Додаток 3

 

ВІДОМОСТІ

про стан виконання Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва

   в Харківській області на 2016 – 2020 роки

 

Період дії Програми: 2016 – 2020 роки

Регіон (район, місто): Харківська область

Звітний період: 2018 рік

 

з/п

Зміст заходу

Термін виконання

Стан виконання (причини невиконання)


1

2

3

4

2. Впорядкування нормативно-правового забезпечення підприємницької діяльності та здійснення регуляторної політики

2.1. Нормативно-правове забезпечення малого та середнього бізнесу

1.          1

Участь у розробленні проектів нормативно-правових актів, що сприятимуть розвитку підприємництва

Протягом 

року

Згідно із Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» громадяни, суб’єкти господарювання, громадські організації подають до регуляторних органів пропозиції щодо необхідності підготовки тих чи інших регуляторних актів, беруть участь в опрацюванні проектів регуляторних актів шляхом надання зауважень та пропозицій до оприлюднених проектів регуляторних актів, беруть участь у відкритих обговореннях проектів регуляторних актів, одержують від регуляторних органів інформацію щодо здійснення цими органами регуляторної діяльності.

2.           

Організація засідань у форматі «круглих столів» з метою інформування суб’єктів підприємництва про нові законодавчі акти, що стосуються їх діяльності

Протягом 

року

03 липня 2018 року проведено засідання Регіональної ради підприємців Харківської області, під час якого розглянуто постанову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 № 2494 «Про затвердження Кодексу газорозподільних систем» (зі змінами).

За підсумком заходу були ухвалені відповідні листи на адресу Президента
України, голови Верховної Ради України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг з вимогою переглянути Постанови НКРЕП і скасувати ті його пункти, які є дискримінаційними по відношенню до бізнесу і не відповідають нормам міжнародного права.

 

 

 

23 вересня 2018 року відбулось чергове засідання Регіональної ради підприємців Харківської області, яке було присвячене проблемним питанням, пов'язаним із реалізацією розпорядження Кабінету Міністрів України від 05 вересня 2018 року № 649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення».

14 листопада 2018 року відбулось позачергове розширене засідання Регіональної ради підприємців Харківської області з метою обговорення питання формування механізму залучення представників підприємницьких кіл до здійснення спільних перевірок дотримання законодавства про працю суб'єктами малого та середнього підприємництва.

3.           

Проведення аналізу чинного законодавства України з питань малого бізнесу, його вплив на розвиток підприємництва

Протягом 

року

Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації систематично проводиться аналіз чинного законодавства України з питань малого і середнього бізнесу.

 

4.           

Забезпечення роботи діючих «гарячих ліній», «телефонів довіри», «громадських приймалень» як системи зворотного зв’язку між місцевою владою та представниками бізнесу в процесі вдосконалення законодавчого поля для підприємців

 

Протягом 

року

З 01.01.2017 реалізація проекту «гаряча лінія для підприємців» за                                номером: 0-800-50-31-91 припинена у зв’язку із переходом консультаційних послуг на стаціонарний зв’язок і режим он-лайн.

З 2017 року директор ХАРКІВСЬКОГО РЕГІОНАЛЬНОГО ФОНДУ ПІДТРИМКИ ПІДПРИЄМНИЦТВА (далі – Фонд) увійшла до складу Громадської ради при Головному управлінні Державної фіскальної служби у Харківській області та активно прийняла участь у роботі її робочих органів, зокрема посіла посади заступника голови – секретаря Комітету з питань податкової політики та заступника голови – секретаря експертно-апеляційної комісії.

Діяльність даного органу скерована на забезпечення захисту законних прав та інтересів платників податків, поліпшення підприємницького клімату в регіоні, розвитку партнерських відносин між владою, громадськістю та бізнесом, а також підвищення соціальної відповідальності платників податків.

Протягом 2018 року проведено 3 засідання Комітету та 2 засідання Ради.

5.           

Забезпечення видачі документів дозвільного характеру згідно з Законом України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності»

Протягом  

року

Порядки видачі документів дозвільного характеру приведено у відповідність із Законом України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

Законом України від 12.02.2015 № 191-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)», дозвільні центри, як окрема складова центрів надання адміністративних послуг, ліквідувались, а виконання обов’язків державного адміністратора (посаду якого скасовано) покладено на адміністратора центру надання адміністративних послуг. Створення однієї структури з організації надання адміністративних послуг як фізичним особам, так і суб’єктам господарювання, не тільки не погіршило якість надання послуг, а і дозволило отримувати суб’єктами господарювання більш широкий спектр адміністративних послуг.

Відповідно до Закону України від 19.05.2011 № 3392-VI «Про перелік документів дозвільного характеру» через центри надання адміністративних послуг районних державних адміністрацій надаються послуги дозвільного характеру (2). Послуги надаються платно.

6.           

Створення сторінки з переліком законів, що регулюють підприємницьку діяльність, на веб-сайті ХАРКІВСЬКОГО РЕГІОНАЛЬНОГО ФОНДУ ПІДТРИМКИ ПІДПРИЄМНИЦТВА з метою інформування суб’єктів господарювання щодо змін у законодавстві

Протягом 

року

Протягом 2018 року продовжено інформаційне наповнення офіційного сайту Фонду www.kharkiv.biz.ua, який надає можливість широкому колу відвідувачів ознайомитись із основними заходами регіональної та державної підтримки в сфері підприємництва.

Зокрема, значно розширена і оновлена нормативно-правова база у розділі «Бізнес-гід».

Крім цього, оновлено інформацію щодо програм бізнес-стажування за кордоном.

Також, систематично оновлюється база даних об’єктів комунального майна, які можуть бути передані в оренду або у власність суб’єктам підприємницької діяльності з метою реалізації проектів у сфері малого та середнього підприємництва.

2.2. Здійснення регуляторної політики

7.            

Ведення та оновлення електронного реєстру власних чинних регуляторних актів на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації

Протягом 

року

Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації ведеться реєстр діючих регуляторних актів, розробниками яких є структурні підрозділи обласної державної адміністрації, що дозволяє здійснювати системний моніторинг за проведенням відстежень результативності регуляторних актів.

 

 

 

8.            

Відстеження результативності регуляторних актів згідно із Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності»

Протягом 

року

Одним із механізмів забезпечення прозорості та ефективності впровадження регуляторних актів є відстеження їх результативності. У цій діяльності розробники регуляторних актів керуються Методикою проведення аналізу впливу регуляторного акта, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 № 308.

Згідно із Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» постійно здійснюється моніторинг відстежень результативності регуляторних актів, які розробляються місцевими органами виконавчої влади, аналізуються звіти про відстеження їх результативності.

Відстеження результативності регуляторних актів здійснювалось відповідно до затвердженого та оприлюдненого на офіційному сайті Харківської обласної державної адміністрації Плану-графіка проведення заходів із відстеження результативності прийнятих регуляторних актів Харківської обласної державної адміністрації на 2018 рік.

Так, у 2018 році, Харківською обласною державною адміністрацією проведено                         5 відстежень результативності дії прийнятих регуляторних актів, районними державними адміністраціями Харківської області підготовлено 66 звітів про відстеження результативності дії прийнятих регуляторних актів.

З метою підвищення ефективності роботи із забезпечення державної регуляторної політики на території регіону затверджено розпорядження голови обласної державної адміністрації від 03 грудня 2018 року № 638 «Про забезпечення реалізації державної регуляторної політики в Харківській області».

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.12.2017 № 1100 «Про внесення змін до Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних», Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації спільно з відділом забезпечення доступу до публічної інформації обласної державної адміністрації проведено роботу щодо підготовки та оприлюднення на офіційному сайті обласної державної адміністрації та єдиному державному веб-порталі відкритих даних data.gov.ua інформації щодо проведення заходів із відстеження результативності регуляторних актів Харківської обласної державної адміністрації у 2018 році.

     Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації, відповідно до листа Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 17.04.2018    № 3612-07/16838-06 поінформовано районні державні адміністрації Харківської області стосовно активізації роботи з перегляду регуляторних актів на місцях.

     Аналогічна робота щодо планування регуляторної діяльності, перегляду та проведення відстежень регуляторних актів проводиться районними державними адміністраціями Харківської області.

9.            

Надання суб’єктам господарювання консультативної допомоги з питань реалізації державної регуляторної політики

 

Протягом 

року

Фахівцями Харківської обласної державної адміністрації, у межах повноважень, надається інформаційна підтримка з реалізації Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

10.        

Оприлюднення інформації про здійснення регуляторної діяльності

 

Протягом 

року

З метою забезпечення вільного доступу підприємців та їх громадських об’єднань до інформації з питань регуляторної діяльності, на сайті Харківської обласної державної адміністрації створено розділ «Регуляторна політика». У зазначеному розділі розміщена інформація про здійснення регуляторної діяльності Харківською обласною державною адміністрацією за звітний період, План діяльності з підготовки проектів регуляторних актів та План-графік проведення заходів із відстеження результативності дії прийнятих регуляторних актів Харківської обласної державної адміністрації на 2019 рік, затверджені   13 грудня 2018 року.

3. Фінансово-кредитна, матеріально-технічна підтримка, ресурсне та інформаційне забезпечення

3.1. Фінансово-кредитна та матеріально-технічна підтримка підприємництва

11.        

Запровадження співпраці з банківськими та небанківськими фінансовими установами для спрощення системи кредитування та мікрокредитування суб’єктів малого та середнього бізнесу, створення на веб-сайті  ХАРКІВСЬКОГО РЕГІОНАЛЬНОГО ФОНДУ ПІДТРИМКИ ПІДПРИЄМНИЦТВА розділу щодо наявних програм кредитування для суб’єктів малого та середнього бізнесу

Протягом 

року

На офіційному сайті Фонду www.kharkiv.biz.ua у спеціальній рубриці «Можливості для бізнесу» (Банківський навігатор) розміщена база кредитних програм від банківських структур Харківської області для розвитку та підтримки бізнесу.

Крім цього, з метою поліпшення фінансового клімату малого і середнього бізнесу, Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації, Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва та Німецько-Українським фондом розроблено механізм часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами банків для суб’єктів малого та середнього підприємництва в Харківській області, затверджений рішенням XVIII сесії Харківської обласної ради VII скликання від 06 грудня 2018 року № 835-VІI.

Навчально-тренувальний комплекс створено за підтримки Харківського банківського Союзу, технічної допомоги банків-партнерів ПАТ «МЕГАБАНК», ХГРУ ПАТ КБ «ПРИВАТВАНК», АКБ «ІНДУСТРІАЛБАНК», АТ «УКРСИББАНК».

На базі створеного Навчально-тренувального комплексу, оснащеного сучасним обладнанням, планують проводитись заходи з фінансової грамотності для різних верств населення Харківщини за участю працівників банківських установ та провідних викладачів-науковців вищих навчальних закладів Харкова.

Наявне програмне забезпечення та технічне обладнання дозволить запровадити Школу фінансових радників (консультантів), що дозволить на системному рівні здійснювати їх навчання з відповідною сертифікацією. Підготовлені радники (консультанти) зможуть проводити кваліфіковані консультації, конференції та інші заходи з питань підвищення рівня фінансової грамотності для населення Харківського регіону. Надалі це дозволить створити спеціальні ради, до складу яких увійдуть як фінансові консультанти-практики, так і представники економічних підрозділів регіональних органів самоврядування, і представники місцевих бізнес-структур. Створення таких умов стане важливим інструментом для захисту прав споживачів та повернення довіри населення до фінансово-кредитних установ.

Навчально-тренувальний комплекс є початком створення системи регіональних інформаційно-консультаційних центрів з підвищення рівня фінансової грамотності.

У період з 16 по 28 жовтня 2018 року за участі Харківського навчально-наукового інституту ДВНЗ «Університет банківської справи» та працівників банківських установ, згідно затвердженого Плану проведення днів заощаджень проведено ряд заходів з фінансової грамотності населення.

Зокрема, 16 та 20 жовтня 2018 року проведено круглі столи на теми: «Регулювання ризиків і формування простору довіри до банків в умовах економічної нестабільності» та «Криптовалюта – нове майбутнє світових валют».

З 22 по 25 жовтня 2018 року ПАТ «ОЩАДБАНК», ПАТ «ПУМБ», ПАТ «МЕГАБАНК», ХГРУ ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК», ПАТ «СКАЙ-БАНК, ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК», ПАТ «БАНК «ВОСТОК» зустрічали в своїх стінах та провели екскурсії для учнів загальноосвітніх шкіл, студентів, підготовчих курсів для іноземних громадян та пенсіонерів.

на сайті Харківського навчально-наукового інституту ДВНЗ «Університет банківської справи» запроваджено та представлено дистанційний курс «Фінансова грамотність для абітурієнтів»;

03 травня в рамках ІV Міжнародної науково-практичної конференції «Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії і практики», яка проходила на базі Харківського навчально-наукового інституту  ДВНЗ «УБС» відбулося засідання круглого столу на тему:  «Розвиток компетенцій сучасного банкіра та шляхи їх формування в системі вищої економічної освіти».

Щомісяця проводиться близько 10 тематичних екскурсій до Музею грошей Харківського навчально-наукового інституту ДВНЗ «Університет банківської справи» для різних вікових категорій населення.

15 травня та 01 червня у тісній співпраці з Центром надання соціальної допомоги Шевченківського району міста Харкова організовано семінари-консультації для підвищення рівня знань і компетенції у галузі фінансів соціально незахищених категорій населення та громадян поважного віку (близько 100 осіб). На зустрічі розглядалися різні питання, зокрема: недержавна пенсійна система, її сутність, переваги та ризики її функціонування в Україні. Переваги та недоліки використання банківських кредитних і депозитних платіжних карток. Якими послугами банків можна скористатися для заощадження грошей, як захистити себе від фінансових шахраїв, основи користування банкоматами та терміналами, та інші.

У рамках Меморандуму про співпрацю щодо розвитку фінансової грамотності між Харківською обласною державною адміністрацією, Харківським банківським союзом, громадською організацією «Харківський університетський консорціум» та Харківським навчально-науковим інститутом Державного вищого навчального закладу «Університет банківської справи», на виконання Стратегії підвищення фінансової грамотності населення Харківської області 16 травня відбулось урочисте відкриття Навчально-тренувального комплексу «FinTech» з підвищення рівня фінансової грамотності на базі Харківського навчально-наукового інституту Державного вищого навчального закладу «Університет банківської справи». Навчально-тренувальний комплекс «FinTech» створено за підтримки Харківського банківського Союзу, технічної допомоги банків-партнерів ПАТ «МЕГАБАНК», ХГРУ ПАТ КБ «ПРИВАТВАНК», АКБ «ІНДУСТРІАЛБАНК», ПАТ «УКРСИББАНК».

На базі Навчально-тренувального комплексу «FinTech»  протягом травня – червня проведено ряд тренінг-семінарів, рольових та ділових ігр. У заходах взяли участь учні загальноосвітніх закладів міста: № 147, № 150, № 125, № 131, Харківської гімназії № 47, Харківської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 50 (загалом 120 осіб),  а також соціально незахищені категорії населення та громадяни поважного  віку (30 осіб).

Під час зустрічей із учнями вивчалися та розглядалися питання: про «Сучасне банківництво: проблеми та перспективи розвитку», «Розуміння заощаджень. Поради вкладникам». Слухачів ознайомили із Порадником щодо ситуацій, які виникають у взаєминах з банком, проведено економічну гру «Iнвестор».

Зі слухачами поважного віку проведено семінари-консультації для підвищення рівня знань і компетенції при оформленні пенсійної картки у банку, розглянули питання  як користуватися банкоматом, що таке Pos-термінал, надано відповіді на всі питання, що цікавили слухачів.

Протягом травня – червня під час роботи літніх шкільних таборів проведено заняття з фінансової грамотності на базі Навчально-тренувального комплексу «FinTeh» для учнів шкіл: № 3; № 143, № 36; № 11; № 169, № 147; № 125; Харківської гімназії № 45; Богуславської ЗОШ № 3 (180 осіб). Заняття в літніх шкільних таборах буде продовжено.

26 червня в приміщенні Харківського навчально-наукового інституту ДВНЗ «Університет банківської справи» презентовано та обговорено результати опитування «Обізнаність споживачів фінансових послуг України про систему гарантування вкладів – 2017», що було проведене на замовлення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку «Трансформація фінансового сектору» у грудні 2017 року.

У програмі заходу взяли участь працівники банківських установ Харківського регіону, студенти Харківського навчально-наукового інституту ДВНЗ «Університет банківської справи», яким консультантом Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» презентовано результати досліджень та доведено слухачам основні висновки дослідження. Працівники Фонду гарантування вкладів фізичних осіб розповіли про сучасний стан системи гарантування вкладів фізичних осіб і передумови дослідження.

Метою проведеного дослідження було визначення рівня поінформованості споживачів фінансових послуг України про вітчизняну систему гарантування вкладів та, зокрема, надання відповідей на запитання: що знають українці про діючу систему гарантування вкладів, чи зберігають свої кошти в банках, на що зважають при виборі банку, та інші.

Для незахищеної категорії населення та громадяни поважного віку 23 та 24 жовтня в приміщенні Харківського навчально-наукового інституту ДВНЗ «Університет банківської справи» проведено семінари-консультації для підвищення рівня знань у галузі фінансів, на яких пенсіонерам викладачі Харківського навчально-наукового інституту ДВНЗ «Університет банківської справи» та працівники ПАТ «БАНК «ВОСТОК» та                      ПАТ «ПУМБ» розповіли та надали відповіді на наступні питання слухачів, зокрема:

- Пенсійна реформа в Україні. Недержавна пенсійна система: сутність, переваги та ризики її функціонування в Україні;

- Як навчитися заощаджувати гроші?;

- Як захистити себе від фінансових шахраїв?;

- Основи користування банкоматами та терміналами, тощо.

