ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

 

до проекту рішення сесії Харківської обласної ради «Про внесення змін до положення про дорожній фонд Харківської області» затвердженого рішенням обласної ради від 07 грудня 2017 року № 559-VII (зі змінами)

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення

 

Рішенням обласної ради від 07 грудня 2017 року № 559-VII (зі змінами) затверджено «Положення про дорожній фонд Харківської області» ( далі — Положення), яким визначено порядок формування, використання та управління коштами дорожнього фонду, які можуть бути направлені на розвиток дорожнього господарства Харківської області.

Одними із джерел формування коштів фонду є субвенції з державного бюджету до бюджету Харківської області: на фінансове забезпечення ремонту і утримання автомобільних доріг місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах та на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (далі – Субвенції).

За результатами виконання у 2018 році дорожніх робіт за рахунок коштів Субвенцій, станом на 01.01.2019 року утворились залишки невикористаних коштів в загальній сумі 12 423,093 тис. грн., в тому числі за рахунок економії від проведення тендерних процедур, різниці договірної ціни з актами форм КБ-2в по укладених договорах та несприятливих погодних умов при конанні робіт підрядними організаціями.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2018 рік», ст. 2 Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» у випадках, коли ці кошти не витрачені протягом поточного бюджетного року, вони зберігають цільове призначення в наступному році.

З метою забезпечення використання коштів обласного бюджету відповідно до вимог бюджетного законодавства необхідно внести зміни до рішення обласної ради від 07 грудня 2017 року № 559-VII «Про створення дорожнього фонду Харківської області (зі змінами) в частині збільшення джерел формування дорожнього фонду Харківської області за рахунок вищезазначених залишків.

 

2. Мета та шляхи її досягнення

 

Метою прийняття проекту рішення є ефективне використання всіх можливих фінансових ресурсів на проведення ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах загального користування та комунальної власності, створення додаткових джерел фінансування дорожнього господарства.

 

3. Правові аспекти

 

Проект рішення Харківської обласної ради підготовлено на підставі нормативно-правових актів:

          Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2018 рік»;

Бюджетний кодекс України;

Закон України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України»;

Закон України «Про автомобільні дороги»;

Закон України «Про дорожній рух»;

Закон України «Про автомобільний транспорт»;

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

 

Реалізація проекту рішення дозволить вирішити питання системності фінансування дорожнього господарства області, ініціювати додаткове фінансування із державного бюджету, збільшить фінансування за рахунок залучення інвестицій.

 

5. Позиція заінтересованих органів

 

Проект рішення обласної ради не потребує погодження з іншими органами.

 

6. Регіональний аспект

 

Прийняття проекту рішення доповнить обласний бюджет додатковими джерелами фінансування дорожнього господарства та забезпечить фінансування ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах загального користування у Харківській області відповідно до науково обґрунтованих потреб.

 

7. Громадське обговорення

 

Прийняття рішення обласної ради не потребує консультацій з громадськістю.

 

8. Прогноз результатів

 

Реалізація проекту рішення дозволить:

- забезпечити належне утримання та своєчасний ремонт автомобільних доріг загального користування та покращити їх технічний стан;

- покращити безпеку і організацію руху (дорожні знаки, освітлення, розмітка, огородження і т.д.);

- мінімізувати шкоду навколишньому середовищу від викидів шкідливих газів;

- покращити дорожню інфраструктуру (придорожній сервіс) та підняти її рівень до європейських стандартів;

- збільшити темпи соціально-економічного розвитку Харківської області.

 

 

 

 

 

Заступник директора Департаменту

 капітального будівництва Харківської

обласної державної адміністрації                                                                      В. НОРЧАК

 

 

 

«____» ____________ 2019 року