ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до обласної Програми надання підтримки учасникам антитерористичної операції та операції об’єднаних сил для будівництва житла

в Харківській області на 2019–2021 роки

 

Обґрунтування, підстави

 

Обласна Програма надання підтримки учасникам антитерористичної операції та операції об’єднаних сил для будівництва житла в Харківській області на 2019-2021 роки (далі – Програма) розроблена з метою поліпшення стану забезпечення житлом учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил, створення умов щодо будівництва житла учасниками антитерористичної операції та операції об’єднаних сил, які потребують поліпшення житлових умов в Харківській області.

Програма розроблена відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

 

Проблеми

 

Найважливішою проблемою області, на розв’язання якої спрямована Програма є низький рівень забезпеченості населення області, зокрема, учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил, житлом і, як наслідок, наявна потреба у поліпшенні житлових умов населення. Треба мати на увазі, що у випадку вирішення житлової проблеми учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил, разом з нею вирішується проблема і для інших членів родини – батьків, молодшого покоління. Низький рівень забезпечення учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил обумовлений такими причинами:

ринок житла, що діє на цей час, доступний переважно для громадян з високим рівнем доходу, які спроможні сплатити вартість комерційного житла і самостійно вирішити свої житлові проблеми;

кредити комерційних банків (внаслідок їх значної вартості) є недоступними для більшості учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил.

 

Мета і основні завдання Програми

 

Метою Програми є створення належних умов для забезпечення учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил житлом.

Основними завданнями Програми є:

покращення житлових умов учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил;

розвиток різних видів фінансової підтримки учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил для поліпшення житлових умов;

формування організаційних засад для здешевлення вартості будівництва.

 

Фінансове забезпечення Програми

 

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету та інших джерел, у тому числі власних коштів громадян.

 

Очікувана ефективність від реалізації Програми

Сприятиме забезпеченню населення житлом та розвитку будівельної галузі у Харківській області.

 

Контроль за реалізацією Програми

Контроль за реалізацією Програми здійснюється Харківською обласною радою. Координація виконання Програми здійснюється Харківською обласною державною адміністрацією.

 

 

 

 

Директор Департаменту

містобудування та архітектури

Харківської обласної державної

адміністрації, головний

архітектор області                                                                           М. РАБІНОВИЧ