Звіт постійної комісії обласної ради

з питань науки, освіти та духовності про роботу за 2018 рік

Постійну комісію утворено рішенням обласної ради від 25 листопада 2015 року № 5-VII на I сесії. У складі комісії зараз працюють 7 депутатів. Голова постійної комісії – Звєрєв Віктор Олександрович; заступник голови – Сталінський Дмитро Віталійович; секретар – Лопатіна Ірина Вуколівна; депутати: Боровська Світлана Василівна, Коростельов В’ячеслав Володимирович, Таркан Микола Петрович. Рішенням обласної ради від 07 червня 2018 року № 771-VІI до складу постійної комісії включено Сивицьку Віру Михайлівну.

Всю роботу комісія проводить згідно з перспективними планами, на основі законності, гласності, рівноправності та вільного колективного обговорення питань, надає рекомендації і висновки. Постійна комісія відповідно до Положення про постійні комісії Харківської обласної ради розглядає питання щодо розвитку науки і освіти в регіоні; розвитку мережі, укріплення матеріально-технічної бази закладів культури; попередньо розглядає проекти програм щодо розвитку науки, освіти культури, історичної спадщини, духовності, а також програм культурного розвитку національних меншин; здійснює аналіз щодо розвитку культури, збереження історичної спадщини та пам’яток культури в регіоні, розглядає питання стосовно розвитку мережі, укріплення матеріально-технічної бази закладів культури. Рішенням обласної ради від 31 серпня 2017 року № 547-VІI було внесено зміни до Положення про постійні комісії Харківської обласної ради, згідно з яким питання галузі „Культура” були віднесені до повноважень іншої комісії.

Всього постійна комісія за звітний період провела 8 засідань, на яких було розглянуто 92 питання, а саме: щодо розгляду планування і виконання обласного бюджету - 6, щодо соціально-економічного розвитку регіону, програм соціально-культурного розвитку – 17; щодо розвитку галузі освіта – 30, щодо спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області – 24, клопотання щодо нагородження відзнаками Харківської обласної ради– 6, інші – 9.

Депутати опікуються питаннями планування та виконання обласного бюджету, фінансового забезпечення профільних установ і закладів. З метою належного фінансування галузей, якими опікується комісія, депутати розглядають стан виконання профільних програм та погоджують внесення до них відповідних змін, а саме: обласної програми розвитку освіти „Новий освітній простір Харківщини” на 2014-2018 роки; регіональної Програми реформування системи інституційного догляду і виховання дітей у Харківській області на 2018-2026 роки; Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016–2020 роки.

Термін дії обласної програми розвитку освіти „Новий освітній простір Харківщини” на 2014-2018 роки закінчився і обласною радою 06 грудня 2018 року була прийнята програма на наступний період: 2019-2023 роки. Депутати на своєму засіданні 21.11.18 ретельно опрацювали нову програму, загальна сума фінансування якої на 5 років складає 182,51 млн. грн. Ця програма спрямована, як і попередня, на розвиток дошкільної, загальної середньої, позашкільної, корекційної та інклюзивної, професійно-технічної, вищої освіти та на розвиток науки. За підтримки депутатів комісії при внесенні змін були виділені такі кошти на виконання заходів програми розвитку освіти „Новий освітній простір Харківщини” на 2014-2018 роки: на поліпшення матеріально-технічного стану дошкільних навчальних закладів 6,04 млн. грн.; на поліпшення матеріально-технічного стану загальноосвітніх навчальних закладів108, 16 млн. грн., матеріально-технічного стану позашкільних навчальних закладів - 643,40 тис. грн., матеріально-технічного стану навчальних закладів обласного підпорядкування - 9, 13 млн. грн. У 2018 році з обласного бюджету виплачені іменні стипендії облдержадміністрації в галузі науки видатним (20 стипендій) та обдарованим молодим (20 стипендій) науковцям на суму 720,0 тис. грн. Здійснено виплату компенсації 50% вартості проїзду у метрополітені м. Харкова: - студентам вищих навчальних закладів, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, та вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації державної власності, учням професійно-технічних навчальних закладів, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету, і розташовані у м. Харкові (профінансовано з обласного бюджету 2,04 млн. грн.); а також студентам Харківського національного аграрного університету ім. Докучаєва та Харківської державної зооветеринарної академії, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, шляхом надання субвенції державному бюджету (профінансовано з обласного бюджету 34,251 тис. грн.). Забезпечення умов для навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами профінансовано за рахунок обласного бюджету у сумі 6,75 млн. грн.

В центрі уваги депутатів завжди залишаються питання розвитку галузі освіти. Окрім контролю за виконанням діючої обласної програми розвитку освіти 22 лютого на засіданні постійної комісії розглядалося питання щодо забезпечення медичного обслуговування закладів освіти Харківської області в період реформування первинної ланки. На засіданні постійної комісії 30 травня було розглянуто питання про Перспективний план модернізації мережі закладів загальної середньої освіти Харківської області на 2018 рік та про хід реалізації освітньої реформи в області. В області зараз функціонують 44 опорні заклади загальної середньої освіти які у своєму складі мають 52 філії (у 2017/2018 н.р. було 22 опорні школи з 33 філіями). Продовжується робота по створенню і відкриттю інклюзивно-ресурсних центрів, ресурсних кімнат, медіатек. Так, 2018 року за рахунок коштів обласного бюджету на загальну суму 6,7 млн грн створено 27 інклюзивно-ресурсних центрів, 25 медіатек та 20 ресурсних кімнат у 13 районах, 4 містах та 3 ОТГ Харківської області. Працює ресурсний центр з підтримки інклюзивної освіти на базі Комунального вищого навчального закладу «Харківська академія неперервної освіти».

