ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проекту рішення обласної ради  «Про розгляд клопотання

Державної служби геології та надр України щодо  продажу на аукціоні

спеціального дозволу на користування надрами Новопокровської площі»

 

На адресу Харківської обласної ради надійшло клопотання Державної служби геології та надр України від 01.11.2018 вих. № 21893/03/12-18 щодо надання погодження стосовно продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідно-промислової розробки родовищ, з подальшим видобуванням нафти, газу (промислова розробка родовищ) нафти, газу, конденсату. Зазначене клопотання стосується Новопокровської площі з розташуванням ділянки надр на території Харківського, Чугуївського та Зміївського районів Харківської області.

Згідно із нормами статей 7 та 26 Закону України «Про природно-заповідний фонд України»: на землях природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного або історико-культурного  призначення забороняється  будь-яка діяльність, яка негативно впливає або може негативно впливати на стан природних та історико-культурних комплексів та об'єктів чи перешкоджає їх використанню за цільовим призначенням. На  територіях  заказників  забороняються суцільні, прохідні, лісовідновні  та поступові рубки, видалення захаращеності, а також полювання  та  інша  діяльність,  що суперечить цілям і завданням, передбаченим положенням про заказник.

На виконання норм зазначеного Закону обласна рада звернулась із листом (вих. № 01-27/2917 від 09.11.2018) до Департаменту екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації (далі - Департамент), який в межах своїх повноважень забезпечує реалізацію державної політики в галузі охорони навколишнього природного середовища щодо надання інформації про об'єкти природно-заповідного фонду в межах вищезазначеної ділянки надр.

За результатами розгляду листа Департаментом надано орієнтовний перелік існуючих територій і об'єктів природно-заповідного фонду (заказники) в межах запроектованої площі ділянки надр, та зазначено, що до Новопокровської площі входить частина лісового заказника місцевого значення «Мохначанський»  біля с. Мохнач Зміївського району (загальна площа заказника - 104, 9 га).

Відповідно до пункту 6 Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 року № 594, до повноважень обласних рад належить погодження продажу спеціальних дозволів на користування надрами загальнодержавного значення на аукціоні.
Організатором аукціону є Держгеонадра у відповідності із пунктом 3 Порядку. 
Першочерговою умовою підготовки отримання спеціального дозволу на користування надрами в порядку аукціону є визначення Держгеонадрами переліку ділянок надр, дозволи на користування якими виставляються на аукціон та погоджуються із обласною радою.
Відповідно до пункту 6 Порядку подати клопотання із відповідним пакетом документів  щодо погодження продажу на аукціоні спеціального дозволу до органу місцевого самоврядування має право як Державна служба геології та надр України, так і безпосередньо претендент (юридична або фізична особа-підприємець). 

При цьому варто зазначити, що до клопотання додається пакет документів, який має значні відмінності від вимог, що зазначаються у постанові Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 № 615 «Про Порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами», зокрема: надання в користування надр в порядку аукціону  не  потребує складання звіту про оцінку впливу на довкілля (далі за текстом – ОВД), а також не потребує її проведення.

Відповідно до Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 року № 594, до клопотання додається: оглядова карта масштабу М-б1 1:200 000; пояснювальна записка, в якій зазначається місцезнаходження ділянки, географічні координати кутових точок;  програма робіт, з урахуванням геологічної специфіки ділянки.

В свою чергу, за результатами розгляду поданих матеріалів, обласна рада вирішує питання щодо погодження спеціального дозволу на користування надрами   або вмотивовано відмовляє.

Наданий Державною службою геології та надр України пакет документів разом із клопотаннями щодо надання погодження стосовно продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідно-промислової розробки родовищ, із подальшим видобуванням нафти, газу (промислова розробка родовищ) нафти, газу, конденсату Новопокровської площі відповідає вимогам Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 року № 594.

Проект рішення підготовлено відповідно до статті 9-1 Кодексу України про надра, статей 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», пункту 6 Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 року № 594.

 

 

Керуючий справами

виконавчого апарату

обласної ради                                                                                               С. Клименко