Інформація

про хід виконання у 2018 році Програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року у Харківській області, затвердженої рішенням обласної ради від 30 серпня 2018 року № 773-VII

 

Реалізація заходів Програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року у Харківській області у 2018 році здійснювалася за такими напрямками:

 

1. Розширення переліку статистичних показників за ознакою статі з розбивкою за іншими основними ознаками (вік, місце проживання, інвалідність, соціально-економічний статус тощо)

1.1. Проводити аналіз діючих форм звітності для визначення переліку форм, які потребують внесення змін відповідно до Заключних зауважень Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок та інших міжнародних зобов’язань України.

Головним управлінням статистики у Харківській області зміни до діючих статистичних форм звітності у 2018 році не вносилися.

1.2. Готувати та висвітлювати на офіційному веб-порталі статистично-аналітичні матеріали щодо стану забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в області, районах, містах (гендерних портретів, інфографіки).

Головним управлінням статистики у Харківській області у IV кварталі 2018 року підготовлені та оприлюднені на офіційному веб-сайті такі інформаційно-аналітичні матеріали щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків:

- економічна доповідь: "Про соціально-економічне становище Харківської області";

- буклет: "До видання демографічного щорічника "Населення Харківської області"";

- прес-випуски та інфографики до пам’ятних та святкових дат: "1 жовтня – Міжнародний день людей похилого віку", "4 листопада 2018 року – День працівника соціальної сфери України", "17 листопада – Міжнародний день студента", "1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом" та "5 грудня – День працівників статистики".

Крім того, у жовтні–грудні 2018 року, з урахуванням гендерного компонента, підготовлені статистичний збірник "Туризм, оздоровлення та відпочинок у Харківській області" та демографічний щорічник "Населення Харківської області".

 

2. Удосконалення нормативно-правових актів з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства

Враховувати особливі потреби дівчат та жінок з інвалідністю із сільської місцевості, жінок, які самі виховують дітей, жінок похилого віку під час прийняття та/або внесення змін до чинних нормативно-правових актів.

Протягом 2018 року місцевими органами соціального захисту населення надавалися рекомендації щодо включення до колективних договорів положення «Про забезпечення рівних можливостей жінок і чоловіків у реалізації своїх прав на працю».

В області створюються координаційні ради з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми, з метою здійснення координації між суб’єктами соціальної роботи із сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах та комплексного вирішення питань цих сімей.

Спеціалістами центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надається допомога в оформленні документів, належних державних соціальних виплат, проводиться інформаційно-роз’яснювальні заходи, засідання «круглих столів», вуличні акції, зустрічі, які спрямовані на запобігання дискримінації за ознакою статі.

Проводиться аналіз стратегій розвитку ОТГ. Протягом звітного періоду Департаментом в межах повноважень розглянуто проект Стратегії розвитку Зачепилівської селищної об’єднаної територіальної громади Зачепилівського району Харківської області на 2019 - 2025 роки. Надано рекомендації стосовно внесення до розділу Стратегії «Надання адміністративних послуг та соціальне забезпечення» положення про забезпечення прав окремих категорій громадян на пільговий проїзд та до завдань «Підвищення рівня соціального захисту мешканців громади» видатки на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян, жителів об’єднаної територіальної громади Зачепилівського району Харківської області.

 

3. Зменшення гендерного дисбалансу у сфері державної служби та органах місцевого самоврядування

3.1. Проводити для державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, працівників державних та комунальних підприємств, установ та організацій, галузевих спеціалістів методичних навчань з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, протидії дискримінації за ознакою статі, гендерного портретування тощо.

 Департаментом cоціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації 30 листопада 2018 року було проведено інформаційно-просвітницький тренінг для керівників та заступників керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації «Вдягаємо гендерні окуляри», на що з обласного бюджету використано 5,0 тис.грн.

3.2. Надавати організаційно-методичну допомогу при створені гендерних центрів.

У Харківській області працює 12 Гендерних центрів у закладах вищої освіти області. Департаментом науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації (далі - Департамент) проводиться системна робота щодо залучення викладачів і студентів до інформаційно-просвітницьких заходів.

