ЗАТВЕРДЖЕНО

 

Рішення обласної ради

від 28 лютого 2019 року № 944-VII

(XIX сесія VII скликання)

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про обласну Спартакіаду з видів спорту серед районів області,

міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад

 

1. МЕТА І ЗАВДАННЯ

 

1.1. Обласна Спартакіада з видів спорту серед районів області, міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад (далі – Спартакіада) проводиться як комплексний захід, спрямований на популяризацію фізичної культури і спорту в області, пропаганду здорового способу життя.

 

1.2. Головні завдання Спартакіади:

активізація фізкультурно-спортивної роботи в усіх ланках системи фізичного виховання населення;

підвищення ефективності навчально-тренувальної роботи в спортивних організаціях області, подальша пропаганда та розвиток видів спорту;

підвищення якості роботи спортивних шкіл з підготовки спортивних резервів;

підведення підсумків роботи територіальних спортивних організацій області з підвищення майстерності спортсменів.

 

2. КООРДИНАЦІЯ ДІЙ ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ СПАРТАКІАДИ

 

2.1. Загальну координацію дій щодо організації, підготовки та проведення Спартакіади здійснюють Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, федерації з видів спорту, структурні підрозділи з питань фізичної культури, молоді та спорту районних державних адміністрацій, міських рад міст обласного значення, виконавчих комітетів об’єднаних територіальних громад (далі – ОТГ).

 

2.2.  Проведення змагань покладається безпосередньо на головну суддівську колегію, суддівські колегії з видів спорту, відповідальні за проведення окремих видів програми Спартакіади, склад яких затверджується наказом начальника Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації за пропозиціями обласних федерацій з видів спорту.

 

2.3. Склад мандатної комісії, до якої входить представник організації, що проводить змагання, затверджується Управлінням у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації.

3. ПРОГРАМА ТА СТРОКИ ПРОВЕДЕННЯ СПАРТАКІАДИ

 

3.1. Спартакіада проводиться щороку протягом березня – листопада. Фінальним змаганням передують масові змагання у навчальних закладах, трудових колективах, спортивних школах, районах області, містах обласного значення, об’єднаних територіальних громадах.

 

3.2. Спартакіада з видів спорту проводиться серед збірних команд районів області, міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад з таких видів спорту: баскетбол (чоловіки), важка атлетика, волейбол (чоловіки), волейбол (жінки), волейбол пляжний (чоловіки), волейбол пляжний (жінки), гирьовий спорт, легка атлетика, теніс настільний, футзал (чоловіки), шахи, шашки.

 

3.3. Звіти про проведення змагань надаються головними суддівськими колегіями до Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації протягом трьох днів після їх закінчення.

 

4. УЧАСНИКИ СПАРТАКІАДИ

 

До участі у змаганнях Спартакіади допускаються збірні команди міст обласного значення і районів області згідно з правилами змагань з видів спорту, до складу яких входять спортсмени не молодше 16 років, які:

мають постійну або тимчасову реєстрацію у даному місті або районі не менше ніж 1 рік;

працюють не менше двох років на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форм власності, які розташовані на території даного району (міста), і про це мають офіційне підтвердження: довідку з місця роботи, затверджену в установленому законом порядку; ксерокопію трудової книжки (перша сторінка і сторінка з записом про працевлаштування), затверджену особисто головою районної державної адміністрації, міським головою, керівником об’єднаної територіальної громади;

навчаються у закладах професійної (професійно-технічної) освіти, вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації (закладах фахової передвищої освіти), закладах вищої освіти за денною формою та які до вступу на навчання до вищих навчальних закладів проживали на території району (міста, громади).

Спортсмен має право виступати за один район, місто, громаду (пріоритет надається за місцем реєстрації).

 

5. УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ ЗМАГАНЬ

 

5.1. Змагання Спартакіади проводяться за чинними правилами змагань з видів спорту.

5.2. Під час змагань визначається особиста та командна першість серед команд районів області, міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад 1, 2 і 3 групи за кожним із 12 видів спорту.

 

5.3. Головна суддівська колегія визначає загальнокомандну першість серед команд районів, міст обласного значення і об’єднаних територіальних громад.

