Пояснювальна записка

до проекту рішення Харківської обласної ради «Про схвалення проекту змін до Перспективного плану формування територій громад

Харківської області»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Прийняття рішення дозволить забезпечити реалізацію процесу проведення добровільного об’єднання територіальних громад з врахуванням історичних, географічних, культурних, соціально-економічних особливостей розвитку Валківського, Ізюмського, Красноградського та Куп’янського районів Харківської області, що дасть змогу сформувати самодостатні територіальні громади, які б володіли відповідними матеріальними і фінансовими ресурсами, територією та об'єктами соціальної інфраструктури, необхідними для ефективного виконання покладених на них завдань та функцій.

 

2. Мета і шляхи її досягнення

Рішенням Харківської обласної ради від 18 червня 2015 року № 1226-VІ (зі змінами) затверджено проект Перспективного плану формування територій громад Харківської області (далі – перспективний план). Проектом рішення пропонується внести зміни до перспективного плану в частині, що стосується Валківського, Ізюмського, Красноградського та Куп’янського районів:

в Валківському районі:

до обласної державної адміністрації звернулась робоча група з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад на території Валківського району стосовно внесення змін до перспективного плану, в частині формування на території Валківського району однієї ОТГ із центром у м. Валки, замість двох ОТГ передбачених чинною редакцією перспективного плану: Валківської міської та Ков’язької селищної.

У територіальних громадах Валківського району проведені громадські слухання з питання об’єднання у Ков’язьку селищну ОТГ. З 7 територіальних громад, що мають входити до її складу 5 не підтримали зазначену конфігурацію (Старомерчицька, Шарівська, Баранівська, Високопільська, Перекіпська територіальні громади), ше 4 територіальні громади (Черемушнянська, Олександрівська, Кобзарівська, Костівська) підтримали на громадських слуханнях створення на території району однієї ОТГ.

Враховуючи зазначене, районна робоча група пропонує об’єднати у складі Валківської міської ОТГ усі територіальні громади району.

в Ізюмському районі:

до обласної державної адміністрації звернулась робоча група з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад на території Ізюмського району стосовно внесення змін до перспективного плану. Наразі, відповідно до перспективного плану у районі заплановано утворення 2 ОТГ: Ізюмської міської (центр – м. Ізюм) та Оскільської сільської (центр – с. Оскіл, громада утворена у 2017 році).

У зв’язку з ініціативою місцевих рад пропонується доповнити перспективний план Бугаївською сільською ОТГ (Бугаївська, Бригадирівська, Чистоводівська сільські ради); та внести зміни до складу Ізюмської та Оскільської ОТГ (в частині Бражківської, Довгеньківської, Малокомишуваської сільських рад).

в Красноградському районі:

до обласної державної адміністрації звернулась робоча група з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад на території Красноградського району стосовно внесення змін до перспективного плану. Наразі, відповідно до перспективного плану у районі заплановано утворення 3 ОТГ: Красноградської міської (центр – м. Красноград), Наталинської сільської (центр – с. Наталине, громада утворена у 2017 році) та Хрестищенської сільської (центр – с. Хрестище).

Районна робоча група пропонує внести зміни до складу Красноградської міської ОТГ (в частині віднесення до неї територіальних громад Хрестищенської, Миколо-Комишуватської та Кирилівської сільських рад).

в Куп’янському районі:

до обласної державної адміністрації звернулась робоча група з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад на території Куп’янського району стосовно внесення змін до перспективного плану. У затвердженому перспективному плані, територіальні громади району входять до однієї ОТГ – Куп’янської міської (із центром у місті Куп’янськ). Робоча група пропонує доповнити перспективний план трьома ОТГ:

Кіндрашівською сільською ОТГ (центр – с. Кіндрашівка) у складі Кіндрашівскої, Гусинської, Моначаниівської, Вишнівської, Просянської, Смородівської, Нечволодівської, Грушівської сільських рад;

Петропавлівською сільською ОТГ (центр ­– с. Петропавлівка) у складі Петропавлівської, Піщанської, Кислівської, Ягідненської сільських рад;

Курилівською сільською ОТГ (центр – с. Курилівка) у складі Курилівської, Глушківської, Кругляківської, Лісостінківської, Сеньківської сільських рад.

Та внести відповідні зміни до складу Куп’янської міської ОТГ (центр – м. Куп’янськ) – Куп’янська міська рада, Куп’янськ-Вузлова селищна рада, Осинівська та Пристінська сільські ради.

Внесення відповідних змін до перспективного плану дозволить об’єднаним територіальним громадам Валківського, Ізюмського, Красноградського та Куп’янського районів Харківської області отримати державну підтримку, відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Усі пропоновані громади, за попередніми розрахунками є фінансово спроможними.

 

3. Правові аспекти

Проект рішення підготовлено відповідно до статті 11 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 р. №214 «Про затвердження Методики формування спроможних територіальних громад».

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Внесення змін до проекту перспективного плану формування територій громад Харківської області не потребує фінансових видатків.

 

5. Позиція зацікавлених органів

Проект рішення не порушує інтересів інших органів.

 

6. Регіональний аспект

Дія даного рішення розповсюджується на територію Валківського, Ізюмського, Красноградського та Куп’янського районів Харківської області.

 

7. Громадське обговорення

Текст проекту рішення розміщено на офіційному веб-сайті облдержадміністрації. 

 

8. Прогноз результатів

Очікуваним результатом реалізації рішення є формування на території Валківського, Ізюмського, Красноградського та Куп’янського районів Харківської області спроможних, самодостатніх територіальних громад, покращення якості надання адміністративних, соціальних, громадських послуг жителям територіальних громад.

 

 

 

Заступник директора Департаменту

масових комунікацій Харківської обласної

державної адміністрації – начальник

управління внутрішньої політики                                                                        І. ІСАЄНКО