Також триває організаційна діяльність щодо розвитку мережі таких центрів. З цією метою у звітному періоді:

- 09.10.2018 р. відкрито інсталяцію «Невидимий батальйон», що була презентована з нагоди Дня захисника України в Центрі гендерної культури за участю викладачів, керівників Гендерних центрів, студентів та курсантів;

- 26.11.2018 р. взято участь у науково-просвітницькій зустрічі-дискурсі «Жінка – успішний науковець і багатогранна особистість з активною життєвою позицією» (м. Київ) курсанткою Національної академії Національної гвардії України;

 

 

- 11.12.2018 р. проведено фінальну частину ХІІ Регіонального наукового конкурсу молодих вчених «Ґендерна політика очима української молоді» на базі Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова;

- 07.12.2018 р. взято участь у науково-практичному заході, присвяченому сучасному розумінню маскулінності та ставленню чоловіків до ґендерних стереотипів і насильства щодо жінок в Україні у рамках проекту UNFPA «Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні» представниками Гендерного центру Харківського національного університету внутрішніх справ.

- 24.11.2018 р. проведено міжвузівський Гендерний Квест на базі Харківського національного університету внутрішніх справ. У заході взяли участь команди з 8-ми закладів вищої освіти.

У рамках проекту «Через рівність та порозуміння до захисту і безпеки», спрямованого на сприяння забезпеченню гендерної рівності у секторі безпеки і оборони України - одного з пріоритетних напрямів державної політики у сфері євроатлантичної інтеграції відповідно до стандартів та рекомендацій НАТО, беруть участь курсанти/ки, викладачі/ки закладів вищої освіти сектору безпеки та оборони регіону: Національна академія Національної гвардії України, Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, Національний університет цивільного захисту України, Харківський національний університет внутрішніх справ.

3.3. Проводити семінари з роботодавцями щодо впровадження норм Закону України «Про зайнятість населення», з урахуванням принципу рівності прав та можливостей жінок і чоловіків при працевлаштуванні.

 З метою проведення семінарів для роботодавців щодо запровадження стандартів рівності жінок і чоловіків у сфері праці, службою зайнятості Харківської області проводиться постійна системна інформаційна робота. Так, проведено понад 130 семінарів «Забезпечення рівних можливостей для працівників (у тому числі для осіб з інвалідністю) при прийнятті на роботу – позитивний імідж організації та сучасного керівника» за участю близько 1,0 тис. роботодавців.

 

4. Подолання гендерних стереотипів

4.1. Здійснювати заходи з підтримки жінок і чоловіків похилого віку, зокрема чоловіків і жінок, яким виповнилося 100 років.

З вересня по грудень 2018 року від Міністерства соціальної політики України надійшло 26 привітальних листів мешканцям Харківської області, яким виповнилося 100 років.

Представниками органів виконавчої влади та місцевого самоврядування здійснюється відвідування та привітання ювілярів до визначних дат.

Управліннями соціального захисту населення області постійно надається соціальна підтримка чоловіків і жінок похилого віку у вигляді призначень різних пільг та субсидій, а саме житлово-комунальні послуги, тверде паливо, зв'язок, пільговий проїзд приміського сполучення та інші послуги. Також вищезазначеній категорії населення надається соціальна та правова допомога відділами бюро правової допомоги області.

Департаментом соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації надіслано до Міністерства соціальної політики України список осіб, яким в 2019 році виповниться 100 років для привітання (48 осіб, з них 39 жінок та 9 чоловіків).

 

5. Протидія дискримінації за ознакою статі та дискримінації за кількома ознаками, однією з яких є ознака статі

5.1. Проводити інформаційні кампанії (форуми, засідання «круглого столу», акції, зустрічі тощо), які спрямовані на запобігання та протидію дискримінації та насильства за ознакою статі.

Учнівська і студентська молодь, викладачі, керівники Гендерних центрів закладів вищої освіти спільно з представниками Управління патрульної поліції у Харківській області, Головного територіального управління юстиції у Харківській області, представництв міжнародних і громадських організацій активно брали участь у заходах в рамках Всесвітньої кампанії «16 днів активізму проти гендернозумовленого насильства» (25.11-10.12.2018 р.).