Протягом всього тижня учні загальноосвітніх шкіл відвідували Музей грошей Харківського навчально-наукового інституту ДВНЗ «Університет банківської справи».

Протягом вересня в Харківському навчально-науковому інституті ДВНЗ «Університет банківської справи» проходили Дні гостинності, в яких взяли участь більше тисячі учнів загальноосвітніх закладів міста Харкова. Під час зустрічей школярам презентовано можливості Навчально-тренувального комплексу FinTech.

 

 

 

За допомогою технічних можливостей комплексу проведені наступні освітні заходи :

-        Інтерактивна інтелектуальна гра «Азбука фінансових знань»;

-        Економічна гра «Iнвестор»;

-        Рольова гра «Заощаджуй із задоволенням»;

-        Ділова гра з питань особистих фінансів «Життєвий капітал»;

-        Практичне заняття за участю співробітника АТ «Альфа-Банк».

У листопаді 2018 року вдруге проведено Регіональний турнір з фінансової грамотності на Кубок голови Харківської обласної державної адміністрації, що підтверджує важливість та актуальність питання розвитку та навчання молоді Харківщини в напрямку підвищення рівня фінансової грамотності.

Організаторами Турніру виступили Харківський банківський союз, Харківський університетський консорціум, Харківський навчально-науковий інститут ДВНЗ «Університет банківської справи» під патронатом Харківської обласної державної адміністрації.

Турнір проводився з метою створення основ для підвищення фінансової грамотності учнівської молоді та студентства, як необхідної умови підвищення рівня і якості життя, а також налагодження освітнього, наукового, організаційно-методичного співробітництва, спрямованого на розвиток фінансової грамотності громадян України.

З 05 листопада по 01 грудня 2018 року команди загальноосвітніх навчальних закладів Харківської області та м. Харкова, закладів вищої освіти з підготовки молодших спеціалістів та закладів вищої освіти приймали участь у трьох етапах Турніру.

Перший етап проводився 05 листопада 2018 року в режимі on-line шляхом комп’ютерного тестування на сайті дистанційного навчання студентів Харківського навчально-наукового інституту ДВНЗ «Університет банківської справи» «E-learning для банкірів».

Метою етапу було визначення загального рівня фінансової грамотності кожного учасника команди. У першому етапі прийняли участь 288 осіб. Сформовано 16 команд серед закладів вищої освіти Харкова, 9 команд закладів вищої освіти з підготовки молодших спеціалістів, а також 23 команди із загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів Харківщини.

Другий етап Турніру проводився 10-11 листопада та 17 листопада на базі Харківського навчально-наукового інституту ДВНЗ «Університет банківської справи» у формі фінансово-освітньої гри «Життєвий капітал». Члени команд продемонстрували свої вміння управляти особистими фінансами. У другому етапі Турніру взяли участь 10 команд від закладів вищої освіти, 9 команд від коледжів та технікумів та 10 команд загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів.

Третій етап Турніру відбувся 01 грудня 2018 року. Учасники презентували власні дослідження з питань фінансів та презентували доробки для членів журі. Усі команди змогли продемонстрували високий рівень знань з фінансової грамотності, креативний підхід та розуміння складних економічних проблем.

Урочисте нагородження переможців та учасників Турніру за участю Харківської обласної державної адміністрації, Харківського банківського Союзу, Харківського університетського консорціуму та банків Харківщини відбулося 08.12.2018.

Усіх переможців нагороджено почесними призами від представників банків та банківських установ, а саме: ПАТ «МЕГАБАНК», ПАТ «БАНК «ГРАНТ»,                                       ХГРУ ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК», ПАТ АТ «Укргазбанк», ПАТ «Альфа-Банк», ПАТ «Банк «Восток», АТ «Ощадбанк», ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК», ПАТ «ОТП БАНК» та інших.

12.        

Мікрокредитування суб'єктів малого та середнього підприємництва на зворотній основі під бізнес-плани за пріоритетними напрямами розвитку підприємництва

Протягом 

Року

За підсумками конкурсу мікрокредитування  суб’єктів підприємницької діяльності, який проходив у 2017 році визначено 2 переможця  з бізнес-планами «Модернізація та просування інтернет – магазину авто компонентів High Way1» та «Надання механізованих штукатурних послуг» терміном на два роки.

На даний час позичальниками освоєно усі кошти за цільовим призначенням, що підтверджується відповідними документами.

Станом на 01.01.2019 отримано повернення позики на суму 136 324 грн.

Фондом проводиться супровід діючих договорів безвідсоткової позики, зокрема аналіз впровадження суб’єктами підприємницької діяльності бізнес проектів, цільового використання отриманих коштів та контроль за своєчасним поверненням позики.

Рішенням Харківської обласної ради від 01.03.2018 № 684-VII виділено кошти у сумі 600,0 тис. грн. для надання бюджетних позичок суб’єктам підприємницької діяльності у 2018 році.

13.09.2018 та 08.10.2018 відбулись 2 засідання комісії з проведення конкурсного відбору суб'єктів малого та середнього підприємництва на отримання мікрокредитування. За підсумками засідань із 5-ти претендентів обрано 2 переможця із бізнес-планами: «Розвиток напрямку реверсивного інжинірингу» та «Відкриття філії Освітнього простору «Гравітація» – освітнього центру для дітей та дорослих у мікрорайоні с. Жуковського».

На даний час позичальниками освоєно усі кошти за цільовим призначенням, що підтверджується відповідними документами.

 

 

13.        

Забезпечення діяльності ХАРКІВСЬКОГО РЕГІОНАЛЬНОГО ФОНДУ ПІДТРИМКИ ПІДПРИЄМНИЦТВА з метою виконання заходів з підтримки розвитку підприємництва в Харківській області

Протягом 

року

Фінансове забезпечення діяльності Фонду здійснювалось за рахунок коштів, отриманих з обласного бюджету. Рішенням Харківської обласної ради від 07.12.2017 № 576-VII з обласного бюджету виділено:

- 750,0 тис. грн. (із загального фонду) – для забезпечення діяльності Фонду з метою обслуговування та виконання заходів з підтримки розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області.

Згідно штатного розпису, погодженого наглядовою радою Фонду, передбачено 5 штатних одиниць: директор, бухгалтер, 2 старших економіста та юрисконсульт.

 

3.2. Розвиток інфраструктури малого та середнього підприємництва

       14.        

Розширення інфраструктури підтримки підприємництва в районах області шляхом створення бізнес-центрів, консультаційних та інформаційних установ у районах і містах області

 

 

 

 

 

Протягом 

року

Протягом звітного періоду Фонд здійснював подальшу роботу з підтримки діяльності бізнес-центрів у Балаклійському, Первомайському та Печенізькому районах Харківської області (ГО «Інвалідів багатодітних родин, родин дітей інвалідів Балаклійського району Харківської області»; ГО спеціалізована соціальна служба «Волонтерський центр» Первомайського району Харківської області; організація роботодавців Печенізького району).

За підсумками 2018 року організаціями надані звіти стосовно результатів їх діяльності.

       15.        

Надання консультативної допомоги бізнес-центрам області та проведення семінарів для бізнес-центрів з обміну досвідом роботи

Протягом 

року

 

 

Фонд на постійній основі здійснює координацію діяльності бізнес-центрів, надає методичну допомогу.

У рамках співробітництва з «Консалтинговим центром» при Харківському міському центрі зайнятості прийнято участь у роботі Центру для надання консультацій з питань організації та провадження підприємницької діяльності.

Крім цього, здійснюється дистанційне консультування інституцій підтримки суб’єктів малого і середнього бізнесу в районах Харківської області. Так, інформаційну допомогу отримали у Краснокутському, Куп’янському, Вовчанському, Валківському, Дергачівському, Золочівському, Печенізькому та Сахновщинському районах, а також у Мереф'янській об’єднаній територіальній громаді.

       16.        

Здійснення заходів з обліку установ інфраструктури підтримки підприємництва різних форм власності в районах і містах області та оприлюднення на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації та ХАРКІВСЬКОГО РЕГІОНАЛЬНОГО ФОНДУ ПІДТРИМКИ ПІДПРИЄМНИЦТВА

Протягом 

року

Фондом проводилась робота щодо моніторингу та обліку установ інфраструктури підтримки підприємництва різних форм власності в районах та містах Харківської області.

За підсумками відповідей сформовано базу даних, яка розміщена у спеціальній рубриці на офіційному сайті: http://www.kharkiv.biz.ua.

Завдяки вищевказаній інформації підприємці з районів Харківської області мають змогу скористатись допомогою цих інституцій.

 

3.3. Інформаційно-маркетингова підтримка

       17.        

Висвітлення через  засоби масової інформації пріоритетних напрямів Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва

Протягом 

року

З метою підвищення рівня інформованості суб’єктів підприємництва щодо виконання регіональної Програми, такі засоби масової інформації, як: Балаклійська районна газета «Вісті Балаклійщини», Харківська районна газета «Трибуна трудящих», Шевченківська районна газета «Краєвид», Барвінківська районна газета «Вісті Барвінків», Вовчанська районна газета «Хлібороб», Кегичівська районна газета «Наш край», Валківська районна газета «Сільські новини», обласна газета «Слобідський край», Печенізька районна газета «Печенізький край», Лозівська районна газета «Голос Лозівщини», Зміївська районна газета «Вісті Зміївщини», Дворічанська районна газета «Дворічанський край», Сахновщинська районна газета «Колос», Близнюківська районна газета «Нове життя», Нововодолазька районна газета «Вісті Водолажчини», Красноградська районна газета «Вісті Красноградщини», філія Публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Харківська регіональна дирекція» та інші, протягом                          2018 року оперативно висвітлювали інформацію про заходи щодо виконання Програми та важливі аспекти з розвитку малого та середнього бізнесу.

 

 

 

 

 

       18.        

Організація постійно діючих рубрик стосовно розвитку малого та середнього підприємництва у теле-, радіопрограмах і в пресі

Протягом 

року

Питання щодо розвитку малого та середнього підприємництва  висвітлювали й інші комунальні ЗМІ області, такі як Вовчанська районна газета «Хлібороб», Кегичівська районна газета «Наш край», Валківська районна газета «Сільські новини», обласна газета «Слобідський край», «Печенізький край», «Голос Лозівщини», «Вісті Зміївщини», «Дворічанський край», Сахновщинська районна газета «Колос», Близнюківська районна газета «Нове життя», «Вісті Водолажчини», «Вісті Красноградщини» та інші. 

       19.        

Створення спеціального інформаційного веб-ресурсу для підприємництва області, де буде розміщено  актуальну інформацію з різних аспектів діяльності суб’єктів господарювання і яка буде постійно оновлюватись

Протягом 

року

У звітному періоді продовжено інформаційне наповнення офіційного сайту Фонду www.kharkiv.biz.ua, який надає можливість широкому колу відвідувачів ознайомитись із основними заходами регіональної та державної підтримки в сфері підприємництва.

Зокрема, значно розширена і оновлена нормативно-правова база у розділі «Бізнес-гід».

Крім цього, оновлено «Графік виставково-ярмаркових заходів в Україні та за кордоном, які заплановані на 2018 рік» та інформацію щодо програм бізнес-стажування за кордоном.

Також, оновлена база даних об’єктів комунального майна, які можуть бути передані в оренду або у власність суб’єктам підприємницької діяльності з метою реалізації проектів у сфері малого та середнього підприємництва.

3.4. Сфера надання адміністративних послуг

       20.        

Проведення моніторингу щодо дотримання чинного законодавства у сфері надання адміністративних послуг та вироблення пропозицій центральним органам виконавчої влади щодо їх удосконалення

Протягом 

Року

Усі центри надання адміністративних послуг області чітко дотримуються норм чинного законодавства, вимог Закону України «Про адміністративні послуги» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.10.2017 № 782-р.

В усіх центрах надання адміністративних послуг області надання  адміністративних послуг здійснюється відповідно до Закону України «Про адміністративні послуги» з урахуванням особливостей, визначених спеціальними законами та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, які регулюють суспільні відносини у відповідних сферах.

       21.        

Оновлення матеріально-технічної бази центрів надання адміністративних послуг, комп’ютерної техніки та програмного забезпечення

Протягом 

року

Усі центри надання адміністративних послуг області облаштовано необхідною матеріально-технічною базою, засобами телекомунікаційного зв’язку, комп’ютерною технікою та програмним забезпеченням.

Надання послуг з оформлення та видачі паспортних документів громадянина України у формі ID-картки, паспорту громадянина України для виїзду за кордон та внесення відповідної інформації до ЄДДР:

- у 11 центрах надання адміністративних послуг області (у т.ч. 9 офісах ЦНАП                         м. Харків, м. Чугуїв, Нововодолазької об’єднаної територіальної громади);

 

- Первомайська районна державна адміністрація підключена до каналів конфіденційного зв’язку та Єдиного державного демографічного реєстру, тривають роботи із встановлення обладнання у центрі надання адміністративних послуг.

З метою модернізації існуючих та створення нових центрів надання адміністративних послуг проводиться:

- реконструкція і ремонтні роботи в центрі надання адміністративних послуг Вовчанської районної державної адміністрації, м. Ізюм, Старосалтівській об’єднаній територіальній громаді;

- будівництво центру надання адміністративних послуг у форматі «Прозорий офіс» у м. Мерефа;

- капітальний ремонт приміщень 1-го поверху Старовірівської сільради для розміщення центру надання адміністративних послуг.

       22.        

Реалізація проектів з оптимізації процесу надання адміністративних послуг та запровадження їх надання в електронному вигляді

Протягом 

року

Суб’єктам звернень забезпечено можливість доступу до інформації про адміністративні послуги (у тому числі доступних електронних послуг) за допомогою розміщення такої інформації на веб-сайті Харківської обласної державної адміністрації, центру надання адміністративних послуг м. Харкова та веб-сторінках центрів надання адміністративних послуг, утворених районними державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування.

Для забезпечення виконання завдань Уряду щодо запровадження надання адміністративних та інших публічних послуг (крім пріоритетних) в електронній формі та інтеграції їх до Єдиного державного порталу адміністративних послуг у Харківській обласній державній адміністрації створено робочу групу та затверджено План заходів Харківської обласної державної адміністрації щодо запровадження надання адміністративних та інших публічних послуг (крім пріоритетних послуг) в електронній формі та інтеграції їх до Єдиного державного порталу адміністративних послуг (пункт 4 розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.06.2017 № 394). 21.12.2018 проведено засідання робочої групи.

У рамках реалізації програми інформатизації Харківської області «Електронна Харківщина» на 2018 – 2020 роки проведено роботу зі створення порталу адміністративних послуг Харківської області, який забезпечить суб’єктам звернення можливість замовляти/ отримувати послуги структурних підрозділів Харківської обласної державної адміністрації в електронній/частково електронній формі.

 

Також, для формування пропозицій для розробки та впровадження в області єдиного інформаційного ресурсу з надання електронних публічних послуг та інформування суб’єктів звернень про порядок отримання адміністративних послуг районними державними адміністраціями створено відповідні робочі групи та затверджено Плани заходів.

       23.        

Проведення спільно з суб’єктами надання адміністративних послуг навчальних заходів для адміністраторів центрів

Протягом 

року

Для адміністраторів центрів надання адміністративних послуг протягом ІV кварталу проведено 35 заходів:

- 12 семінарів спільно з Головним територіальним управлянням юстиції у Харківській області для державних реєстраторів;

- 9 засідань постійно діючої робочої групи з надання методичної допомоги державним реєстраторам у сфері державної реєстрації при Головному територіальному управлінні юстиції у Харківській області;

4 засідання робочої групи при Головному територіальному управлінні юстиції у Харківській області з надання методичної допомоги суб’єктам державної реєстрації у сфері державної реєстрації;

- 1 навчальний захід для адміністраторів центру надання адміністративних послуг м. Чугуїв та Нововодолазької об’єднаної територіальної громади спільно з Головним управлінням Державної міграційної служби України в Харківській області щодо оформлення і видачі паспортів громадянина України у вигляді ID-картки та для виїзду за кордон.

За підтримки міжнародних організацій проведено 6 семінарів стосовно вирішення питань, які виникають при наданні адміністративних послуг:

- 17.04 – 19.04.2018 проведено тренінг для адміністраторів і керівників ЦНАП області на тему: «Ефективна комунікація у ЦНАПах» (35 адміністраторів);

- 15.05 – 17.05.2018 відбувся тренінг на тему: «Стрес – менеджмент у діяльності ЦНАП»        (40 адміністраторів);

- 03.06 06.06.2018 проведено конференцію в м. Києві для адміністраторів і керівників ЦНАП України на тему: «Інновації громад: адміністративні послуги, міжмуніципальне співробітництво, сталий розвиток» у рамках реалізації проекту «Реформа управління на сході України ІІ». Від Харківської області у заході взяли участь керівники центрів надання адміністративних послуг міст Первомайський та Куп’янськ;

- 16.06 17.06.2018 для керівників та адміністраторів центрів надання адміністративних послуг міст Ізюм і Лозова, Вовчанської районної державної адміністрації, Старосалтівської об’єднаної територіальної громади проведено тренінг на тему: «Стандарти обслуговування відвідувачів ЦНАП» (17 адміністраторів);

- 12.07.2018 програмою «U-LEAD з Європою» у м. Одесі проведено інформаційну сесію для представників Центрів розвитку місцевого самоврядування, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, які реалізують політику надання муніципальних послуг в Україні;

- 28.09.2018 у рамках проекту програми «U-LEAD з Європою» взято участь в інформаційному візиті до ЦНАП смт Краснопілля Сумської області для ознайомлення з принципами інституційної та фізичної організації роботи ЦНАП.

