Звіт постійної комісії обласної ради

з питань молодіжної політики, спорту, культури та туризму

про роботу за 2018 рік

 

Постійну комісію утворено за рішенням обласної ради від 25 листопада 2015 року № 5-VII на I сесії VІІ скликання. У складі комісії зараз працюють 5 депутатів: Мураєва Валерія Олегівна - голова постійної комісії; Ясинський Ігор Іванович - заступник голови постійної комісії, Родак Світлана Вікторівна - секретар комісії; Дейнека Руслан Сергійович та Кобець Анастасія Юріївна – члени постійної комісії.

Діяльність постійної комісії будується відповідно до плану роботи обласної ради, безпосередньо до перспективних планів роботи постійної комісії, на основі законності, гласності, рівноправності та вільного колективного обговорення питань та надання рекомендацій і висновків.

Постійна комісія, відповідно до Положення про постійні комісії, попередньо розглядає: проекти програм щодо розвитку фізкультури і спорту, туризму; поліпшення становища сім’ї, жінок, дітей та молоді; проекти програм з організації оздоровлення, відпочинку і дозвілля дітей та молоді; проекти програм щодо утвердження здорового способу життя в дитячому і молодіжному середовищі та протидії поширенню соціально небезпечних хвороб серед дітей та молоді; питання стосовно розвитку мережі, укріплення матеріально-технічної бази закладів фізичної культури і спорту, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, центрів молоді, молодіжних центрів праці, інших молодіжних закладів; питання, що стосуються удосконалення та розвитку молодіжної політики, фізкультури і спорту в регіоні; працює над виявленням додаткових резервів і можливостей для реалізації основних напрямів державної політики стосовно сім’ї, жінок, дітей та молоді, а також в галузі фізичної культури, спорту і туризму; питання щодо соціального захисту молоді, її працевлаштування, розвитку молодіжної підприємницької діяльності, забезпечення житлом молоді і молодих сімей; питання, що стосуються забезпечення рівних прав і можливостей для участі жінок і чоловіків у політичному, економічному і культурному житті, запобігання насильству в сім’ї, торгівлі людьми; питання сприяння молодіжним, дитячим, жіночим та іншим громадським організаціям у проведенні ними роботи з питань сім’ї, дітей та молоді; питання контролю за виконанням рішень ради за напрямками діяльності комісії, інші питання в межах компетенції ради.

За звітний період постійною комісією проведено 8 засідань, на яких розглянуто 114 питань.

Депутати комісії постійно контролюють виконання рішень обласної ради та своїх власних рішень. Постійна комісія за звітний період щоквартально розглядала хід виконання програм, прийнятих раніше:

- Програми розвитку культури і туризму Харківської області на 2014-2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 29 серпня 2013 року № 789-V. Постійна комісія погодила збільшення фінансової підтримки закладам мистецтва минулого року з 57,00 до 113,49 млн. грн. В рамках розгляду питання щодо виконання Програми, було розглянуто і погоджено пропозицію управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації щодо проекту встановлення інформаційних щитів в м. Харкові і області, на яких буде розміщена інформація про туристичні об’єкти, включаючи пам’ятки культурної спадщини. Зараз вже встановлено 2 таких щита.

- Програми збереження та розвитку в Харківській області мережі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 14 квітня 2016 року №108-VII;

- соціальної Програми розвитку фізичної культури і спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 2014–2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 19 грудня 2013 року № 886-VI. Програмою передбачено будівництво фізкультурно-оздоровчих комплексів. У 2018 році відкрили новий фізкультурно-оздоровчий комплекс на мікрорайоні «Мобіль» у селищі Пісочин Харківського району. У ФОКу є тренажерний зал, працюють секції футболу, волейболу, бадмінтону, боксу, карате і самбо. На даний час ведеться будівництво ФОКів у сел. Золочів та м. Красноград, відкриття яких заплановано у 2019 році. У 2018 році за кошти державного, обласного, місцевих бюджетів та інших джерел фінансування встановлено 38 спортивних майданчиків зі штучним покриттям. У м. Харкові побудовано 7 майданчиків. Також у 2018 році за кошти обласного бюджету встановлено 17 майданчиків із тренажерним обладнанням та 17 майданчиків із гімнастичним обладнанням. На засіданні комісії в жовтні розглянуто і погоджено перелік об’єктів, складений на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 06.09.2017 № 714 „Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для будівництва футбольних полів із штучним покриттям у регіонах України (із змінами)”, які планується профінансувати за рахунок бюджетних коштів.