У районах та містах області для жителів місцевих громад в рамках вищезазначеної акції проведено вуличні акції, семінари, тренінги, відеолекторії, тематичні виставки тощо.

Комунальним вищим навчальним закладом (далі – КВНЗ) «Харківська академія неперервної освіти» до програми курсів підвищення кваліфікації педагогічних працівників Харківської області введено тему «Антидискримінаційний підхід в освіті».

У звітному періоді фахівці Центру практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» взяли участь у:

- Всеукраїнській нараді з профілактики насильства «Наявні ресурси для попередження насильства щодо дітей в закладах освіти», що була організована МОН України, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» та ГО «Жіночий консорціум України» (03.10.2018, м. Київ);

- координаційній зустрічі «Запобігання та протидія булінгу у шкільному середовищі. Шляхи вирішення проблеми», що була організована Головним територіальним управлінням юстиції у Харківській області (16.11.2018 р.).

За сприяння КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» Центром гендерної культури продовжується реалізація проекту «Майстерня гендерно чутливого вчительства», у якому беруть участь 25 навчальних закладів загальної середньої освіти м. Харкова та області.

У рамках проекту «Попередження ґендерно зумовленого насильства, торгівлі людьми та порушення прав дитини», що реалізується у Харківській області ГО «Ла Страда - Україна» та Міжнародною благодійною організацією «BROT FÜR Die Welt» «Хліб для світу» за підтримки Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації тренерами НТМ продовжено проведення інформаційних заходів для учнів та педагогічних працівників НЗІТ згідно плану проекту.

25-28.10.2018 р. проведено тренінг з метою всебічного інтегрування ґендерного компоненту у навчальні програми освітніх закладів сектору безпеки та оборони на базі Національної академії Національної гвардії України. Участь у заході взяли ґендерна експертка Головного управління Національної гвардії України Н. Орловська та викладачі навчального закладу.

13.11.2018 р. взято участь у практичному семінарі щодо інтегрування ґендерного компоненту у навчальні програми навчальних закладів сектору безпеки і оборони України (м. Київ) представниками Національної академії Національної гвардії України, які входять до складу робочої групи з питань імплементації Резолюції РБ ООН № 1325 «Жінки, мир, безпека» в секторі безпеки і оборони. Семінар мав на меті обговорення, визначення та погодження шляхів включення ґендерних підходів до системи підготовки і підвищення кваліфікації особового складу сектору безпеки і оборони.

 

6. Покращення становища груп населення, які страждають від дискримінації більше ніж за однією ознакою, включаючи ознаку статі

6.1. Забезпечити пропорційну участь жінок із сільської місцевості в розробленні стратегій розвитку територіальних громад, політичному і громадському житті.

У розробленні програм стратегічного розвитку, політичному та громадському житті в області досить активну участь беруть жінки. Забезпечується участь жінок із сільської місцевості в розробленні стратегій розвитку територіальних громад, політичному і громадському житті. А саме, серед депутатів сільських рад частка жінок складає 60,5%, чоловіків - 39,5%.

6.2. Організувати проведення семінарів і майстер-класів для бажаючих розпочати власну справу, у т.ч. для жінок.

У рамках реалізації Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 08.09.2016 № 245-VII (зі змінами) Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації спільно з Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва (далі – Фонд) на постійній основі здійснюється координація діяльності бізнес-центрів, надається методична допомога, інформаційна підтримка розвитку бізнесу, проводяться семінари для підприємців, як для чоловіків, так і для жінок. З метою надання допомоги підприємцям і бажаючим розпочати власну справу, а також реалізувати підприємницький потенціал Департаментом спільно з Фондом здійснюється проведення семінарів і майстер-класів для бажаючих розпочати власну справу, у тому числі для жінок.

Задля підвищення конкурентоспроможності бізнесу шляхом організації комплексного підходу до поширення знань і кваліфікації підприємців протягом звітного періоду продовжено реалізацію комплексної освітньої програми «Школа малого бізнесу». Так, 13.03.2018 стартував І етап зазначеного навчального курсу, який складався з 10 занять, а ІІ етап – з 20.11.2018 і складався з 9 занять. Програму організовано у формі семінарів-практикумів та майстер-класів. У якості експертів залучено фахівців Головного управління Державної фіскальної служби України у Харківській області, Головного управління Держпраці у Харківській області, керівників консалтингової компанії FSS, Освітнього простору «Гравітація», Харківської обласної громадської організації «Асоціація приватних роботодавців», а також, коучів, бізнес-тренерів та практикуючих юристів і фінансистів.