За підтримки міжнародних організацій Німецької федеральної компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) з 10 по 11 жовтня 2018 року в м. Києві спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України проведено Всеукраїнську конференцію на тему: «Стан та перспективи реформування системи надання адміністративних послуг. Децентралізація повноважень у сфері надання адміністративних послуг». Під час конференції підписано Меморандуми про співпрацю             ГО «Всеукраїнська асоціація ЦНАП» з ЦНАП м. Ізюм та Нововодолазькою об’єднаною територіальною громадою (до асоціації вже входять центри надання адміністративних послуг міста Первомайський, Куп’янськ та Харків).

З 08.11 по 09.11.2018 у Харківському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України проведено короткостроковий тематичний семінар для керівників, адміністраторів центрів надання адміністративних послуг районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування на тему: «Актуальні питання надання адміністративних послуг для населення регіону місцевими органами влади» (взяло участь 26 адміністраторів).

22.11.2018 у межах реалізації шведсько-українського проекту Академії Фольке Бернадотта «Місцеве самоврядування і верховенство права в Україні» Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування спільно з ГО «Всеукраїнська асоціація ЦНАП» відбувся регіональний форум на тему: «Законодавство та практика надання адміністративних послуг: шляхи вдосконалення» для керівників, адміністраторів ЦНАП, працівників управлінь соціального захисту області (взяло участь 60 учасників).

 

 

 

       24.        

Здійснення моніторингу роботи центрів надання адміністративних послуг в Харківській області

Протягом 

року

У Харківській області створені та діють 46 офісів ЦНАП у: 27 районах, 6 містах обласного значення, 2 об’єднаних територіальних громадах (Нововодолазькій та Старосалтівській), 11 офісів у м. Харків (ЦНАП м. Харків і 9 територіальних підрозділів центру у кожному районі, а також Регіональний центр послуг м. Харків).

У центрах надання адміністративних послуг області працюють 293 адміністратори, з них: 183 адміністратори – ЦНАП м. Харків, 78 – центрів надання адміністративних послуг районних державних адміністрацій, 28 – центрів надання адміністративних послуг міст обласного значення, 4 – у центрах надання адміністративних послуг об’єднаних територіальних громадах.

На офіційних сайтах обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій, міських рад міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад у розділах «Адміністративні послуги» та «Доступ до публічної інформації» розміщена актуальна інформація про центри надання адміністративних послуг області.

З метою покращення якості обслуговування відвідувачів ЦНАП, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України за підтримки Проекту «Реформа управління на сході України ІІ», що впроваджується компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ), Офісу реформ адміністративних послуг (Проект експертної підтримки врядування та економічного розвитку (EDGE), який впроваджується канадською компанією Agriteam Canada Consulting Ltd, за участі Всеукраїнської асоціації центрів надання адміністративних послуг, підготовлено онлайн-курс «Єдині вимоги (стандарт) до якості обслуговування відвідувачів ЦНАП». Адміністратори ЦНАП області повним складом пройшли онлайн-курс та отримали відповідні сертифікати.

У Красноградському районі рішенням сесії Наталинської сільської ради від 16.08.2018               № 477 створено центр надання адміністративних послуг Наталинської сільської ради, затверджено Положення про центр надання адміністративних послуг, Перелік адміністративних послуг, штатний розпис центру надання адміністративних послуг у кількості 3 штатні одиниці. Регламент центру надання адміністративних послуг затверджено рішенням сесії Наталинської сільської ради від 11.10.2018 № 568. З 01 грудня 2018 року ЦНАП розпочав роботу.

У 2018 році до центрів надання адміністративних послуг області звернулося 1467487 громадян та представників бізнесу.

На офіційних сайтах районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування створені веб-сторінки центрів надання адміністративних послуг, на яких в розділах «Адміністративні послуги», «Інші публічні послуги» тощо, розпочато наповнення інформаційними, технологічними картками адміністративних та інших публічних послуг (крім пріоритетних послуг), формами заяв на їх отримання.

Також, на веб-сторінках центрів надання адміністративних послуг створено розділ «Електроні послуги», за допомогою яких для суб’єктів звернень створено доступ до електронних систем центральних органів виконавчої влади, які є суб’єктами надання адміністративних послуг, а також поширено посилання на розділ «Електронні послуги» Урядового порталу.

3.5. Сприяння залученню міжнародної технічної допомоги у сферу підтримки та розвитку малого та середнього підприємництва

       25.        

Підтримка малого та середнього бізнесу, у тому числі серед внутрішньо переміщених осіб, за рахунок ресурсів міжнародних донорських організацій

Протягом 

року

У 2018 році спостерігалась тенденція підтримки започаткування та відновлення підприємницької діяльності серед внутрішньо переміщених осіб у рамках проектів та програм міжнародної технічної і фінансової допомоги, а також створення нових робочих місць для переселенців.

За звітний період у Харківській області впроваджувались наступні проекти:

1. У рамках програми Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) через Міністерство з питань тимчасово окупованих територій «Подолання наслідків конфлікту, пілотний проект з відновлення та розбудови спроможностей» в Харківській області підтримано проект Нововодолазької ОТГ Харківської області – «Центр розвитку підприємницьких ініціатив ВПО та ветеранів АТО «Новий відлік». Проектом передбачено створення «Центру розвитку підприємницьких ініціатив ВПО та ветеранів АТО «Новий відлік». Фінансування проекту – 66 778 доларів США.

2. Проектом Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Економічні можливості постраждалим від конфлікту» надано підтримку у створенні робочих місць для ВПО та започаткуванні власного бізнесу переселенців. За звітній період розглянуто 106 заявок, які надійшли на конкурс грантів для розширення бізнесу та створення робочих місць для осіб, які постраждали від конфлікту, до підтримки рекомендовано 32 заявки, з них 3 від Харківської області, а саме:

• Млинна “Blinchik” Воронцова Марина Олександрівна (рекомендована сума гранту: 100000,00 грн.);

• ФОП Твердоступ Ганна Олексіївна (рекомендована сума гранту: 30000,00 грн.);

 

• Студія англійської мови «English Boom» Простір творчого та інтелектуального розвитку (рекомендована сума гранту: 100000,00 грн.).

З метою підвищення ефективності залучення міжнародної технічної та фінансової допомоги, збільшення знань та навичок потенційних реципієнтів, а також для забезпечення оперативного інформування про доступні можливості, Департаментом з підвищення конкурентоспроможності регіону обласної державної адміністрації за звітній період проведено наступні інформаційні та практичні заходи серед яких:

·          виїзні семінари-тренінги з управління проектами для громад Харківської області:

- 07 лютого 2018 року для представників Нововодолазької ОТГ;

- 15 березня 2018 року для представників Зачепилівського району.

Під час заходів розглянуто методологічні засади управління проектами розвитку, залучення коштів міжнародної технічної допомоги та акцентовано увагу на особливостях формування пакету документів для подання проектних пропозицій на конкурсний відбір.

У рамках програми Міжнародного банку реконструкції та розвитку (далі – МБРР) через Міністерство з питань тимчасово окупованих територій «Подолання наслідків конфлікту, пілотний проект з відновлення та розбудови спроможностей» в Харківській області підтримано проект Нововодолазької об’єднаної територіальної громади Харківської області – «Центр розвитку підприємницьких ініціатив ВПО та ветеранів АТО «Новий відлік». Проектом передбачено створення «Центру розвитку підприємницьких ініціатив ВПО та ветеранів АТО «Новий відлік». Фінансування проекту складе 66 778 доларів США.

Проектом Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Економічні можливості постраждалим від конфлікту» надається підтримка у створенні робочих місць для ВПО та започаткуванні власного бізнесу переселенців. За результатами конкурсів міні-грантів (відбір проектів тривав до 07 травня 2018 року), Експертною комісією рекомендовано для підтримки проекти учасників від Харківської області:

- Нудьга Андрій Миколайович, розмір гранту – 38 000,00 гривен;

- Гура Роман Миколайович, розмір гранту –  38 000,00 гривен.

Проект ГО Станція Харків «Створення можливості подолати важкі життєві обставини жінки через автономне працевлаштування» фінансується посольством Австралії в Україні. Бюджет проекту 38 000 австралійський доларів. Метою проекту є надання жінками нових навичок та професій (переважно інтернет-професій), які допоможуть їм працювати дистанційно та/або парт-тайм, а також вдосконалювати свої потреби по працевлаштуванню. Цільовою групою цього проекту є жінки з дітьми (до 7 років), або з дітьми з інвалідністю (без обмеження віку), які зіткнулися зі складними обставинами і проживають у м. Харків або на найближчому передмісті.

Програма «Гідна праця» виконується Українським фондом соціальних інвестицій (далі – УФСІ) за підтримки KfW – німецьким державним банком розвитку. Метою Програми є сприяння працевлаштуванню місцевих мешканців та ВПО шляхом організації та проведенню навчально-практичних заходів у громадах-партнерах УФСІ в Харківській області, що беруть участь у першій фазі проекту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури. УФСІ V». Географія реалізації Програми: міста Золочів, Дергачі, Богодухов, Лозова, Красноград, Ізюм. Термін реалізації: грудень 2017 – червень 2018. Програма складалась із  наступних етапів: проходження навчального тренінгу, бізнес-курсів, практичних занять, професійної перепідготовки і підвищення кваліфікації, а також профорієнтаційних тренінгів для учнів старших класів. Загальна кількість дорослих осіб, які прийняли участь у Програмі – 201, з яких 87 ВПО. Пройшли професійні курси  20 осіб, з яких 14 ВПО. Кількість учнів, які пройшли професійні тренінги – 87. У ІІ кварталі 2018 року проект закрито.

У рамках ініціативи ЕС «EU4Business», у м. Харків функціонує центр підтримки бізнесу.

19 – 20 квітня 2018 року Центр підтримки бізнесу м. Харків спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку (далі – ЄБРР) у рамках ініціативи «EU4Business» провів  тренінг на тему: «Розвиток управлінських навичок». Курс спрямований на підвищення професійного рівня керівників для ефективного управління персоналом у процесі реалізації бізнес-задач.

29 травня 2018 року Центр підтримки бізнесу м. Харків спільно з ЄБРР у рамках ініціативи «EU4Business» провів інформаційний захід на тему: «Європейські експерти для українського бізнесу». Цей захід є частиною серії роуд-шоу для малого та середнього підприємництва по всій Україні. Метою заходу є надання практичних інструментів для просування товарів на ринках ЄС та консультацій від європейських експертів з розвитку бізнесу в Україні.

У рамках програми Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) через Міністерство з питань тимчасово окупованих територій «Подолання наслідків конфлікту, пілотний проект з відновлення та розбудови спроможностей» в Харківській області підтримано проект Нововодолазької об’єднаної територіальної громади Харківської області – «Центр розвитку підприємницьких ініціатив внутрішньо переміщених осіб та ветеранів АТО «Новий відлік». Проектом передбачено: створення «Центру розвитку підприємницьких ініціатив ВПО та ветеранів АТО «Новий відлік».

23.10.2018 Національним бюро Програми ЄС «Креативна Європа» в Україні, в рамках програми конкурсів «Проекти міжнародної співпраці – 2019» проведено презентацію та тренінг із заповнення проектних заявок на конкурси «Кінофестивалі» та «Кіноосвіта», в якому прийняли участь  23 представника культурної та креативної сфери Харківщини, в тому числі представники малого та середнього бізнесу.

15.11.2018 Національним контактним пунктом Програми ЄС «HORIZON-2020» в Україні для вищих навчальних закладів та науково-дослідних інституцій  Харківщини проведено Інформаційну сесію «Програма ЄС «Горизонт-2020»: правила та можливості для участі», присвячений обговоренню перспективних напрямків найбільшої Рамкової програми Європейського Союзу з фінансування науки та інновацій «Горизонт-2020», доступної для українських вчених, науково-дослідних установ та організацій. У заході прийняли участь 183 особи, ректори закладів вищої освіти регіону, керівники науково-дослідних установ Харківщини, професорсько-викладацький склад та аспіранти вишів Харківщини, дослідники та науковці.

Під час заходу презентовано 9 проектів, які реалізуються в рамках Програми: Національний аерокосмічний Університет ім. М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна, Фізико-технічний інститут низьких температур ім. Б. І. Вєркіна Національної академії наук України, Фізико-технічний навчально-науковий центр Національної академії наук України, Харківський національний економічний університет ім. С. Кузнеця.

З метою підвищення поінформованості суб’єктів малого та середнього підприємництва про можливості Програми «Горизонт-2020» на сайті Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської обласної державної адміністрації поширено спеціальну Карту можливостей для малого та середнього бізнесу, створену в рамках ініціатив та програм EU4Business, COSME, Горизонт-2020. За допомогою даної Карти підприємці можуть дізнатися про те, як вийти на міжнародні ринки, де знайти фінансові ресурси та як розвинути навички ведення бізнесу і покращити діловий клімат в країні. Відповідна карта включена до e-mail розсилки Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської обласної державної адміністрації та надіслана 1100 адресатам, у тому числі представникам малого та середнього бізнесу.

 

 

Проектом FORBIZ, 04.12.2018 у Харкові проведено інформаційний захід «Програми ЄС для розвитку вашого бізнесу» провідними фахівцями FORBIZ / EU4Business та експертами малого та середнього бізнесу. Під час заходу  представникам малих та середніх підприємств Харківщини надано практичні рекомендації і поради, а також повідомлено щодо досвіду участі у програмах ЄС. У рамках заходу проведено робочу зустріч з експертом з програм та фондів ЄС, тренером виконавчого комітету з питань малого та середнього підприємництва при Єврокомісії щодо питань можливостей підприємців Харківщини долучатись до Ініціативи ЄС EU4Business.

Підтримка малого та середнього бізнесу, у тому числі серед внутрішньо переміщених осіб, в області здійснювалась у рамках проектів та програм міжнародної технічної та іншої  фінансової допомоги, зокрема:

- через Міністерство з питань тимчасово окупованих територій у рамках програми Міжнародного банку реконструкції та розвитку «Подолання наслідків конфлікту, пілотний проект з відновлення та розбудови спроможностей» в Харківській області підтримано проект Нововодолазької об’єднаної територіальної громади Харківської області – «Центр розвитку підприємницьких ініціатив ВПО та ветеранів АТО «Новий відлік». Проектом передбачено створення «Центру розвитку підприємницьких ініціатив ВПО та ветеранів АТО «Новий відлік».

- Українським культурним фондом за результатами конкурсів від Харківської області до фінансування у 2018 році визначено 22 проекти на суму понад 11 млн. грн, у тому числі:                    6 проектів субєктів малого та середнього бізнесу;

- у рамках реалізації пілотного проекту «Рука допомоги» відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 02.12.2015 № 1154 «Про реалізацію пілотного проекту із залучення до роботи членів малозабезпечених сімей та внутрішньо переміщених осіб» у межах реалізації Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» на засіданнях Комісії з реалізації у Харківській області пілотного проекту із залучення до роботи членів малозабезпечених сімей та внутрішньо переміщених осіб.

Сформовано Дайджест-запити проектів та програм міжнародної допомоги, які розміщено на сайті та включено до щотижневої розсилки Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону обласної державної адміністрації 1139 адресатам – представникам органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, організацій громадянського суспільства, вищих навчальних закладів та малого і середнього бізнесу.

На сайті Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону обласної державної адміністрації постійно оновлюються розділи «Бібліотека МТД» та «Бібліотека експортера», в яких розміщено каталоги донорських організацій, методична література, посібники з експортної та підприємницької діяльності.

У рамках впровадження проекту «Абетка експортера–2018» реалізовано наступні заходи:

- проведено анкетування цільової аудиторії стосовно оцінки інформаційних потреб експортерів та врахування їх пропозицій щодо тематики освітніх семінарів проекту;

- 22 лютого 2018 року відбувся круглий стіл за участі Голови представництва Європейського Союзу в Україні пана Хюга Мінгареллі, під час якого учасникам презентовано проект «Абетка експортера»;

- 27 лютого 2018 року проведено семінар-практикум «Європейська мережа підприємств (EEN) – інструмент розвитку експортної діяльності підприємств Харківщини». У заході прийняли участь 30 представників МСБ регіону;

- 20 березня 2018 року проведено семінар «Вeintegrated: від Експортної стратегії України – до експортної стратегії підприємства». У заході прийняли участь 23 представника малого та середнього бізнесу регіону.

З метою розвитку експортного потенціалу підприємств регіону розроблено та розміщено на офіційному сайті Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону обласної державної адміністрації:

- інформаційні дайджести «Виставково-ярмаркові заходи в країнах – торговельних партнерах України», що відбуватимуться за межами України;

- добірку  Програми ЄС з підтримки малого та середнього бізнесу;

- докладну інформацію про терміни реалізації програми «Горизонт-2020», три її компоненти, робочі програми за напрямками на 2018 – 2020 роки, актуальні конкурси, оголошені у рамках робочої програми, переліки національних та регіональних контактних пунктів Рамкової програми ЄС «Горизонт-2020» за тематичними напрямами;

- проводився постійний моніторинг актуальних запитів на надання пропозицій програм та проектів міжнародної допомоги з подальшим розміщенням інформації на офіційному сайті Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської обласної державної адміністрації у розділі «МОНІТОРИНГ МТД» (http://www.compet.kh.gov.ua/ukr/granti-ta-programi) та формуванням щотижневого дайджесту для включення в розсилку, яка направлена, зокрема, на інформування зацікавлених сторін                (у т.ч. представників малого та середнього бізнесу) про актуальні заходи та новини у сферах міжнародної допомоги.

