ЗВІТ

постійної комісії обласної ради з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією

та злочинністю про роботу за 2018 рік

 

Постійна комісія обласної ради з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю створена рішенням обласної ради від 25 листопада 2015 року № 5-VI на І сесії VІІ скликання.

До її складу входять 9 депутатів обласної ради.

Діяльність постійної комісії будується відповідно до плану роботи обласної ради, плану роботи постійної комісії на основі законності, гласності, рівноправності та вільного колективного обговорення питань.

За звітний період постійною комісією було проведено 8 засідань, на яких було розглянуто 116 питань, підготовлено постійною комісією та рекомендовано для розгляду на сесії 3 проекти рішень обласної ради.

Два рази на рік, відповідно до плану роботи постійної комісії та згідно з вимогами законів України "Про прокуратуру" та "Про внесення змін до деяких законів України щодо інформування керівниками правоохоронних органів громадськості про стан законності та заходи щодо її зміцнення", на засіданнях постійної комісії заслуховувалася інформація прокурора області про стан законності, заходи щодо її зміцнення й результати діяльності органів прокуратури, а також інформація начальника ГУНП в Харківській області про стан правопорядку в Харківській області.

У 2018 році закінчився термін дії регіональної Програми протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2018 рік, затвердженої рішенням обласної ради від 07 грудня 2017 року № 556- VІІ. У результаті реалізації у 2018 році заходів, передбачених регіональною Програмою протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2018 рік, завдяки скоординованим у рамках координаційної групи Антитерористичного центру діям регіональних органів та підрозділів суб’єктів боротьби з тероризмом, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, розвиток подій, що визначають обстановку в Харківській області, на сьогодні має ознаки керованості та прогнозованості.

Проте, ситуація в сфері протидії терористичній діяльності на території Харківської області залишається складною. Для консолідації зусиль із попередження терористичної діяльності на території області за активного сприяння постійної комісії у грудні 2018 року було розроблено і затверджено обласною радою регіональну Програму протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2019 -2020 роки.

Зазначеною Програмою визначено низку тематичних заходів, спрямованих на виявлення та усунення причин і умов, що можуть призвести до проявів тероризму, захист мешканців Харківської області від тероризму, зосередження основних зусиль на протидії терористичної діяльності, мінімізації їх наслідків. Передбачено фінансування Програми на загальну суму 14 000 000 грн.

За питомими показниками аварійності та наслідків дорожньо-транспортних пригод Україна є одним із лідерів серед європейських країн. Існуючі нагальні проблеми організаційного, контрольного та правоохоронного спрямування зумовлюють вжиття комплексних та планових заходів щодо удосконалення безпеки дорожнього руху в області. З метою підвищення безпеки дорожнього руху, зниження аварійності на вулично-дорожній мережі області, попередження травматизму учасників дорожнього руху, рішенням Харківської обласної ради від 07.06.2018 № 723-VII була затверджена комплексна регіональна Програма забезпечення безпеки дорожнього руху на території Харківської області на 2018-2020 роки.

Ще одним із напрямів роботи постійної комісії є контроль за виконанням Стратегічних напрямів забезпечення публічної безпеки і порядку на території Харківської області на 2018-2019 роки, затверджених рішенням обласної ради від 07 грудня 2017 року № 557-VII.

Протягом року на засіданнях постійної комісії розглядалися та опрацьовувалися звіти щодо виконання регіональних програм із подальшим внесенням їх для розгляду на пленарних засіданнях сесій обласної ради.

У порядку контролю та оприлюднення результатів роботи, з метою забезпечення належного рівня громадської безпеки в регіоні, дотримання конституційних прав громадян шляхом координації зусиль у запобіганні, профілактиці правопорушень, злочинності на території регіону заслуховувалась інформація про стан виконання:

-   регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківській області на 2018-2019 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 01 березня 2018 року № 656-VII (зі змінами);

-   Програми територіальної оборони Харківської області на період 2018-2019 років, затвердженої рішенням обласної ради від 07 грудня 2017 року № 554-VII;

-   комплексної регіональної Програми забезпечення безпеки дорожнього руху на території Харківської області на 2018-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 07 грудня 2017 року № 554-VII.

