ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проекту рішення обласної ради

«Про оголошення орнітологічного заказника місцевого значення «Петрівський» на території Красноградського району Харківської області»

 

1.             Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект рішення Харківської обласної ради «Про оголошення орнітологічного заказника місцевого значення «Петрівський» на території Красноградського району Харківської області» підготовлено згідно з вимогами Закону України «Про природно-заповідний фонд України».

 

2.             Мета і завдання прийняття акта

Орнітологічний заказник місцевого значення «Петрівський» (далі – Заказник) на території Красноградського району Харківської області оголошується з метою збереження біологічного, ландшафтного, природного різноманіття та забезпечення належної охорони природних комплексів і об’єктів, які мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну та іншу цінність.

Територія Заказника, що пропонується для включення до складу природно-заповідного фонду області, є середовищем існування птахів водно-болотного, лісового, лучного орнітокомплексів з низкою рідкісних видів у складі Берестового природного коридору місцевого значення. Завданнями об’єкта природно-заповідного фонду, що оголошується, є збереження долинного комплексу фітоценозів, з рідкісними для України та Харківщини лісовими рослинними угрупуваннями та видами рослин, що підлягають особливій охороні на території Харківської області.

Ділянка з лісовими масивами є частиною міграційного коридору в долині р. Берестова, місцем зупинки для відпочинку та живлення мігруючих птахів, серед яких зустрічаються рідкісні види з різним природоохоронним статусом.

 

3.             Загальна характеристика та основні положення акта

Проект рішення обласної ради підготовлено Департаментом екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації на підставі клопотання про створення Заказника, обґрунтування необхідності оголошення Заказника на території Красноградського району Харківської області та проекту оголошення Заказника, розроблених науково-дослідною установою «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем».

Загальна площа Заказника становить 758,0 га.

 

4.             Стан нормативно правової бази у даній сфері правового регулювання

Предметом правового регулювання цього рішення є відносини у сфері заповідної справи в частині створення об’єктів природно-заповідного фонду України.

На законодавчому рівні суспільні відносини, що діють в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, регулюються Законом України «Про природно-заповідний фонд України».

Відносини в галузі охорони  і використання території орнітологічного заказника місцевого значення регулюються Законами України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про тваринний світ», «Про рослинний світ», «Про Червону книгу України», Земельним кодексом України, Лісовим кодексом України, Водним кодексом України, Положенням про Зелену книгу України, а також нормативними актами законодавства України.

 

5.             Фінансово-економічне обґрунтування

Відповідно до ст. 46 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» витрати, пов’язані із забезпеченням режиму охорони заказників, здійснюються за рахунок підприємств, установ, організацій, інших землевласників та землекористувачів, на території яких вони знаходяться.

У разі необхідності проведення спеціальних заходів, спрямованих на запобігання знищенню чи пошкодженню природних комплексів територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення, можуть виділятися кошти місцевих бюджетів.

 

6.             Позиція заінтересованих органів

Запроектований Заказник розташований в адміністративних межах Красноградського району Харківської області. Земельна ділянка, запроектована під оголошення зазначеного Заказника, знаходиться у постійному користуванні Державного підприємства «Красноградське лісове господарство», яким надано погодження на включення земельних ділянок лісового фонду до природно-заповідного фонду листом від 02.04.2019 №02-03/174.

Крім цього, оголошення Заказника погоджено Красноградською райдержадміністрацією листом від 05.06.2019 № 01-41/1318.

 

7.           Прогноз результатів

Прийняття рішення обласної ради є частиною процесу формування національної екологічної мережі в області та збільшення відсотку заповідності, визначеного для Харківської області Державною стратегією регіонального розвитку на період до 2020 року, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 385, та Стратегією розвитку Харківської області на період до 2020 року, затвердженою рішенням обласної ради  від  05.03.2015 № 1151-VI. Надання природоохоронного статусу цій території забезпечить збереження рідкісних для Харківщини видів птахів.

 

 

Заступник директора Департаменту

екології та природних ресурсів Харківської

обласної державної адміністрації                                                                         І. КАПУСНИК