За звітній період  через інструменти e-mail розсилки поширено інформацію щодо:

- інструкції з отримання дозвільних документів, які необхідні для відкриття власної справи «Платформи Ефективного Регулювання» (PRO) від МЕРТ для представників малого та середнього бізнесу;

- онлайн-курсу від ІТС «Financing Trade in Services»;

- онлайн-курсу «Smart Exporter: електронні ресурси, регулювання та вимоги для експорту до ЄС»;

- серії публікацій Export Hacks: практичні поради з експорту;

- використання можливостей членства України з 01.02.2018 в Пан-Євро-Мед.

3.6. Підготовка кадрів

       26.        

Робота щодо інформування та залучення кандидатів до участі у стажуванні в Німеччині за Програмою Федерального міністерства економіки та енергетики для управлінських кадрів «Fit for Partnership with Germany»

Протягом 

року

Протягом 2018 року Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації проводилась робота з поширення інформації серед підприємницьких та ділових кіл області з реалізації Програми Федерального міністерства економіки та енергетики для управлінських кадрів «Fit for Partnership with Germany». Так, велась співпраця з Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців», Всеукраїнською громадською організацією «Український союз промисловців і підприємців», Харківською торгово-промисловою палатою, районними державними адміністраціями, міськими радами міст обласного значення Харківської області та об’єднаними територіальними громадами щодо залучення можливих кандидатів до Програми Федерального міністерства економіки та енергетики для управлінських кадрів «Fit for Partnership with Germany».

30 травня 2018 року на базі Харківської торгово-промислової палати проведено бізнес-майстерню «Співпраця з Німеччиною. Міфи і реальність». Під час заходу учасники одержали корисну інформацію щодо особливостей ведення бізнесу в Німеччині, існуючих бар’єрів виходу товарів на ринки ЄС, отримали індивідуальні консультації щодо програми-стажувань, а бажаючі заповнили анкети та пройшли співбесіду для відбору кандидатів з метою участі у Програмі.

У роботі майстерні взяли участь 66 осіб із числа керівників малого та середнього бізнесу, менеджерів відділів збуту, підприємців, які зацікавлені в розширенні ділового співробітництва з Німеччиною.

За результатами відбору визначено 2 особи на стажування у Німеччині на наступний рік за напрямом «Загальна кооперація».

Протягом 2018 року стажування за Програмою пройшли 4 особи з м. Харкова та Харківської області.

З 05 по 06 липня 2018 року представники Департаменту економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації та Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва взяли участь у зустрічі партнерських платформ Програми, яка відбулась у м. Кам'янець – Подільський. На заході розглянуто актуальні теми щодо ефективного інформування та залучення потенційних учасників Програми шляхом застосування інструментів цифрових комунікацій.
З 05 по 06 жовтня 2018 року представниками Департаменту економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації та Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва взято участь у заході Follow up випускників 2017 року програми «Fit for Partnersip with Germany».

22 листопада 2018 року Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації організовано та взято участь у проведенні проектним офісом GIZ заходу: «Дні Програми Федерального міністерства економіки і енергетики «Fit for Partnership with Germany» у Харківській області». Під час заходу відбулось підписання Спільної заяви про співробітництво між проектом «Програма Федерального міністерства економіки та енергетики для управлінських кадрів – Fit for Partnership with Germany» з Україною, що реалізується Німецьким Товариством Міжнародних співробітників (GIZ) та Партнерською платформою Харківської області.

23 листопада 2018 року Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації організовано та взято участь у проведенні інтерв’ю представниками проектного офісу GIZ в Україні з кандидатами на участь у Програмі Федерального міністерства економіки і енергетики «Fit for Partnership with Germany» у Харківській області». Експертами проектного офісу GIZ в Україні розглянуто 13 кандидатів – представників провідних підприємств м. Харкова на участь у стажуванні за Програмою «Fit for Partnership with Germany», із яких 12 кандидатів отримали позитивні відгуки та можливість взяти участь у стажуванні до Німеччини у 2019 році.

Протягом 2018 року експертами проектного офісу Програми «Fit for Partnership with Germany» в Україні за 2018 рік розглянуто 19 кандидатів – представників підприємств                м. Харків на участь у стажуванні за Програмою «Fit for Partnership with Germany», із яких               17 кандидатів обрано для стажування до Німеччини у 2019 році.

 

       27.        

Реалізація комплексної освітньої програми «Школа малого бізнесу»

Протягом 

року

З метою підвищення конкурентоспроможності бізнесу шляхом організації комплексного підходу до поширення знань і кваліфікації підприємців та бажаючих розпочати власну справу протягом 2018 року продовжено реалізацію комплексної освітньої курсу «Школа малого бізнесу».

Навчальний курс проходив з 13 березня по 12 квітня 2018 року та складався з 10 занять у формі семінарів-практикумів та майстер-класів.

За підсумком курсу слухачі отримали базові знання та навики, необхідні для ведення успішної підприємницької діяльності.

В якості експертів залучені фахівці Головного управління Державної фіскальної служби України у Харківській області, Головного управління Держпраці у Харківській області, коучі,  бізнес-тренери та практикуючі юристи.

З 20 листопада 2018 року по 18 грудня проведено курс «Школа малого бізнесу», який складався із 9 занять із актуальних тематик ведення бізнесу. Заняття проходили у формі семінарів-практикумів та майстер-класів. Представники бізнесу мали змогу здобути нові знання і навички, а також вдосконалити вже набуті. Для участі у заході запрошено фахівців відомих консалтингових компаній Харкова, коучів, бізнес-тренерів та практикуючих юристів, серед яких: керівники консалтингової компанії FSS, освітнього простору «Гравітація», Харківської обласної громадської організації «Асоціація приватних роботодавців», тощо.

       28.        

Проведення семінарів і майстер-класів для бажаючих розпочати власну справу, у т.ч. для демобілізованих із зони АТО та ВПО

Протягом 

року

За звітний період Фондом проведено заходи, які відвідали майже 1000 підприємців у               т.ч. демобілізовані із зони АТО та ВПО, а саме:

- 3 відкритих семінари в м. Харкові:

21 березня 2018 року на тему: «Роз’яснення основних вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки, а також зменшення тиску на суб’єктів господарювання»;

26 червня 2018 року на тему: «Роз’яснення основних вимог нормативних документів стосовно Порядку проведення ідентифікації та декларування безпеки об'єктів підвищеної небезпеки»;

26 листопада 2018 року на тему: «Роз’яснення основних вимог постанов Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 № 715 та № 716, порядок та проблемні питання здійснення заходів державного нагляду (контролю), а також зменшення тиску на суб'єктів господарювання».

 

 

- 10 зустрічей з підприємцями у районах Харківській області:

10 січня зустріч із суб’єктами господарювання Зміївського району, яка була присвячена існуючим можливостям для започаткування та розвитку бізнесу в малих містах та сільській місцевості;

22 травня на базі Краснокутської районної державної адміністрації проведено виїзний семінар для представників малого та середнього бізнесу району, під час якого надано роз’яснення щодо актуальних питань ведення підприємницької діяльності та можливостей фінансової допомоги;

24 травня проведено зустріч на базі Вовчанської районної державної адміністрації;

31 травня проведена зустріч на базі Дергачівської районної державної адміністрації;

08 червня на базі Красноградської районної державної адміністрації проведено кущову зустріч для підприємців Сахновщинського, Зачепилівського та Красноградського районів;

12 червня на базі Куп’янської районної державної адміністрації проведено виїзний семінар у форматі кущової зустрічі для представників м. Куп’янська, а також Куп’янського і Шевченковських районів;

14 червня проведено зустріч на базі Валківської районної державної адміністрації;

19 червня проведено зустріч на базі Печенізької районної державної адміністрації;

08 листопада проведено зустріч на базі Золочівської районної державної адміністрації;

21 листопада проведено зустріч на базі Мереф'янської об’єднаної територіальної громади.

- 2 інтернет – конференції спільно з представниками Головного управління Державної фіскальної служби України у Харківській області:

12 січня – на тему: «Зміни у податковому законодавстві для підприємців»;

13 липня – на тему: «Сплата податку на нерухомість та транспортного податку в 2018 році».

20 серпня проведено 1 робочу зустріч із представниками Головного управління Державної фіскальної служби України у Харківській області на тему: «Новації в оподаткуванні та експериментальний проект ДФС України e-Receipt».

       29.        

Проведення щорічного конкурсу «Підприємець року»

Протягом 

року

07 вересня 2018 року проведено урочистий прийом голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради з нагоди Дня підприємця. На заході відзначено кращих підприємців Харківського району,  які зробили вагомий внесок у розвиток підприємницької діяльності.

 

 

3.7. Підтримка програм зайнятості. Сприяння розвитку підприємницької ініціативи у незайнятого населення

       30.        

Сприяння підвищенню зацікавленості роботодавців у створенні нових робочих місць у пріоритетних видах економічної діяльності, зокрема шляхом компенсації єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для працевлаштування

безробітних

Протягом 

року

З метою підвищення зацікавленості роботодавців у створенні нових робочих місць у пріоритетних видах економічної діяльності, зокрема шляхом компенсації єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для працевлаштування безробітних, службою зайнятості ведеться відповідна робота. Так, роботодавцям, які працевлаштовують на новостворені робочі місця громадян з числа безробітних, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, компенсуються витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за кожну особу, прийняту на нове робоче місце. Протягом 2018 року прийнято 1 467 рішень про працевлаштування безробітних, за яких здійснюватиметься компенсація таких витрат, в т.ч. 557 – щодо осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

       31.        

Проведення щороку у лютому-березні двомісячника з укладання колективних договорів на підприємствах області з метою соціального захисту працівників

лютий-березень

З метою соціального захисту працівників у лютому – березні 2018 року проведено черговий двомісячник з укладання колективних договорів підприємствами, установами, організаціями області. Департаментом соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації узагальнено інформацію місцевих управлінь соціального захисту населення про результати двомісячника.

За даними моніторингу, в області укладено 14,7 тис. колективних договорів. Колективно-договірним регулюванням охоплено 570,5 тис. працівників області або 85,0 % від загальної чисельності працюючих в області.

       32.        

Забезпечення професійного орієнтування  незайнятого населення з метою розвитку ними підприємницької ініціативи у сфері малого та середнього бізнесу шляхом виплати одноразової допомоги по безробіттю для організації власної справи

Протягом 

року

В області проводиться постійна системна інформаційно-роз’яснювальна робота щодо орієнтації незайнятих осіб на започаткування ними власної справи, розвитку та підтримки підприємницьких ініціатив.

Протягом 2018 року службою зайнятості проводились семінари, надавались безоплатні індивідуальні і групові консультації з питань організації та провадження підприємницької діяльності, а саме:

- майже 300 профінформаційних семінарів на тему: «Як розпочати власний бізнес», у яких взяли участь 2,7 тис. осіб з числа незайнятих;

- більше 170 уніфікованих профінформаційних семінарів для жителів села на тему: «Ефективне ведення сільського господарства», «Служба зайнятості – працівникам села» за участю 1,3 тис. таких осіб;

 

- майже 7,0 тис. осіб отримали безкоштовні консультації з питань пошуку, відбору та найму персоналу, оформлення трудових відносин, державної реєстрації суб’єктів господарювання тощо.

Для орієнтації незайнятого населення на організацію власної справи в сфері сільського (зеленого) туризму, що є перспективною в регіоні, в профінформаційних секторах базових центрів зайнятості/ філій Харківського обласного центру зайнятості розташована відповідна добірка матеріалів, зокрема з розвитку народних промислів. Протягом 2018 року проведено 23 семінари з питань організації зеленого туризму за участю майже 200 осіб.

Для організації підприємницької діяльності протягом 2018 року по Харківській області одноразово допомогу по безробіттю виплачено майже 76 безробітним особам, з яких: 41 особа – молодь віком до 35 років; 28 – жінок; 15 – із числа сільських мешканців; 27 – потребують додаткових гарантій у сприянні у працевлаштуванні (з них 3 особи з інвалідністю), 22 – проживають у малих містах.

       33.        

Здійснення підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва шляхом проведення семінарів, тренінгів, майстер-класів та надання інформаційних, маркетингових, юридичних консультацій підприємцям-початківцям з використанням можливостей Консалтингового центру Державної служби зайнятості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Протягом 

року

Для здійснення підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва, забезпечення всебічного інформування та доступу до системи консалтингових послуг при кожному центрі зайнятості у Харківському регіоні відкриті Консалтингові центри, створені зони коворкінгу, які обладнані необхідною комп’ютерною технікою, доступом до мережі Інтернет, wi-fi та пакетом бізнес-програм.

У таких центрах проводяться різноманітні тренінги та майстер-класи, під час яких майбутні підприємці з числа безробітних осіб, які планують започаткувати власну справу та молоді люди, які тільки-но відкрили приватне підприємство, можуть завести нові та корисні знайомства, поспілкуватися з успішними людьми, освоїти навики роботи в команді, набути майбутніх партнерів по бізнесу, а головне – отримати впевненість та підтримку. У центрах акумулюється інформація про основні проблеми та труднощі, з якими стикаються підприємці-початківці, забезпечується зручний доступ до інформації та можливість отримання консультацій з «перших рук» від фахівців-професіоналів та реалізована можливість надання соціальними партнерами служби зайнятості дистанційних консультацій підприємцям в режимі он-лайн. Для підприємців-початківців запроваджений Консалтинговий супровід. За звітний період базовими центрами зайнятості/філіями Харківського обласного центру зайнятості надано 7,0 тис. відповідних консультацій.

 

 

 

Послуги у сфері бізнес-планування та розвитку власної справи на початку підприємницької діяльності надаються за рахунок співпраці з органами місцевої влади, представниками державних та недержавних структур, які за напрямами діяльності сприяють розвитку та підтримці малого підприємництва, на безоплатній основі та розраховані на дві категорії клієнтів: тих, хто планує зайнятися підприємницькою діяльністю (сектор «Відкриття власного бізнесу»), та підприємці-початківці, зокрема колишні безробітні, які отримали одноразову допомогу на відкриття власної справи (сектор «Підтримка власного бізнесу»). Наприклад, у секторі «Відкриття власного бізнесу» проведено більше 300 інформаційних семінарів «Як розпочати свій бізнес» (2,7 тис. учасників).

Також, у таких центрах реалізована можливість надання соціальними партнерами служби зайнятості дистанційних консультацій підприємцям-початківцям в режимі он-лайн.

3.8. Розвиток страхового ринку

       34.        

Проведення засідань у форматі «круглих столів», семінарів, нарад з актуальних питань страхування за участю депутатів, представників облдержадміністрації, провідних наукових закладів, страхових організацій та страхових компаній

Протягом 

року

15.03.2018 проведено круглий стіл Харківського союзу страховиків, присвячений обговоренню законопроекту № 8055 «Про постанову фінансового омбудсмена»;

26.10.2018 проведено круглий стіл Харківського союзу страховиків з питань детінізації заробітної плати та легалізація трудових відносин;

05.11.2018 проведено круглий стіл Харківського союзу страховиків з науковцями Харківського національного економічного університету з питань Бачення НБУ нового регулювання небанківського фінансового сектору.

 

       35.        

Проведення конкурсу студентських наукових робіт зі страхування

Протягом 

року

Протягом 2018 року Харківським союзом страховиків не було проведено конкурсу студентських наукових робіт зі страхування.

       36.        

Проведення соціологічного дослідження стану та тенденцій розвитку страхового ринку регіону з метою відпрацювання заходів та пропозицій щодо його стимулювання

Один раз на рік

Харківським союзом страховиків  проведено соціологічне дослідження стану та тенденцій розвитку страхового ринку регіону.

 

 

 

       37.        

Проведення на базі страхових компаній Харківського регіону практичних занять, переддипломної практики студентів

 

Протягом 

року

У звітному періоді здійснено стажування викладачів кафедри фінансів та кредиту Харківського національного університету будівництва та архітектури в страхових компаніях: «ПСК», «МСК», «ХМСК».

Протягом травня – червня 2018 року проведено ознайомчу та виробничу практику для студентів у страхових компаніях.

З листопада по грудень 2018 року проведено виробничу практику для студентів у страхових компаніях.

У листопаді 2018 року прийнято участь у другому Регіональному турнірі з фінансової грамотності на Кубок голови Харківської обласної державної адміністрації.

       38.        

Проведення науково-практичних конференцій регіонального та міжнародного рівня з актуальних проблем страхового забезпечення малого та середнього підприємництва із запрошенням науковців і практиків галузі

Протягом 

року

У звітному періоді проведено науково-практичну конференцію з метою підведення підсумків діяльності страхового ринку України, а також організовано урочисту Церемонію нагородження Лідерів «Національної премії Insurance TOP» та «Національного Клубу страхової виплати».

З 12 по 15 вересня 2018 року взято участь у XVIII Міжнародному фінансовому форумі.

26 жовтня 2018 року підписано Меморандум про співпрацю між Асоціацією «Страховий бізнес» та Харківським союзом страховиків.

       39.        

