З В Е Р Н Е Н Н Я

Харківської обласної ради

до Прем’єр-міністра України

щодо недопущення реалізації урядового рішення

про підвищення ціни на газ для населення

 

 

 

Шановний Володимире Борисовичу!

 

 

Ми, депутати Харківської обласної ради, від імені та в інтересах членів територіальних громад, селищ та міст Харківської області закликаємо не допустити реалізацію Постанови Уряду від 19 жовтня 2018 року №867 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу» (далі – Положення), дане Положення передбачає, що з 1 листопада 2018 р. НАК “Нафтогаз України” здійснює продаж/постачання природного газу за ціною розрахованою за новою формулою.

Відповідно до пункту 1 Положення передбачено, що обсяг та умови виконання спеціальних обов’язків, що покладаються на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, для забезпечення стабільності, належної якості та доступності природного газу, підтримання належного рівня безпеки його постачання споживачам без загрози першочерговій цілі створення повноцінного ринку природного газу, заснованого на засадах вільної конкуренції з дотриманням принципів пропорційності, прозорості та недискримінації.

За таких умов нова формула, затверджена в Положенні, суперечить пункту 1 цього Положення, адже нова ціна на газ для кінцевого споживача, тобто населення, сформована НАК «Нафтогаз України», з урахуванням вимоги Положення становить 8 548,92 грн за тис. куб.м., що більше на 22,87 % від попередньої ціни.

Збільшення ціни на газ для населення без одночасного вирішення питань забезпечення зайнятості населення та перегляду рівня мінімальної заробітної плати, рівня прожиткового мінімуму та інших соціальних стандартів, їх індексації, призведе до істотного зниження їх рівня життя, підвищить соціальну напругу у суспільстві, а також сприятиме утворенню значної заборгованості.

Так, за даними Головного управління статистики в Харківській області  на кінець квітня 2018 р. заборгованість населення зі сплати за централізоване опалення та постачання гарячої води становила 2522,4 млн.грн, за постачання природного газу – 2111,4 млн.грн, за постачання електричної енергії – 476,6 млн.грн.

Разом з тим, новий порядок призначення житлових субсидій не є достатньо ефективним, а тому не надає належного соціального захисту громадянам України. Окрім того, людина, яка отримує субсидію, має сплачувати обов’язкову частку сплати – так званий соціальний норматив.

Постанова Уряду, яка спричинила зростання ціни на газ для населення, була прийнята після початку опалювального сезону, що показує безсистемність та безвідповідальність урядової політики. Аргументи щодо вимушеності вказаного підвищення у зв’язку із загрозою економічної кризи жодним чином не можуть бути виправданням фактичної бездіяльності в цьому питанні продовж останніх трьох років.

Зміна ціни газу в період опалювального сезону, яка не узгоджена в часі з встановленими законодавством термінами проходження регуляторної процедури зміни тарифів на теплову енергію, призводить до збитків підприємств теплопостачання, їхньої неспроможності розраховуватися вчасно за газ, до накопичення штрафних санкцій, а відтак, завдає матеріальних збитків, територіальним громадам, підприємствам, платникам податків.

Таким чином, у новій формулі Уряду щодо зміни ціни на газ  відсутня економічна логіка та справедливість, адже така політика умисно робить людей бідними.

 

Враховуючи вищевикладене, з метою відновлення справедливості для населення як споживачів газу, звертаємося до Вас з проханням скасувати постанову Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 року №867 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення суспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу» та затвердити нову постанову Кабінету Міністрів України, в положеннях якої передбачити ціну на газ для населення у розмірі 6957,9 грн. за 1000 м³.

 

 

 

 

 

СХВАЛЕНО

Рішення обласної ради

від «__»__________ 2018 року №____

( ___ сесія VII скликання)