Звіт

постійної комісії обласної ради

з питань розвитку інфраструктури, транспорту, шляхів та зв’язку

про роботу за 2018 рік

 

Постійна комісія з питань розвитку інфраструктури, транспорту, шляхів та зв’язку створена рішенням обласної ради І сесії VІІ скликання від 25 листопада 2015 року № 5-VІІ.

У складі постійної комісії шість депутатів, які працювали відповідно до плану роботи обласної ради на 2018 рік, плану роботи постійної комісії на 2018 рік та щотижневих планів основних заходів обласної ради.

Успішне виконання членами постійної комісії покладених на них завдань залежить від багатьох факторів. Це є ефективна організація праці, правильне планування роботи та своєчасний системний контроль за станом виконання рішень після їх ухвалення на засіданнях постійної комісії та сесіях обласної ради.

Депутати постійної комісії, в межах компетенції постійної комісії, відповідально працювали в наступних напрямках:

·             здійснювали контроль за виконанням рішень обласної ради відповідно до профілю постійної комісії;

·             розглядали звернення громадян, підприємств, установ та організацій;

·             здійснювали прийом громадян, вживали відповідних заходів щодо вирішення порушених ними питань;

·             розглядали клопотання і погоджували подання на нагородження, відзнаки та звання працівників галузі транспорту, дорожнього комплексу та зв’язку.

За звітний період було підготовлено та проведено 8 засідань постійної комісії, на яких розглянуто 60 питань, з них  рекомендовано винести на розгляд сесій обласної ради 39 питання; підготовлено спільно з профільними Департаментами Харківської обласної державної адміністрації та підтримано 10 профільних рішень обласної ради, а також 9 питань плану роботи постійної комісії на 2018 рік.

Важливим напрямком роботи постійної комісії, що сприяв розв’язанню завдань розвитку інфраструктури, шляхового господарства, транспортної галузі є здійснення контролю за станом виконання ухвалених рішень обласною радою та рекомендацій комісії.

Тож, постійна комісія систематично здійснювала контроль за виконанням Програми розвитку дорожньої інфраструктури і фінансування робіт, пов’язаних із будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням автомобільних доріг загального користування Харківської області, на 2017 рік, затвердженої рішенням обласної ради від 25 травня 2017 року № 441-VІI. У звітному періоді постійною комісією було заслухано звіт про виконання зазначеної Програми та рекомендовано зняти її з контролю у звязку із закінченням терміну дії. Відповідне рішення обласної ради було прийнято на XV сесії обласної ради 01 березня 2018 року № 651-VII.

З 01.01.18 набрали чинності зміни до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі та Законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування», «Про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо удосконалення механізму фінансового забезпечення дорожньої галузі».

Протягом звітного періоду, на кожному засіданні постійної комісії розглядалися питання «Про внесення змін до Положення про дорожній фонд Харківської області, затвердженої рішенням обласної ради від 07 грудня 2017 року № 559-VII» та «Про внесення змін до Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2018-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 07 грудня 2017 року № 560-VII». За підтримки та рекомендацій постійної комісії були прийняті відповідні рішення на сесіях обласної ради.

Відповідно до цих рішень було забезпечено своєчасне фінансування ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах загального користування та комунальної власності Харківської області за рахунок коштів обласного дорожнього фонду. Слід додати, що одним із зазначених рішень було збільшено джерела фінансування дорожнього фонду Харківської області за рахунок надходжень, в межах фінансових можливостей, від рентної плати за користування надрами для видобутку нафти, природного газу та газового конденсату. Це дасть можливість збільшити об’єми виконання ремонтних дорожніх робіт, збільшити темпи відновлення дорожнього господарства Харківської області у майбутніх періодах.