Підвищення рівня діяльності зі сприяння соціального захисту населення (страхування життя, пенсійне страхування, медичне страхування, пільгове особисте страхування найбільш незахищених верств населення)

 

 

 

Протягом 

року

Харківським союзом страховиків у 2018 році проведено заходи з підвищення рівня діяльності зі сприяння соціального захисту населення, а саме: проведено консультації, семінари, конференції з актуальних питань страхування населення.

20 вересня 2018 року виконано актуалізацію переліку страхових компаній та проведено аналіз страхової діяльності щодо туристичного медичного страхування.

 

       40.        

Систематичне проведення аналізу проблем страхування з метою виборів пріоритету та удосконалення стратегії розвитку страхової галузі

Протягом 

року

Надано пропозиції Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг України згідно проекту Закону України від 27.11.2015 № 3551 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

17 липня 2018 року створено Експертну раду з питань страхування при Харківському союзі страховиків.

Експертною радою з питань страхування при Харківському союзі страховиків надано пропозиції Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг України щодо застосування на практиці вимог Положення щодо критеріїв та норматив достатності капіталу та платоспроможності, ліквідності, прибутковості, якості активів та ризиковості операцій страховика.

       41.        

Проведення опитування страхових компаній з метою вдосконалення державних програм з підтримки підприємництва

Протягом 

року

На постійній основі проводиться опитування керівників страхових компаній та експертів страхового ринку, метою якого є виявлення проблем із обов’язкового страхування в Україні.

       42.        

Сприяння у виданні підручників, методичних матеріалів зі страхової справи

Протягом 

року

Харківським союзом страховиків проводиться робота з видання підручників, методичних матеріалів зі страхової справи.

Так, розроблено та роздано інформаційний матеріал для всіх патрульних поліції в м. Харків щодо сприяння страхувальникам у разі настання дорожньо-транспортної пригоди.

       43.        

Співпраця із засобами масової інформації стосовно висвітлення показників фінансової діяльності компаній, проведення прес-конференцій, надання експертних коментарів за вимогою ЗМІ для інформування населення з важливих питань у сфері страхування

Протягом 

року

Харківський союз страховиків організовує надання експертних коментарів для інформування населення з важливих питань у сфері страхування, які транслюються в ефірі обласного телеканалу «ОТБ».

Проведено прес-конференцію з представниками засобів масової стосовно введення «електронного євро протоколу».

Проведено інформаційно-роз’яснювальні роботи стосовно проблем ринку Обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності в Харківському регіоні.

 

       44.        

Сприяння діяльності страхового омбудсмена та впровадженню дієвого механізму досудового врегулювання спорів на ринку страхових послуг

Протягом 

року

Допомога страхового омбудсмена є безкоштовною для громадян. Рішення омбудсмена є обов’язковими до виконання для страхових компаній – членів спілки  «Український страховий омбудсмен».

17 липня 2018 року проведено аналіз діяльності постійно діючого третейського суду м. Харкова, створеного при Харківському союзі страховиків та затверджено оновлений список суддів.

       45.        

Здійснення контролю за розповсюдженням реклами у сфері страхових послуг, виготовлення спільної реклами страховиками

Протягом 

року

Харківським союзом страховиків  на постійній основі здійснюється контроль за розповсюдженням реклами у сфері страхових послуг, виготовленням спільної реклами страховиками.

 

 

       46.        

Створення умов для розвитку страхування нерухомості юридичними та фізичними особами від природних катастроф та техногенних аварій, залучення благодійників для розв’язання питань, що мають важливе суспільне значення

Протягом 

року

Харківським союзом страховиків створюються сприятливі умови для розвитку страхування нерухомості юридичними та фізичними особами від природних катастроф та техногенних аварій.

4. Цільові підпрограми, інноваційні та пілотні проекти

4.1. Галузь інформаційно-комунікаційних технологій

42.       

Залучення студентської молоді Харківщини у сферу інформаційно-комунікаційних технологій в рамках проекту «Kharkiv IT Unicorns»

Протягом 

року

Проект «Kharkiv IT Unicorns» націлений на розвиток стартап-руху серед молоді Харківського регіону. Учасники, об’єднавшись в команди, мають можливість презентувати стартап-ідеї і прийняти участь у ряді безкоштовних тренінгів, семінарів та відкритих лекцій. У якості менторів до проекту залучатимуться представники академічної спільноти, передові бізнес-тренери Харкова, досвідчені IT-фахівці, а також керівники IT компаній.

Громадською спілкою «Харківський кластер інформаційних технологій» спільно з екпертами та лідерами ринку (проведено 13 сесій) проводились сесії та воркшопи на наступні теми: «10 правил креатива», «Finance and Financial Modeling», «Business Analysis», «Time Management», «Team Management», «Project Management», «Crisis Response and Change Management», «Presentation Skills», «Selling Skills», «Legal and Patents», «Marketing and Promo», «Pitching», «Execution to MVP».

За даними дослідження, презентованого громадською спілкою «Харківський кластер інформаційних технологій», в Харківській області провадять діяльність 445 ІТ-компаній (СПДФО), у галузі зайняті 25 000 осіб, що забезпечують понад 95% експорту послуг регіону.

У звітному періоді в рамках впровадження Департаментом з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської обласної державної адміністрації освітнього проекту «Абетка експортера –  2018» реалізовано наступні заходи:

- 25.04.2018 відбувся тренінг на тему: «Trade Helpdesk: онлайн платформа збору аналітичних відомостей та інструмент розвитку експорту». Участь у заході взяли 27 представників бізнесу Харківщини, зацікавлених у розширені ділового співробітництва та виходу продукції на зовнішні ринки збуту. Під час майстер-класу представників ділових кіл регіону ознайомили із можливостями порталу «TRADE HELPDESK», який стане у пригоді при реалізації експортних стратегій розвитку;

- 31.10.2018 організовано та проведено семінар на тему: «Інтернаціоналізація бізнесу. Експортуємо до Республіки Польща», учасники якого отримали практичні поради щодо пошуку партнерів, започаткування взаємовигідної співпраці з іноземними компаніями від керівника зовнішньоекономічного відділу ТОВ «Ньютон-Промсервіс», що перебуває у ТОП-10 експортерів товарів Харківщини на ринки Республіки Польща. Загальна кількість учасників заходу: 25 представників бізнесу Харківщини;

- 12.12.2018 проведено семінар на тему: «Інтернаціоналізація бізнесу та торговельні суперечки». Серед учасників: представники підприємств малого та середнього бізнесу регіону, управлінці, засновники, керівники відділів збуту ТОП-20 експортерів товарів Харківської області. Експортери-початківці дізналися про обсяги недоторгованих ринків, ознайомились із електронними інструментами розвитку експорту, зокрема, Enterprise Europe Network (EEN), Trade Helpdesk. Загальна кількість учасників заходу – 21 особа.

Окрім цього, 04.12.2018 за участі керівництва Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської обласної державної адміністрації в рамках Європейського тижня підприємництва проектом FORBIZ проведено тренінг на тему: «Програми ЄС для розвитку вашого бізнесу».

З метою розвитку експортного потенціалу підприємств регіону, навичок ключових управлінських компетенцій розроблено та розміщено на офіційному сайті Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської обласної державної адміністрації:

 

- 4 дайджести «Виставково-ярмаркові заходи в країнах – торговельних партнерах України», що відбуватимуться за межами України у 2019 році. Загальна кількість виставкових подій – 26;

- VI розділ «Робота з відвідувачами під час виставкового заходу» добірки «Успішні практики виставкового маркетингу» в розділі «Експортерам»;

- 17 довідок щодо імпортних потреб у товарах Харківської області країн світу, ринки яких перебувають у фокусі розвитку експорту відповідно до Експортної стратегії України: Дорожньої карти стратегічного розвитку торгівлі на період 2017 – 2021 роки.

У звітному періоді через інструменти e-mail розсилки серед керівників регіональних бізнес-асоціацій, об’єднань промисловців, роботодавців, підприємців, представників ділових кіл Харківщини поширено інформацію щодо:

- анонсу проведення 05.10.2018 у рамках Європейського тижня підприємництва інформаційного заходу проекту «БизнЕС вместе» за участі пані О. Журавльової, керівника відділу експортного консалтингу Офісу з просування експорту;

- функціонування платформи Start Business Challenge, яка розроблена Офісом ефективного регулювання (BRDO) за дорученням Міністерства економічного розвитку і торгівлі України в рамках проекту EU4Business FORBIZ;

- створення нових можливостей для розвитку регіонального малого та середнього підприємництва в рамках ініціатив та програм EU4Business, COSME, Горизонт-2020;

- інструкції PRO від Міністерства економічного розвитку і торгівлі України для представників малого та середнього бізнесу для отримання інформації стосовно дозвільних документів, які необхідні для відкриття власної справи;

- можливостей мережі Enterprise Europe Network (EEN) та пропозиції від:

1. Словенської компанії, яка шукає постачальників деревини будь-якого виду та інших продуктів цього сектору на умовах дистриб’юторського договору (01.10.2018);

2. Шведської компанії для виробників продуктів харчування з органічних інгредієнтів (20.11.2018);

3. Норвезького виробника одягу (26.11.2018);

4. Британського імпортера дерев’яних корпусних меблів (26.11.2018);

презентаційних матеріалів тренінгу на тему: «Програми ЄС для розвитку вашого бізнесу», в рамках проекту FORBIZ/EU4Business;

спрощення процедури отримання ліцензій для малого та середнього бізнесу (11.10.2018).

43.       

Реалізація медіа-проекту «Харківський регіон - найкраща IT-локація в Україні»

Протягом 

року

Громадська спілка «Харківський кластер інформаційних технологій» активно інформує громадськість про життя і роботу харківської IT спільноти різними засобами (у тому числі через соціальні мережі). Громадською спілкою «Харківський кластер інформаційних технологій» здійснюється промоція Харківського регіону як на загальноукраїнському, так і на міжнародному рівнях. Поміж завдань:

- співпраця з посольствами інших країн в Україні задля інформування про стан IT індустрії та організації B2B зустрічей між представниками закордонних підприємств і керівниками IT компаній Харківщини;

- написання і публікація статей в англомовній пресі про Харківський регіон як IT локацію: How Kharkiv’s IT Companies Shape the Local IT Education System; Kharkiv: the Hidden Hotbed of Innovation in Eastern Ukraine; Why & How Ukraine’s Kharkiv is Emerging as a Smart City Hub;

- створення промоційного відео про Харків як IT локацію, яке потребує подальшої медіа-підтримки і поширення у ЗМІ;

- створення цифрового каталогу, в якому представлені провідні харківські IT компанії та їхній досвід роботи.

За звітний період громадською спілкою «Харківський кластер інформаційних технологій опубліковано статтю про Харків,  підготовлено та розпочато дослідження IT сфери в регіоні, проведено 3 професійні заходи з охопленням аудиторії у приблизній кількості від 70 до 90 людей, проведено 10 бізнес-сніданків із запрошеними гостями міста.

04-05 жовтня 2018 року в Національному аерокосмічному університеті                                                     ім. М.Є. Жуковського відбулась конференція, присвячена новому витку технологічної еволюції в Індустрію 4.0. Громадська спілка «Харківський кластер інформаційних технологій» виступив партнером заходу, а його учасники озвучили ряд тез про перспективи і умови переходу української промисловості на наступний рівень.

09 жовтня громадською спілкою «Харківський кластер інформаційних технологій» презентовано результати масштабного дослідження Kharkiv IT-Research, проведеного для громадської організації компаніями «PricewaterhouseCoopers» і «IRS-group». У дослідженні взяли участь 7000 IT- фахівців з 36 компаній Харкова.

У 2019 році планується провести дослідження IT галузі разом із компанією «PricewaterhouseCoopers».

 

 

44.       

Поширення проекту Kids2IT на всі загальноосвітні навчальні заклади Харківського регіону

Протягом 

року

Проект громадської спілки «Харківський кластер інформаційних технологій»  «Kids2IT» орієнтований на дітей шкільного віку та їхніх батьків. Він має підсилити інтерес до IT професій у означених категорій населення, зорієнтувати маленьких харків’ян у виборі майбутньої професії, а також підвищити їх рівень комп’ютерної грамотності.

У межах «Kids2IT» громадською спілкою «Харківський кластер інформаційних технологій» і його партнерами для мешканців м. Харків та області розпочато такі проекти:

- підготовка заходів щодо популяризації ІТ професій;

- створення профорієнтаційних плакатів для навчальних закладів Харківського регіону;

- створення буклетів профільних та додаткових навчальних закладів області;

- організація Міжнародного освітнього форуму New Edu: Tech in focus в фокусі розвитку технологічної та суміжної освіти у всіх напрямках та рівнях;

- підготовка та проведення гейміфікованих заходів серед школярів щодо сприяння раціональному вибору майбутньої освіти та професії;

- розробка концепції та реалізація проекту промоції регіону серед української молоді, для підвищення кількості абітурієнтів у технічних напрямках, шляхом розробки та просування профільних відеороликів.

У звітному періоді громадською спілкою «Харківський кластер інформаційних технологій» продовжено роботу над повноцінним сайтом «Kids2IT». Цей сайт являє собою комунікаційну платформу, де зібрано інформацію про події, гуртки та курси  IT спрямування для дітей у Харківському регіоні. Відвідувачі зможуть реєструватися і долучатися до           IT-життя регіону.

21 жовтня в рамках Європейського тижня кодування відбувся одноденний марафон Schoolgirls to IT, організований на базі Телесенс Академії за підтримки громадської спілки «Харківський кластер інформаційних технологій». Захід орієнтований на дівчат старшого шкільного віку, які раніше ніколи не стикалися з програмуванням. Протягом усього дня досвідчені ментори навчали їх програмування на одному з доступних мов: JavaScript, PHP і Python. За цей час школярки отримали загальне розуміння принципів програмування, виконали свої перші завдання і побачили роботу написаного ними коду.

 

 

 

 

 

4.2. Впровадження інновацій

45.       

Організація засідань у форматі «круглих столів» щодо обговорення конкретних дій, формулювання запитів, розроблення та впровадження інновацій, що стосуються діяльності суб’єктів підприємництва

Протягом 

року

На базі Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця діє Start-up центр «First Capital» (далі – Центр), який веде постійну роботу з пошуку та навчання ініціативної молоді. Робота Центру спрямована на  розвиток у молоді знань та практичних навиків, необхідних для старту власного бізнесу.

У своїй діяльності Центр співпрацює з багатьма підприємствами та установами, серед яких: Харківський клуб підприємців; Клуб молодих підприємців «Трамплін»; Харківська обласна громадська організація «Асоціація приватних роботодавців»; ЮФ «Правовий легіон».

З 12 березня по 18 березня 2018 року в рамках Всесвітнього тижня грошей «Global Money Week» проводились семінари, заняття, презентації проектів.

15.03.2018 на базі Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця реалізовано IV студентський науковий форум. Під час заходу заслухано результати досліджень студентів за напрямами: «Економіка підприємництва»; «Кращий практико-орієнтований план маркетингу».

З 29 березня по 30 березня 2018 року на базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна проведено Міжнародну науково-практичну конференцію на тему: «Сучасні проблеми управління підприємствами: теорія та практика». Після завершення заходу учасники розробили рекомендації щодо впровадження інновацій, що стосуються діяльності суб’єктів підприємництва.

31.03.2018 у рамках Харківського університетського консорціуму організовано засідання у форматі «круглих столів» IT Legal Talk: GDRP і його імплементація в українських реаліях. Обговорено питання щодо вступу з травня 2018 року в силу оновлених правил обробки персональних даних стосовно захисту персональних даних General Data Protection Regulation (GDPR).

За звітний період кафедрою економічної кібернетики та прикладної економіки Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна проведено наступні заходи:

- сформовано 11 інноваційних пропозицій від Харківських науковців;

- проведено круглий стіл на тему: «Розвиток підприємництва в Україні: перспективи розвитку і співпраці», який відбувся на базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна;

- проведено круглий стіл на тему: «Інновації: наука, бізнес, державна підтримка бізнесу», який відбувся на базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна.

10.07.2018 на базі Харківського національного університету радіоелектроніки презентовано проект наукового парку «Синергія» для студентів Харківської області.

За звітний період на базі Харківського національного економічного університету                      ім. С. Кузнеця проведено круглі столи за темами: «Зовнішньоекономічна діяльність: податки, митне регулювання та інституційні зміни», «Сучасні проблеми фінансового моніторингу».  Харківським національним університетом ім. В.Н. Каразіна проведено наступні круглі столи: «Системне мислення для сучасного підприємця», «Інновації: наука, бізнес, державна підтримка бізнесу» та «One Step Ahead».

46.       

Створення, підтримка та розвиток інформаційного ресурсу для взаємодії наукових та інноваційних організацій та підприємництва

Протягом 

року

На базі Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця функціонує науковий он-лайн журнал «Економіка розвитку» для молоді. Інформаційний ресурс  призначений для публікації оригінальних, інноваційних, новітніх та високоякісних наукових статей з широким спектром охоплення проблем, пов'язаних із забезпеченням випереджаючого зростання світової та національної економіки.

На постійній основі оновлюється інформаційне наповнення сайту Харківського інноваційного порталу https://innovations.kh.ua/.

У рамках проекту FabLab на базі Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця створено інформаційно-освітній ресурс на основі e-learning платформи Moodle для навчання студентів і резидентів стартап центру FCapital та підтримки інноваційних проектів, які використовують адитивні технології та 3d друк.

У звітному періоді на базі Харківського комп'ютерно-технологічного коледжу Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» відбувся відкритий тренінг з питань працевлаштування студентської молоді та презентації нових форм роботи на тему: «Секрети професійного зростання у 21 ст.».