- Програми розвитку архівної справи в Харківській області на 2017 − 2021 роки, затвердженої рішенням обласної ради 23 лютого 2017 року № 386-VII. На своїх засіданнях депутати підтримали виділення додаткових коштів у сумі 4,50 млн. грн. для проведення ремонту фасадів і заміни комунікацій двох будівель архіву.

            - Обласної соціальної Програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2008-2017 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 квітня 2008 року № 685-V. Термін дії цієї довготривалої й важливої програми закінчився. Інформацію про її виконання депутати схвалили на своєму засіданні 21 лютого, а обласна рада зняла з контролю 01 березня 2018 року рішенням № 676-VІI.

 

2018 року обласною радою були прийняті такі програми, контроль за виконанням яких також покладено на постійну комісію:

- Обласна Програма збереження архітектурної спадщини в Харківській області на 2018-2023 роки”, затверджена рішенням від 07 червня 2018 року № 722-VII. Ця програма була прийнята в першу чергу з метою збереження пам’яток архітектури, їх використання, створення ефективних і сприятливих умов для розвитку сфери охорони культурної спадщини, а також залучення активної громадськості до пам’яткоохоронної справи.

- Регіональна Програма національно-патріотичного виховання молоді на 2019 – 2023 роки, затверджена рішенням обласної ради 06 грудня 2018 року № 818-VІI. Метою цієї програми є формування свідомого громадянина-патріота України, формування представника української національної еліти через набуття молодим поколінням національної свідомості, активної громадянської позиції, високих моральних якостей та духовних цінностей.

- Регіональна Програма реформування системи інституційного догляду і виховання дітей у Харківській області на 2018  2026 роки, затверджена рішенням обласної ради 30 серпня 2018 року № 774-VІI. Програма ґрунтується на положеннях Конвенції ООН про права дитини та принципах Національної стратегії й розроблена на основі комплексного дослідження ситуації щодо забезпечення прав дітей у регіоні. Основною метою Програми є послідовне реформування діючої системи забезпечення прав дітей в регіоні та формування такої системи, яка забезпечить право дитини на проживання, догляд і виховання в сім'ї або умовах максимально наближених до сімейних, доступ до якісних соціальних, освітніх, медичних послуг.

- Програма розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини Харківської області на 2019 – 2023 роки, затверджена рішенням обласної ради 06 грудня 2018 року № 822-VІI. Метою прийняття програми є реалізація державної політики в галузях «Культура» і «Туризм» на регіональному рівні, задоволення культурних і духовних потреб людини, покращення якості надання послуг у сфері культури і туризму для мешканців та гостей області, створення умов для розвитку сфери охорони культурної спадщини, забезпечення належного рівня збереження та використання об’єктів культурної спадщини, розвитку внутрішнього та в’їзного туризму. В новій програмі закладена підвищена заробітна плата працівникам театрально-концертних закладів, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. Депутати постійної комісії опрацювали і підтримали заходи нової програми.

- Соціальна Програма розвитку фізичної культури і спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 2019–2023 роки, затверджена рішенням обласної ради 06 грудня 2018 року № 819-VІI. Метою Програми є визначення провідної ролі фізичної культури і спорту, як важливого фактору здорового способу життя, профілактики захворювань, формування гуманістичних цінностей, створення умов для всебічного гармонійного розвитку людини, сприяння досягненню фізичної та духовної досконалості людини, виявлення резервних можливостей організму, формування патріотичних почуттів у громадян та позитивного іміджу України, Харківської області у світовому співтоваристві.

Одною із проблем, якими опікувалися депутати комісії протягом звітного періоду, є проблема організації оздоровлення дітей. Потребує урегулювання проблема певної неузгодженості у роботі управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації з об’єднаними територіальними громадами.

Взагалі у заходах соціальної Програми розвитку фізичної культури і спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 2019–2023 роки передбачено: створення умов для фізичного виховання і спорту за місцем роботи, проживання, в місцях масового відпочинку населення; забезпечення розвитку дитячого, дитячо-юнацького спорту та резервного спорту; розвиток спорту вищих досягнень, спорту ветеранів та інвалідів; покращення організаційного, кадрового, матеріально-технічного, фінансового, науково-методичного, інформаційного забезпечення сфери фізичної культури і спорту; розвиток молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя, організація оздоровлення дітей.

