ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту Рішення Харківської обласної ради VII скликання

«Про звернення депутатів Харківської обласної ради до Президента України, Прем’єр-міністра України щодо недопущення реалізації урядового рішення про підвищення ціни на газ для населення та вжиття невідкладних заходів щодо стимулювання енергомодернізації житла населенням».

 

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття проекту Рішення

Збільшення розміру цін на газ для населення без одночасного вирішення питань забезпечення повної зайнятості населення та перегляду рівня мінімальної заробітної плати, рівня прожиткового мінімуму та інших соціальних стандартів, їх індексації, призведе до істотного зниження їх рівня життя, підвищить соціальну напругу у суспільстві, а також сприятиме утворенню значної заборгованості.

У новій формулі Уряду щодо зміни ціни на газ  для населення відсутня економічна логіка та справедливість, адже така політика умисно робить людей бідними, щоб у підсумку через механізм «субсидій» не захистити людей, а насправді, підвищити надприбутки газовидобувним підприємствам. Аргументи влади щодо вимушеності вказаного підвищення у зв’язку загрозою кризи та банкрутства жодним чином не можуть бути виправданням фактичної бездіяльності влади з цього питання.

Технічний стан переважної більшості будівель та інженерних мереж не дозволяє ефективно використовувати енергоресурси. Житлово-комунальне господарство є одним з найбільших і водночас найменш ощадливим споживачем енергетичних ресурсів. За оцінками вітчизняних та закордонних експертів, потенціал економії електроенергії у будинках і спорудах дорівнює 50 - 65 %, а теплової енергії - близько 50 %.

Завдяки дії програми «теплих кредитів» упродовж 2015 - 2017 рр., реалізовано енергоефективні заходи для 1205 ОСББ/ЖБК на суму 200 млн грн та для 259 000 домогосподарств на суму 4,66 млрд грн. Водночас, у 2017 році для більшості громадян України та ОСББ/ЖБК доступ до програми «теплих кредитів» був ускладнений, оскільки обсяг державного фінансування був значно меншим за попит.

Вийти на європейський рівень енергоефективності можливо лише через послідовну програму масштабної енергомодернізації країни. Враховуючи платоспроможність українського населення, енергомодернізація потребує, перш за все, суттєвої державної підтримки та фінансування.

2. Мета прийняття Рішення

 

Метою прийняття Рішення «Про звернення депутатів Харківської обласної ради до Президента України, Прем’єр-міністра України щодо недопущення реалізації урядового рішення про підвищення ціни на газ для населення та вжиття невідкладних заходів щодо стимулювання енергомодернізації житла населенням» є заклик до зазначених вище інстанцій не допустити реалізацію урядового рішення про підвищення ціни на газ для населення з 1 листопада 2018 року та вжиття невідкладних заходів щодо стимулювання енергомодернізації житла населенням.

 

3. Загальна характеристика та основні положення Рішення

Рішенням передбачається направлення звернення депутатів Харківської обласної ради до Президента України, Прем’єр-міністра України щодо недопущення реалізації урядового рішення про підвищення ціни на газ для населення та вжиття невідкладних заходів щодо стимулювання енергомодернізації житла населенням.

 

 

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

Нормативно-правову базу у даній сфері правового регулювання складають Конституція України, Бюджетний кодекс України, Закон України «Про енергозбереження».

 

5. Фінансово-економічний розрахунок

Прийняття вказаного Рішення не потягне за собою виділення додаткових коштів з місцевого бюджету.

 

 

 

Депутат Харківської обласної 

Ради VII скликання                                                                              Т.В. Бідняк