Інформація

про хід виконання за 2018 рік

програми «Питна вода Харківської області»

на 2012-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради

від 01 березня 2012 року № 350-VI

 

          Згідно з програмою «Питна вода Харківської області» на 2012-2020 роки (далі – Програма) прогнозний обсяг фінансових ресурсів для виконання завдань Програми у 2018 році склав 98153,8 тис. грн, в тому числі 9616,2 тис. грн з державного бюджету, 66394,2 тис. грн з обласного бюджету, 11330,7 тис. грн з місцевих бюджетів, 1967,6 тис. грн за рахунок коштів підприємств, 8845,1 тис. грн з інших джерел.

В рамках реалізації завдань і заходів з виконання Загальнодержавної цільової програми «Питна вода України» на 2011-2020 роки з метою покращення якості та рівня забезпеченості споживачів Харківської області послугами водопостачання та водовідведення за рахунок коштів державного в розмірі 3045,396 тис. грн та місцевого бюджетів в розмірі 372,0 тис. грн реалізовано проект: «Очисні споруди біологічної очистки стічних вод (нове будівництво) за адресою: Харківська область Чугуївський район смт Новопокровка вул. Садова».

Відповідно до рішення XVIII сесії VII скликання Харківської обласної ради від 06 грудня 2018 року № 847 - VIІ з обласного бюджету та обласного фонду охорони навколишнього природного середовища передбачено кошти на об’єкти водопостачання в розмірі 92538,1 тис. грн (з яких освоєно 78721,3 тис. грн) та водовідведення в розмірі 92202,5 тис. грн (з яких освоєно 84048,2 тис. грн).

За рахунок цих коштів реалізовувались заходи з:

реконструкції:

-  каналізаційно-насосної станції в с. Феськи Золочівського району, 3 каналізаційно-насосних станцій в м. Красноград та 2 каналізаційно-насосних станцій в смт Шевченкове Шевченківського району;

-  очисних споруд каналізації Малоданилівської селищної ради Дергачівського району;

-  4 ділянок самопливного каналізаційного колектору в м. Лозова, самопливного каналізаційного колектору в м. Первомайський та системи відведення стічних вод м. Мерефа;

-  мереж водопостачання с-ща П'ятигірське Балаклійського району, с. Гаврилівка Барвінківського району, с. Катеринівка Великобурлуцького району с. Федорівка Великобурлуцького району, с. Донець Зміївського району, м. Куп’янськ, м. Лозова, м. Люботин, м. Чугуєва, та м. Балаклія Балаклійського району;

-  водонапірної башти в селі Калинове Золочівського району.

будівництва:

-  1-го пускового комплексу КНС № 1 та КНС № 2 м. Вовчанськ;

-  водонапірної башти Рожновського в смт Вільшани Дергачівського району та с. Китченківка Краснокутського району;

-  експлуатаційної свердловини в с. Бугаївка Ізюмського району та с. Китченківка Краснокутського району.

капітального ремонту:

- водопровідних мереж в м. Валки Валківського району, с. Бірки, с. Лиман, Зміївського району, м. Зміїв, с. Сковородинівка Золочівського району, смт Костянтинівка та с. Олексіївка Краснокутського району, с. Гришівка Сахновщинського району, смт Савинці Балаклійського району, с. Дубові Гряди Сахновщинського району;

-  водозабору в селищі Трійчате Первомайського району.

розробки проектно-кошторисної документації на: реконструкцію очисних споруд в смт Есхар Чугуївського району та очисних споруд в смт Сахновщина Сахновщинського району, будівництво очисних споруд в м. Люботин, будівництво модульних очисних споруд в смт Пересічне Дергачівського району та смт Печеніги Печенізького району.

придбання енергозберігаючого насосного обладнання для об’єкту водопостачання м. Люботина та обладнання для реалізації заходів з водообміну у Краснопавлівському водосховищі.

 

          За рахунок коштів місцевих бюджетів, підприємств водопровідно-каналізаційного господарства області та інших джерел у сумі 11360,7 тис. грн у 2018 році за напрямками Програми виконані заходи:         

1.                      Будівництво та реконструкція водозабірних споруд із застосуванням новітніх технологій та обладнання.   Проведені роботи з:

          - реконструкції північного водозабору у м. Богодухів, водонапірної башти у с. Ватутіне та свердловини у с. Старовірівка Нововодолазького району,

          - заміни водопровідної мережі у м. Вовчанськ, смт Кегичівка та с. Краснянське Кегичівського району, м. Люботин, водонапірних башт у с. Бесарабівка та с. Калинівка Кегичівського району, насосного обладнання на свердловинах у с. Яковлівка, с. Липці, смт Бабаї, смт Хорошево, смт Високий, с. Тернова, смт Васищеве Харківського району,

          - ремонту водорозбірних колонок у с. Новоолександрівка Вовчанського району.

          2. Упорядкування зон санітарної охорони джерел питного водопостачання. Упорядковано 48 зон санітарної охорони джерел питного водопостачання. В м. Харків проводився тампонаж свердловин, виведених із експлуатації.

          3. Будівництво та реконструкція водопровідних та каналізаційних очисних споруд із застосуванням новітніх технологій та обладнання. Проводилися роботи з реконструкції діючого енергогосподарства, модернізації насосного, електричного обладнання і запірно-регулюючої арматури на спорудах водопостачання м. Харкова, КВ «Дніпро» та КВ «Донець» КП «Харківводоканал». Виконано ремонт мереж водовідведення в с. Липкуватівка Нововодолазького району та заміну насосного обладнання на каналізаційно-насосній станції в с. Васищеве Харківського району.

          4. Оснащення лабораторій контролю якості води та стічних вод сучасним контрольно-аналітичним обладнанням. Оснащено сучасним контрольно-аналітичним обладнанням лабораторії контролю якості води та стічних вод Ізюмського комунального виробничого водопровідно-каналізаційного підприємства та КП "Харківводоканал".

          5. Розроблення, удосконалення та впровадження науково-дослідних і дослідно-конструкторських розробок. Відповідні роботи проводилися КП "Харківводоканал".

           

          Впровадження зазначених заходів програми «Питна вода Харківської області» на 2012-2020 роки дозволить покращити якість та рівень забезпеченості послугою водопостачання споживачів області. Робота з виконання заходів Програми буде продовжена у 2019 році.

 

 

 

 

Директор Департаменту житлово-

комунального господарства та розвитку

інфраструктури Харківської обласної

державної адміністрації                                                                              С. МАГДИСЮК