Звіт

постійної комісії обласної ради з питань

аграрної політики, земельних відносин та природокористування

про роботу за 2018 рік

Постійна комісія обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та природокористування створена рішенням обласної ради від 25 листопада 2015 року № 5-VІІ.

У складі постійної комісії працює 13 депутатів.

За 2018 рік проведено 6 засідань постійної комісії, на яких розглянуто 80 питань, з них майже 30 профільних проектів рішень, що були винесені на розгляд сесій обласної ради.

На засіданнях постійної комісії заслуховувалися питання,спрямовані на реалізацію державної політики в аграрному секторі економіки, поліпшення стану забезпечення жителів сільської місцевості області житлом,створення умов для будівництва або придбання житла  громадянами, які потребують поліпшення житлових умов, а також на вирішення питань, пов’язаних із досягненням високого рівня врожайності овочів і картоплі та світових стандартів якості виробленої продукції у сільськогосподарських підприємствах і господарствах населення, реалізація ефективної природоохоронної політики на обласному рівні тощо. Зокрема, питання про виконання обласної програми індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на 2018 рік та затвердження аналогічної програми на подальший період.

Також уважно вивчено питання щодо ходу виконання Програми розвитку овочівництва, картоплярства та переробної галузі в Харківській області на період до 2020 року. Не дивлячись на те, що Програма не фінансувалася, виробництво овочів та картоплі в області має стійку тенденцію до зростання, що дає змогу забезпечувати населення області у повному обсязі.

З метою збереження біологічного, ландшафтного, природного різноманіття та забезпечення належної охорони природних комплексів і об’єктів, які мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну та іншу цінність, відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» за сприяння постійної комісії обласною радою було прийнято рішення «Про створення ентомологічного заказника місцевого значення «Малорогозянський»» та «Про оголошення об’єктів природно-заповідного фонду на території Балаклійського та Борівського районів Харківської області».

В зоні особливої уваги постійної комісії перебуває питання щодо фактів незаконної вирубки лісових насаджень на території Харківської області. З метою удосконалення землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, проведення інвентаризації полезахисних лісосмуг постійна комісія взяла активну участь у підготовці звернення Харківської обласної ради до Кабінету Міністрів України та обласних рад щодо раціонального використання й охорони земель під полезахисними лісосмугами.

Також особлива увага приділялась питанню щодо зарахування 5% рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату до спеціального фонду місцевих бюджетів, а також питанню законодавчого унормування перерозподілу рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення. З цією метою депутати підтримали аналогічні звернення до центральних органів влади.

Відповідно до статті 9-1 Кодексу України про надра, статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» протягом звітного періоду комісією розглянуто 11 клопотань Державної служби геології та надр України про надання надр у користування з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки родовищ та видобування корисних копалин загальнодержавного значення, у тому числі погодження на користування нафтогазоносними родовищами, а також погодженняз метою створення наукового полігону.

Для раціонального використання лісових ресурсів, збільшення надходжень до місцевих бюджетів постійною комісією опрацьовано, а обласною радою прийнято рішення «Про погодження Лімітів на спеціальне використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів на 2018 рік».

Також, у звітному періоді розглянуто подання Державного агентства лісових ресурсів України та рішенням обласної ради №765-VІI надано в користування Харківській міжрайонній організації Українського товариства мисливців і рибалок мисливські угіддя на території Харківського району Харківської області.

Окрім цього, депутатами постійної комісії розглядались та опрацьовувались листи громадян, установ, організацій різних форм власності,що були направлені до постійної комісії.

Протягом 2018 року головою постійної комісії щомісячно проводилися прийоми громадян, під час яких розглядалися звернення, які в більшості стосувалися вирішення земельних спорів, надання допомоги в оформленні земельних ділянок. Щодо більшості порушених питань було надано консультації та допомогу у їх вирішенні. Членами комісії також регулярно проводилися прийоми громадян та надавалася допомога з питань, віднесених до повноважень депутатів місцевих рад та постійної комісії.

Свою роботу комісія здійснює відповідно до законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про статус депутатів місцевих рад", Регламенту Харківської обласної ради,Положення про постійні комісії Харківської обласної ради, інших законодавчих та нормативно-правових актів. Комісія будує свою роботу на принципах законності, гласності, відкритості, рівноправності, доцільності, функціональності, плановості, наукової обґрунтованості, колегіальності, вільного обговорення і вирішення питань.

Протягом року діяльність комісії регулярно висвітлювалася у засобах масової інформації. Члени комісії брали активну участь у засіданнях колегій обласної державної адміністрації та профільних управлінь, селекторних нарадах та інших заходах обласної державної адміністрації.

В роботі членів комісії об’єднує активна життєва позиція, відповідальність перед виборцями та високий професіоналізм.

 

Голова постійної комісії                                                                                       С.Пієв