Звіт

постійної комісії обласної ради з питань регламенту, етики, депутатської діяльності та контролю за виконанням рішень обласної ради

про роботу за 2018 рік

 

Постійна комісія з питань регламенту, етики, депутатської діяльності та контролю за виконанням рішень обласної ради створена рішенням обласної ради від 25 листопада 2015 року № 5-VІI (зі змінами).

Свою роботу комісія здійснює відповідно до законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про статус депутатів місцевих рад", Регламенту Харківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 30-VІI (зі змінами), та Положення про постійні комісії Харківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 27-VІI, інших законодавчих та нормативно-правових актів.

До складу постійної комісії входить сім депутатів обласної ради. Всі вони оперативно та кваліфіковано працюють над розв’язанням проблем відповідно до профілю діяльності постійної комісії.

Згідно з Положенням про постійні комісії обласної ради, до основних повноважень постійної комісії з питань регламенту, етики, депутатської діяльності та контролю за виконанням рішень обласної ради відносяться:

-     питання, пов’язані з підготовкою, внесенням змін, доповнень до Регламенту обласної ради та дотримання його норм;

-     питання контролю за виконанням рішень обласної ради та за виконанням обласних програм, затверджених рішеннями обласної ради;

-     робота в рамках Програми розвитку місцевого самоврядування в Харківській області на відповідні роки та інших програм відповідно до профілю комісії;

-     питання щодо структури, чисельності виконавчого апарату ради, витрат на утримання ради та її виконавчого апарату;

-     розгляд звітів про роботу тимчасових контрольних комісій;

-     питання щодо дострокового припинення повноважень депутата ради;

-     питання щодо підготовки Положення про постійні комісії обласної ради, внесення до нього змін та доповнень;

-     питання щодо персонального складу постійних комісій;

-     звернення органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, суб'єктів господарювання, громадських організацій та громадян з питань, які віднесені до компетенції комісії.

Однією з найважливіших організаційних форм роботи комісії є засідання. За звітний період було проведено 8 засідань постійної комісії, на яких розглянуто понад 115 питань.

З метою удосконалення механізмів, підвищення ефективності роботи Харківської обласної ради та її виконавчого на початку звітного періоду постійна комісія приймала активну участь у підготовці пропозицій до проекту рішення обласної ради «Про внесення змін до Регламенту Харківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 30-VІI (зі змінами)».

Крім того, постійна комісія брала активну участь у розробці та попередньому розгляді наступних питань:

1.      Про внесення змін до Антикорупційної програми Харківської обласної ради на 2017-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 07 грудня 2017 року № 580-VІI, та її назви.

2.      Про затвердження Плану роботи обласної ради на 2019 рік.

3.      Про внесення змін до рішення обласної ради від 25 листопада 2015 року № 5-VII "Про утворення та обрання постійних комісій обласної ради" та додатків до нього (зі змінами).

4.      Про упорядкування структури виконавчого апарату обласної ради (протягом звітного періоду приймалося два рішення по цьому питанню).

5.      Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради VII скликання.

Значна увага приділяється здійсненню контролю за виконанням рішень ради. Постійною комісією заслухано звіти керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, а також виконавчого апарату Харківської обласної ради щодо ходу виконання, фінансування заходів 39 обласних програм.

З них – 10, у яких закінчився термін реалізації.

Протягом 2018 року були затверджені 17 обласних регіональних програм. Особливу увагу викликають такі:

-           Програма розвитку освітлення населених пунктів Харківської області «Енергія світла» на 2019-2021 роки;

-           Програма збереження архітектурної спадщини в Харківській області на 2018-2023 роки;

-           Регіональна Програма реформування системи інституційного догляду і виховання дітей у Харківській області на 2018-2026 роки;

-           Обласна програма розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2019-2023 роки;

-           Комплексна обласна програма «Здоров’я Слобожанщини» на 2019-2020 роки та Плану регіонального замовлення на підготовку та перепідготовку кадрів в обласних закладах медичної освіти Харківської області І-ІІ рівнів акредитації на 2019 рік.

Заходи цих програм передбачають актуальні питання, які стоять перед регіоном у 2019 та наступних роках.

