиків, партизанів, підпільників і патріотів, учасників війни з мілітаристською Японією, а також біографії сучасних патріотів, військовослужбовців, добровольців, які воюють в зоні АТО за незалежність і територіальну цілісність України.

 

4) фінансування комунального підприємства «Регіональний інформаційний центр» Харківської обласної ради (далі − КП РІЦ) у 2017 р. виділено фінансову підтримку у сумі 1010 800,00 грн. витрачено – 986 685,05 грн.

У 2017 р., згідно плану роботи, КП РІЦ було виконано наступне:

Відділом аналізу інформації та видавництва:

1. Здійснено моніторинг друкованих засобів масової інформації Харківської області за темами: Соціальний захист ветеранів Другої світової війни; Державна цільова програма «Молодь України»; Щодо вшанування пам’яті жертв Голодоморів 1932-1933 рр.; Про розвиток малого бізнесу в області; Професійна орієнтація молоді та Служби зайнятості населення; Визволення України від фашистських загарбників; Підвищення рівня толерантності в суспільстві; Про підвищення тарифів та компенсація комунальних послуг; Висвітлення питань пов’язаних із ЗНО; Висвітлення подій АТО, героїзм, патріотизм українських воїнів, волонтерів.; Про всебічну підтримку та розвиток української ідентичності; Про безпеку дорожнього руху в Україні; Про відзначення Дня гідності та свободи; Про хід мобілізації в області; Про виконання Програми військово-патріотичного виховання; Процес впровадження механізму децентралізації в області; Реформа освіти;

2. Завершено тестування оновленого офіційного веб-сайту КП РІЦ.

3. На офіційному веб-сайті КП РІЦ постійно розміщувалась інформація щодо діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

4. Оприлюдненно інформацію щодо проведення інформаційно-виставкових заходів на офіційному веб-сайті ІВЦ «Бузок», інформаційних платформах Facebook та Instagram.

Інформаційно-виставковим відділом організовано та проведено:

1.Фотовиставку творчої майстерні Ніколіни Бакуменко «Новогодняя сказка».

2. Лекцію та презентацію відеоролика «Про проблеми паліативної медицини».

3. Виставку живопису Н. Морозової «Новый виток».

4. Концерт інструментальної музики ансамблю «SPIELDETROIS».

5. Лекцію-презентацію «Исцеляющий камень – черный нефрит Бьянши»;

6. Майстер-клас «Применение камня Бьянши в домашних условиях. Масаж гуа-ша».

7. Фестиваль «Галерея живых камней», куратор − Л. Каткова.

8. Концерт інструментальної музики ансамблю «SPIELDETROIS».

9. Фотовиставку в рамках «Проведення тематичних акцій, ігр, конкурсів, семінарів-тренінгів, лекцій, фестивалів та інших заходів з метою виховання у молоді почуття національної гідності та патріотизму».

10. Фотовиставку «Наше мирное небо».

11. Концерт інструментальної музики ансамблю «SPIELDETROIS».

12. Виставку живопису та графіки «Восходящие потоки», куратор − М. Чеховська.

13. Виставку живопису та графіки «Продолжая путь», куратор − Л. Чемоданова.

14. Лекцію-презентацію «Камінь аметист».

15. Майстер-клас «Практичне заняття з масажу обличчя».

16. Фестиваль «Галерея живых камней», куратор − Л. Каткова.

17. Виставку Харківського клубу любителів фіалок «Феєрія».

18. Виставку живопису В. Бондарєвої «Виноградная лоза».

19. Виставку творчих робіт «Сіверський Донець очима молоді».

20. Виставку живопису та графіки О. Брагіна.

21. Виставку творчих робіт «У любой истории есть начало…», куратор − О. Куцина.

22. Виставку живопису «Проповідь на полотні», куратор − Л. Мартинюк.

23. Виставку живопису І. Єрмакової.

24. Фестиваль «Галерея живых камней», куратор − Л. Каткова.

25. Виставку авторських ляльок та ведмедиків Тедді «Сезон кукол».

26. Виставку живопису та текстильних ляльок Д. Денисової та С. Денисової «Сказка в большом городе».

