ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення обласної ради

«Про надання додаткових повноважень щодо передачі в оренду нерухомого майна, яке обліковується на балансі ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ»

 

До обласної ради надійшли звернення ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ» від 22.10.2018 №№ 1122, 1123 (вх. обласної ради №8399/01-37 та №8400/01-37 від 23.10.2018), з проханням винести на розгляд обласної ради питання про надання ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ» права передавати в оренду вільні нежитлові приміщення, що знаходяться на балансі ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ» та розташовані за адресами: м. Харків, м-н Свободи, 5; вул. Сумська, 64 та пров. Дизайнерський, 4, виступати орендодавцем за договорами оренди нежитлових приміщень, проводити конкурси щодо передачі в оренду майна, вносити зміни до договорів оренди комунального майна та спрямувати плату, отриману за оренду нерухомого майна, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та обліковується на балансі ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ» на розрахунковий рахунок підприємства в період з 2019 по 2021 роки, за умови використання її на утримання цього майна.

У вищезгаданих листах повідомлено, що на теперішній час ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ» знаходиться в тяжкому фінансовому становищі, а утримання нежитлових приміщень вимагає значних фінансових витрат. За кошти, отримані від оренди, підприємство провело і продовжує проводити великий обсяг ремонтно-реставраційних робіт таких, як капітальний ремонт покрівлі, ремонт приміщень та санвузлів, ремонт мереж тепло-, водо- та енергопостачання, благоустрій території на об’єктах, які знаходяться на його балансі.

За умови прийняття вищезазначеного рішення значно скоротиться час укладення договорів оренди, що в свою чергу сприятиме більш конкурентному положенню будівель на ринку оренди нерухомості. Окрім того, це дозволить ефективніше використовувати майно, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та обліковується на балансі ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ».

Вивільнені кошти будуть використані підприємством на проведення необхідних ремонтних робіт для подальшої експлуатаційної придатності будівель та погашення кредиторської заборгованості.

З метою ефективного використання комунального майна, покращення фінансового стану ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ», зняття фінансового навантаження по сплаті комунальних послуг і підготовлено для розгляду проект рішення обласної ради «Про надання додаткових повноважень щодо передачі в оренду нерухомого майна, яке обліковується на балансі ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ» відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна», пункту 19 статті 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», рішення обласної ради «Про затвердження Положення про порядок передачі в оренду майна, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст області» від 16.06.2011 № 188-VI, інших актів, що регулюють питання управління майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та враховуючи звернення ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ».

 

 

 

 

Заступник начальника управління з питань

комунальної власності, начальник відділу

по роботі з керівниками суб’єктів спільної

власності, обліку майна та майнових відносин

виконавчого апарату обласної ради                                                     І. Потопальська