ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення «Про упорядкування питань списання майна, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області»

 

Постановами Кабінету Міністрів України від 16.11.2016 № 824 «Про внесення змін до Порядку списання об’єктів державної власності» та від 29.03.2017 № 199 «Про внесення змін до Порядку списання об’єктів державної власності», наказом Міністерства фінансів України від 13.09.2016 № 818 «Про затвердження типових форм з обліку та списання основних засобів суб’єктами державного сектору та порядку їх складання» визначено порядок списання майна державної форми власності. Даними нормативно-правовими актами не передбачено порядок списання майна комунальної форми власності.

Тобто, на сьогодні, на державному рівні, відсутній документ, що регулює процедуру списання майна, що відображається на балансах суб’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. Субєкти комунальної власності користуються законами та підзаконними актами щодо державної форми власності, що ускладнює процес проходження документів та надання дозволів на списання такого майна.

З метою визначення процедури списання майна, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, відображається на балансах суб’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та закріплене за ними на праві господарського відання або оперативного управління, або передано в оренду юридичним особам, обласною радою розроблено Положення про порядок списання майна, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (далі – Положення).

Приймаючи до уваги, що дія даного Положення буде поширюватися виключно на суб’єкти спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, та юридичні особи, які орендують майно спільної власності, тобто має персоніфікований характер, вбачається за доцільне затвердити дане Положення без ознаку регуляторного акту.

Крім цього, деякі рішення обласної ради визначаються такими, що втратили чинність, а саме:

- рішення обласної ради від 07 грудня 2017 року № 581-VІI «Про упорядкування питань списання майна, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області»;

- рішення обласної ради від 01 березня 2018 року № 689-VІI “Про внесення змін до рішення обласної ради від 07 грудня 2017 року № 581-VІI «Про упорядкування питань списання майна, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області»”.

Відповідно до пункту 20 частини першої статті 43, статей 55, 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» підготовлено проект рішення обласної ради «Про упорядкування питань списання майна, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області».

 

 

 

Начальник управління з питань

комунальної власності

виконавчого апарату обласної ради                                          М. БУР’ЯНОВА