ЗВЕРНЕННЯ

Харківської обласної ради
до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України
 щодо погашення різниці в тарифах між фактичною вартістю послуг та встановленими тарифами

 

 

На комунальних підприємствах Харківської області склалася критична ситуація, яка зумовлена непогашенням державою різниці в тарифах. Загальний обсяг різниці між фактичною вартістю послуг та встановленими тарифами, яка виникла станом на 01.01.2016 і залишилась не погашеною станом на 01.01.2018, складає 506,8 млн.грн., а саме на послуги теплопостачання – 116,4 млн грн (у т. ч. на послуги надані населенню - 65,6 млн грн, бюджетним установам – 50,8 млн грн), водопостачання і водовідведення – 390,4 млн грн (у т. ч. на послуги надані населенню - 379,6 млн грн, бюджетним установам – 10,8 млн грн).

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14.02.2018 № 110 «Про затвердження Порядку та умов надання у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення різниці між фактичною вартістю теплової енергії, послуг з централізованого опалення, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, та/або іншим підприємствам теплопостачання, централізованого питного водопостачання та водовідведення, які надають такі послуги, та тарифами, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування» Харківській області передбачено субвенцію із спеціального фонду державного бюджету в сумі 109,45 млн грн, що складає лише 21,6 % від обсягу непогашеної підприємствам області різниці в тарифах.

Ураховуючи зазначене вище з метою стабілізації фінансово-економічного стану підприємств, що надають послуги тепло-, водопостачання та водовідведення, а також підготовки господарського комплексу та об’єктів соціальної сфери до сталого функціонування в осінньо-зимовий період 2018/2019 років, пропонуємо:

1.             Внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» в частині збільшення обсягу субвенції з державного бюджету на погашення різниці в тарифах на послуги тепло-, водопостачання та водовідведення для Харківської області в сумі 506,8 млн.грн.

2.             Передбачити можливість перерахування субвенції із загального фонду державного бюджету в обсязі, що відповідає обсягу надходжень з податку на додану вартість (з урахуванням штрафних санкцій, пені та процентів, нарахованих на суму розстроченого боргу), що сплачується підприємствами централізованого водопостачання та водовідведення в сумі 397,35 тис. грн;

3.             Внести до алгоритму перерахування коштів, встановленого  НКРЕКП, зміни щодо розподілу коштів, які надходять на рахунки із спеціальним режимом використання енергопостачальників під час проведення розрахунків з різниці в тарифах.

 

 

СХВАЛЕНО

Рішення обласної ради

від ___ _______ 2018 року № ___-VIІ

(ХVІІ сесія VІI скликання)