ЗВЕРНЕННЯ

Харківської обласної ради

до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

 щодо внесення змін до Бюджетного кодексу України в частині зарахування 5 % рентної плати за користування надрами

для видобування нафти, природного газу та газового конденсату

до спеціального фонду місцевих бюджетів

 

Фінансова децентралізація забезпечила зростання місцевих бюджетів, зокрема через зарахування 5% рентної плати від видобутку природного газу, нафти та газового конденсату до місцевих бюджетів. За прогнозами, цього року Харківська область має отримати близько 700 млн грн таких надходжень.

Та згідно з Бюджетним кодексом України зарахування зазначених коштів до загального фонду місцевих бюджетів ускладнює їхнє використання на вирішення проблем соціально-економічного характеру. Така ситуація не відповідає принципу «справедливого» розподілу бюджетних коштів, адже діяльність підприємств, які видобувають корисні копалини, впливає на екологічний стан території, здоров’я місцевих жителів, завдає збитків об’єктам локальної інфраструктури. Окрім того, ці підприємства у своїй діяльності тісно взаємодіють із органами місцевого самоврядування. Тож, вельми необхідно сприяти зацікавленості місцевого населення, а відтак і органів місцевого самоврядування, у розвитку нафтогазовидобувної галузі промисловості, бо саме громади, на території яких і відбувається видобуток, потребують розвитку, як-то: ремонт медичних закладів, освітніх установ, будівництво нових автомобільних доріг, що руйнуються внаслідок застосування важкогабаритної техніки добувних компаній тощо.

Враховуючи наявні потреби місцевих бюджетів, пропонуємо внести зміни до Бюджетного кодексу України, а саме: вилучити пункти 41 і 42  статті 64, пункт 41 статті 66 та пункт 31 статті 69, спрямувавши надходження 5% рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату до спеціального фонду місцевих бюджетів (стаття 71 Бюджетного кодексу України), що дасть можливість більш ефективно використовувати ці кошти, у тому числі на забезпечення розвитку дорожнього господарства та інфраструктури громад.

 

СХВАЛЕНО

Рішення обласної ради

від 30 серпня 2018 року № 788-VIІ

(ХVІІ сесія VІI скликання)