Звіт

постійної комісії обласної ради з питань спільної власності територіальних громад області про роботу

за 2018 рік

 

Постійна комісія з питань спільної власності територіальних громад області створена рішенням обласної ради від 25 листопада 2015 року № 5-VI на I сесії VI скликання. До її складу входить 7 депутатів обласної ради.

Свою роботу комісія здійснює відповідно до Законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про статус депутатів місцевих рад" та Положення про постійні комісії Харківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 27-VІI, а також згідно з планом роботи обласної ради та окремих доручень голови і заступників голови обласної ради.

Основними принципами діяльності комісії є: законність, гласність, рівноправність, вільне колективне обговорення питань та прийняття рішень.

Згідно з Положенням про постійні комісії обласної ради основними повноваженнями постійної комісії з питань спільної власності територіальних громад області є розгляд питань стосовно:

-     укладання (розірвання) контрактів із керівниками комунальних підприємств, установ, організацій, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, контролю за їх виконанням;

-     передачі майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області у державну або комунальну власність відповідних територіальних громад і прийняття майна з інших форм власності в спільну власністьтериторіальних громад сіл, селищ, міст області;

-     передачі в оренду, продажу об'єктів комунальної власності, які забезпечують спільні потреби територіальних громад і перебувають в управлінні обласної ради;

-     передачі з балансу на баланс та списання майна, закріпленого за організаціями, підприємствами установами, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

-     вжиття заходів щодо усунення причин погіршення фінансово-економічного стану та запобігання банкрутству комунальних підприємств, установ, організацій, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

-     надання дозволів на списання майна з балансів комунальних підприємств та бюджетних установ, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

-     контролю за станом виконання рішень обласної ради з майнових питань, ут.ч. за станом виконання умов договорів оренди цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів і нерухомого майна;

-     інші питання, що відносяться до повноважень постійної комісії.

 

За 2018 рік постійною комісією проведено 13 засідань, на яких розглянуто 217 питань, з них 122 проекти рішень обласної ради, з яких 97 з майнових питань.

 

Одним з найважливіших і обов'язкових напрямів роботи постійної комісії є контроль за виконанням рішень обласної ради, а також висновків і рекомендацій постійної комісії.

 

У порядку контролю на засіданнях постійної комісії протягом звітного періоду розглянуто близько 90 рішень, контроль за виконанням яких покладено на постійну комісію з питань спільної власності територіальних громад області.

 

Відповідно до Положення про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад, сіл, селищ, міст області, на засіданнях постійних комісій розглядалася велика кількість питань стосовно звільнення з посади, призначення на посаду керівників комунальних підприємств, закладів та установ і подовження з ними трудових відносин.

Протягом звітного періоду з метою врегулювання майнових та кадрових питань розглянуто 152 розпорядження голови обласної ради, а саме: 23 - з кадрових питань, 63 - щодо затвердження статутів (положень) суб’єктів спільної власності та змін до них, 29 - щодо створення комісій з різних напрямків роботи, 22- щодо передачі майна з балансів обласних комунальних підприємств, установ, закладів у межах спільної власності, 12 - про визначення процедури та укладання договорів оренди об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, 3 розпорядження - із загальних питань.

Також розглянуто та погоджено приведення у відповідність до вимог чинного законодавства України 59-ти статутів, 4-х положень обласних комунальних підприємств, установ, закладів та надано 7 погоджень з питань трудових відносин із керівниками закладів.

Завдяки спільним зусиллям постійної комісії з питань спільної власності територіальних громад області та виконавчого апарату обласної ради на посаду керівників було призначено 4 особи, які до цього виконували обов’язки керівників в обласних комунальних закладах.

З метою забезпечення діяльності КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ФОНД ПІДТРИМКИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЖИТЛОВОГО БУДІВНИЦТВА НА СЕЛІ» депутати - члени постійної комісії - ініціювали звернення до Харківської обласної державної адміністрації щодо розробки відповідної обласної програми індивідуального житлового будівництва на селі на 2018 рік.

 

Велику увагу постійної комісії приділялося питанням контролю за ефективним використанням майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, а також виконанню керівниками комунальних підприємств, установ і закладів умов контрактів. Також, важливою ділянкою роботи постійної комісії є контроль стану укладання договорів оренди майна спільної власності. Так, за участю членів постійної комісії протягом 2018 року було здійснено 23 перевірки щодо наявності та ефективності використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, яке відображається на балансах підприємств, установ та закладів, обстеження майна, переданого в оренду, виконання умов договорів оренди, виконання керівниками умов контрактів тощо.