Під час заходів зазначеної програми, слухачі мали можливість отримати базові знання та навички, які необхідні для успішного ведення підприємницької діяльності та вдосконалити їх протягом навчального курсу.

Крім того, Фондом проводилися тренінги, майстер-класи, семінари та інтернет-конференції (на базі сайту Фонду: http://www.kharkiv.biz.ua/internet-konferentsii/) для майбутніх підприємців. За результатами участі в яких, відвідувачі мають можливість підвищити рівень знань і навичок у створенні й розвитку малого бізнесу, розширити підприємницькі та лідерські можливості, розвинути підприємницьке мислення.

За підтримки Департаменту економіки та міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації спільно з Фондом проведено відкритий семінар, який відвідали, у т.ч. жінки та демобілізовані із зони проведення АТО та ООС, та внутрішньо переміщені особи (26.11.2018 за темою: «Роз’яснення вимог постанов Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 № 715 (Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки Державною службою з надзвичайних ситуацій) та 716 (Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, у сфері надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, і встановлюється періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з надзвичайних ситуацій), Порядок та проблемні питання здійснення заходів державного нагляду (контролю), а також, зменшення тиску на суб’єктів господарювання».

Проведено 2 зустрічі з підприємцями (у т.ч. майбутніми) у районах Харківської області спільно з Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців» ( 08.11.2018 на базі Золочівської райдержадміністрації та 21.11.2018 на базі Мереф'янської ОТГ).

Під час цих заходів, відвідувачі мали можливість отримати роз’яснення за наступними тематиками: «Розвиток малого підприємництва у регіоні. Можливості фінансово-кредитної підтримки підприємництва. Актуальні новини законодавства у податковій та трудовій сфері. Права підприємця та повноваження контролюючих органів при проведенні перевірок. Проблемні питання та шляхи їх вирішення. Роль органів місцевої державної влади та бізнес об’єднань».

Також, у рамках Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області на 2016 – 2020 роки, Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців» реалізується програма «Новий відлік» (далі – Асоціація) спрямована діяльність на підтримку, започаткування, розвиток або відновлення підприємницької діяльності, у тому числі і для жінок, серед внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО та ООС та членів їх родин.

Протягом 2018 року Асоціацією проведено низку таких заходів, як прес-конференції, тренінги, захисти бізнес-планів, круглі столи, ворк-шопи, презентації та відбір учасників проекту «Новий відлік. Перезавантаження».

У результаті участі в зазначених заходах, жінки-підприємці мали можливість підвищити рівень знань і навичок у створенні й розвитку малого бізнесу, розширити підприємницькі та лідерські якості, розвинути підприємницьке мислення.

6.3. Надавати безоплатну правову допомогу дівчатам та жінкам, зокрема з інвалідністю, із сільської місцевості, жінкам похилого віку.

При Головному територіальному управлінні юстиції функціонує телефонна "гаряча лінія" з надання правової інформації, консультацій та роз'яснень в межах компетенції відділом з питань нотаріату, Управлінням державної виконавчої служби та Управлінням державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Харківській області.

У Харківській області організовано надання адресної безоплатної правової допомоги незахищеним верствам населення протягом 2017-2019 років, затверджено План заходів Міністерства юстиції України з реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!».

6.4. Сприяти проведенню роботи, спрямованої на задоволення потреб жителів сільської місцевості, зокрема жінок з інвалідністю, похилого віку, у базових соціальних послугах, медичній допомозі, освіті, праці та зайнятості, інфраструктурі та нових технологіях, а також забезпечення доступу до адміністративних послуг, участі у політичному та громадському житті.

В рамках урядової програми реформування соціальних послуг особлива увага приділяється питанню задоволення потреб соціально вразливих груп населення, у тому числі жінок з інвалідністю, похилого віку, які проживають у сільській місцевості.

