з в і т

постійної комісії обласної ради з питань бюджету

про роботу за 2018 рік

        

Постійна комісія обласної ради з питань бюджету створена рішенням обласної ради від 25 листопада 2015 року № 5-VI на І сесії VІІ скликання. До її складу входять 14 депутатів обласної ради.

 

Згідно з Положенням про постійні комісії обласної ради, до основних повноважень постійної комісії з питань бюджету відноситься попередній розгляд:

-     проектів програм і внесення змін та доповнень до діючих програм економічного, соціального і культурного розвитку області та їх фінансове забезпечення;

-     проектів цільових програм і внесення змін до діючих цільових програм та їх фінансове забезпечення;

-     проектів обласного бюджету та внесення змін до бюджету;

-     пропозицій щодо розподілу субвенцій з державного бюджету;

-     питань щодо контролю за виконанням бюджету та рішень обласної ради за напрямками діяльності комісії, власних висновків та рекомендацій;

-     звітів про виконання обласного бюджету та програм.

 

Основними принципами, якими керуються члени постійної комісії у своїй діяльності, є законність, гласність, толерантність, колективне обговорення питань та колегіальне ухвалення висновків та рекомендацій.

Робота постійної комісії ведеться відповідно до плану роботи обласної ради, плану роботи комісії та окремих доручень голови і заступників голови обласної ради.

 

Постійна комісія тісно співпрацює з галузевими структурними підрозділами Харківської обласної державної адміністрації, керівники яких беруть активну участь у роботі комісії.

 

За звітний період постійною комісією з питань бюджету було проведено 20 засідань, на яких розглянуто 204 питання, погоджено та рекомендовано для розгляду на сесії понад 120 проектів рішень з різних питань.

 

Під час формування обласного бюджету на 2018 рік та внесення змін до нього одним з головних своїх завдань постійна комісія вбачала пошук нових джерел, методів і шляхів по наповненню дохідної частини обласного бюджету в умовах бюджетної децентралізації.

Тими ж принципами керувалися члени постійної комісії і при формуванні обласного бюджету на 2019 рік.

 

Постійна комісії з питань бюджету працює у тісній співпраці з Департаментом фінансів Харківської обласної державної адміністрації та Головним управлінням Державної казначейської служби України у Харківській області.

Велика увага постійної комісії приділяється контролю за ефективним цільовим використанням бюджетних коштів.

 

Протягом року членами постійної комісії з питань бюджету уважно вивчалися аналітичні матеріали про виконання обласного бюджету на 2018 рік, надавалися відповідні рекомендації Департаменту фінансів та іншим галузевим підрозділам Харківської обласної державної адміністрації.

 

В порядку контролю за виконанням рішень обласної ради на засіданнях постійної комісії з питань бюджету протягом звітного періоду розглянуто понад 20 питань про хід виконання обласних програм. Крім цього, постійною комісією вивчається інша інформація відповідно до прийнятих обласною радою рішень, ведеться робота консультативного та методичного характеру.

 

Також не залишаються поза увагою інші нагальні питання соціальної сфери, які потребують термінового вирішення.

 

Активно працювала постійна комісія у міжсесійний період – проведено 10 засідань, на яких розглядалися питання, що потребували негайного вирішення, зокрема стосовно:

-  погодження перерозподілу обсягу освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2018 році;

-  погодження переліку першочергових робіт по поточному ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення і переліку об'єктів комунальної власності по капітальному та поточному ремонту автомобільних доріг на 2018 рік;

-  погодження переліку закладів, яким виділено кошти на створення ресурсних кімнат і медіатек на базі закладів загальної середньої освіти та на придбання тренажерів і спортивного інвентарю для опорних шкіл;

-  погодження розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для сімей загиблих учасників бойових дій на території інших держав, визначених в абзаці першому пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», для осіб з інвалідністю I-II групи з числа учасників бойових дій на території інших держав, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, пов’язаних з перебуванням у цих державах, визначених пунктом 7 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов, на 2018 рік;

-  погодження перерозподілу обсягу субвенції з державного бюджету на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, особам, які не мають права на пенсію, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, тимчасової державної допомоги дітям, тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, допомоги по догляду за особами з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, компенсаційної виплати непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю І групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку;

-  погодження розподілу коштів цільової субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення різниці між фактичною вартістю теплової енергії, послуг з централізованого опалення, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), що вироблялися, транспортувалися в постачалися населенню, бюджетним установам і організаціям та/або іншим підприємствам теплопостачання, централізованого питного водопостачання та водовідведення, які надають такі послуги, та тарифами, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування.

 

З метою дієвого контролю за станом використання місцевими бюджетами субвенцій з державного бюджету в рамках чинних повноважень депутатами постійної комісії систематично розглядалися відповідні питання на засіданнях комісії за участі керівників профільних структурних підрозділів Харківської обласної державної адміністрації.

