Додаток 1

 

ІНФОРМАЦІЯ

про хід виконання у 2018 році Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради

від 08 вересня 2016 року № 245-VII (зі змінами)

 

Формування сприятливого підприємницького середовища є одним із головних завдань діяльності Харківської обласної державної адміністрації.

За даними Головного управління статистики у Харківській області, станом на 01.01.2018 в області здійснювали діяльність 1122 середніх підприємства (у порівнянні з попереднім роком показник збільшився на 2,4%), що склало 4,9% від загальної кількості підприємств та 21 461 малих підприємств (у порівнянні з попереднім роком показник збільшився на 11,0%), що склало 95,0% від загальної кількості підприємств регіону.

За кількістю середніх підприємств Харківська область посідає 3 місце після м. Київ та Дніпропетровської області та 4 місце за кількістю малих підприємств після м. Київ, Дніпропетровської та Одеської областей.

Станом на 01.01.2018 обсяг реалізованої продукції середніми підприємствами області становив 170865,0 млн. грн. (у порівнянні з попереднім роком показник збільшився на 14,3%), що склало 51,7% від загального обсягу реалізованої продукції (товарів, послуг) та обсяг реалізованої продукції малими підприємствами області становив 99231,6 млн. грн. (у порівнянні з попереднім роком показник збільшився на 23,4%), що склало 30,1% від загального обсягу реалізованої продукції (товарів, послуг).

Станом на 01.01.2018 у сфері середнього підприємництва працювало 203 912 осіб, у сфері малого підприємництва – 116 443 особи (кількість зайнятих працівників, за даними Головного управління статистики у Харківській області).

За даними Головного управління Державної фіскальної служби у Харківській області, станом на 01.01.2019 кількість суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб Харківської області склала 149 144 особи.

За даними Головного управління Державної фіскальної служби у Харківській області, станом на 01.01.2019 надходження податкових платежів до обласного бюджету від діяльності юридичних осіб склали 8 701 906,7 тис. грн., фізичних осіб – підприємців – 2 598 957,00 тис. грн.

За інформацією Головного управління Державної фіскальної служби у Харківській області, кількість новостворених фізичних осіб-підприємців у 2018 році склала 24 518 осіб, що у порівнянні з попереднім роком на 30,1 % більше.

За даними Головного управління статистики у Харківській області, у 2018 році в Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України по Харківській області включено 3735 новостворених юридичних осіб та відокремлених підрозділів юридичних осіб без статусу юридичної особи.

У регіоні успішно реалізуються заходи Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 08 вересня 2016 року № 245-VII (зі змінами) (далі – Програма).

У Харківській області створено одну з найпотужніших в Україні ринкових інфраструктур, яка створює сприятливі умови для розвитку підприємництва та повністю орієнтована на потреби місцевих його суб’єктів.

Робота щодо створення нових об’єктів інфраструктури підтримки підприємництва, необхідних для підприємців, проводиться з орієнтацією на їх місцеві потреби.

Станом на 01.01.2019 інфраструктура підтримки малого та середнього підприємництва складається із 26 бізнес-центрів, 1 бізнес-інкубатора, 18 технопарків, 7 кластерів, 44 бірж, 9 лізингових центрів, 11 координаційних центрів, 43 страхових компаній, 143 аудиторських фірми, 2 інноваційних фондів, 142 інвестиційних компаній, 48 громадських об’єднань підприємців, 8 фондів підтримки підприємництва, 328 установ, які надають консультування з питань комерційної діяльності й керування, 364 небанківських фінансових установ.

Протягом звітного періоду ХАРКІВСЬКИЙ РЕГІОНАЛЬНИЙ ФОНД ПІДТРИМКИ ПІДПРИЄМНИЦТВА (далі – Фонд) здійснював подальшу роботу з підтримки діяльності бізнес-центрів у Балаклійському, Первомайському та Печенізькому районах Харківської області (ГО «Інвалідів багатодітних родин, родин дітей інвалідів Балаклійського району Харківської області»; ГО спеціалізована соціальна служба «Волонтерський центр» Первомайського району Харківської області; організація роботодавців Печенізького району).