 

У I півріччі 2018 року відповідно до Рішення про обласний бюджет на 2018 рік від 08 грудня 2016 року №  330-VІІ, на виконання заходів Програми розвитку інформаційного простору Харківської області, зокрема:

 

 1) фінансова підтримка редакції обласної газети «Слобідський край»

У I півріччі 2018 року у Програмі розвитку інформаційного простору Харківської області на 2016 – 2020 роки на підтримку газети «Слобідський край» передбачено 718,75 тис.грн. використано – 718,75 тис.грн.

Оплата за послуги друку відбувається за рахунок власних коштів підприємства, так само як і інші обов'язкові виплати: частина заробітної плати, оплата відрахувань єдиного соціального внеску та податків.

Газета видається своєчасно, без збоїв. У газеті широко висвітлюється діяльність Харківської обласної ради та Харківської обласної державної адміністрації, регулярно розміщуються усі необхідні для оприлюднення матеріали Харківської обласної ради та Харківської обласної державної адміністрації.

Проведена оптимізація витрат – зменшено площі, які підприємство орендує у ВЕП «Держпром».

 Редакція зробила ще один крок на виконання Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації»: з 07 березня Комунальне підприємство - редакція газети «Слобідський край» знаходиться у стані припинення. 

 

2) фінансування комунального підприємства «Регіональний інформаційний центр» Харківської обласної ради (далі − КП РІЦ) виділено на 2018 р. фінансову підтримку у сумі 2 602 923 155,00 грн., у I півріччі 2018 р. профінансовано – 982 610,00 грн. використано – 970 263,76 грн.

Наразі проходить процес реорганізації РІЦ (15 штат.од.) шляхом приєднання до нього Комунального закладу обласна пошуково-видавнича наукова редакція Книги Пам’яті України (7 штат.од.), Комунального закладу редакційно-видавнича група Харківського тому серії «Реабілітовані історією» (7 штат.од.) та Харківського комунального видавництва «Оригінал» (2 штат.од.).

За I півріччя 2018 року, згідно плану роботи, КП РІЦ було виконано наступне:

1.Відділом аналізу інформації та видавництва:

1) Здійснено моніторинг друкованих засобів масової інформації Харківської області за темами: Соціальний захист ветеранів Другої світової війни; Молодь України; День пам’яті жертв політичних репресій; Про відзначення річниці Конституції України; Міжнародний День захисту дітей; Відзначення дня Європи в Україні; Про організацію оздоровлення та відпочинку дітей у літній період; Висвітлення щорічної Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»; Про відзначення Дня молоді в Україні; Субсидії. Нова програма житлових субсидій; «Вишиванка – генетичний код нації»; Газові лічильники.

Також висвітлювалась інформація щодо діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування на офіційному веб-сайті КП РІЦ.

На офіційному веб-сайті ІВЦ «Бузок», інформаційних платформах Facebook та Instagram оприлюднювалась інформація про інформаційно-виставкові заходи.

 

1.1. Сектором редакції книги «Реабілітовані історією» відділу аналізу інформації та видавництва:

На виконання Указу Президента України від 26.11.2016 р. «Про заходи у зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932 - 1933 років в Україні - геноциду Українського народу» продовжено підготовку рукопису книги другої «Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Харківська область». Рукопис передано до видавництва для додрукарської підготовки.

Розпочато звіряння та вичитку верстки рукопису книги другої «Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Харківська область».

Продовжено дослідження з проблематики Голодомору 1932-1933 років.

Підготовлено та проведено два круглих столи («Політичні репресії доби «великого терору» та «Голодомори в Україні») у рамках ХХІІ Міжнародної наукової конференції «Слобожанські читання» 18.04.2018.

Прийняли участь у Всеукраїнській науково-методичній конференції «Слобожанський гуманітарій-2018» у Харківському національному технічному університеті сільського господарства імені Петра Василенка, з проблематики Голодомору 1932-1933 рр. квітень 2018 року.

Підготовлено доповідь «Місце реклами у діяльності Торгсинів в Україні у 1932-1933 роках» на Міжнародний симпозіум «Візуалізація епохи Голодомору: джерела, наративи, контексти» 06.06.2018.

Проведено презентації книг серії «Реабілітовані історією. Харківська область». Членам сімей реабілітованих та краєзнавцям надано довідки щодо репресованих у Харкові та інших містах.

У газетах «Дзеркало тижня» до 80-тих роковин «Великого терору» та «Время» до Дня пам’яті та примирення у Другій світовій війні були опубліковані відповідні статті.

Проведено консультації з авторами досліджень з проблематики Голодомору 1932-1933 років на Харківщині з метою залучення їх до роботи над рукописом.

