ЗАТВЕРДЖЕНО

 

Рішення обласної ради

від 28 лютого 2019 року № 935-VII

(XIX сесія VII скликання)

 

 

ПОРЯДОК

призначення та виплати обласних іменних стипендій в галузі науки видатним та обдарованим молодим науковцям

 

Цей Порядок визначає механізм призначення та виплати обласних іменних стипендій в галузі науки видатним та обдарованим молодим науковцям за рахунок коштів, передбачених в обласному бюджеті на реалізацію обласної програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2019 - 2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 06 грудня 2018 року № 817-VII.

Двадцять обласних іменних стипендій в галузі науки кожна у розмірі 2000 грн призначаються видатним науковцям та двадцять іменних стипендій обдарованим молодим науковцям кожна у розмірі 1000 грн (далі - іменні стипендії) як визнання визначних особистих досягнень видатних науковців і підтримка обдарованої наукової молоді.

Іменні стипендії призначаються у номінаціях:

 - фізика, астрономія – 2 стипендії імені Кирила Дмитровича Синельникова;

 - математика – 1 стипендія імені Михайла Васильовича Остроградського;

 - хімія – 1 стипендія імені Миколи Миколайовича Бекетова;

 - медицина, біологія – 1 стипендія імені Іллі Ілліча Мечнікова;

 - наука про Землю – 1 стипендія імені Андрія Миколайовича Краснова;

 - фармація – 1 стипендія імені Миколи Овксентійовича Валяшка;

 - технічні науки – 5 стипендій імені Георгія Федоровича Проскури;

 - гуманітарні науки – 2 стипендії імені Василя Назаровича Каразіна;

 - економіка – 1 стипендія імені Михайла Івановича Туган-Барановського;

 - аграрні науки – 2 стипендії імені Олексія Ніканоровича Соколовського;

 - правознавство – 1 стипендія імені Василя Пилиповича Маслова;

 - інформатика та комп’ютерні науки – 1 стипендія імені Валентина Вікторовича Свиридова;

 - окрема стипендія в галузі медицини – 1 стипендія імені Любові Трохимівни Малої.

Термін проведення конкурсу на здобуття іменних стипендій - з 01 квітня по 30 квітня, подання документів – з 01 по 20 квітня.

На здобуття іменних стипендій серед видатних науковців можуть висуватися наукові, науково-педагогічні працівники, викладачі закладів вищої освіти та наукових (науково-дослідних, науково-технологічних, науково-технічних, науково-практичних) установ Харківської області, які завдяки науковим дослідженням зробили вагомий внесок у соціально-економічний розвиток регіону. При цьому враховується створення та розвиток наукових шкіл, наявність опублікованих наукових праць, монографій, винаходів, а також державних нагород, почесних звань. Вік видатних науковців не береться до уваги при призначенні стипендії.

На здобуття іменних стипендій серед обдарованих молодих науковців можуть висуватися наукові, науково-педагогічні, інженерно-технічні працівники, викладачі, аспіранти, докторанти закладів вищої освіти та наукових (науково-дослідних, науково-технологічних, науково-технічних, науково-практичних) установ Харківської області, за наявності у них наукових розробок і досліджень, актуальність і значущість яких визнана вченими науковими радами, регіональними або міжнародними конференціями. При цьому враховується створення та розвиток наукових шкіл, наявність опублікованих наукових праць, монографій, винаходів, а також державних нагород, почесних звань. Вік претендента має не перевищувати 35 років для особи з вищою освітою не нижче магістерського рівня, або 40 років – для особи, яка має науковий ступінь доктора наук або навчається в докторантурі.

Висування претендентів на призначення іменних стипендій здійснюють вчені (наукові, науково-технічні, технічні) ради закладів вищої освіти, наукових установ, наукових спілок. До рішення вчених (наукових, науково-технічних, технічних) рад додаються такі матеріали: відомості про претендента, довідка-характеристика, перелік науковий праць, довідка про наукову діяльність претендента.

Іменні стипендії призначаються один раз на рік за результатами наукових здобутків за попередній календарний рік на підставі рішення Комітету з призначення обласних іменних стипендій в галузі науки (далі - Комітет).

Персональний склад Комітету затверджується головою обласної державної адміністрації.

До складу Комітету включаються представники обласної державної адміністрації, керівники закладів вищої освіти та наукових установ Харківщини, представники Ради молодих вчених при Харківській обласній державній адміністрації, інші особи, діяльність яких пов’язана з наукою та освітою.

Комітет здійснює розгляд документів кандидатів на призначення іменних стипендій; формує список кандидатів на призначення іменних стипендій; затверджує склад експертних комісій за кожною номінацією із числа провідних учених.

Відбір кандидатів на призначення іменних стипендій здійснюється Комітетом на підставі пропозицій експертних комісій та визначається протокольним рішенням персональний склад осіб, яким призначено іменні стипендії. Рішення Комітету приймається простою більшістю голосів членів Комітету, присутніх на засіданні.

Іменні стипендії виплачуються протягом року щомісяця з 01 травня поточного року по 30 квітня наступного року.

Фінансування витрат на виплату іменних стипендій здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету.

Перехід особи, якій призначено іменну стипендію, на інше місце роботи не є підставою для припинення виплати стипендії.

На підставі протоколу засідання Комітету директор Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації видає наказ «Про виплату обласних іменних стипендій в галузі науки».

Іменні стипендії виплачуються Департаментом науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації шляхом перерахування коштів на карткові рахунки стипендіатів, відкриті в банківських установах.

 

 

 

 

Перший заступник

голови обласної ради                                                                                В. КОВАЛЕНКО