За підсумками 2018 року організації надали звіти щодо результатів діяльності.

Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації спільно з Фондом на постійній основі здійснюється координація діяльності бізнес-центрів, надається методична допомога, інформаційна підтримка розвитку бізнесу, проводяться семінари для підприємців.

З метою підвищення конкурентоспроможності бізнесу шляхом організації комплексного підходу до поширення знань і кваліфікації підприємців та бажаючих розпочати власну справу протягом 2018 року продовжено реалізацію комплексного освітнього курсу «Школа малого бізнесу» (І рівень).

Навчальний курс проходив з 13 березня по 12 квітня 2018 року та складався з 10 занять у формі семінарів-практикумів та майстер-класів.

За підсумком курсу слухачі отримали базові знання та навики, необхідні для ведення успішної підприємницької діяльності.

В якості експертів залучені фахівці Головного управління Державної фіскальної служби України у Харківській області, Головного управління Держпраці у Харківській області, коучі, бізнес-тренери та практикуючі юристи.

За звітний період Фондом проведено заходи, які відвідали майже 1000 підприємців у т.ч. демобілізовані із зони АТО та ВПО, а саме: 3 відкритих семінари в м. Харкові, 10 зустрічей з підприємцями у районах Харківській області, 2 інтернет – конференції спільно з представниками Головного управління Державної фіскальної служби України у Харківській області, 1 робочу зустріч із представниками Головного управління Державної фіскальної служби України у Харківській області.

Також, Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації спільно з Фондом та за участю Харківської обласної громадської організації «Асоціація приватних роботодавців» протягом 2018 року проведено низку виїзних кущових зустрічей з представниками малого та середнього бізнесу Дергачівського, Золочівського, Печенізького, Краснокутського, Зміївського, Валківського. Вовчанського, Красноградського, Сахновщинського, Зачепилівського, Куп'янського, Шевченківського районів Харківської області та м. Мерефа.

Протягом 2018 року проводилась робота з поширення інформації серед підприємницьких та ділових кіл області з реалізації Програми Федерального міністерства економіки та енергетики для управлінських кадрів «Fit for Partnership with Germany». Зокрема, відбувалась співпраця з Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців», Всеукраїнською громадською організацією «Український союз промисловців і підприємців», Харківською торгово-промисловою палатою, районними державними адміністраціями та міськими радами міст обласного значення Харківської області щодо залучення можливих кандидатів до Програми Федерального міністерства економіки та енергетики для управлінських кадрів «Fit for Partnership with Germany».

22 листопада 2018 року Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації організовано та взято участь у проведенні проектним офісом GIZ заходу: «Дні Програми Федерального міністерства економіки і енергетики «Fit for Partnership with Germany» у Харківській області». Під час заходу відбулось підписання Спільної заяви про співробітництво між проектом «Програма Федерального міністерства економіки та енергетики для управлінських кадрів – Fit for Partnership with Germany» з Україною, що реалізується Німецьким Товариством Міжнародних співробітників (GIZ) та Партнерською платформою Харківської області.

23 листопада 2018 року Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації організовано та взято участь у проведенні інтерв’ю представниками проектного офісу GIZ в Україні з кандидатами на участь у Програмі Федерального міністерства економіки і енергетики «Fit for Partnership with Germany» у Харківській області». Експертами проектного офісу GIZ в Україні розглянуто 13 кандидатів – представників провідних підприємств м. Харкова на участь у стажуванні за Програмою «Fit for Partnership with Germany», із яких 12 кандидатів отримали позитивні відгуки та можливість взяти участь у стажуванні до Німеччини у 2019 році.

Протягом 2018 року експертами проектного офісу Програми «Fit for Partnership with Germany» в Україні за 2018 рік розглянуто 19 кандидатів – представників підприємств м. Харків на участь у стажуванні за Програмою «Fit for Partnership with Germany», із яких 17 кандидатів обрано для стажування до Німеччини у 2019 році.

На постійній основі, керівництвом Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації проводяться робочі зустрічі з керівниками громадських об’єднань щодо обговорення шляхів розвитку підприємництва у Харківській області з метою надання пропозицій та подальшої взаємодії у даному напрямі.