 

Депутати – члени постійної комісії – активно працюють у складі комісій з різних напрямків роботи, у тому числі постійно діючих комісій: фінансової, з питань списання майна, передачі в оренду та продажу об'єктів спільної власності, конкурсних комісіях з обрання керівників закладів культури, освіти, охорони здоров’я та ін. За звітний період депутати взяли участь у роботі 18 створених відповідних комісій.

На виконання рішень обласної ради з питань передачі об’єктів із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та прийняття об’єктів у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області представники постійної комісії з питань спільної власності взяли участь у роботі комісій з приймання-передачі 5-ти об’єктів у спільну власність територіальних громад області, з них 4 об’єкта - після прийняття зразу передано у державну власність та до відповідних адміністративно-територіальних одиниць області.

 

З метою раціонального використання майна, встановлення справедливої ринкової вартості об’єктів спільної власності, що перебувають в оренді, передаються в оренду та підлягають продажу за конкурсом на засіданнях постійної комісії було розглянуто та погоджено 183 висновки суб’єктів оціночної діяльності про незалежну оцінку вартості цих об’єктів.

 

Постійно на засіданнях комісії з питань спільної власності територіальних громад області розглядаються аналітичні довідки стосовно показників фінансово-господарської діяльності,ліквідації та припинення обласних комунальних підприємств, стану укладання договорів про закріплення майна на праві оперативного управління і господарського віддання та заборгованості з орендної плати за укладеними договорами оренди.

 

Основну увагу протягом звітного періоду було приділено питанням, пов’язаним з необхідністю усунення причин погіршення фінансово-економічного стану та запобігання банкрутства обласних комунальних підприємств. З цією метою заслуховувались керівники цих підприємств.

Вирішувались питання про надання згоди на здійснення невід’ємних поліпшень майна, що перебуває в оренді, та вносились пропозиції щодо фінансування проведення капітального ремонту об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та можливості включення необхідних сум фінансування до галузевих програм, зокрема щодо включення до чинних обласних програм заходу по виготовленню проектно-кошторисної документації на проведення капітального ремонту будівель, що перебувають на балансі ХАРКІВСЬКОГО МУЗИЧНОГО УЧИЛИЩА ІМ. Б.М. ЛЯТОШИНСЬКОГО, та на проведення капітального ремонту харчоблоку КНП ХОР «ОБЛАСНА КЛІНІЧНА ПСИХІАТРИЧНА ЛІКАРНЯ № 3».

Крім цього, Харківській обласній державній адміністрації рекомендовано звернутися до Міністерства охорони здоров’я України з ініціативою про збільшення суми фінансування на харчування 1 хворого в психіатричних лікарнях області.

 

Також щоквартально розглядалися матеріали щодо подовження термінів дії договорів оренди комунального майна. За результатами розгляду депутатами вносились необхідні пропозиції та надавались рекомендації.

 

Відповідно до узагальненої бухгалтерської звітності за 9 місяців 2018 року, наданої 32 обласними комунальними підприємствами із 49-ти суб’єктів господарювання, по області нараховується:

·      17 збиткових підприємств із загальною сумою збитків 28 960,7 тис. грн;

·      15 прибуткових підприємств із загальною сумою прибутків 17 704,7 тис. грн.

 

Крім цього, 7 підприємств визнані банкрутами, триває процедура ліквідації 4-х підприємств, а також триває процедура припинення 2-х підприємств шляхом приєднання до інших суб’єктів господарювання, 4 підприємства не ведуть господарську діяльність та не надають звітність.

 

Надходження до обласного бюджету від оренди майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області склали 4 409 335,18 грн (планові показники виконано на 110,23 %).

 

Члени постійної комісії активно долучаються до життя громад області. Депутати уважно стежать за дотриманням зобов’язань і гарантій суб’єктами господарювання, що беруть участь у проведенні обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад "Разом в майбутнє", беруть активну участь у відкритті міні-проектів, які стали переможцями конкурсу, проводять прийоми громадян у районах області, за потреби надають дієву допомогу, кваліфіковано працюють над розв’язанням проблем згідно з профілем діяльності постійної комісії. Так, на контролі постійної комісії перебуває питання про забезпечення умов для тренувань спортсменів-лижників в м. Харкові.

 

Постійна комісія з питань спільної власності територіальних громад області тісно співпрацює з іншими постійними комісіями обласної ради.Членів постійної комісії об’єднує відповідальна депутатська діяльність, активна життєва позиція, повага один до одного.

 

 

Голова постійної комісії                                                                          Л. Гасан