Пояснювальна записка

 

до проекту рішення обласної ради

"Про звернення Харківської обласної ради

до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення

права органів місцевого самоврядування

на вільне використання коштів місцевих бюджетів"

 

До переліку інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, які мали реалізовуватися у 2018 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, затвердженого розпорядженням КМУ № 372-р від 23.05.2018, на території Харківської області було включено 13 об'єктів, у тому числі проекти співробітництва та добровільного об'єднання територіальних громад, що мають на меті розвиток громад, створення інфраструктури, реконструкцію комунальних навчальних та медичних закладів. Всього по регіону на реалізацію цих проектів було передбачено коштів ДФРР у сумі 305 203,740 тис. грн.

 

Відповідно до постанови КМУ від 18.03.2015 № 196 "Деякі питання державного фонду регіонального розвитку", якою визначено порядок використання коштів державного фонду регіонального розвитку, з місцевих бюджетів забезпечено співфінансування у сумі 50 947,103 тис. грн.

Однак станом на 31.12.2018 кошти ДФРР отримані не в повному обсязі. Недофінансування складає 103 103,744 тис. грн.

 

Враховуючи норми бюджетного законодавства України, відсутність зазначеного фінансування ставить під загрозу завершення розпочатих проектів, стан реалізації яких сягає 80-90 %.

 

Така ситуація потребує невідкладного врегулювання з метою виконання державою взятих на себе зобов’язань та уникнення повторення ситуації у майбутньому, у зв'язку з чим на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету 19.02.2019 прийнято рішення ініціювати відповідне звернення Харківської обласної ради до Кабінету Міністрів України.

 

 

 

Голова постійної комісії                                                               Л. Немикіна