Проводиться робота з додрукарської підготовки рукописів двох книг Харківського тому «Реабілітовані історією». Повністю відредаговано і підготовлено до верстки рукопис «Реабілітовані історією. Харківська область, Книга 3.Частина 3» загальним обсягом 72,5 обліково-видавничих аркушів, оброблено ілюстративний матеріал у кількості 14 архівних документів і фотографій. Розпочата робота над виданням «Реабілітовані історією. Харківська область. Книга 3. Частина 4».

У зв’язку з рішенням сесії Харківської обласної ради від 07 грудня 2017 року № 601-VII про припинення юридичної особи комунального закладу Редакційно-видавничої групи Харківського тому серії «Реабілітовані історією» були вжиті наступні заходи: подано реєстраційну заяву платника податків щодо виключення КЗ «РВГ ХТС «Реабілітовані історією» з Реєстру неприбуткових установ та організацій. Рішенням Головного управління ДФС у Харківській області від 17 квітня 2018 р. КЗ «РВГ ХТС «Реабілітовані історією» було виключено з Реєстру неприбуткових установ та організацій; до Харківської обласної ради подано звітність за І квартал 2018 р.; Головним управлінням Пенсійного фонду України в Харківській області було проведено перевірку закладу, про що складено Акт  від 03.05.2018 р. № 1485 та зроблено запис у Журналі перевірок; до Центральної об’єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області було надано ліквідаційний звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та ліквідаційний фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва; до Харківського обласного бюджету було повернуто кошти у сумі 4,42 грн, які лишилися на рахунку закладу в УДКСУ у Шевченківському районі м. Харкова;

до Головного управління статистики у Харківській області надано ліквідаційний фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва КЗ «РВГ ХТС «Реабілітовані історією»; до Управління державної казначейської служби України у Шевченківському районі м. Харкова надано звіти та заяву про закриття рахунків.

Ведеться підготовка документів до перевірки закладу Державною фіскальною службою.

 

1.2. Сектором редакції книги «Книга Пам’яті України» відділу аналізу інформації та видавництва:

На виконання заходів (пункту 8) Програми розвитку інформаційного простору Харківської області на 2016–2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 04 лютого 2016 р. № 52-VІІ, статті 2 Закону України від 09 квітня 2015 р. № 315-VІІІ «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років», розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 р. № 998-р «Про заходи з увічнення пам’яті захисників України на період до 2020 року» у І півріччі 2018 р. редакція продовжила роботу над створенням чергового тому історико-меморіального багатотомного наукового видання Книги Пам’яті України «Переможці. Харківська область». До тому увійдуть розширені біографії воїнів Другої світової, які померли у повоєнні роки, і нині живих: фронтовиків, партизанів, підпільників і патріотів, учасників війни з мілітаристською Японією, а також біографії сучасних патріотів, військовослужбовців, добровольців, учасників операції об’єднаних сил на Донбасі.

Так, 17 травня на будівлі НВК № 45 «Академічна гімназія» було відкрито меморіальну дошку, присвячену випускнику гімназії, командиру відділення 2-го батальйону спецпризначення Національної гвардії України Олексію Затилюку, який загинув 29 серпня 2014 р. під час виходу з Іловайського оточення. На захід було запрошено редактора, журналіста Т. Ю. Величко, яка розповіла про Книгу Пам’яті «Переможці», роботу над нарисом про героя, взяла інтерв’ю у Наталїі Миколаївни, матері Олексія, побратимів, голови ГО «Ветерани АТО та патріоти України» Шевченківського району м. Харкова Р. Р. Гаврилова. Редакція отримала для подальшої роботи додаткову інформацію про загиблих (померлих) військовослужбовців Збройних сил України, учасників операції об’єднаних сил на Донбасі.

До збирання відомостей для підсумкових томів Книги Пам'яті «Переможці» редакція залучає широкі кола громадськості, налагоджує тісні контакти з учнівськими та студентськими колективами, творчими спілками. Зокрема, до складання біографій ветеранів Балаклійського району долучилися вихованці станції юних натуралістів під керівництвом І. М. Пурді, яким були надані анкети на учасників Другої світової війни та томи Книги Пам’яті «Переможці».