 

5.4. Для визначення загальнокомандної першості команди районів і міст обласного значення розподіляються на три групи:

 

Перша група

 

Друга група

 

Третя група

 

м. Ізюм

м. Люботин

Зачепилівський район

м. Куп’янськ

Барвінківський район

Золочівський район

м. Первомайський

Близнюківський район

Ізюмський район

м. Чугуїв

Борівський район

Нововодолазький район

Балаклійський район

Великобурлуцький район

Печенізький район

Богодухівський район

Дворічанський район

Первомайський район

Валківський район

Кегичівський район

Старосалтівська ОТГ

Вовчанський район

Куп’янський район

Чкаловська ОТГ

Дергачівський район

Сахновщинський район

Роганська ОТГ

Зміївський район

Чугуївський район

Малинівська ОТГ

Красноградський район

Шевченківський район

Оскільська ОТГ

Краснокутський район

Лозівський район

Коломацька ОТГ

Золочівська ОТГ

Нововодолазька ОТГ

Наталинська ОТГ

Харківський район

Зачепилівська ОТГ

Старовірівська ОТГ

Мереф’янська ОТГ

Малоданилівська ОТГ

Олексіївська ОТГ

Лозівська ОТГ

Великобурлуцька ОТГ

Циркунівська ОТГ

Пісочинська ОТГ

 

 

 

5.5. Для кожної команди обов’язковою умовою є участь у трьох ігрових видах спорту: баскетбол (чоловіки), волейбол (чоловіки), волейбол (жінки), футзал (чоловіки).

У разі якщо команди району (міста обласного значення, об’єднаної територіальної громади) не беруть участі у змаганнях з виду спорту, до загальнокомандного заліку додається: 17 місце + 2 штрафних очки (1 група), 16 місце + 2 штрафних очки (2 група), 16 місце + 2 штрафних очки (3 група).

 

5.6. Змагання серед збірних команд з ігрових видів спорту, шахів, шашок проводяться серед команд 1,2 і 3 груп окремо.

 

5.7. Загальнокомандний залік Спартакіади визначається за найменшою сумою місць, набраних у 8 з 12 видів спорту, що проводяться за програмою Спартакіади. У разі рівної суми місць перевага надається команді, що виборола більше 1, 2, 3… місць.

6. ВИДИ СПОРТУ, ТЕРМІНИ І МІСЦЯ ПРОВЕДЕННЯ ЗМАГАНЬ

 

Терміни і місця проведення змагань визначаються наказом начальника Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації.

 

БАСКЕТБОЛ (чоловіки):

 

Склад однієї команди 11 осіб (10 спортсменів, 1 тренер-представник).

Змагання проводяться у трьох групах згідно з правилами проведення змагань з баскетболу. Система проведення змагань визначається суддівською колегією залежно від кількості заявлених команд у день приїзду.

 

ВАЖКА АТЛЕТИКА:

 

Склад команди 10 осіб (9 спортсменів: 3 чоловіки, 3 юнаки до 18 років на день проведення змагань та молодші, 3 жінки; 1 тренер-представник).

Вагові категорії:

у чоловіків та юнаків – 30, 34, 38, 41, 45, 49, 55, 61, 67, 73, 81, 89, 96, 109 та понад 109 кг;

у жінок – 30, 34, 38, 40, 45, 49, 55, 59, 64, 71, 76, 87 та понад 87 кг.

Особисті місця визначаються у кожній ваговій категорії за найбільшою вагою у сумі двоборства. Командна першість визначається згідно з місцями, які посіли учасники у кожній ваговій категорії. Нарахування очок: 1 місце – 15 очок; 2 місце – 13 очок; 3 місце – 11 очок; 4 місце – 9 очок; 5 місце – 8 очок; 6 місце – 7 очок; 7 місце – 6 очок; 8 місце – 5 очок; 9 місце – 4 очки; 10 місце – 3 очки; 11 місце – 2 очки; 12 місце – 1 очко.

 

ВОЛЕЙБОЛ (чоловіки), ВОЛЕЙБОЛ (жінки):

 

Склад однієї команди 9 осіб (8 спортсменів; 1 тренер-представник).

Система проведення змагань визначається головною суддівською колегією на зборах представників у день приїзду команд, залежно від кількості заявлених команд. Ігри складаються із 3 партій, у фіналах – з 5 партій. У всіх іграх за перемогу команда отримує 2 очки, за поразку – 1 очко, за неявку – 0 очок.