З метою активізації співпраці підприємницьких кіл з органами виконавчої влади регіону, здійснює свою діяльність Регіональна рада підприємців у Харківській області, сформована з числа представників суб’єктів господарювання, громадських організацій підприємців, об’єднань підприємців, організацій роботодавців.

За звітний період проведено 3 засідання Регіональної ради підприємців (03.07.2018, 23.09.2018, 14.11.2018). На засіданнях обговорено постанову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 № 2494 «Про затвердження Кодексу газорозподільних систем» (зі змінами), проблемні питання, пов'язані із реалізацією розпорядження Кабінету Міністрів України від 05 вересня 2018 року № 649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення», питання формування механізму залучення представників підприємницьких кіл до здійснення спільних перевірок дотримання законодавства про працю суб'єктами малого та середнього підприємництва, тощо.

Усі центри надання адміністративних послуг області чітко дотримуються норм чинного законодавства, вимог Закону України «Про адміністративні послуги» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.10.2017 № 782-р.

Центри надання адміністративних послуг оснащені необхідною матеріально-технічною базою, засобами телекомунікаційного зв’язку, комп’ютерною технікою та програмним забезпеченням.

З метою модернізації існуючих та створення нових центрів надання адміністративних послуг протягом 2018 року проводились:

- реконструкція і ремонтні роботи в центрі надання адміністративних послуг Вовчанської районної державної адміністрації, м. Ізюм, Старосалтівській об’єднаній територіальній громаді;

- будівництво центру надання адміністративних послуг у форматі «Прозорий офіс» у м. Мерефа;

- капітальний ремонт приміщень 1-го поверху Старовірівської сільради для розміщення центру надання адміністративних послуг.

У 2018 році до центрів надання адміністративних послуг області звернулося 1467487 громадян та представників бізнесу.

У 2018 році зберігався пріоритет фінансування підтримки розвитку малого та середнього бізнесу за рахунок ресурсів міжнародної технічної допомоги з метою відновлення та започаткування власного бізнесу серед громадян, які відносяться до категорії внутрішньо переміщених осіб, а також створення нових робочих місць для переселенців.

У рамках Програми, рішенням Харківської обласної ради від 23.02.2017 № 382-VIІ затверджено Порядок використання коштів обласного бюджету, що виділяються для мікрокредитування суб’єктів малого та середнього підприємництва, на 2017 – 2020 роки.

Зазначені мікрокредити надаються суб’єктам господарювання на зворотній основі під бізнес-плани проектів за пріоритетними напрямами розвитку малого і середнього підприємництва, а саме: для виробництва, переробки і збуту виробленої продукції, придбання техніки, обладнання, інноваційних та енергозберігаючих технологій, будівництва і реконструкції виробничих приміщень, надання послуг, у тому числі у сфері сільськогосподарського зеленого туризму.

13.09.2018 та 08.10.2018 відбулись 2 засідання комісії з проведення конкурсного відбору суб'єктів малого та середнього підприємництва на отримання мікрокредитування. За підсумками засідань із 5-ти претендентів обрано 2 переможця із бізнес-планами: «Розвиток напрямку реверсивного інжинірингу» та «Відкриття філії Освітнього простору «Гравітація» – освітнього центру для дітей та дорослих у мікрорайоні с. Жуковського».

На даний час позичальниками освоєно усі кошти за цільовим призначенням, що підтверджується відповідними документами.

З метою поліпшення фінансового клімату малого і середнього бізнесу, Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації, Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва та Німецько-Українським фондом розроблено механізм часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами банків для суб’єктів малого та середнього підприємництва в Харківській області, затверджений рішенням XVIII сесії Харківської обласної ради VII скликання від 06 грудня 2018 року № 835-VІI.

У рамках Програми, Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців» реалізується програма «Новий відлік», спрямована на підтримку, започаткування, розвиток або відновлення підприємницької діяльності для внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО та членів їх родин.