 

Постійна комісія тісно співпрацює в напрямку розвитку дорожнього господарства з Департаментом капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації та Державним підприємством «ДОРОГИ ХАРКІВЩИНИ», яке було створено у травні 2018 року. Також, співпрацює зі Службою автомобільних доріг у Харківській області

Депутати постійної комісії на засіданнях протягом року уважно розглядали та погоджували уточнення до переліків об'єктів з поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування та об’єктів будівництва, капітального та поточного ремонтів вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Харківської області та уточнені розподіли напрямів використання коштів субвенції з державного бюджету за поданням Харківської обласної державної адміністрації. Відповідно до Положення про дорожній фонд Харківської області вищезазначені переліки затверджуються Харківською обласною державною адміністрацією за умови погодження з постійними комісіями обласної ради з питань бюджету та з питань розвитку інфраструктури, транспорту, шляхів та зв’язку. То ж в період між сесіями члени постійної комісії неодноразово збиралися та приймали важливі для області рішення, відповідно до яких головою Харківської обласної державної адміністрації підписувалися відповідні зміни до розпорядження «Про розподіл обсягу субвенції з державного бюджету на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Харківської області» від 30 травня 2018 року № 347.

У грудні 2018 року депутатами на засіданні постійної комісії було заслухано звіт про хід виконання у 2018 році Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2018-2010 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 07 грудня 2017 року № 560-VII. Головним виконавцем Програми та головним розпорядником коштів дорожнього фонду Харківської області визначено Департамент капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації.

Основні заходи Програми виконувались за рахунок коштів:

- субвенції з державного бюджету до бюджету Харківської області на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Харківської області в сумі 645 975,324 тис. грн.;

- субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій в сумі 40 771,783 тис.грн.;

- субвенції з місцевих бюджетів області – 11 345,5  тис. грн.;

- кошти, отримані у рамках проведення експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування, ділянок вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, що суміщаються з автомобільними дорогами загального користування у всіх областях та місті Києві (далі – надходження від перевиконання плану митних платежів) – в сумі 109 523,0 тис. грн;

Були виконані роботи з поточного середнього ремонту виконано на 79 об’єктах. Усього відновлено більше 50 км дорожнього покриття автодоріг. Найбільш об’ємні роботи  (окремими ділянками) виконані на автодорогах:

-                 Барвінкове-Мечебилове ;

-                 Богодухів-Валки-Нова Водолага;

-                 Великий Бурлук-Григорівка-Обухівка-Дворічна;

-                 Вовчанськ-Землянки;

-                 Новоселівка-Устимівка;

-                 Зміїв-Таранівка;

-                 Малі Феськи-Феськи;

-                 Куп’янськ-Кругляківка;

-                 Нова Іванівка-Орілька на Чернявщину;

-                 Садове-Катеринівка ;

-                 Харків - Липці - Борисівка .

За рахунок надходжень від перевиконання плану митних платежів на суму – 109 523,0 тис. грн. Службою автомобільних доріг у Харківській області виконані роботи з поточного середнього ремонту на автомобільних дорогах загального користування державного значення.

Основні об’єкти (окремими ділянками):

-                 Мерефа - Лозова – Павлоград;

-                 Харків - Зміїв - Балаклія - Гороховатка;

-                 Мерефа-Зміїв;

-                 Харків - Вовчанськ - контрольно-пропускний пункт "Чугунівка" ;

-                 Ізюм – Барвінкове;

-                 Старий Мерчик - Мурафа – Краснокутськ;

-                 Зачепилівка - Андріївка - Кегичівка – Старовірівка;

-                 Чугуїв-Печеніги-Великий Бурлук.

За рекомендацією постійної комісії на пленарному засіданні XVIII сесії обласної ради 06 грудня 2018 року було прийнято рішення обласної ради, яким звіт про хід виконання у 2018 році Програми було взято до відома та доручено Харківській обласній державній адміністрації продовжити роботу з реалізації заходів Програми у 2019 році. Постійна комісія тримає на контролі це питання, так у IV кварталі 2019 року, згідно з планом роботи постійної комісії на 2019 рік, заплановано його розгляд.

Депутати постійної комісії опікуються та тримають на контролі питання якості проведення ремонтних робіт. Враховуючи численні звернення з питання якості проведення ремонтних робіт на автомобільній дорозі Р-78 «Харків-Зміїв-Гороховатка» на засіданні постійної комісії 04 червня 2018 року було розглянуто проект Звернення Харківської обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо ремонту зазначеної автомобільної дороги та заслухано детальну інформацію керівництва ДП «ДОРОГИ ХАРКІВЩИНИ» та Служби автомобільних доріг у Харківській області. Необхідності його направлення до КМУ не виникло, так як роботи були виконані у належній якості.