За рівної кількості очок переможець визначається за результатами особистої зустрічі, співвідношенням виграних і програних партій.

 

ВОЛЕЙБОЛ ПЛЯЖНИЙ (чоловіки), ВОЛЕЙБОЛ ПЛЯЖНИЙ (жінки):

 

Склад однієї команди 3 особи (2 спортсмени; 1 тренер-представник).

Система проведення змагань визначається головною суддівською колегією на зборах представників у день приїзду команд, залежно від кількості заявлених команд, згідно з правилами змагань з виду спорту.

ГИРЬОВИЙ СПОРТ:

 

Склад команди 8 осіб (5 чоловіків та 2 жінки; 1 тренер-представник).

Змагання особисто-командні. Вагові категорії для чоловіків: 63, 68, 73, 78, 85, 95 та понад 95 кг; для жінок: до 63 кг та понад 63 кг. Кількість учасників у будь-якій ваговій категорії не обмежена. Виконання вправ: для чоловіків за довгим циклом; для жінок – ривок. Вага гир: для чоловіків – 24 кг; для жінок – 16 кг, час, відведений на виконання вправи – 10 хвилин.

Особисті місця визначаються за найбільшою сумою балів. Командні місця визначаються за найменшою сумою місць, які посіли усі учасники команди.

 

ЛЕГКА АТЛЕТИКА:

 

Склад команди 11 осіб незалежно від статі (10 спортсменів; 1 тренер-представник). Програма змагань: біг на 100 м, 300 м, 600 м, 1000 м; стрибки у висоту, довжину; штовхання ядра; естафета 4х100 м. На кожну дисципліну програми можна заявляти необмежену кількість учасників. Кожний учасник має право виступати у 2-х дисциплінах програми та естафеті.

Командна першість визначається за найбільшою сумою очок, яку набрали учасники змагань, за такою схемою: 1 місце – 20 очок; 2 місце – 16 очок; 3 місце – 14 очок; 4 місце – 13 очок;… ; 16 місце – 1 очко.

 

ТЕНІС НАСТІЛЬНИЙ:

 

Склад команди 4 особи (3 спортсмени: 2 чоловіки, 1 жінка; 1 тренер-представник). До змагань можуть бути допущені спортсмени молодшої вікової групи (з 14 років), які мають відповідну спортивну підготовку за індивідуальним допуском лікаря. Система проведення змагань визначається головною суддівською колегією на зборах представників після проведення мандатної комісії. Особисті змагання проводяться з визначенням усіх місць. Командна першість визначається за найменшою сумою місць, які посіли учасники особистих змагань, для першої, другої та третьої групи окремо. Учасники повинні мати ракетки і кульки для ігор.

 

ФУТЗАЛ (чоловіки):

 

Склад однієї команди 9 осіб (8 спортсменів; 1 тренер-представник).

Система проведення змагань визначається на зборах представників головною суддівською колегією у день приїзду команд, залежно від кількості команд. Ігри проводяться за чинними правилами з футзалу у 2 етапи: зональні змагання, фінальні змагання.

За два тижні до початку фінальних змагань з міні-футболу проводяться зональні змагання згідно з таким розподілом груп по зонах:

 

 

 

 

І група:

І зона:

1. Балаклійський район

2. Зміївський район

3. м. Куп’янськ

4. м. Чугуїв

 

ІІ зона:

1. Богодухівський район

2. Дергачівський район

3. Золочівська ОТГ

4. Вовчанський район

ІІІ зона:

1. Красноградський район

2. Мереф’янська ОТГ

3. Валківський район

4. Харківський район

5. Пісочинська ОТГ

ІV зона:

1. Лозівська ОТГ

2. м. Первомайський

3. Краснокутський район

4. м. Ізюм

 

ІІ група:

І зона:

1. Близнюківський район

2. Лозівський район

3. Борівський район

4. Барвенківський район

 

ІІ зона:

1. Великобурлуцький район

2. Дворічанський район

3. Куп’янський район

4. Великобурлуцька ОТГ

 

ІІІ зона:

1. Зачепилівська ОТГ

2. Кегичівський район

3. Сахновщинський район

4. Нововодолазька ОТГ

ІV зона:

1. м. Люботин

2. Малоданилівська ОТГ

3. Чугуївський район

4. Шевченківський район

 

ІІІ група:

І зона:

1. Чкаловська ОТГ

2. Печенізький район

3. Старосалтівська ОТГ

4. Роганська ОТГ

5. Малинівська ОТГ

6. Циркунівська ОТГ

ІІ зона:

1. Зачепилівський район

2. Нововодолазький район

3. Золочівський район

4. Коломацька ОТГ

 

 

ІІІ зона:

1. Ізюмський район

2. Первомайський район

3. Оскільська ОТГ

4. Наталинська ОТГ

5. Старовірівська ОТГ

6.  Олексіївська ОТГ

 

 

 

При участі у зональних змаганнях 2-х команд до фіналу потрапляє команда-переможець, у разі участі 3-х і більше команд – команди, які посіли 1 та 2 місця.

 

ШАХИ:

 

Склад команди 5 осіб (4 спортсмени: 2 чоловіки, 1 юнак не старше 15 років на день проведення змагань, 1 жінка; 1 тренер-представник). Система проведення змагань визначається головною суддівською колегією на зборах представників після проведення мандатної комісії. Командна першість визначається за найбільшою сумою очок, набраних усіма учасниками команди. Кожна команда на змаганнях повинна мати 2 комплекти шахів і 2 пари шахових годинників.

 

ШАШКИ:

 

Склад команди 4 особи (3 спортсмени: 1 чоловік, 1 юнак до 17 років на день проведення змагань, 1 жінка; 1 тренер-представник). Змагання проводяться згідно з шашковим кодексом. Система проведення змагань визначається головною суддівською колегією на зборах представників після проведення мандатної комісії. Кожна команда на змаганнях повинна мати 2 комплекти шашок і 2 пари шахових годинників.

 

7. НАГОРОДЖЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ

 

7.1. Спортсмени, які посіли 1-3 місця у видах спорту, нагороджуються дипломами та медалями Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації.

 

7.2. Команди, які посіли 1-3 місця у видах спорту, нагороджуються дипломами Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації.

 

7.3. Команди, які посіли 1 місця у видах спорту, нагороджуються кубками Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації.

 

7.4. Команди-переможниці та призери Спартакіади окремо з кожної групи нагороджуються пам’ятними кубками Харківської обласної державної адміністрації.

 

8. ФІНАНСУВАННЯ

 

Проїзд і проживання учасників Спартакіади забезпечуються за рахунок організації, що відряджає. Харчування учасників змагань Спартакіади (1 день) та суддів, оплата оренди споруд, транспорту, інші витрати – за рахунок Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації.

Витрати на проведення зональних змагань з футзалу (оренда майданчиків, оплата суддів тощо) здійснюється за рахунок коштів, передбачених у бюджетах на розвиток фізичної культури та спорту районів (міст, громад), на території яких проходять змагання.

 

9. ПОРЯДОК І ТЕРМІН ПОДАННЯ ЗАЯВОК

 

9.1. Попередні заявки на участь у фінальних змаганнях Спартакіади з видів спорту подаються до головної суддівської колегії (Держпром, 7 під., 7 пов., Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації) до 15 лютого.

 

9.2. Іменні заявки та відповідні документи подаються до мандатної комісії представником команди у день її приїзду на змагання. До іменної заявки обов’язково додаються:

копії протоколів проведення районних (міських, ОТГ) змагань за програмою Спартакіади з виду спорту;

паспорт або документ з фотокарткою, що підтверджує реєстрацію особи;

довідка, в якій міститься реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код);

студентський квиток або довідка з навчального закладу (для учнів та студентів);

довідка з місця роботи, затверджена в установленому законом порядку;

ксерокопія трудової книжки (перша сторінка і сторінка з записом про працевлаштування), затверджена особисто головою районної державної адміністрації, міським головою, керівником об’єднаної територіальної громади.

 

Відповідальність за приналежність спортсменів до складу команди району (міста, громади) покладається на районну державну адміністрацію (міську раду міста обласного значення, об’єднану територіальну громаду).

 

 

 

Перший заступник

голови обласної ради                                                                                  В. КОВАЛЕНКО