ЗВЕРНЕННЯ

Харківської обласної ради

до Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України, Президента України щодо реалізації рішення Уряду про підвищення ціни на газ для населення та розгляду Верховною Радою України проекту постанови про проведення аудиту щодо обґрунтованості цін і тарифів на житлово-комунальні послуги

 

Ми, депутати Харківської обласної ради, від імені та в інтересах членів територіальних громад сіл, селищ та міст Харківської області закликаємо припинити реалізацію постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 року № 867 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу» (далі – Положення), адже відповідно до Положення, затвердженого даною постановою, з 01 листопада 2018 року НАК “Нафтогаз України” здійснює продаж/постачання природного газу за ціною, розрахованою за новою формулою.

Відповідно до пункту 1 Положення встановлено, що обсяг та умови виконання спеціальних обов’язків, що покладаються на суб’єктів ринку природного газу, передбачені для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, а також для забезпечення стабільності, належної якості та доступності природного газу, підтримання належного рівня безпеки його постачання споживачам без загрози першочерговій цілі створення повноцінного ринку природного газу, заснованого на засадах вільної конкуренції з дотриманням принципів пропорційності, прозорості та недискримінації.

За таких умов нова формула, затверджена в Положенні, суперечить пункту 1 цього Положення, оскільки нова ціна на газ для кінцевого споживача, тобто населення, сформована НАК «Нафтогаз України» з урахуванням вимог Положення, становить 8 548,92 грн за тис. куб. м, що більше на 22,87 % від попередньої ціни.

Збільшення ціни на газ для населення, без одночасного вирішення питань забезпечення зайнятості населення та перегляду рівня мінімальної заробітної плати, рівня прожиткового мінімуму та інших соціальних стандартів, їх індексації, призведе до істотного зниження рівня життя громадян, підвищить соціальну напругу у суспільстві, а також сприятиме утворенню значної заборгованості споживачів.

Так, за даними Головного управління статистики в Харківській області,  за 9 місяців 2018 року заборгованість населення зі сплати за централізоване опалення та постачання гарячої води становила 1,9 млрд грн, за постачання природного газу – 2,0 млрд грн, за постачання електричної енергії – 440,8 млн грн.

Разом із тим варто зазначити, що новий порядок призначення житлових субсидій не є достатньо ефективним і на разі не надає належного соціального захисту громадянам України. Окрім того, людина, яка отримує субсидію, має сплачувати обов’язкову частку сплати – так званий «соціальний норматив».

Також звертаємо увагу, що постанова Кабінету Міністрів України, яка спричинила зростання ціни на газ для населення, була прийнята після початку опалювального сезону. Аргументи щодо вимушеності такого підвищення у зв’язку із загрозою економічної кризи жодним чином не можуть бути виправданням.

Зміна ціни на газ в період опалювального сезону, здійснена без дотримання державно-регуляторної політики у сфері господарської діяльності, призводить до збитків підприємств теплопостачання, їхньої неспроможності розраховуватися вчасно за газ, до накопичення штрафних санкцій, а відтак до матеріальних збитків територіальних громад, підприємств, платників податків.

Задля посилення соціального захисту всього населення України та вирішення проблеми у сфері підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги Верховна Рада України розглядає проект постанови «Про проведення аудиту обґрунтованості цін і тарифів на житлово-комунальні послуги» (реєстр. № 9252 від 01.11.2018). Метою нормативного акта є зниження соціальної напруги серед населення, підвищення рівня життя громадян шляхом приведення тарифів на житлово-комунальні послуги у відповідність із фактичними (реальними) економічно обґрунтованими витратами, яке відбудеться за результатами аудиту щодо обґрунтованості цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

Враховуючи вищезазначене, звертаємося з проханням:

1)                 до Прем’єр-міністра України, Президента України -  вжити заходів у межах повноважень щодо припинення дії постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 року № 867 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення суспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу» та повернення до раніше встановленої ціни на газ для населення;

2)                 до Голови Верховної Ради України - вжити заходів у межах повноважень для ініціювання розгляду проекту Постанови Верховної Ради України «Про проведення аудиту обґрунтованості цін і тарифів на житлово-комунальні послуги» (реєстр. № 9252 від 01.11.2018).

 

 

 

СХВАЛЕНО

Рішення обласної ради

від _________ 2018 року № ___-VIІ

(ХVІІІ сесія VІI скликання)