В 31 громаді області соціальні послуги мешканцям села надаються структурними підрозділами 25 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та 6 суб’єктами надання соціальних послуг в об’єднаних територіальних громад.

Станом на кінець 2018 року територіальними центрами обслуговано близько 29,0 тис. жінок з інвалідністю та похилого віку, які проживають в сільській місцевості. Для максимального задоволення потреб мешканців села особлива увага приділяється розвитку інноваційних форм соціальної роботи.

Мешканці сільської місцевості, зокрема жінки з інвалідністю та похилого віку не позбавлені права на доступ до отримання соціальних послуг з урахуванням потреб та відповідно до державних стандартів, а саме: догляд вдома, догляд стаціонарний, паліативний, соціальна адаптація, натуральна допомога, тощо.

Набуває розвитку система надання соціальних послуг і на території новоутворених об’єднаних територіальних громад. У Харківській області створено 17 об’єднаних територіальних громад. Мешканцям об’єднаних територіальних громад з числа жінок з інвалідністю та похилого віку надаються соціальні послуги з урахуванням їх потреб.

Відповідно до Закону України від 14 листопада 2017 року № 2206-VIII «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості» в області проходить реформування первинної медичної допомоги з метою забезпечення гарантій рівного доступу громадян до якісного та ефективного медичного обслуговування у сільській місцевості. Це знайшло відображення у комплексних обласних програмах «Здоров’я Слобожанщини» на 2017-2018 роки та 2019-2020 роки. На період 2017-2018 року у розділі «Розвиток первинної медико-санітарної допомоги на засадах загальної практики – сімейної медицини» заплановані видатки у сумі 31,5 млн. грн., на період 2019-2020 роки заплановані видатки у розділі «Заходи з підвищення якості надання первинної медичної допомоги мешканцям сільської місцевості» у сумі 64 млн. грн.

Надання медичної допомоги в сільській місцевості області здійснюється структурними підрозділами Центрів первинної медико-санітарної допомоги районів, до сфери управління яких відносяться амбулаторії загальної практики-сімейної медицини (далі – АЗПСМ), фельдшерсько-акушерські пункти та фельдшерські пункти.

Спроможна мережа з надання первинної медико-санітарної допомоги населенню в сільській місцевості налічує 834 структурних підрозділи: 334 амбулаторії загальної практики-сімейної медицини та 500 фельдшерсько-акушерських та фельдшерських пунктів.

На кінець 2018 року 349 структурних підрозділів обладнано пандусами згідно вимог ДБН, 183 будівлі не мають сходинок і не потребують облаштування пандусів, 302 не забезпечують вільний доступ осіб з інвалідністю, доступність до закладу здійснюється за допомогою медичних працівників.

У сільській місцевості медичне обслуговування осіб з обмеженими фізичними можливостями здійснюється вдома.

При формуванні місцевих бюджетів видатки на облаштування туалетних кімнат (де це можливо), маркування приміщень шрифтом «Брайля» для незрячих хворих, створення місць паркування автомобілів осіб з інвалідністю запропоновано включати до проектів кошторисів на утримання лікувальних закладів.

За результатами попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів в області визначено перелік з 50 АЗПСМ, що підлягають будівництву та капітальному ремонту у сільській місцевості, для чого з державного бюджету передбачено виділення майже 200,0 млн. грн. субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (постанова КМУ від 06.12.2017 № 983); рішенням XVI сесії VII скликання Харківської обласної ради від 30 серпня 2018 року № 787-VII передбачено співфінансування з обласного бюджету у сумі 20 млн. грн.

На теперішній час проводяться роботи з будівництва 11-ти амбулаторій у 8 районах області: Балаклійському (смт. Савинці та с. Веселе), Валківському (с. Шарівка), Зачепилівському (с. Бердянка), Красноградському (с. Петрівка та с. Миколо-Комишувата), Краснокутському (с. Колонтаїв, с. Пархомівка), Куп’янському (с. Курилівка), Золочівському (с. Довжик), та Харківському (с. Мала Рогань).