Оскільки питання щодо проблем молодіжної політики входять в коло питань, якими опікується комісія, в грудні постійна комісія розглядала лист ініціативної групи студентів різних закладів вищої освіти щодо створення Молодіжного парламенту. Депутати комісії уважно розглянули дане питання, дали пояснення щодо повноважень обласної ради. Зараз питання знаходиться в стадії опрацювання на предмет впровадження механізму взаємодії між представниками студентської молоді і обласними органами влади.

Питання щодо обласного бюджету, питань соціально-економічного розвитку регіону - завжди у центрі уваги депутатів постійної комісії і цьогоріч вони розглядалися на засіданнях постійної комісії на всіх засіданнях постійної комісії.

Постійна комісія опікується питаннями функціонування і розвитку комунальних закладів, установ, заслуховує інформацію про підсумки фінансово-господарської діяльності обласних комунальних підприємств, а також звіти їх керівників про свою діяльність. Депутати комісії брали участь у перевірці стану та ефективності використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що відображається на балансі цих підприємств. Після перевірок на засіданнях постійних комісій заслухано звіти керівників і рекомендовано для продовження контрактів з ними: КЗ „Школа вищої спортивної майстерності з легкої атлетики” Харківської обласної ради; КЗ „Дитячо-юнацька спортивна школа інвалідів Харківської обласної ради”; КП „Обласний спортивний комплекс «Металіст»”; КЗ „Школа вищої спортивної майстерності”; КУ „Харківський обласний центр молоді”; ОКП Харківської обласної ради „Знахідка”.

 

За ініціативи Мураєвої В.О. 27 вересня звітного року депутати провела виїзне засідання в комунальному закладі „Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова” Харківської обласної ради, де депутати комісії на місці ознайомились з проблемними питаннями цього музею, а також ознайомились з концепцією його розвитку. Депутати комісії визнали питання щодо реконструкції будівлі, в якій знаходиться музей, актуальним і таким, що потребує негайного втручання, по результатах розгляду звернулись до Департаменту капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації з пропозицією після оновлення проектно-кошторисної документації визначити обсяг першочергових робіт та їх черговість щодо реконструкції. Підкреслили необхідність фінансування робіт щодо ліквідації наслідків руйнування, а також рекомендували Управлінню культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації утворити робочу групу для опрацювання концепції оновлення експозиції музею КЗ „Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова” із залученням провідних фахівців музейної галузі, істориків, громадськості.

Також депутати на своїх засіданнях розглядають питання щодо затвердження списку осіб, які пропонуються для зарахування до кадрового резерву на посаду керівників профільних комунальних закладів, рекомендують строки укладання контрактів для керівників профільних комунальних закладів.

З метою стимулювання розвитку та соціальної підтримки талантів Харківської області, виявлення обдарованої молоді та сприяння її самореалізації 2007 року рішенням обласної ради було запроваджено конкурс ім. О.С. Масельського на кращий літературний твір. Контроль за його виконанням покладено на постійну комісію. Цього року на Харківщині конкурс було проведено вже в дванадцяте на належному рівні. В ньому взяли участь 185 авторів. Всього за роки проведення у цьому конкурсі надавали свої роботи близько двох тисяч двохсот конкурсантів. Голова постійної комісії Мураєва В.О. є секретарем організаційного комітету конкурсу. Цей конкурс привертає увагу наших обдарованих земляків, які свій талант та любов до рідного краю втілюють у художньому слові. Конкурсантами стали 81 учень, які подали свої роботи.

Голова постійної комісії є одним з членів Колегій управління культури і туризму, а також управління у справах молоді і спорту Харківської обласної державної адміністрації, є членом конкурсного комітету обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє», організаційного комітету дитячого телевізійного фестивалю «Дитятко».

Депутати постійної комісії плідно співпрацюють з галузевими управліннями облдержадміністрації, районними та міськими радами, установами різних форм власності, громадськими організаціями. На кожне засідання комісії запрошуються представники засобів масової інформації. Робота депутатів та постійної комісії висвітлюється у ЗМІ.

Членів постійної комісії об'єднує відповідальна депутатська діяльність та активна життєва позиція. Усі депутати комісії постійно проводять прийоми виборців у закріплених за ними виборчих округах. Депутати комісії сприяють реалізації обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» в закріплених районах області. Постійна комісія здійснює свою діяльність на належному рівні, працює злагоджено та професійно.

 

 

 

Голова постійної комісії                                                                           В. Мураєва