У рамках співпраці з Харківською обласною організацією «Асоціація приватних роботодавців» обласною службою зайнятості протягом червня 2018 року в приміщенні Харківського обласного та Харківського районного центрів зайнятості проведені семінари в рамках проекту «Новий відлік – 6».

З метою участі у конкурсі подано 84 заявки, серед яких по категоріях:

- ВПО – 28 осіб, що складає 33% від загальної кількості заявок;

- воїни АТО та члени їх родин – 6 осіб, що складає 7%, від загальної кількості заявок;

- мешканці місцевої громади – 50 осіб, що складає 60%, від загальної кількості заявок.

Для участі у проекті відібрано 46 учасників: група 1 (22 особи: 2 особи – воїни АТО, 14 осіб – мешканці місцевої громади); група 2 (24 особи: 8 осіб – ВПО, 1 особа – воїн АТО, 15 осіб – мешканці місцевої громади).

В осінній хвилі проекту «Новий відлік» до участі відібрано 33 особи. Пройшли навчання 22 особи, 7 внутрішньо переміщених осіб, 2 воїнів АТО та члени їх родин, 13 місцевих мешканців. До написання бізнес-планів та роботи з менторами пройшли 15 осіб. Захистили бізнес-плани 11 осіб, 4 особи відклали захист бізнес-планів на більш пізніший період.

З 30.11.2018 на виконання Програми у рамках проекту «Інтернет-дайджест «БІЗНЕС-ІНФОРМ» розпочав роботу канал інформування підприємців – КІП з метою впровадження нових форм і підходів надання інформаційної підтримки суб’єктам підприємницької діяльності задля підвищення інформованості підприємців щодо проблематики малого та середнього бізнесу Харківщини, оперативного відстеження проблемних питань, які виникають у підприємців Харківської області та широкого інформування громадськості.

У рамках Меморандуму про співпрацю щодо розвитку фінансової грамотності між Харківською обласною державною адміністрацією, Харківським банківським союзом, громадською організацією «Харківський університетський консорціум» та Харківським навчально-науковим інститутом Державного вищого навчального закладу «Університет банківської справи», на виконання Стратегії підвищення фінансової грамотності населення Харківської області продовжено роботу у Навчально-тренувальному комплексі «FinTech» з підвищення рівня фінансової грамотності на базі Харківського навчально-наукового інституту Державного вищого навчального закладу «Університет банківської справи».

З метою підвищення зацікавленості роботодавців у створенні нових робочих місць у пріоритетних видах економічної діяльності, зокрема, шляхом компенсації єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для працевлаштування безробітних, службою зайнятості ведеться відповідна робота. Так, роботодавцям, які працевлаштовують на новостворені робочі місця громадян з числа безробітних, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, компенсуються витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за кожну особу, прийняту на нове робоче місце.

Протягом 2018 року прийнято 1 467 рішень про працевлаштування безробітних, за яких здійснюватиметься компенсація таких витрат, в т.ч. 557 – щодо осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

В області проводиться постійна системна інформаційно-роз’яснювальна робота щодо орієнтації незайнятих осіб на започаткування ними власної справи, розвитку та підтримки підприємницьких ініціатив.

Протягом 2018 року службою зайнятості проводились семінари, надавались безоплатні індивідуальні і групові консультації з питань організації та провадження підприємницької діяльності, а саме:

- майже 300 профінформаційних семінарів на тему: «Як розпочати власний бізнес», у яких взяли участь 2,7 тис. осіб з числа незайнятих;

- більше 170 уніфікованих профінформаційних семінарів для жителів села на тему: «Ефективне ведення сільського господарства», «Служба зайнятості – працівникам села» за участю 1,3 тис. таких осіб;

- майже 7,0 тис. осіб отримали безкоштовні консультації з питань пошуку, відбору та найму персоналу, оформлення трудових відносин, державної реєстрації суб’єктів господарювання тощо.

Для орієнтації незайнятого населення на організацію власної справи в сфері сільського (зеленого) туризму, що є перспективною в регіоні, в профінформаційних секторах базових центрів зайнятості/ філій Харківського обласного центру зайнятості розташована відповідна добірка матеріалів, зокрема з розвитку народних промислів. Протягом 2018 року проведено 23 семінари з питань організації зеленого туризму за участю майже 200 осіб.