В усіх будівлях нових амбулаторій передбачено облаштування вільного доступу для осіб з інвалідністю, туалетних кімнат та місць паркування автомобілів для інвалідів відповідно до вимог нормативних документів.

У рамках дотримання принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків міжнародними організаціями протягом 2018 року впроваджено/впроваджуються ряд програм/проектів технічної допомоги, які спрямовані, в тому числі, на задоволення потреб жителів сільської місцевості, осіб з інвалідністю, розвиток економічних можливостей для жінок, зокрема:

1) Проект «Створення інклюзивного коворкінгу «Доступна зайнятість» у Харківському міському центрі зайнятості» за фінансової підтримки ПРООН. Термін реалізації: з 01.04.2018 по 31.10.2018. У ході реалізації проекту створено модель інклюзивного коворкінгу, який можливо використовувати при створенні аналогічних закладів у інших місцях. Закуплено інтерактивний комплекс (дошка та проектор), дисплей Брайля, смартфон із встановленою програмою Connect by BeWarned, ліцензована програма екранного доступу з синтезом мови Jaws.

2) Проект «Створення можливості подолати важкі життєві обставини жінки через автономне працевлаштування» за фінансової підтримки Посольства Австралії та за участю ГО «Станція Харків». Тривалість проекту: 5 місяців (з 01.07.2018). Метою проекту було надання жінкам нових навичок та професій (переважно інтернет-професій), які допоможуть їм працювати дистанційно та / або парт-тайм, а також вдосконалити свої потреби в працевлаштуванні. Цільовою групою проекту стали жінки з дітьми (до 7 років), або з дітьми з інвалідністю (без обмеження віку), які зіткнулися зі складними обставинами і проживають в місті Харкові або найближчому передмісті.

Крім того, за підтримки Європейської Комісії впроваджено проект «Центр гендерної культури як інноваційний центр інтерактивної гендерної освіти». Реалізують проект Харківська обласна громадська організація «Харківський обласний гендерний ресурсний центр», Громадська організація «Агенція змін «Перспектива» та Громадська організація «Сучасна жінка». У рамках проекту створено інноваційний центр неформальної інтерактивної гендерної освіти, інкубатор проектів, інформаційно-методичний та ресурсний центр у сфері забезпечення гендерної рівності, студія жіночого лідерства тощо.

З метою задоволення потреб мешканців сільської місцевості, службою зайнятості постійно ведеться системна робота шляхом надання широкого спектру соціальних послуг. Так, працевлаштовано 12,4 тис. осіб (рівень працевлаштування 52%), професійне навчання проходили 5,1 тис. таких осіб. До громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру було залучено більше 9,7 тис. осіб. На обліку в службі зайнятості перебувало 23,9 тис. осіб з числа безробітних, що проживають у сільській місцевості, або 33,2% від загальної кількості безробітних.

Служба зайнятості постійно працює над розв`язанням проблеми зайнятості жінок, сприяє становленню жінки на ринку праці, допомагає визначитися зі сферою трудової діяльності, знайти робоче місце, зокрема, відвідавши семінар «Жінка на ринку праці». Так, протягом 2018 року проведено більше 400 семінарів за участю 4,3 тис. осіб.

Чисельність жінок, які отримали статус безробітного, у 2018 році склала 39,1 тис. осіб або 54,3% до загальної кількості безробітних, що перебували на обліку в службі зайнятості. На постійні робочі місця працевлаштовано 18,3 тис. жінок, професійне навчання проходили понад 6,7 тис. жінок, до громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру було залучено 13,3 тис. жінок.

роводиться всебічна інформаційно-роз`яснювальна робота щодо конституційних прав громадян на ринку праці. У кожному центрі зайнятості/філії Харківського ОЦЗ розміщена тематична експозиція інформаційних матеріалів: інформаційні папки з гендерних аспектів, література з гендерної тематики, графік проведення семінарів та тренінгових занять; інформація щодо діяльності профільних громадських організацій, тощо.

З метою впровадження гендерних програм і надання послуг шукачам роботи, роботодавцям та молоді, проводяться тижні з ґендерних питань для усіх бажаючих. Проведено 42 тижні (23 тис. учасників).

Органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, які утворили ЦНАП, вживаються заходи щодо забезпечення належної доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до ЦНАП.

