Пояснювальна записка

 

до проекту рішення обласної ради

"Про звернення Харківської обласної ради

до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення

права органів місцевого самоврядування

на вільне використання коштів місцевих бюджетів"

 

Одне із основних завдань органів місцевого самоврядування – це пошук шляхів наповнення місцевих бюджетів. Одним з таких шляхів є розміщення тимчасово вільних коштів на вкладних (депозитних) рахунках у банках. Заборона місцевим органам розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду бюджету на вкладних (депозитних) рахунках не дає можливості додатково залучити до бюджету кошти, які є значним ресурсом.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.01.2019 № 53 «Про внесення змін до порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках у банках» суттєво обмежує права органів місцевого самоврядування на вільне використання коштів місцевих бюджетів.

Зазначеною Постановою Кабінету Міністрів України надано дозвіл на розміщення тимчасово вільних коштів виключно спеціального фонду місцевих бюджетів. Але надходження до спеціального фонду місцевих бюджетів складають мізерні суми, адже з 2015 року, в рамках реформи з фінансової децентралізації, до Бюджетного кодексу України внесено зміни, якими змінено склад доходів загального та спеціального фондів, при цьому надходження до спеціального фонду значно скоротилися.

Вважаємо, що місцеві кошти повинні повністю бути у розпорядженні органів місцевого самоврядування.

З метою захисту інтересів органів місцевого самоврядування на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету 19.02.2019 прийнято рішення ініціювати відповідне звернення Харківської обласної ради до Кабінету Міністрів України.

 

 

 

Голова постійної комісії                                                               Л. Немикіна