Депутати опрацювали і підтримали на своєму засіданні 22.08.18 проект регіональної Програми реформування системи інституційного догляду і виховання дітей у Харківській області на 2018-2026 роки. Ця програма була прийнята обласною радою 30 серпня 2018 року. Основною метою Програми є послідовне реформування діючої системи забезпечення прав дітей в регіоні та формування такої системи, яка забезпечить право дитини на проживання, догляд і виховання в сім'ї або умовах максимально наближених до сімейних, доступ до якісних соціальних, освітніх, медичних послуг. Ключовими показниками ефективності реформування системи інституційного догляду та виховання дітей в Харківській області, яких планують досягти станом до 2021 року є збільшення щороку, починаючи з 2018-го, кількості дітей з особливими освітніми потребами, охоплених інклюзивним навчанням; зменшення кількості дітей, які виховуються в установах інституційного догляду та виховання дітей; трансформація установ інституційного догляду та виховання дітей; забезпечення послугами соціального супроводу випускників дитбудинків та виховання дітей для подальшої інтеграції у суспільство тощо.

Згідно з чинним порядком управління майном, що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, постійна комісія узгоджує передачу об’єктів в оренду, надання дозволів на списання майна, відчуження об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, інші питання стосовно комунальної власності. Постійна комісія погоджує статути обласних комунальних закладів та підприємств профільних галузей, розглядає на своїх засіданнях питання щодо погодження кадрового резерву на посади керівників закладів обласного підпорядкування. Всі питання ретельно розглядаються, заслуховуються звіти обласних комунальних профільних підприємств.

Всі депутатам постійної комісії беруть участь в перевірках стану та ефективності використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що відображаються на балансі закладів освіти.

У зв’язку із прийняттям нового Закону України „Про освіту” виникла необхідність в розробці нового порядку призначення за конкурсом керівників закладів загальної середньої та позашкільної освіти, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, та звільнення їх із займаної посади. Депутати попередньо ознайомились з проектом Порядку, внесли свої зауваження і пропозиції, а на засіданні постійної комісії підтримали нове опрацьоване положення про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. Згідно з відповідним рішенням обласної ради від 30 серпня 2018 року, обласна рада оголошує конкурс на зайняття посади керівників закладів освіти, а до складу кожної конкурсної комісії по обранню керівників цих закладів входять по два депутати від постійної комісії. Депутати комісії взяли участь у роботі зазначених конкурсних комісій, перед цим брали участь у перевірці закладів освіти. За даним Порядком вже призначено директорів: КЗ «ХАРКІВСЬКИЙ СПЕЦІАЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИЙ КОМПЛЕКС № 8» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ; КЗ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА СТАНЦІЯ ЮНИХ ТУРИСТІВ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ; КЗ «ХАРКІВСЬКИЙ СПЕЦІАЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИЙ КОМПЛЕКС» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ; КЗ «ОБЛАСНА СПЕЦІАЛІЗОВАНА ШКОЛА-ІНТЕРНАТ ІІ-ІІІ СТУПЕНІВ «ОБДАРОВАНІСТЬ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ»; КЗ «БОГОДУХІВСЬКИЙ СПЕЦІАЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИЙ КОМПЛЕКС» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ. Нажаль, директора КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ПАЛАЦ ДИТЯЧОЇ ТА ЮНАЦЬКОЇ ТВОРЧОСТІ» не було обрано і рішенням обласної ради 06 грудня 2018 року № 874-VІI повторно оголошено конкурс на посаду директора цього закладу.

Постійна комісія попередньо розглядає і рекомендує кандидатури та колективи для нагородження відзнаками, преміями Верховної Ради України, почесними нагородами Харківської обласної ради. Депутати постійної комісії попередньо розглядають пропозиції Харківської обласної державної адміністрації і за результатами розгляду рекомендують питання щодо присудження щорічної Премії Верховної Ради України для винесення на пленарне засідання сесії обласної ради. Постійна комісія 22 серпня 2017 року на своєму засіданні розглянула кандидатуру Іванцової Галини Іванівни, директора районного центру дитячої та юнацької творчості Харківської районної ради Харківської області і рекомендувала це питання до розгляду на пленарному засіданні обласної ради. Це рішення було підтримано депутатами, а зазначена премія була присуджена Іванцовій Г.І. 18 грудня 2018 року Постановою Верховної Ради України № 2656-VIII.

Голова постійної комісії Звєрєв В.О. – голова екзаменаційної комісії з присвоєння кваліфікації магістра державного управління слухачам відповідного факультету Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України; член регіональної комісії з оцінки та забезпечення проведення попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм та проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку; брав участь в організації і роботі IX Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи».

Кожний депутат, член постійної комісії, багаторазово виїздив у райони, міста області, де зустрічався з колективами та адміністраціями навчальних закладів, закладів культури, надавав безпосередню допомогу та консультації, а також вирішував проблеми окремих громадян.

Всі депутати сприяють реалізації обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» в закріплених районах області.

Усіх депутатів комісії об’єднує активна громадянська позиція, результативна робота у закріплених районах області, відповідальне ставлення до виконання депутатських обов’язків.

 

 

 

Голова постійної комісії                                                                           В. Звєрєв