Для громадян з обмеженими фізичними можливостями створені сприятливі умови для безбар’єрного доступу до приміщення ЦНАП. Майже усі ЦНАПи області облаштовані пандусами та кнопками виклику відповідального спеціаліста. Враховані вимоги щодо доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до рецепції, фронт-офісу та туалетної кімнати.

Для організації надання послуг вразливим категоріям громадян поза межами ЦНАП Німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) в рамках проекту «Підтримка територіальних громад України у зв'язку зі збільшенням кількості ВПО» передано мобільні кейси («Мобільний офіс»). Мобільний кейс містить ноутбук, кольоровий принтер, сканер, портативний зчитувач ID карток для перевірки особи людини, камеру для відео фіксації процесу обслуговування клієнтів та модем для доступу до мережі Інтернет ЦНАПам: Старосалтівської і Нововодолазької ОТГ, міст Ізюма, Куп’янська та Первомайського, Балаклійської і Лозівської райдержадміністрації. Завдяки мобільному офісу мешканці віддалених територій, люди похилого віку, люди з обмеженими фізичними можливостями та громадяни, які знаходяться на стаціонарному лікуванні зможуть отримати послуги, не відвідуючи установи. Також, GIZ обладнало дитячі кімнати у ЦНАПах Лозівської райдержадміністрації, міст Первомайський і Куп’янськ, Старосалтівської ОТГ.

Для забезпечення інформування населення про розташування, режим роботи, перелік послуг, контакти ЦНАПів на веб-сайті облдержадміністрації, сайті Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону створено та постійно оновлюються розділи «Адмінпослуги», що містять інформацію та посилання на відповідну нормативну базу.

На веб-сайті облдержадміністрації створено розділ «Електроні послуги» за допомогою якого поширено доступ до електронних послуг через Урядовий портал та Єдиний портал адміністративних послуг.

 

7. Зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків

 7.1. Проводити інформаційні кампанії для заохочення чоловіків користуватися відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Протягом 2018 року спеціалістами місцевих органів соціального захисту населення та центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надається інформація щодо можливості чоловікам користуватися відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

7.2. Проводити інформаційні кампанії щодо популяризації серед дівчат та жінок професійно-технічної освіти.

 У звітному періоді за участі викладачів і студентів в закладах вищої освіти проведено наступні заходи:

- 02.11.2018 р. в Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця в рамках проекту EQUAL-IST HORIZON2020 «Планування гендерної рівності в наукових дослідженнях у галузі комп’ютерних наук та інформаційних технологій» відбувся захід за темою «Професійний розвиток та кар’єрні можливості у світовій ІТ-компанії» за участю фахівчинь міжнародної ІТ-компанії ЕРАМ;

- 21.10.2018 р. Харківською громадською організацією «IT - кластер» проведено змагання «Дівчата в IT», в якому взяли участь 44 учасниці закладів освіти області;

- 07-09.12.2018 р. студенти провідних закладів вищої освіти взяли участь у хакатоні «Empowering Women», присвячений жінкам в IT-сфері.

7.3. Проводити перевірки, інспекційні відвідування, невиїзні інспектування з питань дотримання роботодавцями Законів України «Про оплату праці», «Про зайнятість населення», «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» та надавати рекомендації стосовно включення до колективних угод і договорів положень щодо зменшення гендерного розриву в оплаті праці

Протягом 2018 року Головним управлінням Держпраці у Харківській області проведено понад 800 перевірок / інспекційних відвідувань державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю, загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зайнятість населення, працевлаштування осіб з інвалідністю, надано майже 600 приписів щодо усунення виявлених порушень.

Звернення від громадян щодо недотримання принципу рівних прав та можливостей жінок і чоловіків до Головного управління Держпраці у Харківській області у 2018 році не надходили.

У 2018 році проведено 1130 інформаційно-роз’яснювальних заходів (семінарів, робочих зустрічей, нарад тощо) з питань дотримання Законів України «Про оплату праці», «Про зайнятість населення», «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».

 

 

 

Директор Департаменту соціального

захисту населення Харківської обласної

державної адміністрації                                                                             Ю.ШПАРАГА