ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту Рішення Харківської обласної ради VII скликання

«Про звернення Харківської обласної ради до Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України, Президента України

щодо реалізації урядового рішення

про підвищення ціни на газ для населення та розгляду проекту постанови Верховною Радою України про проведення аудиту обґрунтованості цін і тарифів на житлово-комунальні послуги»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття проекту Рішення

Збільшення ціни на газ для населення без одночасного вирішення питань забезпечення зайнятості населення та перегляду рівня мінімальної заробітної плати, рівня прожиткового мінімуму та інших соціальних стандартів, їх індексації, призведе до істотного зниження їх рівня життя, підвищить соціальну напругу у суспільстві, а також сприятиме утворенню значної заборгованості споживачів.

Так, за даними Головного управління статистики в Харківській області за 9 місяців 2018 р. заборгованість населення зі сплати за централізоване опалення та постачання гарячої води становила 1,9 млрд.грн, за постачання природного газу – 2,0 млрд.грн, за постачання електричної енергії – 440,8 млн.грн.

Окрім того, новий порядок призначення житлових субсидій не є достатньо ефективним і наразі не надає належного соціального захисту громадянам. Варто зазначити, що в проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» загальний обсяг видатків на субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню визначено на рівні 55 095 6 мільярдів гривень, що майже на 16 мільярдів менше, ніж минулого року.

Постанова Уряду, яка спричинила зростання ціни на газ для населення, була прийнята після початку опалювального сезону. Зміна ціни газу в період опалювального сезону, здійснена без дотримання державно-регуляторної політики у сфері господарської діяльності, призводе до збитків підприємств теплопостачання, їхньої неспроможності розраховуватися вчасно за газ, до накопичення штрафних санкцій, а відтак завдасть матеріальних збитків територіальним громадам, підприємствам, платникам податків.

З метою посилення соціального захисту всього населення України та вирішення проблеми у сфері підвищення тарифів на житлово комунальні послуги, на розгляді Верховної Ради України знаходиться проект постанови Верховної Ради України «Про проведення аудиту обґрунтованості цін і тарифів на житлово-комунальні послуги» (реєстр №9252 від 01.11.208 року).

 

2. Мета прийняття Рішення

Метою прийняття Рішення є звернення Харківської обласної ради до Прем’єр-міністра України, Президента України вжити заходів у межах повноважень щодо припинення дії постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 року № 867 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення суспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу» та повернутись до раніше встановленої ціни на газ для населення, а також звернення до Голови Верховної Ради України вжити заходів у межах повноважень щодо ініціювання розгляду проекту постанови Верховної Ради України «Про проведення аудиту обґрунтованості цін і тарифів на житлово-комунальні послуги» (реєстр №9252 від 01.11.2018 року).

 

3. Загальна характеристика та основні положення Рішення

Рішенням передбачається направлення звернення Харківської обласної ради до Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України, Президента України.

 

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

Нормативно-правову базу у даній сфері правового регулювання складають Конституція України, Бюджетний кодекс України, Закон України «Про енергозбереження». Постанова Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 року №867 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу».

 

5. Фінансово-економічний розрахунок

Прийняття вказаного Рішення не потягне за собою виділення додаткових коштів з місцевого бюджету.

 

 

Депутат Харківської

обласної  ради                                                                    Бідняк Т.В.