 

Члени постійної комісії уважно слідкують за проведенням обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад "Разом в майбутнє", за своєчасним та ефективним використанням конкурсантами-переможцями коштів субвенцій обласного бюджету, які надаються на умовах співфінансування. У 2018 році з обласного бюджету на ці цілі профінансовано 30,8 млн. грн.

 

Постійна комісія обласної ради з питань бюджету приділяє велику увагу роботі обласних комунальних підприємств, депутатами – членами постійної комісії – уважно вивчаються аналітичні матеріали щодо їх фінансово-господарської діяльності, вносяться необхідні пропозиції та рекомендації.

 

Депутати – члени постійної комісії – активно працюють у складі робочих груп та конкурсних комісій з продажу та передачі в оренду об'єктів спільної власності.

 

Однією з важливих ділянок роботи постійної комісії з питань бюджету є участь в опрацюванні проектів законодавчих актів, які розглядаються на засіданнях Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України і стосуються бюджетних питань.

 

За ініціативою постійної комісії до органів центральної влади неодноразово надсилалися пропозиції по удосконаленню бюджетного та податкового законодавства з метою збільшення ресурсної бази місцевих бюджетів.

 

Так, постійною комісією з питань бюджету ініційовано 2 звернення Харківської обласної ради до центральних органів влади і підготовлено відповідні проекти рішень обласної ради:

 

-  Про звернення Харківської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо розподілу коштів екологічного податку;

 

-  Про звернення Харківської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо компенсації втрат місцевих бюджетів, пов’язаних з особливостями оподаткування плати за землю для залізниць та гірничодобувних підприємств.

 

Крім цього, за безпосередньої участі постійної комісії обласної ради з питань бюджету підготовлено, підтримано радою та направлено до центральних органів влади наступні звернення Харківської обласної ради:

 

-       звернення Харківської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Бюджетного кодексу України в частині зарахування 5% рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату до спеціального фонду місцевих бюджетів;

 

-       звернення Харківської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Бюджетного кодексу України в частині унормування питання перерозподілу рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення;

 

-       звернення Харківської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо погашення різниці в тарифах між фактичною вартістю послуг та встановленими тарифами.

 

Велика увага постійної комісії з питань бюджету приділяється будівництву, реконструкції, капітальному і поточному ремонту, а також утриманню автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Харківської області. На засіданнях постійної комісії неодноразово розглядалися питання щодо погодження переліків відповідних об’єктів та забезпечення необхідного фінансування.

 

Постійна комісія з питань бюджету активно співпрацює з Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області, на загальних зборах представників якої уважно розглядаються питання виконання дохідної частини місцевих бюджетів в умовах децентралізації, збільшення їх ресурсної бази та пошуку джерел поповнення, висвітлюються проблеми і намічаються шляхи їх вирішення.

 

Налагоджено співпрацю з постійними комісіями з питань бюджету інших областей, зокрема Полтавської, Сумської, Одеської, Дніпропетровської, Львівської областей.

 

Громадське життя області також перебуває в зоні постійної уваги членів постійної комісії з питань бюджету. Депутати – члени постійної комісії з питань бюджету беруть участь у робочих нарадах та зустрічах з представниками громадської ради при Головному управлінні Державної фіскальної служби в Харківській області, де розглядається чимало важливих питань, зокрема щодо удосконалення механізму зарахування та адміністрування 5 % рентної плати на видобуток нафти, газу та газового конденсату з метою забезпечення надходжень від неї і на перший рівень місцевих громад.

 

Крім цього, члени постійної комісії активно сприяють залученню грантових коштів міжнародних програм і проектів для вирішення соціально-економічних питань територіальних громад регіону.

 

Так, у 2018 році з метою сприяння розбудові ефективної первинної медико-санітарної допомоги у громадах Харківської області, в рамках програми ЄС «Підтримка громадянського суспільства, місцевих влад та прав людини в Україні» реалізується грантовий проект «Ефективна первинна медицина в громаді», який фінансується Європейським Союзом.

 

За рахунок грантових коштів першого траншу доходну частину спеціального фонду обласного бюджету збільшено на суму 6 млн. 681 тис. 649 грн. (203 809,76 євро по курсу НБУ на дату прийняття рішення обласної ради про внесення змін до обласного бюджету).

 

Однією з найважливіших ділянок депутатської діяльності є робота в закріплених районах. Члени постійної комісії проводять прийоми громадян в районах області. Депутати опікуються проблемами жителів області, за необхідності надають дієву допомогу, оперативно і кваліфіковано працюють над розв’язанням проблем згідно з профілем діяльності постійної комісії.

 

У роботі постійної комісії з питань бюджету неодноразово брали участь голова обласної ради, його заступники, представники засобів масової інформації.

 

Постійна комісія обласної ради з питань бюджету тісно співпрацює з іншими постійними комісіями, за необхідності надається консультаційна допомога.

 

 

 

 

 

Голова постійної комісії                                                               Л. Немикіна