У роботі постійної комісії беруть участь голова обласної ради, його заступники, керівники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, представники засобів масової інформації, керівники правоохоронних структур регіону, представники територіальних правоохоронних органів тощо.

Практично на кожному засіданні постійної комісії в порядку контролю заслуховувалась інформація відповідно до прийнятих обласною радою рішень.

Постійна комісія з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю у тісній співпраці з навчальними закладами регіону (Харківський Національний університет внутрішніх справ, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого тощо) протягом року брала активну участь у роботі щодо роз’яснення положень законів України "Про запобігання корупції", "Про доступ до публічної інформації", «Про очищення влади».

Пріоритетними напрямами в роботі постійної комісії в звітному періоді були захист прав громадян та супроводження регуляторної діяльності обласної ради, реалізація державної регуляторної політики відповідно до вимог Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".

 На своєму засіданні 20 серпня 2018 року постійна комісія підвела підсумки перегляду 15 регуляторних актів, чинними на даний час є 14, з метою визначення їх ефективності, необхідності скасування або внесення до них змін. Після ретельного аналізу на засіданні постійної комісії було затверджено звіти про перегляд регуляторних актів, розробниками яких були структурні підрозділи виконавчого апарату обласної ради та обласної державної адміністрації. Так, у зв’язку зі змінами у чинному законодавстві України, рішення обласної ради від 26 квітня 2012 року № 405-VІ «Про затвердження Порядку видачі Харківською обласною радою дозволів на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення» було визнано обласною радою таким, що втратило чинність.

З метою реалізації норм Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню формі відкритих даних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 року № 835 (зі змінами), а також у зв’язку зі внесенням змін до зазначеного нормативного акта, на сайті обласної ради було оприлюднено Перелік регуляторних актів, прийнятих обласною радою, із зазначенням дати набрання чинності, строку проведення базового, повторного та періодичного відстеження їх результативності та інформації про місце їх оприлюднення. Даний Перелік систематично переглядається, за потреби до нього вносяться уточнення і доповнення.

Постійна комісія приділяє велику увагу роботі обласних комунальних підприємств. Депутатами – членами постійної комісії – уважно вивчаються аналітичні матеріали щодо їх фінансово-господарської діяльності, вносяться необхідні пропозиції та рекомендації. Також розглядаються питання щодо погодження договорів оренди комунального майна, подовження термінів їх дії тощо.

Постійною комісією протягом звітного періоду розглядалися звернення, заяви (клопотання), скарги громадян з особистих питань.       

По кожному зверненню приймалися відповідні рішення, у разі потреби надсилалися депутатські запити до місцевих органів виконавчої влади, органів поліції, суду та прокуратури, надавалися необхідні роз’яснення.

Важливою ділянкою є робота консультативного та методичного спрямування: роз’яснення чинного законодавства, зокрема, у сфері протидії злочинності, охорони громадського порядку, попередження насильства у сім`ї та боротьба з корупцією. Також, одним із напрямів подальшої діяльності постійної комісії з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю у 2019 році стане робота щодо опрацювання пропозицій до проектів законодавчих актів, які розглядаються на засіданнях Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України і стосуються законності, правових і безпекових питань.

 У звітному періоді значну увагу постійна комісія приділяла розгляду питань щодо фактів незаконної вирубки лісів та полезахисних смуг на території Харківської області. На своєму засіданні, що відбулося 27 грудня 2018 року за участю представників постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та природокористування, представників Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Харківській області та Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства, постійна комісія ініціювала низку пропозицій до голови Харківської обласної державної адміністрації щодо попередження незаконної вирубки лісів та полезахисних смуг на території Харківської області.

 Співпраця депутатів постійної комісії будується на засадах конструктивізму, рівноправності та взаємоповаги й спрямована, насамперед, на забезпечення законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю.

 

 

 

Голова постійної комісії                                                               А. Русецький