На базі Коледжу переробної та харчової промисловості Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка проведено семінар з питань працевлаштування студентської молоді та презентації нових форм роботи та відкритий тренінг на тему: «Використання інтернет – технологій для професійного зростання».

На базі Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця функціонує науковий он-лайн журнал «Економіка розвитку» для молоді. Інформаційний ресурс  призначений для публікації оригінальних, інноваційних, новітніх та високоякісних наукових статей з широким спектром охоплення проблем, пов'язаних із забезпеченням випереджаючого зростання світової та національної економіки.

4.3. Розвиток молодіжного підприємництва

       48.        

Організація та проведення засідань у форматі «круглих столів», семінарів із питань розвитку молодіжного підприємництва на Харківщині у вищих навчальних закладах м. Харкова

Протягом 

року

Студенти Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця приймали активну участь у наукових гуртках, основна тематика яких присвячена розвитку молодіжного підприємництва та формуванню власного бізнесу в сучасних умовах.

Харківським національним економічним університетом ім. С. Кузнеця та 10 компаніями підписано меморандум про співпрацю, який задекларував спільні наміри щодо вдосконалення освітніх програм університету та поглиблення співпраці на принципі державно-приватного партнерства задля більш тісної взаємодії у спільній справі підготовки компетентних фахівців, з метою підвищення конкурентоспроможності та адаптації випускників на сучасному ринку праці.

На базі Коледжу переробної та харчової промисловості Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка проведено семінар з питань розширення функціоналу Державної служби зайнятості та напрямків покращення співпраці з роботодавцями та соціальними партнерами та конференцію для випускників та студентів старших курсів на тему: «Робота і кар'єра – 2018».

28.02.2018 на базі Харківського національного університету радіоелектроніки проведено «круглий стіл» для вступників з представниками IT компаній. У рамках заходу учасники обговорили проекти успішного навчання за спеціальностями в сфері ІТ та суміжними з нею.

05.03.2018 Харківським університетським консорціумом організовано «круглий стіл» за темою: «QA Evening – продакшн». У рамках заходу ревізори та інспектори IT-сфери обмінялися досвідом і поспілкувалися про розвиток підприємництва в Україні.

З 12.03.2018 по 16.03.2018 на базі Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця реалізовано тренінг з розробки підприємницьких проектів, який проводився професором Університету Ліон-2 Люм`єр паном Бертраном Тортель`є. Учасники протягом п’яти днів активно працювали над власними проектами та презентували їх. Інтерактивний характер тренінгу та консультації з боку професора Тортель`є та викладачів – фасилітаторів та інших дали змогу студентським командам розробити проекти як комерційної, так і соціальної спрямованості.

15.04.2018 Харківським національним технічним університетом сільського господарства імені Петра Василенка за підтримки Центру управлінського консалтингу «Софія» проведено тренінг на тему: «Як сформувати лояльність та прихильність працівників. Візіонерська функція HR-менеджерів та керівників компаній».

 

12.09.2018 у Харківському національному технічному університеті сільського господарства імені Петра Василенка проведено тренінг на тему: «Як активізувати роботу під час кризи».

13.09.2018 у Харківському національному економічному університеті ім. С. Кузнеця у рамках програми «Абетка експортера-2018» відбувся семінар, метою якого було підвищення рівня обізнаності представників ділових кіл регіону, активної молоді стосовно підприємництва.

У звітному періоді 2018 року на базі Коледжу переробної та харчової промисловості Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка пройшов семінар з питань розширення функціоналу Державної служби зайнятості та напрямків покращення співпраці з роботодавцями та соціальними партнерами.

З 10.09 по 21.09.2018 у Харківському національному економічному університеті                      ім. С. Кузнеця проведено курс лекцій від професора німецького університету                                  пана Юргена Келера на тему: «Міжнародні фінанси».

11.12.2018 у Харківському національному технічному університеті сільського господарства імені Петра Василенка проведено тренінг на тему: «Механізми захисту прав землевласників та землекористувачів від рейдерських захоплень».

У звітному періоді на базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна пройшли семінари за темами: «Емоції в бізнес-маркетингу» і «Інтернаціоналізація бізнесу та торгівельні суперечки».

       49.        

Організація співпраці вищих навчальних закладів із підприємствами, установами  та організаціями Харківської області  з метою підвищення підприємницької активності студентів і молоді

 

Протягом 

року

Студенти Харківського національного університету   ім В.Н. Каразіна, Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова відвідали:

- фабрику Ахмад Ті. У ході якої екскурсії студенти ознайомилися з діяльністю, організацією роботи міжнародної компанії в Україні та історією бренду ТМ Ahmad Tea London. Студентам провели дегустацію чайної продукції фабрики та ознайомили з повним її асортиментом;

- IT-компанію «Gameloft». Учасники мали змогу особисто поринути в атмосферу роботи креативних і успішних людей, отримати нові практичні знання і відкрити для себе щось нове для майбутньої спеціальності;

- завод покрівельних матерiалів «Акваізол». Учасники екскурсії долучилися до робочого процесу, ознайомились з основним та допоміжними процесами виробництва;

- МК «Philip Morris International». Поїздка була організована спеціально для студентів          3-6 курсів у рамках проекту «Працевлаштування». Учасники змогли потрапити на закрите виробництво, побачити роботу офісу зсередини, а також побувати на презентації компанії.

17.05.2018 на базі Харківського державного автотранспортного коледжу проведено Ярмарок вакансій «День кар’єри 2018».

На базі Коледжу переробної та харчової промисловості Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка протягом звітного періоду проведено наступні заходи:

- майстер-класи на теми: «Як шукати роботу», «Сучасні інструменти підготовки резюме», «Працевлаштування молоді на перше робоче місце»;

- науково-практичні конференції по підсумкам виробничої практики;

- «Ярмарки вакансій»;

- екскурсії студентів на провідні підприємства харчової галузі та зустрічі з фахівцями.

13.04.2018 у рамках співпраці Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка та агрокомпанії «KERNEL» проведено зустріч представників компанії зі студентами.

На основі підписаних домовленостей із представниками підприємницьких кіл на базі Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця проведено ряд відкритих лекцій, тренінгів та тестувань від компаній «Новий Стиль», «Ернст енд Янг», «Нестле», «Філіп Морріс Україна», «САН ІнБев Україна», «Фактор».

17.08.2018 студенти Харківського державного автотранспортного коледжу взяли учать у  заході Ukraine Enaсtus National Competition.

06.09.2018 на базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна відбувся круглий стіл на тему: «Підхід смарт-спеціалізацій для Харківської області».

27.09.2018 у Харківському національному економічному університеті ім. С. Кузнеця відбувся Ярмарок вакансій «Дні кар’єри ЄС».

На основі підписаних домовленостей із бізнесом на базі Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця проведено ряд відкритих лекцій, тренінгів та тестувань від компаній «Новий Стиль», «Ернст енд Янг», «Нестле», «Філіп Морріс Україна», «САН ІнБев Україна», «Фактор».

Спільно із компанією «САН ІнБев Україна» запущено проект «Логістична Академія», по закінченню якого студенти отримають сертифікати учасника, а деякі з них потраплять до кадрового резерву компанії.

Також, в рамках учбових дисциплін та ознайомлювальних практик студенти брали участь у:

-          Днях відкритих дверей «САН ІнБев Україна»;

-           екскурсії на пивзавод «Рогань», офіс регіонального представництва «ПриватБанку», виробництво води «Роганська», телекомпанію «АТН», БНВП «Аріс» та виробництво «Новий Стиль».

Протягом звітного періоду проведено наступні заходи:

- майстер-класи на теми: «Як шукати роботу»; «Сучасні інструменти підготовки резюме»; «Працевлаштування молоді на перше робоче місце»;

- ярмарки вакансій;

- науково-практичні конференції по підсумкам виробничої практики;

- екскурсії студентів на провідні підприємства харчової галузі та зустрічі з фахівцями.

У рамках співпраці Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка та агрокомпанії «KERNEL» проведено зустріч представників компанії зі студентами.

На базі Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця проведено круглі столи за темами: «Як технології змінюють майбутнє та як це може впливати на сучасні професії» і «Маркетинг для першого бізнесу».

16.10.2018 у закладах вищої освіти проведено Ярмарок вакансій «Dream job».

27.10.2018 у Харківському національному автомобільно-дорожньому університеті відбувся Ярмарок вакансій «ХНАДУ – 2018».

       50.       -

Організація та проведення конкурсу бізнес-планів та стартапів серед студентів вищих навчальних закладів м. Харкова та Харківської області

Протягом 

року

У рамках роботи Start-up центру «First Capital», який створено на базі Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця в рамках європейського проекту «TEMPUS SUCSID» регулярно проводяться семінари, круглі столи та тренінги із залученням викладачів Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця та представників бізнесу. Метою роботи Центру є пошук ініціативної і талановитої молоді та допомога в розробці інноваційних бізнес проектів, ІТ стартапів та пошук потенційних інвесторів.

24.02.2018 на базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна проведено турнір «Karazin Business Challenge» з вирішення кейсів. Під час турніру учасники прослухали лекції від представників таких організацій, як маркетингове бюро Monya Gets, Port Wine Bar, Shoom Creative Group, Vilmate та «Металіст», а також speed-лекції від шести викладачів-практиків Каразінської школи бізнесу.

Знання, отримані під час лекцій, учні використовували у вирішенні кейсів і презентації стратегії розвитку компанії в таких сферах, як Event Industry, HoReCa, Media, IT та Sport Activity.

Проведено ІІІ Міський конкурс студентських бізнес-проектів «Харків – місто молодіжних ініціатив». Згідно з Положенням, конкурс об’єднує 4 номінації на базі провідних вищих навчальних закладів міста: «Харків – територія успішної кар’єри»; «Розумному місту – креативна молодь»; «Рідному Харкову – сталий розвиток»; «Харків – місто відкрите, творче, толерантне».

На базі Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця організовано чемпіонат Харкова по вирішенню бізнес-кейсів Kuznets Business Challenge. Метою проекту була реалізація запропонованих кейсів, що охоплюють різні галузі та сфери бізнесу від менеджменту, маркетингу та HR до технічних завдань.

На базі Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» відбулось підведення підсумків II туру Всеукраїнської студентської олімпіади з інтелектуальної власності. У змаганнях взяли участь більше сотні студентів із вищих навчальних закладів Харківського регіону та України. Захід складався із двох турів (теоретичний та практичний) та був поділений за такими напрямами інтелектуальної власності: право інтелектуальної власності; маркетинг інтелектуальної власності; економіка та управління інтелектуальної власності; міжнародні відносини в сфері інтелектуальної власності.

11.05.2018 на базі Коледжу переробної та харчової промисловості Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка проведено І етап Всеукраїнського конкурсу бізнес-планів з підприємницької діяльності серед молоді та Міжнародної студентської бізнес-гри «Корпорація ідей 4».

З 17.05 по 18.05.2018 студентська команда «Бізнес-стар», до складу якої увійшли магістри 5-го курсу інституту бізнесу і менеджменту Коледжу переробної та харчової промисловості Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка  взяла участь у Міжнародній студентській бізнес-грі «Корпорація ідей «4», яка проходила під патронатом Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради на базі Харківського інституту фінансів Київського національного торговельно-економічного університету.

 

 

11.09.2018 на базі Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка проведено І етап Всеукраїнського конкурсу бізнес-планів з підприємницької діяльності серед молоді та Міжнародної студентської бізнес-гри «Корпорація ідей 4».

З 17.09 по 18.09.2018 студентська команда «Бізнес-стар», до складу якої увійшли магістри 5-го курсу інституту бізнесу і менеджменту Коледжу переробної та харчової промисловості Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка  взяла участь у Міжнародній студентській бізнес-грі «Корпорація ідей «4».

Харківським інститутом фінансів Київського національного торговельно-економічного університету проведено ІІ відкритий Регіональний турнір з фінансової грамотності KharkivFinCup – 2018. На базі Харківського торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету проведено міжвузівський студентський конкурс проектів: «Дизайн закладів готельно-ресторанного господарства».

Харківським національним університетом ім. В.Н. Каразіна проведено конкурс стартапів: Karazin Startup Week, організований Каразінським центром підприємництва.

       51.        

Проведення майстер-класів із різних видів підприємницької діяльності

Протягом 

року

Студенти Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна протягом жовтня – листопада були слухачами «Школи малого бізнесу», за підсумком якого отримали базові знання та навики ведення підприємницької діяльності.

       52.        

Проведення для студентів вищих навчальних закладів спеціальних майстер-класів  від успішних представників бізнесу «Лабораторія успіху»

Протягом 

року

Протягом звітного періоду Фонд забезпечував інформаційну підтримку молодіжному проекту «Бізнес-інкубатор «План «Б». Метою проекту стало створення платформи для сприяння у реалізації бізнес ідей серед студентів та молодих науковців закладів вищої освіти Харківської області та усіх бажаючих.

Проект надає можливість учасникам реалізувати свої бізнес ідеї, залучати доступні мікрокредити, отримати безкоштовну консультацію та допомогу експертів.

Крім цього, у рамках зазначеного проекту 29 травня 2018 року представниками Фонду проведено воркшоп на тему: «Фінансово-кредитна та інші види підтримки для започаткування та розвитку підприємницької діяльності».

Також, 09 серпня 2018 року взято участь у зустрічі з метою підписання меморандуму про співпрацю між Харківським національним університетом ім. В. Н. Каразіна та ГС «Фундація Схід-Захід». Метою підписання меморандуму є створення на базі Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна майданчика взаємодії потенційних роботодавців і студентів.

4.4. Сприяння розвитку туристичного бізнесу для представників малого та середнього підприємництва

       53.        

Підтримка роботи веб-сайту ОКЗ «Харківський організаційно-методичний центр туризму», у т.ч. іноземними мовами (англійська, французька, німецька, польська, турецька)

Протягом 

року

Управлінням культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації                            у 2018 році проводилась робота щодо оновлення веб-сайту ОКЗ «Харківський організаційно-методичний центр туризму» та розробки туристичного порталу про Харківську область кількома мовами.

       54.        

Організація туристичної виставки «Харківська туристична бієнале»

Протягом 

року

Управлінням культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації повідомлено, що 2018 році захід не фінансувався.

       55.        

Участь у міжнародних та вітчизняних туристичних виставках, форумах, конференціях тощо

Протягом 

року

Туристичний потенціал Харківщини представлено на ХХIV виставці UITT: «УКРАЇНА – Подорожі і туризм», міжрегіональній туристичній виставці: «Кіровоградщина запрошує», на запорізькому туристичному фестивалі-ярмарку: «Запоріжжя – місце щастя»,                         XIX Міжнародній виставці: «Весна в Гомелі», на XVII Міжнародній туристичній               виставці-ярмарку: «Турєвроцентр – Закарпаття 2018» та на XIX Міжнародній                      виставці-ярмарку: «ТурЕКСПО 2018».

З 28 по 30 березня 2018 року делегація Харківської області взяла участь у ХХIV виставці UITT: «УКРАЇНА – Подорожі і туризм» у м. Києві. На виставковому стенді «Харківщина туристична» продемонстровано потенційні туристичні, історико-культурні можливості подорожі в Харківській області.

З 04 по 05 травня туристичний потенціал Харківщини презентовано під час щорічної міжрегіональної туристичної виставки «Кіровоградщина запрошує» у межах VІ Центрально-Українського музейно-туристичного фестивалю.

З 12 по 13 травня взято участь у запорізькому туристичному фестивалі-ярмарку «Запоріжжя – місце щастя».

24-25 травня 2018 року в м. Гомель (Республіка Білорусь) презентовано туристичний потенціал Харківщини під час проведення XIX Міжнародної виставки «Весна в Гомелі» у межах щорічного Гомельського економічного форуму.

З 22 по 24 листопада у Варшаві відбулась найбільша в Польщі туристична виставка TT Warsaw. Кращі туристичні маршрути представили 10 українських міст і регіонів, зокрема Харківська область.

       56.        

Створення рекламних відеофільмів із серії «Харківщина туристична»

Протягом 

року

Знято цикл відеороликів «Харківщина: туристичні відкриття», які популяризують туристичний потенціал Харківського регіону серед широких верств населення через основні канали комунікації.

       57.        

Створення відеороликів щодо популяризації туристичного потенціалу Харківського регіону (2 відеоролики)

Протягом 

року

Відповідно до Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 08.09.2016 № 245-VII, у 2018 році не планувалось проведення даного заходу.

       58.        

Розроблення та виготовлення туристичної презентаційно-довідкової продукції

Протягом 

року

Протягом звітного періоду розроблена нова концепція поліграфічних видань туристичного спрямування. Промоцію туристичного потенціалу Харківського регіону забезпечено шляхом розповсюдження друкованої продукції кількома мовами в новому форматі та дизайні:

-          Флаєр «Мандрівка за щастям з Григорієм Сковородою»;

-          Флаєр «Від шедеврів архітектури і живопису до шедеврів природи»;

-          Буклет «Екологічні маршрути Харківщиною»;

-          Буклет «Ecological Tour Circuits in Kharkiv Region»;

-          4 буклети-маршрути із серії «Вікенд на Харківщині»;

-          Брошура «Харківщина: 33 must-see туристичних місць»;

-          4 буклети-маршрути із серії «Weekend in Kharkiv Region»;

-          Флаєр «Топ-10 туристичних місць Харкова. Топ-10 туристичних місць Харківської області»;

-          Флаєр «The Top 10 Things to Do in Kharkiv. Top 10 of Tourist Objects in Kharkiv Region»;

-          Флаєр «Захоплюючі мандрівки Харківщиною»;

-          Флаєр «Tourist Kharkiv Region Invites».