Протягом звітного періоду на засіданнях постійної комісії депутати розглядали питання пільгового проїзду окремих категорій громадян за участю депутатів і профільного Департаменту економіки та міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації. Голова постійної комісії Чигрінов В.В. працює у робочій групі для розгляду можливості запровадження системи єдиного електронного квитка «E-ticket» в районах, розташованих поблизу м. Харків: Харківському, Чугуївському, Дергачівському, Зміївському, Вовчанському та м. Чугуїв, яка була створена на виконання постанови Кабінету Міністрів України від  14 березня 2018 року № 197 «Деякі питання надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах». В усіх районах області та містах обласного значення (крім м. Харкова) у місцевих програмах затверджені видатки на відшкодування витрат за безоплатне перевезення деяких категорій громадян автомобільним і залізничним транспортом.

Постійна комісія тримає на контролі вищезазначене питання та продовжує роботу щодо винайдення шляхів його вирішення.

Депутатами комісії вироблено ефективний алгоритм роботи щодо супроводу діяльності в напрямку розвитку інфраструктури, транспорту, шляхів і зв’язку регіону.

З метою своєчасного попередження проблемних питань та визначення ефективних шляхів вирішення кризових ситуацій постійна комісія тісно співпрацювала з галузевими Департаментами Харківської обласної державної адміністрації, як на рівні інформування про стан справ у профільних галузях, так і під час участі в дискусіях, конференціях, семінарах, круглих столах, виїзних нарадах. Дані форми роботи сприяли встановленню дієвого двостороннього зворотного зав’язку зі структурними підрозділами органів виконавчої влади та оперативному результативному втручанню у процес забезпечення надання якісних послуг населенню області.

На постійному контролі в комісії знаходяться питання щодо підготовки та стабільного функціонування об'єктів та підприємств області у періоди опалювальних сезонів. Голова постійної комісії Чигрінов В.В. приймає участь у засіданнях обласного штабу з організації підготовки господарського комплексу та об’єктів соціальної сфери до сталого функціонування в осінньо-зимовий період 2018/2019 років.

Протягом звітного періоду голова постійної комісії Чигрінов В.В. представляв постійну комісію у персональному складі: Координаційної ради для супроводу субпроектів Надзвичайної кредитної програми для відновлення України при Харківській обласній державній адміністрації; Оргкомітету міжнародного дитячого телевізійного фестивалю «Дитятко»; Конкурсної комісії з відбору суб’єктів оціночної діяльності; постійно діючої конкурсної комісії з відбору керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, що знаходяться у сфері управління Харківської обласної державної адміністрації»; робочої групи з підготовки пропозицій щодо об’єднання (укрупнення) районів Харківської області;.

Заступник голови постійної комісії Пушкар М.Б. представляв постійну комісію у складі колегії Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації.

З метою дієвого контролю за станом використання місцевими бюджетами субвенцій з державного бюджету в рамках повноважень депутати постійної комісії періодично розглядають зазначені питання на засіданнях комісії з запрошенням директорів профільних Департаментів та начальників профільних управління Харківської обласної державної адміністрації.

Члени постійної комісії регулярно проводять прийоми виборців у закріплених районах, вирішують або сприяють вирішенню проблемних питань.

За звітний період постійна комісія розглянула близько 60 звернень громадян, які мешкають в районах Харківської області, з питань забезпечення якості, зв’язку, пасажирських перевезень, стану доріг та інших. Усі проблемні питання вирішувались у встановлені законодавством терміни, по деяких були направлені запити до профільних Департаментів облдержадміністрації, обласних служб та профільних Департаментів Харківської міської ради, з наступним інформуванням заявників.

Членів постійної комісії об'єднує відповідальна депутатська діяльність та активна життєва позиція. Постійна комісія здійснює свою діяльність на належному рівні, працює злагоджено та професійно. Депутати постійної комісії  поважають думку один одного та колег, що дає можливість швидко і без перешкод вирішувати проблемні питання та приймати необхідні рішення.

 

 

 

Голова постійної комісії                                                                          В. Чигрінов