Уточнююча пояснювальна записка

до проекту рішення обласної ради

«Про внесення змін до Програми розвитку інформаційного простору Харківської області на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 04 лютого 2016 року № 52-VII» (зі змінами)

 

1.      Обґрунтування необхідності прийняття рішення

На підставі рішення Харківської обласної ради від 07.12.2017р. №601-VII «Про припинення КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ РЕДАКЦІЙНО-ВИДАВНИЧОЇ ГРУПИ ХАРКІВСЬКОГО ТОМУ СЕРІЇ «РЕАБІЛІТОВАНІ ІСТОРІЄЮ», КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ОБЛАСНОЇ ПОШУКОВО-ВИДАВНИЧОЇ НАУКОВОЇ РЕДАКЦІЇ КНИГИ ПАМ’ЯТІ УКРАЇНИ та Харківського комунального видавництва «ОРИГІНАЛ» шляхом приєднання до КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «РЕГІОНАЛЬНИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЦЕНТР» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ» до Комунального підприємства «Регіональний інформаційний центр» Харківської обласної ради приєднано Комунальний заклад редакційно-видавничу групу харківського тому серії «Реабілітовані історією», Комунальний заклад обласну пошуково-видавничу наукову редакцію Книгу Пам’яті України та Харківське комунальне видавництво «ОРИГІНАЛ».

Комунальне підприємство «Регіональний інформаційний центр» Харківської обласної ради внесено до Програми розвитку інформаційного простору Харківської області на 2016 – 2020 роки (зі змінами) (далі – Програми), згідно якої отримує фінансову підтримку на здійснення діяльності передбаченої Статутом та чинним законодавством України.

Прийняття рішення необхідно для налагодження стабільної діяльності  КП «Регіональний інформаційний центр».

 

2.      Цілі і завдання

Основне завдання діяльності Комунального підприємства «Регіональний інформаційний центр» Харківської обласної ради є інформаційне забезпечення заходів, максимальне задоволення інформаційних потреб населення області, що здійснюється місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, моніторинг громадської думки та інформації щодо діяльності зазначених органів, поліпшення змістового наповнення інформаційних потреб громадськості, увічнення пам'яті жертв політичних репресій та голодоморів, масових депортацій громадян з політичних мотивів шляхом підготовки до випуску у світ рукописів книг наукового видання "Реабілітовані історією. Харківська область", провадження науково-дослідницької діяльності з увічнення пам’яті воїнів, які брали участь у захисті України в роки Другої світової війни та під час проведення антитерористичної операції шляхом підготовки до випуску у світ рукописів книг наукового видання «Книга Пам’яті України. Харківська область» тощо.

Основними напрямками діяльності Комунального підприємства «Регіональний інформаційний центр» Харківської обласної ради є:

− видавнича діяльність, виготовлення видавничої продукції, розповсюдження видавничої продукції;

− здійснення наукового пошуку документальних матеріалів в архівах України та за її межами, організація археографічних експедицій та наукових відряджень;

− здійснення практичних заходів щодо взаємодії державних органів і громадських організацій по науковому пошуку документальних матеріалів в архівах та музеях Харківської області, України, за її межами;

− наукове опрацювання і впорядкування зібраних матеріалів для випуску у світ книг «Реабілітовані історією. Харківська область» та «Книга Пам’яті України. Харківська область»;

− надання поліграфічних, інформаційно-довідкових, рекламних, консультативних послуг;

− моніторинг громадської думки та матеріалів регіональних засобів масової інформації з проблематики щодо діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування;

− оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов’язана з ними діяльність;

− організація та проведення інформаційно-виставкових заходів (прес-конференцій, семінарів, мастер-класів, тематичних виставок, лекцій, круглих столів тощо).

 

3.      Загальна характеристика та основні положення акта

Рішення обласної ради приймається на виконання обласної цільової Програми та з метою надання фінансової підтримки Комунальному підприємству «Регіональний інформаційний центр» Харківської обласної ради для налагодження належної роботи по напрямках діяльності.

 

4.      Фінансово-економічне обґрунтування

      Фінансове забезпечення Програми здійснюється у межах коштів, передбачених на її виконання в обласному бюджеті, з урахуванням його реальних можливостей та за рахунок інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством України. Для забезпечення ефективної діяльності КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «РЕГІОНАЛЬНИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЦЕНТР» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ»:

Профінансовано за 2018 рік – 2923,2 тис. грн.

Витрачено коштів за 2018 рік –  2907,5 тис. грн. з них:

− заробітна плата – 2120,4 тис. грн.,

− нарахування на заробітну плату – 451,3 тис. грн.,

− оплата послуг (крім комунальних) (поліграфічні послуги з виготовлення наукового видання книги другої «Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Харківська область», орендна плата за приміщення та експлуатаційні послуги    ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ») – 335,8 тис. грн.

Інформаційно-виставковим відділом КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «РЕГІОНАЛЬНИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЦЕНТР» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ» за 2018 рік проведено 87 інформаційно-виставкових заходів. За підсумками 2018 року підприємство отримало прибуток у розмірі 76,6 тис. грн.

 

5.      Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття рішення

Прийняття проекту рішення надасть можливість подальшого фінансування обласної цільової Програми та виконання запланованих заходів, сприятиме належної роботі Комунального підприємства «Регіональний інформаційний центр» по всіх напрямках діяльності.

 

 

 

 

Директор Департаменту

масових комунікацій Харківської

обласної державної адміністрації                                               В. АННОПОЛЬСЬКА