ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Харківської обласної ради

 

«Про надання попередньої згоди на прийняття з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області приміщень у будівлі, розташованій за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 25, - що обліковуються на балансі ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АКАДЕМІЧНИЙ ТЕАТР ОПЕРИ ТА БАЛЕТУ ІМЕНІ М.В. ЛИСЕНКА»

 

 

До обласної ради неодноразово надходили звернення Міністерства культури України щодо питання передачі у державну власність приміщень, розташованих за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 25, - що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області та не ввійшли до складу цілісного майнового комплексу Обласного комунального підприємства Харківського державного академічного театру опери та балету імені М.В. Лисенка, переданого 19 жовтня 2012 року у державну власність (Наказом Міністерства культури України від 19.10.2012  № 1169 затверджено відповідний акт приймання-передачі).

Також аналогічні листи надходили від ДП ”ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АКАДЕМІЧНИЙ ТЕАТР ОПЕРИ ТА БАЛЕТУ ІМЕНІ М.В. ЛИСЕНКА”».

Головою Харківської обласної ради видано розпорядження від 06 листопада 2019 року № 187, яким створено робочу групу для вивчення питання передачі у державну власність приміщень, які знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та обліковуються на балансах обласних комунальних підприємств і закладів.

Згідно із протоколом № 1 від 04 січня 2019 року засідання робочої групи зазначено, що дані приміщення обліковуються на балансах КП «РЕГІОНАЛЬНИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЦЕНТР» ХОР, ОКЗ ХАРКІВСЬКОГО АКАДЕМІЧНОГО ТЕАТРУ МУЗИЧНОЇ КОМЕДІЇ, КЗ «ОБЛАСНИЙ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ТЕАТРАЛЬНО-КОНЦЕРТНИЙ ЦЕНТР», КП ХОР «ВЕЛИКИЙ СЛОБОЖАНСЬКИЙ АНСАМБЛЬ ПІСНІ І ТАНЦЮ», ОКП ХОР «ЗНАХІДКА». Більша частина цих приміщень використовується вищезазначеними обласними комунальними підприємствами та закладами для виконання своїх статутних завдань, а саме: для надання культурних послуг населенню, розвитку видовищних видів мистецтва, формування та задоволення потреб населення в театрально-концертному мистецтві, співробітництва з суб’єктами культурної діяльності незалежно від відомчого підпорядкування та форми власності тощо.

На засіданні робочої групи заслухані позиції всіх сторін та вирішено звернутися до профільних постійних комісій обласної ради з проханням розглянути на своїх засіданнях питання доцільності передачі вказаних приміщень із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області у державну власність, та винести відповідне рішення.

 Відповідно витягу з протоколу № 45 від 21 лютого 2019 року засідання постійної комісії з питань спільної власності територіальних громад області та витягу з протоколу № 25 від 22 лютого 2019 року засідання постійної комісії з питань молодіжної політики, спорту, культури та туризму вирішено визнати недоцільним передачу у державну власність приміщень, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 25.

 Також, на засіданні постійної комісії з питань спільної власності територіальних громад області доручено управлінню з питань комунальної власності виконавчого апарату обласної ради підготувати проект рішення стосовно надання попередньої згоди на прийняття з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області приміщень у будівлі, розташованій за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 25, - що обліковуються на балансі ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА ”ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АКАДЕМІЧНИЙ ТЕАТР ОПЕРИ ТА БАЛЕТУ ІМЕНІ М.В. ЛИСЕНКА” та винести його для розгляду на пленарному засіданні обласної ради. З метою забезпечення життєдіяльності автономної інженерної комунікації та системи енергопостачання будівлі єдиним балансоутримувачем - суб’єктом спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, зазначену ініціативу підтримано і на засіданні постійної комісії з питань молодіжної політики, спорту, культури та туризму.

Керуючись статтями 43 та 59, пунктом 10 розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності», пропонується для розгляду на сесії обласної ради проект рішення «Про надання попередньої згоди на прийняття з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області приміщень у будівлі, розташованій за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 25, - що обліковуються на балансі ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АКАДЕМІЧНИЙ ТЕАТР ОПЕРИ ТА БАЛЕТУ ІМЕНІ М.В. ЛИСЕНКА».

 

 

 

Начальник управління з питань

комунальної власності виконавчого

апарату обласної ради                                                                   М. БУР’ЯНОВА