Ведеться робота щодо створення календаря  туристичних подій на 2019 рік.

 

 

 

 

4.5. Міжнародне, міжрегіональне та транскордонне співробітництво

       59.        

Залучення підприємств малого та середнього бізнесу до участі в міжнародних виставкових заходах за кордоном, бізнес-форумах та ділових місіях, які проводяться в Україні за участю представників іноземних компаній

Протягом 

року

Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації постійно проводиться робота з інформування представників малого та середнього бізнесу Харківської області про можливості участі в міжнародних виставкових заходах за кордоном, бізнес-форумах та ділових місіях (далі міжнародні заходи), які проводяться в Україні за участю представників іноземних компаній.

Протягом 2018 року інформацію щодо 45 міжнародних заходів направлено Харківській торгово-промисловій палаті, Регіональному представництву Міжнародної Торгової Палати «ICC Ukraine» в Харківській області, Об’єднанню промисловців і підприємців в Харківській області – регіональному відділенню Всеукраїнської громадської організації «Український союз промисловців і підприємців», Харківському регіональному відділенню «Європейської Бізнес Асоціації», Спілці підприємців Харківської області з метою розповсюдження серед підприємств, організацій та установ регіону.

05.03.2018 Харківською торгово-промисловою палатою проведено зустріч з Надзвичайним та Повноважним Послом Республіки Узбекистан в Україні.

З 29.03.2018 по 30.03.2018 на базі Харківської торгово-промислової палати проведено форум на тему: «Енергоефективність та альтернативна енергетика».

Харківською торгово-промисловою палатою залучено підприємства малого та середнього бізнесу до участі у форумі на тему: «ЛегПромЕкспо», який відбувся 11.10.2018 та форумі регіонів Білорусі та України, який пройшов з 25.10.2018 по 26.10.2018.

       60.        

Розроблення та розповсюдження через

дипломатичні установи України за кордоном інформаційних, рекламних і презентаційних матеріалів

Протягом 

року

Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації протягом звітного періоду проводилась робота щодо розповсюдження через дипломатичні установи України за кордоном, а також міністерства, міжурядові комісії та інші організації інформаційних, рекламних і презентаційних матеріалів щодо економічного потенціалу Харківської області.

З метою залучення іноземних інвестицій в економіку Харківської області, Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації створено Реєстр інвестиційних проектів (пропозицій), який включає                              58 інвестиційних пропозицій (проектів) загальною вартістю 1699,47 млн. дол. США (проекти відносяться до таких сфер як: промисловість, будівництво, житлово-комунальне господарство, енергетика, сільське господарство, медицина, екологія, ІТ). Зазначений реєстр постійно оновлюється.

 

Презентація інвестиційного потенціалу Харківщини проводиться на постійній основі під час робочих зустрічей керівництва області з офіційними представниками іноземних держав (протягом 2018 року їх відбулось 82), міжнародних форумів, а також шляхом розповсюдження вказаних інвестиційних пропозицій серед потенційних інвесторів як на території України так і за її межами (через закордонні дипломатичні установи України).

Зокрема, 13.02.2018 проведено зустріч керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації з представниками Офісу із залучення та підтримки інвестицій «UkraneInvest», у ході якої були розглянуті питання щодо подальшої співпраці у напрямі залучення інвестицій в економіку України, зокрема, Харківської області.

05.03.2018 на базі Харківської Торгово-промислової палати відбулась зустріч, за участю керівництва Департаменту економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації, з послом Республіки Узбекистан та представниками регіонального бізнесу та науки, метою якої є активізація співробітництва Харківської та Ташкентської областей.

14.03.2018 представники Департаменту економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації  прийняли участь у V Всеукраїнському Форумі інституцій місцевого розвитку (CDI Forum), який проходив у м. Києві. Головна тема форуму: «Залучення інвестицій та інституції місцевого розвитку».

30.03.2018 керівництвом Департаменту економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації взято участь у конференції на тему: «Взаємодія бізнес-асоціацій і місцевої влади у сприянні державним реформам», організованій Українським національним комітетом Міжнародної Торгової Палати (ICC Ukraine).

У форумі взяли участь представники центральних і регіональних органів влади, українських організацій місцевого і регіонального розвитку, проектів міжнародної технічної допомоги, науковців і експертів.

11-13.04.2018 перший заступник голови обласної державної адміністрації прийняв участь у відкритті ІІІ Харківського інвестиційного форуму. Організаторами форуму виступили Українське товариство економічних свобод, Рада підприємців при Кабінетові Міністрів України та Об’єднання промисловців і підприємців у Харківській області – регіональне відділення Всеукраїнської громадської організації «Український союз промисловців і підприємців».

 

 

 

До участі у форумі запрошено народних депутатів України, представники центральних органів виконавчої влади та органів влади Харківської області, дипломатичних установ, міжнародних фінансових інституцій, наукових установ, українських та закордонних експертів та найбільших підприємств області.

13-16.06.2018 забезпечено візит делегації ГО «Міжнародний ТРЕЙД-КЛУБ в Україні» (далі – «Трейд-Клуб») у Харківську область.

У рамках зазначеного візиту 14 червня проведено зустріч з першим заступником голови обласної державної адміністрації, під час якої представникам «Трейд-Клубу» надано інформацію про стан розвитку сектору АПК і промислового комплексу Харківщини, зовнішньоекономічної діяльності регіону з акцентом на співпрацю Харківської області з країнами-членами ЄС та про стан виконання ініціатив Президента України П. Порошенка і Кабінету Міністрів України, пов’язаних з децентралізацією влади.

Крім зазначеного, для представників «Трейд-Клубу» організовано відвідання таких підприємств й установ, як Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П. Василенка, ТОВ «Компанія БАЛЕКС», ТОВ «Харківський м’ясокомбінат», ПрАТ «Філіп Морріс Україна», ТОВ «Українсько-словенське підприємство «Хлібопекарський комплекс «Кулиничівський» та Музей історії залізничної техніки Південної залізниці.

17.09.2018 керівництвом Департаменту економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації проведено зустріч з делегацією Міністерства економіки і технологій Республіки Словенія, в рамках якої обговорювались питання щодо можливої співпраці у сфері розвитку ІТ технологій між Республікою Словенія та Харківською областю, а також інших перспективні напрямів співробітництва.

27.09.2018 керівництвом Департаменту економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації проведено зустріч з представниками Посольства Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні, під час якої було обговорено актуальні питання регіонального розвитку та перспективи співпраці Харківської області з Посольством Великої Британії в Україні, а також британськими компаніями.

29.09.2018 у м. Харків відбувся Х Міжнародний економічний форум «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!» (далі – Форум) – найвагоміший економічний захід на Сході України, у роботі якого традиційно взяли участь керівники органів влади, експерти, представники дипломатичного конкурсу і міжнародних організацій та фондів.

 

Зокрема, у роботі Форуму взяли участь біля 600 учасників та відвідали представники делегації із 35 країн світу, в тому числі:

- 18 іноземних Послів (ЄС, Японія, Канада, Азербайджан, Албанія, Бельгія, Білорусь, В’єтнам, Казахстан, Литва, Македонія, Молдова, Польща, Румунія, Угорщина, Узбекистан, ОАЕ, Посол України в КНР);

- 6 делегацій представників Посольств (США, Великобританія, Італія, Індонезія, Словаччина, Франція);

- 2 делегації міжнародних організацій (Консультативної місії Європейського Союзу у Харкові, «DOBRE» USAID);

- 2 Генеральних консульства (Генеральне консульство Республіки Польща у м. Харків, Генеральне консульство Федеративної Республіки Німеччина у м.Донецьк);

- Почесних консульств, культурних центрів та торгових представництв в м. Харкові (Азербайджан, Албанія, Бразилія, В’єтнам, Грузія, Литва, Німеччина, Словенія, Туреччина, Франція, Чехія);

- 2 Регіони-партнери (провінція Хейлунцзян КНР, Південна Карелія Фінляндської Республіки);

- 4 іноземні ділові делегації на чолі з Послом (Албанія, Канада, Литва, Японія).

Форум повністю виправдав себе, як комунікаційний і дискусійний майданчик, який формує позитивний імідж Харківщини та сприяє розвитку міжнародної економічної інтеграції, залученню інвестицій в область, демонструє конкретні проекти та перспективні можливості розвитку торговельної співпраці у машинобудуванні, агросекторі, енергетиці, науково-освітньому комплексі, а також у сфері цифрових технологій та креативних індустрій тощо.

11-13.10.2018 у м. Харків за підтримки обласної державної адміністрації відбулась           IX Міжнародна виставка та форум з підтримки фермерства «AGROPORT East Kharkiv 2018». У рамках зазначених заходів презентовано найсучаснішу техніку та інноваційні технології, проведено тематичні семінари і конференції для фермерів, пройшли змагання сільськогосподарської техніки та проведено урочисте нагородження кращих представників аграрної галузі та харчопереробної промисловості області незалежною премією «AGROPORT Awards Kharkiv 2018».

23.10.2018 голова обласної державної адміністрації взяла участь у відкритті ІІІ Німецько-українського форуму: «Біоенергетика, енергоефективність та агробізнес», який відбувся у Харкові.

Форум проводиться один раз на два роки та збирає більш ніж 300 представників українського і німецького бізнесу, органів державної влади і міжнародних інвесторів, зацікавлених у реалізації проектів у сфері енергоефективності та відновлювальних джерел енергії.

Також, у роботі форуму взяли участь Генеральний консул Федеративної республіки Німеччина в м. Донецьк В. Мьоссінґер і голова правління Німецько-української промислово-торговельної палати А. Маркус.

Головними питаннями цьогорічного форуму стали: «Державна політика у сфері енергетики: чи йде Україна до Європи?»; «Стратегія сталого розвитку муніципалітетів та відновлення інфраструктури»; «Енергоефективність у медицині»; «Енергоефективність як вектор розвитку аграрного бізнесу», «Лібералізація та нові бізнес-моделі на ринку електроенергії в Україні» тощо.

14.12.2018 регіональним Представництвом Фонду Конрада Аденауера  у м. Харків за підтримки Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації проведено Форум лідерів змін Харківської області «Солідарність та взаємодія НДО, влади та бізнесу – запорука сталого розвитку (на прикладах регіональних історій успіху)».

Під час заходу обговорено вплив розвитку науково-освітньої та культурної сфер на соціальний сектор Харківщини (в рамках панельної дискусії «Каталізатори» змін в соціальному секторі (наука, культура, медицина, освіта)», підбито підсумки взаємодії недержавних організацій, місцевих органів влади та ділових кіл Харківської області (під час панельної дискусії «Досвід успішної взаємодії з владою в регіоні, добре урядування як новітній тренд досвіду області»), а також розглянуто перспективні напрями міжнародного співробітництва та його вплив на соціально-економічний розвиток Харківщини (панельна дискусія «Досвід успішної співпраці області в економічному розвитку Харківщини. Міжнародне співробітництво та його вплив на зміни в регіоні»).

17.12.2018 керівники структурних підрозділів обласної державної адміністрації прийняли участь у зустрічі з представниками Посольства Корея в Україні, під час якої обговорено актуальні питання розширення двостороннього співробітництва між Харківською областю та Республікою Корея у різних галузях економіки, а також корейська сторона була ознайомлена з інвестиційними проектами (пропозиціями) Харківської області, які пропонуються для реалізації за участю, у тому числі, іноземних компаній.

 

18.12.2018 керівники структурних підрозділів обласної державної адміністрації прийняли участь у круглому столі: «Перспективи розширення торгово-економічних відносин України та Азербайджану, підготовка кваліфікованих спеціалістів, шляхом обміні досвідом в рамках освітніх програм», організованого Почесним консульством Азербайджанської Республіки в м. Харків. У роботі заходу також брали участь представники дипломатичного корпусу Азербайджану в Україні, депутати Міллі Меджлісу Азербайджану і Верховної Ради України, а також представники ділових кіл і громадських організацій обох країн. У рамках заходу азербайджанській стороні презентовано економічний потенціал Харківщини, обговорено перспективні напрями торговельно-економічного співробітництва. Особливу увагу приділено співпраці між Харківською областю та Азербайджанською Республікою у промисловій галузі.

Крім зазначеного, у листопаді 2018 року Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації підготовлено інформацію Послу Ісламської Республіки Іран в Україні щодо розширення торговельно-економічних зв’язків між регіонами двох країн.

Також, у грудні 2018 року Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації направлено інформацію Посольству Республіки Корея в Україні щодо інвестиційних проектів (пропозицій) Харківської області, які пропонуються для реалізації за участю, у тому числі: іноземних компаній.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.6. Підвищення професійного рівня суб’єктів господарювання у Харківській області. Пошук нових шляхів розвитку підприємництва

       61.        

Реалізація проекту в частині  підготовки та проведення фокус-груп, конкурсів серед представників малого та середнього бізнесу, «круглих столів», прес-конференцій, семінар-тренінгів для виявлення галузевих особливостей ведення бізнесу, проведення  консультацій, установчих зборів щодо створення кооперативного ОРСП у Харківській області, навчання підприємців, випуск навчальних матеріалів, електронного довідника з метою виконання завдань, зазначених у підрозділі 4.6.

Протягом 

року

13 червня 2018 року проведено робочу зустріч щодо реалізації заходу Об’єднання промисловців і підприємців в Харківській області – регіонального відділення Всеукраїнської громадської організації «Український союз промисловців і підприємців».

Відповідно до рішення сесії Харківської обласної ради від 06.12.2018 № 834-VII «Про внесення змін до Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 08.09.2016 № 245-VII (зі змінами)» виконання даного заходу заплановано на 2019 рік.

4.7. Створення системи інформаційно-електронного повідомлення підприємців області « Інтернет - дайджест «БІЗНЕС-ІНФОРМ»

       62.        

Реалізація проекту «Інтернет-дайджест» БІЗНЕС-ІНФОРМ» з метою впровадження нових форм і підходів надання інформаційної підтримки суб’єктам підприємницької діяльності

 

 

 

 

Протягом 

року

Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців» у рамках проекту «Інтернет-дайджест» БІЗНЕС-ІНФОРМ» створено канал інформування підприємців – КІП з метою впровадження нових форм і підходів надання інформаційної підтримки суб’єктам підприємницької діяльності задля підвищення інформованості підприємців щодо проблематики малого та середнього бізнесу Харківщини, оперативного відстеження проблемних питань, які виникають у підприємців Харківської області та широкого інформування  громадськості.

Так, 06.11.2018 відбувся пілотний запуск каналу інформування підприємців – КІП. 30.11.2018 Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців» презентовано новий канал для інформування підприємців – КІП.

 

4.8. Підтримка підприємницьких ініціатив ВПО, ветеранів АТО, молоді та інших категорій безробітних

       63.        

Реалізація програми «Новий відлік» шляхом проведення семінарів, тренінгів, майстер-класів та надання інформаційних, маркетингових, юридичних консультацій підприємцям з числа переселенців, ветеранів АТО з метою розвитку підприємницької ініціативи у безробітних та започаткування ними власної справи у сфері малого бізнесу,  забезпечення фінансування бізнес-планів

Протягом 

року

У 2018 році у Харківському регіоні стартувала шоста хвиля соціального проекту «Новий відлік». Особливістю проекту є те, що в ньому брали участь не тільки внутрішньо переміщені особи та учасники АТО, але і студенти, підприємці Харкова та області, які готові спробувати свої сили в бізнесі.

У рамках співпраці з Харківською обласною організацією «Асоціація приватних роботодавців» обласною службою зайнятості протягом червня 2018 року в приміщенні Харківського обласного та Харківського районного центрів зайнятості проведені семінари в рамках проекту «Новий відлік – 6». Учасники даного Проекту отримали повний бізнес –  курс як започаткувати та реалізувати власну справу; професійну допомогу в написанні бізнес-плану; можливість презентувати готовий бізнес-план потенційним інвесторам і пошук пільгового кредитування та можливість знаходитись у бізнес-середовищі, обмін досвідом з учасниками подібних проектів.

З метою участі у конкурсі подано 84 заявки, серед яких по категоріях:

- ВПО – 28 осіб, що складає 33% від загальної кількості заявок;

- воїни АТО та члени їх родин – 6 осіб, що складає 7%, від загальної кількості заявок;

- мешканці місцевої громади – 50 осіб, що складає 60%, від загальної кількості заявок.

Для участі у проекті відібрано 46 учасників: група 1 (22 особи: 2 особи – воїни АТО,              14 осіб – мешканці місцевої  громади); група 2 (24 особи: 8 осіб – ВПО, 1 особа – воїн АТО, 15 осіб – мешканці місцевої громади).

В осінній хвилі проекту «Новий відлік» до участі відібрано 33 особи. Пройшли навчання 22 особи, 7 внутрішньо переміщених осіб, 2 воїнів АТО та члени їх родин, 13 місцевих мешканців. До написання бізнес-планів та роботи з менторами пройшли 15 осіб. Захистили бізнес-плани 11 осіб, 4 особи відклали захист бізнес-планів на більш пізніший період.

До участі у проекті «Новий відлік» подано 120 заявок, з вересня 2018 року учасники приступили до занять. 