Для організації підприємницької діяльності протягом 2018 року по Харківській області одноразово допомогу по безробіттю виплачено майже 76 безробітним особам, з яких: 41 особа – молодь віком до 35 років; 28 – жінок; 15 – із числа сільських мешканців; 27 – потребують додаткових гарантій у сприянні у працевлаштуванні (з них 3 особи з інвалідністю), 22 – проживають у малих містах.

Заходи, які спрямовані на розвиток міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва, сприяють малим та середнім підприємствам у просуванні наукоємної продукції і технологій в інші регіони та на зовнішні ринки, поглибленню міжрегіонального і міжнародного співробітництва.

Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації постійно проводиться робота з інформування представників малого та середнього бізнесу Харківської області щодо можливості участі у міжнародних виставкових заходах за кордоном, бізнес-форумах та ділових місіях (далі – міжнародні заходи), які проводяться в Україні за участю представників іноземних компаній.

Протягом 2018 року інформацію щодо 45 міжнародних заходів направлено Харківській торгово-промисловій палаті, Регіональному представництву Міжнародної Торгової Палати «ICC Ukraine» в Харківській області, Об’єднанню промисловців і підприємців в Харківській області – регіональному відділенню Всеукраїнської громадської організації «Український союз промисловців і підприємців», Харківському регіональному відділенню «Європейської Бізнес Асоціації», Спілці підприємців Харківської області з метою розповсюдження серед підприємств, організацій та установ регіону.

З метою залучення іноземних інвестицій в економіку Харківської області, Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації (далі – Департамент) створено Реєстр інвестиційних проектів (пропозицій), який включає 58 інвестиційних пропозицій (проектів) загальною вартістю 1699,47 млн. дол. США (проекти відносяться до таких сфер, як промисловість, будівництво, житлово-комунальне господарство, енергетика, сільське господарство, медицина, екологія, ІТ). Зазначений реєстр постійно оновлюється.

Презентація інвестиційного потенціалу Харківщини проводиться на постійній основі під час робочих зустрічей керівництва області з офіційними представниками іноземних держав (протягом 2018 року їх відбулось 82), міжнародних форумів, а також шляхом розповсюдження вказаних інвестиційних пропозицій серед потенційних інвесторів як на території України так і за її межами (через закордонні дипломатичні установи України).

Зокрема, 13.02.2018 проведено зустріч керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації з представниками Офісу із залучення та підтримки інвестицій «UkraneInvest», у ході якої були розглянуті питання щодо подальшої співпраці у напрямі залучення інвестицій в економіку України, зокрема, Харківської області.

05.03.2018 на базі Харківської Торгово-промислової палати відбулась зустріч, за участю керівництва Департаменту економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації, з послом Республіки Узбекистан та представниками регіонального бізнесу та науки, метою якої є активізація співробітництва Харківської та Ташкентської областей.

14.03.2018 представники Департаменту економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації прийняли участь у V Всеукраїнському Форумі інституцій місцевого розвитку (CDI Forum), який проходив у м. Києві. Головна тема форуму: «Залучення інвестицій та інституції місцевого розвитку».

30.03.2018 керівництвом Департаменту економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації взято участь у конференції на тему: «Взаємодія бізнес-асоціацій і місцевої влади у сприянні державним реформам», організованій Українським національним комітетом Міжнародної Торгової Палати (ICC Ukraine).

У форумі взяли участь представники центральних і регіональних органів влади, українських організацій місцевого і регіонального розвитку, проектів міжнародної технічної допомоги, науковців і експертів.

11-13.04.2018 перший заступник голови обласної державної адміністрації прийняв участь у відкритті ІІІ Харківського інвестиційного форуму. Організаторами форуму виступили Українське товариство економічних свобод, Рада підприємців при Кабінетові Міністрів України та Об’єднання промисловців і підприємців у Харківській області – регіональне відділення Всеукраїнської громадської організації «Український союз промисловців і підприємців».

