Додаток 2

 

до рішення обласної ради

від 28 лютого 2019 року № 940-VII

(ХІХ сесія VII скликання)

 

ПОЛОЖЕННЯ

про присудження щорічних Гранд-премій Харківської обласної

державної адміністрації та Харківської обласної ради

в галузі культури і мистецтва

 

 І. Загальні положення

 

1.1. Щорічні Гранд-премії Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради в галузі культури і мистецтва (далі – Премії) є заохоченням та формою відзначення визначних діячів у галузі культури і мистецтва, які досягли високого професіоналізму й визначних успіхів, зробили вагомий внесок у відродження й розвиток культурних традицій Харківщини.

 

1.2. Премії встановлюються визначним діячам культури і мистецтва віком від 36 років.

 

1.3. Премії встановлюються один раз на рік. Розмір Премії становить 5000 грн.

 

1.4. Премії встановлюються у одній із десяти наступних номінацій:

вокальне мистецтво;

декоративно-ужиткове мистецтво;

дизайн;

література;

музичне мистецтво;

нематеріальна культурна спадщина;

образотворче мистецтво;

театральне мистецтво;

фотомистецтво;

хореографічне мистецтво.

 

ІІ. Порядок подання документів щодо присудження Премії

 

2.1. Претендувати на здобуття Премії може тільки громадянин України.

 

2.2. На отримання Премії можуть бути висунуті як кандидати відомі режисери, актори, диригенти, музиканти, співаки, хормейстери, художники, фотохудожники, дизайнери, письменники, майстри декоративно-ужиткового мистецтва, хореографи, працівники закладів культури, навчальних закладів області (далі – кандидати на отримання Премії).

2.3. Клопотання про встановлення Премії подаються до Комітету з призначення щорічних премій та іменних стипендій Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради в галузі культури і мистецтва (далі – Комітет) через Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації органами управління в галузі культури і мистецтва, закладами, підприємствами, установами культури, мистецтва, творчими спілками, навчальними закладами області.

 

2.4. Разом із клопотанням про встановлення Премії до Комітету подаються:

коротка характеристика про кандидата на отримання Премії із зазначенням відомостей про конкретні досягнення у галузі культури і мистецтва;

витяг із протоколу засідання художньої, вченої ради, творчої спілки, трудового колективу, засідання профспілкового органу тощо, на якому було прийнято рішення про висування кандидата на отримання Премії;

копії посвідчень про присвоєння вчених ступенів, звань, почесних нагород, дипломів кандидата на отримання Премії;

копії паспорта та документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків кандидата (у разі його наявності) на отримання Премії;

згода на обробку персональних даних відповідно до вимог Закону України   «Про захист персональних даних».

 

2.5. Прийом документів здійснюється Управлінням культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації з 01 березня по 01 травня щорічно.

 

2.6. Повторно Премія може присуджуватися за наявності нових визначних досягнень у галузі культури і мистецтва, але не раніше ніж через три роки після попереднього присудження Премії.

 

2.7. Премія не може бути присуджена посмертно.

 

ІІІ. Організація та проведення відбору кандидатів

 

3.1. Для проведення відбору кандидатів на призначення Премій створюються робочі групи за номінаціями, зазначеними у пункті 1.4 розділу І (далі – Робочі групи), персональний склад та графік засідань яких затверджується наказом керівника Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.

 

 

3.2. На засіданні Робочі групи розглядають матеріали, подані на призначення Премій. За результати проведеної роботи оформлюється протокол за підписом усіх присутніх на засіданні членів, в якому Комітету надають рекомендації щодо визначених кандидатур.

 

3.3. Комітет є консультативно-дорадчим органом та діє на громадських засадах.

 

3.4. Комітет очолюють співголови: перший заступник голови Харківської обласної ради та заступник голови Харківської обласної державної адміністрації.

Персональний склад Комітету затверджується спільним розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради.

 

3.5. До персональних складів Робочих груп та Комітету можуть входити відомі представники галузей культури і мистецтва за їх згодою.

 

3.6. Основною формою роботи Комітету є засідання, яке проводиться один раз на рік.

Засідання Комітету є правомочним, якщо на ньому присутні не менше ніж дві третини його персонального складу.

Рішення Комітету щодо визначення осіб, яким буде присуджено Премію, приймається відкритим голосуванням простою більшістю голосів присутніх на засіданні членів Комітету.

 

3.7. Організаційне забезпечення роботи Комітету здійснює Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.

 

ІV. Призначення та виплата Премій

 

4.1. Спільне розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради щодо призначення та виплати Премій готується на підставі рішення Комітету.

 

4.2. Фінансування Премій здійснюється за рахунок коштів, передбачених в обласному бюджеті на реалізацію бюджетних програм у сфері культури.

 

4.3. Головним розпорядником коштів обласного бюджету, що виділяються на виконання заходів, зазначених у підпункті 1.2. «Призначення та виплата щорічних Гранд-премій Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради в галузі культури і мистецтва» пункту 1 «Театрально-концертна діяльність» розділу VІ «Заходи Програми» Програми розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини Харківської області на 2019 – 2023 роки, затвердженої рішенням  обласної ради від  06 грудня 2018 року № 822-VІІ, є Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.

4.4. Особі, якій присуджується Премія, вручається диплом та грошова нагорода.

 

4.5. У разі зміни громадянства виплата Премій припиняється.

 

 

 

Перший заступник

голови обласної ради                                                                    В. КОВАЛЕНКО