Сектор редакції книги «Книга Пам’яті України» постійно проводить роботу за особистими, письмовими та телефонними зверненнями громадських організацій і громадян із проханням увічнити ім'я дорогої для них людини на сторінках Книги Пам'яті. Колектив редакції взяв участь в урочистих заходах, присвячених Дню пам’яті та примирення, Дню Перемоги.

Напередодні 22 червня, Дня скорботи та вшанування пам’яті жертв війни в Україні, редактори надали для експонування Харківському технологічному ліцею № 9 артефакти часів Другої світової війни.

22 червня 2018 р. співробітники сектору редакції взяли участь у круглому столі, який відбувся у Науковій бібліотеці Національного юридичного університету України ім. Ярослава Мудрого. Присутні ознайомилися з історичними матеріалами, які увійшли до «Книги Пам’яті України. Харківська область», з великим інтересом прослухали розповідь про полеглих захисників України, імена яких увічнені на сторінках книги. Особливе місце серед них відведено Герою України, першому проректору НЮУ ім. Ярослава Мудрого – В. В. Сташису, біографію якого підготувала В. М. Гудзенко. Співробітники передали до фонду наукової бібліотеки НЮУ томи Книги Пам’яті.

З метою популяризації проекту «Книга Пам’яті» редакторами були підготовлені матеріали для газети «Время» – біографії харків’ян, учасників Другої світової війни, імена яких не значаться у топоніміці міста («Никто не забыт», 22 червня 2018 р.).

У червні 2018 р. на прохання Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції редакція надала списки воїнів, які потрапили до фашистського полону і загинули від тортур, поранень, хвороб та голоду під час окупації 1941–1943 рр. у Холодногірській тюрмі (шталаг № 363). Завдяки спискам, які редактори виявили у Державному архіві Російської Федерації, імена загиблих будуть увічнені на пам’ятнику.

На запит голови Харківського міського національного громадського об’єднання казахстанців «Бірлик» Макки Каражанової редакцією було проведено пошукову роботу щодо встановлення місця поховання воїна Мустафіна Ашима. Продовжується збір фотоматеріалів, складання біографій яскравих особистостей серед колишніх фронтовиків, партизанів, підпільників та патріотів Харківщини.

Протягом І півріччя 2018 р. редактори сектору книги «Книга Пам’яті України» працювали над створенням «Національної Книги Пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 рр. в Україні. Харківська область». Так, було складено мартиролог мешканців Валківського району, опрацьовано свідчення мешканців Коломацького, Краснокутського, Лозівського, Ізюмського, Куп’янського, Сахновщинського, Кегичівського, Первомайського, Шевченківського, Валківського районів, міст Куп’янськ, Лозова, смт. Нова Водолага, статистичні та документальні матеріали, опрацьовано мартиролог мешканців міст Куп’янськ, Лозова, смт. Нова Водолага.

У зв’язку з рішенням сесії Харківської обласної ради від 07 грудня 2017 року № 601-VII про припинення юридичної особи Комунального закладу обласна пошуково-видавнича наукова редакція Книги Пам’яті України були вжиті заходи: подано реєстраційну заяву платника податків щодо виключення КЗ ОПВНР Книги Пам’яті України з Реєстру неприбуткових установ та організацій. Рішенням Головного управління ДФС у Харківській області від 23 квітня 2018 р. КЗ ОПВНР Книги Пам’яті України було виключено з Реєстру неприбуткових установ та організацій; до Харківської обласної ради подано звітність за І квартал 2018 р.; Головним управлінням Пенсійного фонду України в Харківській області було проведено перевірку закладу, про що складено Акт  від 20.04.2018 р. № 1407 та зроблено запис у Журналі перевірок, до Центральної об’єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області було надано ліквідаційний звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та ліквідаційний фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва, до Харківського обласного бюджету було повернуто кошти у сумі 2,18 грн, які лишилися на рахунку закладу в УДКСУ у Шевченківському районі м. Харкова;

до Головного управління статистики у Харківській області надано ліквідаційний фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва КЗ ОПВНР Книги Пам’яті України, до Управління державної казначейської служби України у Шевченківському районі м. Харкова надано звіти та заяву про закриття рахунків; Ведеться підготовка документів до перевірки закладу Державною фіскальною службою.

 

2. Інформаційно-виставковим відділом організовано та проведено:

1. Групову виставку живопису та графіки «Восходящие потоки»;

2. В рамках проекту «Галерея живых камей» лекція – «Камень «Яшма – магический яспис» Практическое применение черного нефрита Бьяньши в домашних условиях».