До участі у форумі запрошено народних депутатів України, представники центральних органів виконавчої влади та органів влади Харківської області, дипломатичних установ, міжнародних фінансових інституцій, наукових установ, українських та закордонних експертів та найбільших підприємств області.

13-16.06.2018 забезпечено візит делегації ГО «Міжнародний ТРЕЙД-КЛУБ в Україні» (далі – «Трейд-Клуб») у Харківську область.

У рамках зазначеного візиту 14 червня проведено зустріч з першим заступником голови обласної державної адміністрації, під час якої представникам «Трейд-Клубу» надано інформацію про стан розвитку сектору АПК і промислового комплексу Харківщини, зовнішньоекономічної діяльності регіону з акцентом на співпрацю Харківської області з країнами-членами ЄС та про стан виконання ініціатив Президента України П. Порошенка і Кабінету Міністрів України, пов’язаних з децентралізацією влади.

Крім зазначеного, для представників «Трейд-Клубу» організовано відвідання таких підприємств й установ, як Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П. Василенка, ТОВ «Компанія БАЛЕКС», ТОВ «Харківський м’ясокомбінат», ПрАТ «Філіп Морріс Україна», ТОВ «Українсько-словенське підприємство «Хлібопекарський комплекс «Кулиничівський» та Музей історії залізничної техніки Південної залізниці.

17.09.2018 керівництвом Департаменту економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації проведено зустріч з делегацією Міністерства економіки і технологій Республіки Словенія, в рамках якої обговорювались питання щодо можливої співпраці у сфері розвитку ІТ технологій між Республікою Словенія та Харківською областю, а також інших перспективні напрямів співробітництва.

27.09.2018 керівництвом Департаменту економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації проведено зустріч з представниками Посольства Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні, під час якої було обговорено актуальні питання регіонального розвитку та перспективи співпраці Харківської області з Посольством Великої Британії в Україні, а також британськими компаніями.

29.09.2018 у м. Харків відбувся Х Міжнародний економічний форум «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!» (далі – Форум) – найвагоміший економічний захід на Сході України, у роботі якого традиційно взяли участь керівники органів влади, експерти, представники дипломатичного конкурсу і міжнародних організацій та фондів.

Зокрема, у роботі Форуму взяли участь біля 600 учасників та відвідали представники делегації із 35 країн світу, в тому числі:

          - 18 іноземних Послів (ЄС, Японія, Канада, Азербайджан, Албанія, Бельгія, Білорусь, В’єтнам, Казахстан, Литва, Македонія, Молдова, Польща, Румунія, Угорщина, Узбекистан, ОАЕ, Посол України в КНР);

- 6 делегацій представників Посольств (США, Великобританія, Італія, Індонезія, Словаччина, Франція);

- 2 делегації міжнародних організацій (Консультативної місії Європейського Союзу у Харкові, «DOBRE» USAID);

- 2 Генеральних консульства (Генеральне консульство Республіки Польща у м. Харків, Генеральне консульство Федеративної Республіки Німеччина у м.Донецьк);

- Почесних консульств, культурних центрів та торгових представництв в м. Харкові (Азербайджан, Албанія, Бразилія, В’єтнам, Грузія, Литва, Німеччина, Словенія, Туреччина, Франція, Чехія);

- 2 Регіони-партнери (провінція Хейлунцзян КНР, Південна Карелія Фінляндської Республіки);

- 4 іноземні ділові делегації на чолі з Послом (Албанія, Канада, Литва, Японія).

Форум повністю виправдав себе, як комунікаційний і дискусійний майданчик, який формує позитивний імідж Харківщини та сприяє розвитку міжнародної економічної інтеграції, залученню інвестицій в область, демонструє конкретні проекти та перспективні можливості розвитку торговельної співпраці у машинобудуванні, агросекторі, енергетиці, науково-освітньому комплексі, а також у сфері цифрових технологій та креативних індустрій тощо.

