Пояснювальна записка

до проекту рішення обласної ради від ___ травня 2019 року

«Про погодження клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність із Порядком поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок по Харківському національному аграрному університеті ім. В.В. Докучаєва»

 

 1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

 

Підставою для розроблення проекту рішення є статті 39, 40 Лісового кодексу України, пункт 16 Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2007 року № 733, пункт 4 частини 3 статті 43 та стаття 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

2. Мета і шляхи її досягнення

 

Даний проект рішення повинен забезпечити виконання вимог статті 39 Лісового кодексу України щодо встановлення нового поділу лісів за екологічним і соціально-економічним значенням на наступні категорії: захисні ліси; рекреаційно-оздоровчі ліси; ліси природоохоронного, наукового, історико-культурного призначення та експлуатаційні ліси. Встановлення нового поділу пов’язане із його відсутністю та вимогами вищезазначеної постанови Кабінету Міністрів України.

 

3. Правові аспекти

 

Відповідно до пункту 4 частини 3 статті 43 та статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» повноваженнями щодо прийняття рішень про розподіл лісів за категоріями наділенні обласні ради.

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

 

Не потребують додаткових матеріальних витрат.

 

5. Позиція заінтересованих органів

 

Клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність із Порядком поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок погоджене постійним лісокористувачем, Харківським обласним управлінням лісового та мисливського господарства і Департаментом екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації.

 

6. Регіональний аспект

 

Встановлення поділу лісів за екологічним і соціально-економічним значенням на категорії створить сприятливі нормативно-правові умови для невиснажливого використання лісосировинних ресурсів регіону, сприятиме забезпеченню сталого розвитку лісового господарства області, раціональному використанню та відтворення лісів.

 

7. Громадське обговорення

 

Не потребує проведення громадського обговорення.

 

8. Прогноз результатів

 

Встановлення поділу лісів за економічними і соціально-економічним значенням на категорії дасть змогу ДП «Харківська державна лісовпорядна експедиція» та Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва планувати та проводити лісогосподарські заходи у відповідність до вимог лісового та іншого природоохоронного законодавства.

 

 

« 16 » квітня 2019 р.

 

 

Перший заступник

начальника  управління                                                                                        О. Попов

 

 

 

Олександр Діденко  714-11-31