3. Фотовиставку «Мы все разные, но все равные»;

4. Виставку графіки «VictorAlex grotesk»;

5. Виставку каменів «Галерея живых камней»;

6. Виставку живопису та графіки «Любимый город»;

7. Групову виставку живопису та графіки «Art de vie»;

8. Концерт інструментальної музики ансамблю SPIEL DE TROIS;

9. В рамках проекту «Галерея живых камей» лекція – «Информационные и лечебные свойства камней». Практическое применение черного нефрита в домашних условиях»;

10. Виставку живопису та графіки «DIV ART»;

11. Виставку живопису «С любовью к живописи»;

12. Виставку плакату, відкриття книжкового фестивалю «KHARKIV BOOK FEST»;

13. Ніч музеїв 2018р.

12.00 21.00 АРТ-ШОУ майстер-клас з друкарських технік: афорт, ліногравюра представник секції графіки ХОНСХУ Старченко Вячеслав, також в рамках проекту працював портретист та шаржист.

14.00 – 15.30 – майстер-клас з виготовлення м’якої іграшки за авторською викройкою творчої майстерні «Віолета».

16.00 17.30 майстер-клас живопису в техніці батик Рябініної Ольги Анатоліївни.

17.30 – 18.30 – показ фільму про легенду сцени, нашого земляка – Вадима Мулермана на вшанування пам’яті співака.

Зустріч із Іриною Кошмановою – колишньою ведучою радіопрограми «Бесконечные истории о вечной любви».

19.00 20.00 концерт інструментальної музики ансамблю «SPIEL DE TROIS».

20.00 – 21.00 – Студія фламенко «Rosa del sur» (художній керівник і балетмейстер – Олена Розіна).

21.00 – 23.00 – вистава в техніці піскової анімації – автор Дар'я Пушанкіна.

14. Виставку каменів «Галерея живых камней»;

15. Виставку живопису та графіки «Жизнь, как вдохновение»;

16. Виставку фіалок «Феерия фиалок»;

17. Виставку живопису та графіки «Дарим миру добро»;

18. Виставку живопису та графіки «Путешествие к прекрасному…»;

19. Виставку конкурс дитячого малюнку «Світ і я»;

20. В рамках проекту «Галерея живих камей» лекція «Зеленый нефрит. Практическое применение черного нефрита в домашних условиях»;

21. Виставку каменів «Галерея живых камней»;

22. Виставку живопису «Бинго- Бонго»;

23. Виставку живопису «Є край – чудовий і казковий»;

 

У звітному періоді Департаментом масових комунікацій обласної державної адміністрації (далі – Департамент) було забезпечено чітку систему всебічного, об’єктивного і вчасного інформування жителів Харківщини про діяльність органів виконавчої влади відповідно до планів основних заходів обласної державної адміністрації.

Організовано медіа-супровід робочих поїздок до Харкова керівників вищих органів влади:

- Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Е. Кругляка (11 квітня у ході робочої поїздки ознайомився з ходом будівництва сучасного сміттєпереробного заводу на Дергачівському полігоні);

- Міністра культури України Є. Нищука (12 квітня взяв участь у відкритті семінару «Культурна спадщина як ресурс розвитку»);

- Прем’єр-міністра України В. Гройсмана (17 травня провів засідання колегії Міністерства соціальної політики України; відвідав будівництво електродепо «Олексіївське», провів прес-конференцію, ознайомився із ходом реконструкції Харківської філармонії );

- Голови Рахункової палати України В. Пацкана (11 травня відвідав Харківщину з робочим візитом);

- Міністра закордонних справ України  П. Клімкіна (06 червня П. Клімкін зустрівся зі студентами НЮУ ім. Ярослава Мудрого. Під час спілкування обговорили питання розвитку відносин України з іноземними країнами та міжнародного співробітництва на Харківщині, а також акцентували увагу на питаннях міжнародного права);

- Народного депутата України І. Луценко (14 червня перебувала у  Дергачівському в районі з робочою поїздкою. У ході поїздки І. Луценко відвідала відремонтовану центральну районну лікарню та зустрілася з колективом закладу).

На офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації забезпечено розміщення тез виступів, коментарів, доручень Президента України, Прем’єр-міністра України на актуальні теми.

