ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення обласної ради

«Про визнання такими, що втратили чинність, деяких рішень обласної ради»

1. Міністерство економічного розвитку і торгівлі України листом від 18 квітня 2018 року рекомендувало обласним радам, у тому числі й Харківській обласній раді, переглянути регуляторні акти, прийняті обласними радами, з метою визначення ефективності їх дії, необхідності їх скасування або внесення до них змін.

Робота щодо перегляду регуляторних актів, прийнятих Харківською обласною радою, була проведена постійною комісією з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю (далі – Комісія), яка визначена регуляторним органом.

За результатами проведеної роботи, на підставі аналізу ефективності дії регуляторних актів, прийнятих обласної радою, Комісією було запропоновано визнати таким, що втратило чинність, рішення обласної ради від 26 квітня 2012 року № 405-VI «Про затвердження Порядку видачі Харківською обласною радою дозволів на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення» у зв’язку зі змінами у чинному законодавстві України.

Відповідно до ст. 1 та ст. 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» (далі - Закон) передбачено, що якщо планова діяльність передбачає втручання в природне середовище, з метою запобігання шкоді довкіллю, забезпечення екологічної безпеки, охорони довкілля, раціонального використання і відтворення природних ресурсів, у процесі прийняття рішень про провадження планової діяльності необхідно здійснити  процедуру оцінки впливу на довкілля.

Всі суцільні та поступові рубки головного користування та суцільні санітарні рубки на площі понад 1 гектар; усі суцільні санітарні рубки на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду віднесено до першої категорії видів планової діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля і підлягають оцінці впливу на довкілля. Отже, на виконання вимог чинного законодавства України виконавчим апаратом обласної ради й було включено до відповідного проекту  рішення  положення щодо визнання таким, що втратило чинність, рішення обласної ради від 26 квітня 2012 року № 405-VI «Про затвердження Порядку видачі Харківською обласною радою дозволів на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення».

2. У зв’язку із прийняттям Верховною Радою України 03 липня 2012 року Закону України «Про засади державної мовної політики», з метою забезпечення реалізації мовних прав і свобод мешканців області відповідно до законів України «Про засади державної мовної політики», «Про національні меншини в Україні» було прийнято рішення обласної ради від 30 серпня 2012 року № 480-VI «Про першочергові заходи щодо виконання в Харківській області Закону України “Про засади державної мовної політики”».

28 лютого 2018 року  Великою палатою Конституційного Суду України було прийнято рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про засади державної мовної політики», яким визнано, що не відповідає Конституції України (є неконституційним) Закон України від 03 липня 2012 року № 5029-VI «Про засади державної мовної політики» (із змінами).

Ураховуючи рішення Конституційного Суду України, беручи до уваги неодноразові звернення прокуратури Харківської області щодо дії цього рішення, постала необхідність у визнанні таким, що втратило чинність, рішення обласної ради від 30 серпня 2012 року № 480-VI «Про першочергові заходи щодо виконання в Харківській області Закону України Про засади державної мовної політики».

Отже, на підставі статей 43 та 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» розроблено проект рішення обласної ради «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких рішень обласної ради».

 

 

 

Керуючий справами

виконавчого апарату

обласної ради                                                                                               С. Клименко