Крім цього, протягом звітного періоду на сесіях обласної ради схвалено 10 звернень Харківської обласної ради до центральних органів влади, контроль за виконанням яких покладено на постійну комісію. За всіма зверненнями отримано відповіді, в більшості яких зазначено, що порушені у зверненні питання опрацьовується з метою їх врегулювання.

Протягом року голова постійної комісії брала участь у робочій групі з питань створення Харківської Агенції регіонального розвитку, у комісії щодо оцінки корупційних ризиків у Харківській обласній раді та з підготовки змін до проекту Антикорупційної програми Харківської обласної ради на 2017-2020 роки.

Голова та члени постійної комісії беруть активну участь у заходах, що проводяться Харківською обласною радою та Харківською обласною державною адміністрацією, а саме: у підготовці та проведенні X Міжнародного економічного форуму «ІННОВАЦІЇ. ІНВЕСТИЦІЇ. ХАРКІВСЬКІ ІНІЦІАТИВИ!», під час якого особливу увагу було приділено модернізаційним пріоритетам, стратегічним напрямам розвитку машинобудування України (від регіональних ініціатив до національної промислової політики), енергетичній галузі, як стратегічному пріоритету економіки нашої держави, креативній економіці (освіта і наука як інструменти для поповнення державного і місцевого бюджетів), міжгалузевій співпраці (через інвестування і кооперацію), децентралізації та підвищенню ефективності урядування у громадах, міжнародній технічній допомозі, активізації міжнародного співробітництва.

Також голова постійної комісії брала участь у наступних заходах:

1.           Зустрічі з представниками дипломатичних, консульських установ, іноземних та вітчизняних бізнес кіл з метою обговорення найбільш перспективних напрямів подальшої співпраці та визначення пріоритетних галузей для співробітництва, обговорення соціально-економічної ситуації та перспектив для Харківщини.

2.           Впровадження Порядку використання коштів, передбачених в обласному бюджеті на часткове відшкодування відсоткових ставок за кредитами банків для суб’єктів малого та середнього підприємництва в Харківській області, затвердженого рішенням обласної ради від 06 грудня 2018 року № 835-VII.

3.           Проведено роботу щодо внесення відповідних змін до Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 08 вересня 2016 року № 245-VII.

4.           Участь у роботі комісії з проведення конкурсного відбору суб’єктів малого та середнього підприємництва на отримання коштів обласного бюджету, що виділяються для мікрокредитування на зворотній основі під бізнес-плани проектів, відповідно до Порядку використання коштів обласного бюджету, що виділяються для мікрокредитування суб’єктів малого і середнього підприємництва на зворотній основі під бізнес-плани проектів на 2017 – 2020 роки, затвердженого рішенням обласної ради від 23 лютого 2017 року № 382-VII.

5.           Участь у ІІІ Польсько-українському форумі місцевого самоврядування «Громада. Ефективний розвиток. Інвестиції».

6.           Участь у відкритті Почесного консульства Грузії в Україні.

7.           Участь у засіданнях Регіональної ради підприємців Харківської області.

8.           Проведення спільно з Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва та ХОГО «Асоціація приватних роботодавців» виїзних семінарів для представників малого та середнього бізнесу районів та міст Харківщини.

9.           Підтримка та супровід учасників обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» у 2018 році, надання консультацій у розробці заявок для участі у конкурсі.

Головою та членами постійної комісії систематично ведеться робота зі зверненнями громадян. Аналіз звернень свідчить, що найактуальнішими питаннями є проблеми: житлово-комунального господарства, транспорту, ремонту житла та благоустрою, отримання пільг, медичного забезпечення, а також порушення трудових прав і чимало іншого. По кожному зверненню приймались відповідні рішення, надавалися необхідні роз’яснення, направлялися відповідні депутатські звернення.

Постійна комісія будує свою роботу на принципах законності, гласності, відкритості, рівноправності, доцільності, функціональності, плановості, наукової обґрунтованості, колегіальності, вільного обговорення і вирішення питань.

 

 

 

Голова постійної комісії                                                                          О. Колмик