ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення «Про внесення змін до рішення обласної ради від

30 серпня 2018 року № 793-VII (зі змінами) та до Положення про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, затвердженого цим рішенням (зі змінами)»

 

Пунктом 63 постанови Кабінету Міністрів України від 06 березня 2019 року № 221 «Про затвердження Положення про спеціальну школу та Положення про навчально-реабілітаційний центр» визначені нові кваліфікаційні вимоги до керівника спеціальної школи. Враховуючи зазначене, у розділі VІ підпункт 6.1.1. пункту 6.1. доповнюється новим абзацом.

Приймаючи до уваги статтю 16 Закону України «Про основи законодавства України про охорону здоров’я» (зі змінами) (далі по тексту – Закон), постанову Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року № 1094 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я» (зі змінами) (далі по тексту – Порядок), наказ Міністерства охорони здоров’я України від 31.10.2018 № 1977 “Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України 29.03.2002 № 117 «Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров'я»” (зі змінами) (далі по тексту – наказ) вносяться наступні зміни до розділу V Положення про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області:

·      п. 5.1.1. викладається в новій редакції (підстава - Закон, наказ, рішення обласної ради від 28 лютого 2019 року № 966-VII);

·      абзац другий підпункту 5.2.2. пункту 5.2. викладається у новій редакції (технічна правка);

·      підпункт 5.3.1. пункту 5.3. викладається у новій редакції (підстава - абзац перший п. 11, абзац другий п. 13, абзац шостий п. 14 Порядку);

·      абзац третій підпункту 5.3.3. пункту 5.3. викладається у новій редакції (підстава - абзац четвертий п.11 Порядку).

Вимоги цього абзацу викладаються у новій редакції у зв’язку з неодноразовими зверненнями громадських організацій з питань захисту інтересів громадян у сфері охорони здоров’я, які бажають прийняти участь, у якості членів конкурсних комісій, у роботі конкурсних комісій з обрання керівників комунальних закладів охорони здоров’я, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (далі по тексту – керівники медичних закладів).

Участь громадських організацій з питань захисту інтересів громадян у сфері охорони здоров’я та/або у сфері запобігання корупції і антикорупційної діяльності обмежена громадською радою при Харківській обласній раді з обрання керівників закладів охорони здоров’я (далі по тексту – громадська рада) створеної рішенням обласної ради від 01 березня 2018 року № 706-VII з метою сприяння громадськості в реалізації участі в роботі конкурсної комісії з обрання керівників закладів охорони здоров’я.

Але, враховуючи досвід проведення конкурсних відборів восьми медичних закладів, із 10 членів громадської ради для участі в конкурсних комісіях подано 7 кандидатур, з них лише 4 представника громадських організацій були присутні на всіх засіданнях та активно приймали участь у конкурсних відборах.

Приймаючи до уваги неефективність роботи громадської ради та обмеження прав інших громадських організацій з питань захисту інтересів громадян у сфері охорони здоров’я та/або у сфері запобігання корупції і антикорупційної діяльності рішення обласної ради від 01 березня 2018 року № 706-VII «Про затвердження Положення про громадську раду при Харківській обласній раді з обрання керівників комунальних закладів охорони здоров’я» визначається таким, що втратило чинність. У зв’язку з цим, вступають у в силу норми абзацу четвертого п. 11 Порядку.

Крім цього, з метою прозорості визначення кандидатур до складу конкурсної комісії від представників громадських організацій з питань захисту інтересів громадян у сфері охорони здоров’я та/або у сфері запобігання корупції і антикорупційної діяльності застосовується процедура відкритого жеребкування, у разі надходження від громадських організацій більше трьох кандидатур.

·       Абзац третій підпункту 5.3.4. пункту 5.3. викладається у новій редакції (підстава - абзац шостий п.14 Порядку).

·       Підпункт 5.3.5. пункту 5.3. викладається у новій редакції (технічна правка).

·       У підпункті 5.3.6. абзаци другий та третій виносяться в окремий підпункт та викладаються у новій редакції. Строк подання кандидатур від трудового колективу змінено з 7 календарних днів до 15 календарних днів, від представників громадськості від 14 календарних днів до 15 календарних днів (підстава - п.12 Порядку).

·       Абзац другий підпункту 5.3.11. пункту 5.3. доповнено словами «при рівної кількості всіх представників» (підстава - абзац перший п. 11 Порядку). Також даний підпункт доповнено новим абзацом, який регламентує повноваження створення конкурсної комісії у випадку коли представниками трьох із сторін не надано жодної кандидатури.

·       Підпункт 5.3.12. пункту 5.3. доповнюється новим абзацом (підстава – п.16 Порядку). У даному абзаці визначено, що секретар конкурсної комісії призначається з числа представників Управління та бере участь у засіданнях конкурсної комісії без права голосу. Ця необхідність виникла в зв’язку з труднощами у членів конкурсної комісії ведення та оформлення протоколів засідань конкурсної комісії та підготовкою засідань конкурсної комісії.

·       Перший абзац підпункту 5.5.4. пункту 5.4. доповнено тим, що громадські організації, які не увійшли до складу конкурсної комісії та депутати обласної ради мають право бути присутніми на засіданні конкурсної комісії під час розкриття пакетів документів, поданих претендентами, їх розгляду, під час заслуховування конкурсних пропозицій учасників та оголошення результатів конкурсу. У зв’язку з цим абзац викладається у новій редакції.

Керуючись пунктом 20 частини першої статті 43, статтею 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» підготовлено проєкт рішення «Про внесення змін до рішення обласної ради від 30 серпня 2018 року № 793-VII (зі змінами) та до Положення про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, затвердженого цим рішенням (зі змінами)».

 

 

 

 

 

 

 

Начальник управління

з питань комунальної власності

виконавчого апарату

обласної ради                                                                                             М. БУР’ЯНОВА