11-13.10.2018 у м. Харків за підтримки обласної державної адміністрації відбулась IX Міжнародна виставка та форум з підтримки фермерства «AGROPORT East Kharkiv 2018». У рамках зазначених заходів презентовано найсучаснішу техніку та інноваційні технології, проведено тематичні семінари і конференції для фермерів, пройшли змагання сільськогосподарської техніки та проведено урочисте нагородження кращих представників аграрної галузі та харчопереробної промисловості області незалежною премією «AGROPORT Awards Kharkiv 2018».

23.10.2018 голова обласної державної адміністрації взяла участь у відкритті ІІІ Німецько-українського форуму: «Біоенергетика, енергоефективність та агробізнес», який відбувся у Харкові.

Форум проводиться один раз на два роки та збирає більш ніж 300 представників українського і німецького бізнесу, органів державної влади і міжнародних інвесторів, зацікавлених у реалізації проектів у сфері енергоефективності та відновлювальних джерел енергії.

Також, у роботі форуму взяли участь Генеральний консул Федеративної республіки Німеччина в м. Донецьк В. Мьоссінґер і голова правління Німецько-української промислово-торговельної палати А. Маркус.

Головними питаннями цьогорічного форуму стали: «Державна політика у сфері енергетики: чи йде Україна до Європи?»; «Стратегія сталого розвитку муніципалітетів та відновлення інфраструктури»; «Енергоефективність у медицині»; «Енергоефективність як вектор розвитку аграрного бізнесу», «Лібералізація та нові бізнес-моделі на ринку електроенергії в Україні» тощо.

14.12.2018 регіональним Представництвом Фонду Конрада Аденауера у м. Харків за підтримки Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації проведено Форум лідерів змін Харківської області «Солідарність та взаємодія НДО, влади та бізнесу – запорука сталого розвитку (на прикладах регіональних історій успіху)».

Під час заходу обговорено вплив розвитку науково-освітньої та культурної сфер на соціальний сектор Харківщини (в рамках панельної дискусії «Каталізатори» змін в соціальному секторі (наука, культура, медицина, освіта)», підбито підсумки взаємодії недержавних організацій, місцевих органів влади та ділових кіл Харківської області (під час панельної дискусії «Досвід успішної взаємодії з владою в регіоні, добре урядування як новітній тренд досвіду області»), а також розглянуто перспективні напрями міжнародного співробітництва та його вплив на соціально-економічний розвиток Харківщини (панельна дискусія «Досвід успішної співпраці області в економічному розвитку Харківщини. Міжнародне співробітництво та його вплив на зміни в регіоні»).

17.12.2018 керівники структурних підрозділів обласної державної адміністрації прийняли участь у зустрічі з представниками Посольства Корея в Україні, під час якої обговорено актуальні питання розширення двостороннього співробітництва між Харківською областю та Республікою Корея у різних галузях економіки, а також корейська сторона була ознайомлена з інвестиційними проектами (пропозиціями) Харківської області, які пропонуються для реалізації за участю, у тому числі, іноземних компаній.

18.12.2018 керівники структурних підрозділів обласної державної адміністрації прийняли участь у круглому столі: «Перспективи розширення торгово-економічних відносин України та Азербайджану, підготовка кваліфікованих спеціалістів, шляхом обміні досвідом в рамках освітніх програм», організованого Почесним консульством Азербайджанської Республіки в м. Харків. У роботі заходу також брали участь представники дипломатичного корпусу Азербайджану в Україні, депутати Міллі Меджлісу Азербайджану і Верховної Ради України, а також представники ділових кіл і громадських організацій обох країн. У рамках заходу азербайджанській стороні презентовано економічний потенціал Харківщини, обговорено перспективні напрями торговельно-економічного співробітництва. Особливу увагу приділено співпраці між Харківською областю та Азербайджанською Республікою у промисловій галузі.

Також, Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації протягом звітного періоду проводилась робота щодо розповсюдження через дипломатичні установи України за кордоном, а також міністерства, міжурядові комісії та інші організації інформаційних, рекламних і презентаційних матеріалів щодо економічного потенціалу Харківської області.

 

 

Директор Департаменту економіки і

міжнародних відносин Харківської

обласної державної адміністрації                                                                         А. КОЛОС