Також, Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців» здійснено проект «Новий відклик «Малі міста» за підтримки Німецького Товариства міжнародного співробітництва (GIZ GmbH) у трьох містах області: м. Зміїв (для участі відібрано 23 особи), м. Лозова (відібрано 20 осіб), м. Первомайський (відібрано                      17 осіб). У рамках проекту 39 осіб пройшли навчання, 19 – написали та захистили бізнес – плани.

 

Протягом 2018 року Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців» проведено наступні заходи:

15.01.2018 проведено зустріч експертів проекту «Новий відлік», під час якої підведені підсумки реалізації проекту за 2017 рік та оговорено основні аспекти плану діяльності на 2018 рік.

10.01.2018 організовано зустріч з підприємцями у м. Зміїв, яку відвідали 40 учасників.

16.01.2018 взято участь у підготовці та проведенні дискусії з питань відкритих інвестицій у ринки, що розвиваються за участю 150 учасників заходу.

16.01.2018 проведено перемови з СІРЕ (Центром міжнародного приватного підприємництва), під час яких досягнуто угоди про пролонгацію дії Меморандуму про співпрацю.

17.01.2018 старував проект навчальної програми «Новий відлік» у м. Зміїв.

17.01.2018 проведено перемови з Німецько-Українським фондом, під час яких досягнуто домовленості про проведення у квітні  2018 року Фінансового ярмарку.

Також, за участю Департаменту економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації проведено 2 робочих зустрічі з питань бюджетного аналізу та розробки проекту програми з компенсації відсоткових ставок по кредитам малого та середнього бізнесу.

24.01.2018 проведено зустріч експертів Харківської обласної громадської організації «Асоціація приватних роботодавців»  по обговоренню проекту СільгоспХАБ під час якої, обговорено напрямки реалізації проекту та визначено зацікавлених сторін.

23.01.2018 реалізовано робочу зустріч групи експертів бюджетного аналізу, під час якої проведено тестування розробленої програми для автоматизації аналізу бюджету.

22.01, 24.01, 26.01.2018  у рамках навчальної програми «Новий відлік» проведено тренінги для підприємців у м Зміїв.

28.01.2018 – 31.01.2018 взято участь обласної експертної групи у тренінгу InnovationLAB GIZ у рамках розробки проекту по створенню економічних можливостей у громадах. У результаті, розроблено матрицю зацікавлених сторін, розглянуто проблемні питання та розроблені напрямки їх вирішення, складено план реалізації проекту на наступні 2,5 місяці.

30.01.2018 у рамках навчальної програми «Новий відлік» проведено тренінги для підприємців у м. Зміїв.

01.02.2018 організовано зустріч на тему: «Бізнес за реформи», проведену за участю експертів з питань реформ: податкової, земельної, пенсійної, ДФС та митниці.

01.02.2018 – 02.02.2018 проведено зустрічі із зацікавленими особами з питань реалізації проекту щодо створення економічних можливостей у громадах та напрямку жіноче підприємництво.

12.02, 14.02, 16.02.2018 у рамках Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва Харківської області на 2016 – 2020 роки організовано тренінги з основ підприємницької діяльності у м. Лозовій.

14.02.2018 під час звітної прес-конференції з реалізації проекту «Прозорий бюджет як інструмент громадської участі» підведені підсумки з моніторингу бюджетного процесу у сфері реалізації обласних програм сприяння розвитку підприємництва.

16.02.2018 проведено зустріч з в.о. виконавчого директора Німецько-Українського фонду. За результатами якої, узгоджено питання проведення Всеукраїнського  Фінансового Ярмарку у квітні поточного року. Проведено переговори з керівництвом Kharkiv Premier Palace Hotel щодо місця проведення заходу. Проведено переговори з питання участі представників Німецько-Українського фонду в створенні Центру розвитку бізнесу (за ініціативою Міністерства економічного розвитку і торгівлі України), проведено переговори щодо підтримки Німецько-Українським фондом проекту по створенню ягідно-овочевих кооперативів.

16.02.2018 відбулись перемови з представником Міністерства економічного розвитку і торгівлі України щодо деталей створення Центру розвитку бізнесу.

20.02.2018 проведено бізнес-ланч представників Харківської обласної громадської організації «Асоціація приватних роботодавців» з послом ЄС в Україні. Під час заходу обговорено питання підтримки реформ харківською бізнес-спільнотою, презентовані діючі проекти та ідея створення Центру підтримки бізнесу у рамках створення екосистеми малого та середнього бізнесу в Харківській області.

22.02.2018 відбувся сніданок з послом ЄС в Україні під час якого, висвітлені основні перешкоди економічним реформам та шляхи їх подолання, презентовано результати реалізації проектів Харківської обласної громадської організації «Асоціація приватних роботодавців» у регіоні та результати співпраці з обласною владою.

26.02, 28.02 – 01.03.2018 проведено навчальні тренінги з основ підприємницької діяльності у  приміщенні міського центру зайнятості для учасників проекту «Новий відлік. Малі міста» у м. Первомайському.

28.02.2018 за участю 20 осіб реалізовано захист бізнес-планів учасників проекту «Новий відлік. Малі міста» у м. Лозовій.

23.03 відбулось проведення зустрічей із зацікавленими особами стосовно реалізації круглого столу (з питань реалізації проекту розвитку малого фермерства) та 26.04 –Фінансового Ярмарку.

27.02, 28.02, 01.03.2018 проведено робочі зустрічі з командами проектів «Прозорий бюджет», «Новий відлік», Центру підтримки бізнесу, мале фермерство.

12.03.2018 проведено робочу зустріч експертів проекту «Прозорий бюджет». Під час якої, презентовано результати аналізу бюджету Печенізького району, протестовано другу версію програми з бюджетного аналізу, підготовлено до друку методичні матеріали.

15.03.2018 проведено зустріч із керівництвом Центру професійно-технічної освіти Центру зайнятості (м. Дергачі), яку відвідали 15 учасників. У результаті зустрічі досягнуто попередньої домовленості про співпрацю у напрямку розвитку сільськогосподарської кооперації (підготовки кадрів).

23.03.2018 у м. Первомайському проведено захист 12 бізнес-планів у рамках проекту «Новий відлік. Малі міста».

19.03.2018 проведено чергове засідання Комітету з питань соціально-економічного розвитку Громадської ради при обласній державній адміністрації.

23.03.2018 проведено круглий стіл, який відвідали 80 учасників. Під час заходу виявлено зацікавленість з боку різних стейк-холдерів. Результати заходу задовольнили GIZ.

27.03.2018 прийнято участь у Форумі ділових людей України у м. Суми, під час якого представлені інтереси Харківської області. У Форумі взято участь у якості спікера та отримано пропозицію провести вищезазначений захід у м. Харкові.

28.03.2018 реалізовано робочу зустріч команди проекту «Новий відлік» щодо планування старту проекту у квітні 2018 року в м. Харкові та у Новій Водолазі.

28.03.2018 проведено телефонні перемови з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, під час яких отримано запрошення на зустріч на базі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України з питання співробітництва.

30.03.2018 взято участь у конференції на тему: «Взаємодія бізнес-асоціацій і місцевої влади у сприянні державним реформам», організованій Українським національним комітетом Міжнародної Торгової Палати (ICC Ukraine). Під час конференції презентовано інструменти співробітництва із зацікавленими сторонами у рамках реалізації проектів.

26.04.2018 проведено прес-конференцію на тему: «Підсумки проекту «Відкритий бюджет», реалізованого у Печенізькому районі».

17.05.2018 організовано тренінг на тему: «Введення в підприємництво».

22.05.2018 відбувся тренінг на тему: «Основи маркетингу. Маркетинг – мікс для МСБ».

22.05.2018 проведено виїзний семінар для підприємців у м. Краснокутську.

23.05.2018 організовано тренінг на тему: «Введення в підприємництво».

24.05.2018 пройшов тренінг на тему: «Основи бізнес-планування».

25.05.2018 проведено тренінг на тему: «Основи бізнес-планування».

30.05.2018 реалізовано тренінг на тему: «Фінанси для МСБ. Актуальні джерела фінансування».

31.05.2018 проведено виїзний семінар для підприємців у м. Дергачі.

01.06.2018 відбувся тренінг на тему: «Основи бухгалтерського обліку. Юридичні аспекти підприємництва».

06.06.2018 проведено тренінг на тему: «Основи маркетингу. Маркетинг – мікс для МСБ».

08.06.2018 проведено тренінг на тему: «Продаж та робота з клієнтами. Пошук можливостей розвитку бізнес-проекту».

08.06.2018 відбувся виїзний семінар для підприємців у м. Краснограді.

12.06.2018 реалізовано виїзний семінар для підприємців у м. Куп’янську.

13.06.2018 проведено тренінг на тему: «Використання сучасних комп’ютерних технологій. Просування бізнесу в Інтернеті».

14.06.2018 відбувся виїзний семінар для підприємців у м. Валки.

15.06.2018 проведено тренінг на тему: «Ефективні презентації».

19.06.2018 відбувся виїзний семінар для підприємців у м. Печеніги.

20.06.2018 проведено прес-конференцію на тему: «Відкритий бюджет. Інструмент громадського контролю».

20.06.2018 проведено І етап захисту бізнес-планів у рамках проекту «Новий відлік – 6».

22.06.2018 проведено ІІ етап захисту бізнес-планів у рамках проекту «Новий відлік – 6».

25.06.2018 відбувся круглий стіл на тему: «Громадський моніторинг місцевих бюджетів».

25.06.2018 проведено прес-конференцію на тему: «Відкритий бюджет, як інструмент громадського контролю».

27.06.2018 проведено ворк-шоп у рамках Всесвітнього дня мікро-, малого та середнього бізнесу ООН.

02.08.2018 відбувся воркшоп у форматі екскурсії «Бізнес кухня зсередини».

 

 

 

06.08.2018 в Харківській районній державній адміністрації відбулося підписання угоди про співробітництво між Харківською районною державною адміністрацією, Харківською районною радою та Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців». Предметом Меморандуму є співпраця сторін відповідно до чинного законодавства України та в межах наданих повноважень з метою підвищення інвестиційної привабливості, розвитку приватного сектору економіки та міжнародних зв’язків Харківського району, Харківської області.

26.08.2018 ініціювання створення в Харківській області Агро ХАБА.

30.08.2018 проведено семінар на тему: «Як отримати податкову знижку, якщо ви сплачуєте навчання».

06.09.2018 відбулась презентація проекту «Новий відлік. Перезавантаження».

08.09.2018 проведено відзначення Дня підприємця.

01.09 – 28.09.2018 відбулось проведення відбору учасників проекту «Новий відлік. Перезавантаження».

03.10.2018 проведено тренінг на тему: «Маркетинг – філософія бізнесу і керівництво до дії»;

09.10.2018 проведено тренінг на тему: «Просування малого бізнесу через інтернет»;

12.10.2018 проведено тренінг на тему: «Прийняття рішень за допомогою управлінського обліку»;

16.10.2018 проведено тренінг на тему: «Управління в малому та середньому бізнесі»;

19.10.2018 проведено тренінг на тему: «Проведення важких перемовин»;

23.10.2018 проведено тренінг на тему: «практикум важких перемовин: управлінські поєдинки за технологією В. Тарасова»;

13.11.2018 відбувся захист бізнес-планів учасників проекту «Новий відлік»;

30.11.2018 проведено семінар на тему: «Перевірки та безпека бізнес процесів»;

21.12.2018 проведено круглий стіл «Чи підуть гроші за дитиною в приватні школи? Актуальні питання отримання державної субвенції».

У рамках глобального тижня підприємництва Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців» за участю Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації проведено круглі столи, управлінські поєдинки, міні-конференції та майстер-класи, зокрема:

02.11.2018 – міні-конференція на тему: «Міжнародний бенчмаркінг: використання зарубіжного досвіду в розвитку малого та середнього бізнесу»;

05.11.2018 – круглий стіл на тему: «Х Міжнародний інвестиційний форум: післямова. Зони зростання економіки»;

06.11.2018 – семінар на тему: «Міжнародні підприємницькі стажування. Актуальні програми та практичні інструменти для розвитку та міжнародного співробітництва»;

07.11.2018 – управлінські поєдинки серед громадських об’єднань, підприємців Харківщини та органів виконавчої влади;

08.11.2018 – презентація: «Американський щоденник» за результатами стажування за програмою SABIT «Місцевий економічний розвиток»;

09.11.2018 – «PROСервіс. Майстер-клас у форматі відвертої розмови».

14.12.2018 Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців» взято участь у Форумі лідерів змін Харківської області, який організовано за підтримки Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації. Під час заходу презентовано Програму сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області в 2016 – 2020 роки. 

5. Захист прав та інтересів підприємців

       64.        

Організація та проведення засідань у форматі «круглих столів» за участю представників органів державної влади, керівників громадських об'єднань підприємців, провідних вчених і керівників підприємницьких структур Харківського регіону з  розвитку малого та середнього підприємництва

Протягом 

року

Фондом спільно з представниками Головного управління Державної фіскальної служби України у Харківській області 12 січня 2018 року та 13 липня 2018 року проведено 2 Інтернет – конференції на тему: «Зміни у податковому законодавстві для підприємців» і «Сплата податку на нерухомість та транспортного податку у 2018 році».

20 серпня 2018 року з представниками Головного управління Державної фіскальної служби України у Харківській області проведено робочу зустріч на тему: «Новації в оподаткуванні та експериментальний проект ДФС України e-Receipt».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       65.        

Забезпечення вільного доступу підприємців до інформації органів державної влади стосовно питань впровадження регуляторної політики та поліпшення бізнес-середовища в області шляхом висвітлення нової інформації на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації

Протягом 

року

З метою інформування підприємців з питань регуляторної політики на офіційному сайті Харківської обласної державної адміністрації розміщено план діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на 2019 рік (затверджений 13 грудня 2018 року) та План-графік проведення заходів із відстеження результативності дії прийнятих регуляторних актів Харківської обласної державної адміністрації на 2019 рік (затверджений 13 грудня 2018 року).

Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації ведеться реєстр діючих регуляторних актів, розробниками яких є структурні підрозділи Харківської обласної державної адміністрації, що дозволяє здійснювати системний моніторинг за переглядом, прийняттям регуляторних актів та проведенням відстежень результативності регуляторних актів.

       66.        

Створення та забезпечення роботи Інтернет-порталу щодо захисту прав підприємців із тематичними форумами, наданням он-лайн консультацій та розміщення на зазначеному порталі освітніх та роз’яснювальних матеріалів

Протягом 

року

У звітному періоді продовжено інформаційне наповнення офіційного сайту Фонду www.kharkiv.biz.ua, який надає можливість широкому колу відвідувачів ознайомитись із основними заходами регіональної та державної підтримки в сфері підприємництва.

Зокрема, значно розширена і оновлена нормативно-правова база у розділі «Бізнес-гід».

Крім цього, оновлено «Графік виставково-ярмаркових заходів в Україні та за кордоном, які заплановані на 2018 рік» та інформацію щодо програм бізнес-стажування за кордоном.

Також, оновлена база даних об’єктів комунального майна, які можуть бути передані в оренду або у власність суб’єктам підприємницької діяльності з метою реалізації проектів у сфері малого та середнього підприємництва.

       67.        

Забезпечення інформаційної і консультаційної підтримки малого та середнього підприємництва в режимі «гарячої лінії» для підприємців, телефону довіри, книги скарг

Протягом 

року

З 01.01.2017 реалізація проекту «гаряча лінія для підприємців» за                                номером: 0-800-50-31-91 припинена у зв’язку із переходом консультаційних послуг на стаціонарний зв’язок і режим он-лайн.

З 2017 року директор Фонду увійшла до складу Громадської ради при Головному управлінні Державної фіскальної служби у Харківській області та активно прийняла участь у роботі її робочих органів, зокрема посіла посади заступника голови – секретаря Комітету з питань податкової політики та заступника голови – секретаря експертно-апеляційної комісії.

Діяльність даного органу скерована на забезпечення захисту законних прав та інтересів платників податків, поліпшення підприємницького клімату в регіоні, розвитку партнерських відносин між владою, громадськістю та бізнесом, а також підвищення соціальної відповідальності платників податків.

 

Протягом 2018 року проведено 3 засідання Комітету та 1 засідання Ради, на  яких розглядались порушення та неправомірні дії представників фіскальної служби під час здійснення ними  фактичних перевірок.

20.09.2018 відбулось спільне засідання Комітету з питань податкової політики та експертно-апеляційної комісії, на якому були обговорені проблемі питання виконання постанови Кабінету Міністрів України «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення».

       68.        

Сприяння діяльності бізнес-омбудсмена з метою інформованості суб’єктів господарювання щодо можливості вирішення спірних питань, які виникають у підприємців стосовно  порушення їх законних інтересів, відповідно до інформації Ради бізнес-омбудсмену

Протягом 

року

Бізнес-омбудсмен розглядає скарги щодо можливого вчинення корупційних діянь або інших порушень законних інтересів суб’єктів підприємництва внаслідок дій або бездіяльності, включаючи рішення, з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, що перебувають у сфері їх управління, та їхніх посадових осіб.

За звітний період у Харківській області всього розглянуто 356 скарг з податкових питань в частині електронного адміністрування ПДВ, перевірки державних податкових і фіскальних органів, затримки із поверненням ПДВ, митних питань, дій органів місцевого самоврядування та мерів тощо. Також, протягом 2018 року бізнес-омбудсменом у Харківській області закрито – 256 справ, у розгляді – 2 справи, відхилено – 86 справ.

 

 

Директор Департаменту економіки і

міжнародних відносин Харківської

обласної державної адміністрації                                                                                                            А. КОЛОС