ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Харківської обласної ради

 

«Про зміну типу та перейменування комунальних закладів

освіти, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення

              Проект рішення розроблено з метою виконання Закону України «Про освіту» (від 05.09.2017 № 2145-VIII), задоволення освітніх потреб населення Харківської області, створення умов для навчання, виховання та розвитку дітей.

Необхідністю прийняття рішення є реформування комунальних закладів освіти, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області шляхом зміни типу та перейменування, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, забезпечивши зміну типу підпорядкованих закладів освіти інтернатного типу на школи, ліцеї відповідно до чинного законодавства. Прийняте рішення сприятиме упорядкуванню назви і оптимізації мережі закладів освіти обласного підпорядкування.

              2. Мета і шляхи його досягнення

Основною метою рішення є зміна типу та перейменування закладів освіти, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, та приведення статутних документів, відповідно до вимог чинного законодавства.

 

3. Правові аспекти

Проект рішення підготовлено відповідно до Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (зі змінами), ураховуючи постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2018 № 1026 «Про затвердження Положення про санаторну школу», від 06 березня 2019 № 221 «Про затвердження Положення про спеціальну школу та Положення про навчально-реабілітаційний центр», від 06 лютого 2019 № 73 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» (Положення про заклад спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання), Регіональної Програми реформування системи інституційного догляду виховання дітей у Харківській області на 2018-2026 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 30 серпня 2018 року № 774-VІІ у 2018 році, керуючись статтями 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація даного проекту рішення не передбачає залучення коштів державного і обласного бюджетів.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект рішення розроблено з урахуванням позиції керівників закладів освіти та Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації.

 

6. Регіональний аспект

Прийняття даного рішення буде сприяти упорядкуванню назви і оптимізації мережі закладів освіти обласного підпорядкування та приведення у відповідність до нормативно-правових документів.

 

7. Громадське обговорення

Проект рішення не потребує громадського обговорення.

 

8. Прогноз результатів

Забезпечення в межах повноважень можливості збереження та оптимізації мережі закладів освіти обласного підпорядкування для задоволення освітніх потреб населення області.

 

 

 Заступник директора

 Департаменту науки і освіти –

 начальник управління освіти і науки                                                     В. ІГНАТЬЄВ