Забезпечено висвітлення на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації зустрічей керівництва обласної державної адміністрації з активом Громадської ради; представниками Харківського обласного округу ГО «Всеукраїнський союз ветеранів АТО» і Харківської громадської організації «Спілка ветеранів АТО»; з молодими науковцями Харківщини - лауреатами премії Президента України; з делегацією міста Вейхай провінції Шаньдун (Китай); з делегацією Американської Ради з питань зовнішньої політики; з генеральним директором Nestlé в Україні та Молдові; з віце-президентом Hyundai Corporation; з Надзвичайним і Повноважним Послом Франції в Україні; з Надзвичайним і Повноважним Послом Австралії в Україні; з колективом підприємства «Хартрон»; з делегацією Арабської Республіки Єгипет; з керівником програми DOBRE в Україні Агентства США з міжнародного розвитку (USAID); з представниками Міжнародної організації права розвитку (IDLO) та Шведського агентства з питань міжнародної співпраці та розвитку (Sida); засідання колегії Державної казначейської служби України; з послами країн Вишеградської четвірки; з представниками громадських експертних зустрічей щодо роз’яснення та обговорення пріоритетів урядової політики, цілей і змісту соціально-економічних реформ, що організовуються на базі ХарРІ державного управління НАДУ при Президентові України; пленарні засідання сесій Харківської обласної ради, Координаційної наради, колегій ХОДА, робочі візити голови ХОДА до районів області, матеріали засідань щодо об’єднання територіальних громад, роботи Офісу Харківської області у Вашингтоні; хід медичної реформи, надання субсидій; командно-штабних навчань з територіальної оборони; проект «Соціальна картка учасника антитерористичної операції»; засідання розширеної урядової наради з питань децентралізації та регіонального розвитку; фестивалю «Французька весна»; презентації інноваційного проекту, який реалізують у НТУ «ХПІ»; проекту «Енергія світла»; перший в історії Атлантичної ради США виїзний регіональний захід, дискусія «Українська економіка, енергетична незалежність та безпека, перспективи інвестицій у Харківську область та партнерство між США та Україною; Благодійний концерт в рамках фестивалю Дантеfest - 2018 та трієнале екологічного плаката «4й блок»; з творчою групою вистави «Листи незнайомому другу з Нью-Йорка»; з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні; з керівниками французьких компаній-інвесторів: Schneider Electric Ukraine та Malteurop Ukraine.        

Здійснювалося висвітлення діяльності керівництва обласної державної адміністрації. Організовано та проведено 56 брифінгів .

Організовано інтерв’ю голови обласної державної адміністрації Інтернет -порталам «Медиа группа Объектив», «Status quo», телеканалам «Україна», «Simon», «Інтер», виданню «Обозреватель».

Протягом кварталу щотижнево Департаментом створювався власний проект «Без коментарів», у якому висвітлено діяльність ХОДА, хід реформування області, тощо.

У звітному періоді організовано з участю керівництва обласної державної адміністрації, керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації 27 прес-конференцій, 18 прес-турів. Організовано участь керівництва центральних органів виконавчої влади, обласної державної адміністрації, керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації у програмах «Суспільний інтерес» на каналі «Simon», у виданнях «Вечерний Харьков», «Слобідський край».

Протягом I півріччя 2018 року Департамент надавав організаційну і методичну допомогу районним державним адміністраціям, виконкомам міських рад міст обласного значення з питань реалізації державної етнонаціональної політики, в підготовці та проведенні державних свят і пам’ятних дат.

Департаментом у взаємодії з експертними організаціями, діяльність яких пов'язана з реформуванням місцевого самоврядування та з представниками органів місцевого самоврядування продовжувалась робота щодо внесення можливих змін до Перспективного плану формування територій громад Харківської області.

Керівництво Департаменту брало участь у засіданнях Громадської ради при Харківській обласній державній адміністрації.

Заходи обласної державної адміністрації анонсувалися та висвітлювалися на офіційному веб-сайті в режимі роботи інформаційної агенції. Оперативно розміщувалися коментарі відповідальних осіб щодо важливих подій в області.   

Протягом І півріччя 2018 року здійснювався моніторинг центральних та регіональних засобів масової інформації.

 

 

 

Заступник директора Департаменту

масових комунікацій Харківської обласної

державної адміністрації – начальник

управління внутрішньої політики                                                         І. ІСАЄНКО