Пояснювальна записка

 

до проєкту рішення обласної ради

"Про внесення змін до рішення обласної ради

від 20 червня 2013 року № 762-VI

"Про створення регіонального ландшафтного парку "ЕКОПАРК" та додатку до нього (зі змінами)"

 

Відповідно до статті 1 Закону України "Про географічні назви" до географічних об'єктів, крім інших, віднесено природно-заповідні - природні парки, заповідники, заказники, заповідні урочища та інші подібні об'єкти.

 

Рішенням обласної ради від 20 червня 2013 року № 762-VI на території Дергачівського району створено регіональний ландшафтний парк "ЕКОПАРК". В подальшому до зазначеного рішення було внесено зміни в частині зміни назви вказаного регіонального ландшафтного парку на "ФЕЛЬДМАН-ЕКОПАРК".

Таким чином, власна назва географічного об'єкта, який є улюбленим місцем відпочинку харків'ян, гостей міста та жителів області, виконує важливу науково-дослідну та освітянську функції, містить прізвище народного депутата України VI, VII та VIII скликань Фельдмана Олександра Борисовича.

 

В регіональному ландшафтному парку проводяться культурно-масові заходи регіонального та загально-національного рівня, даний об'єкт відвідує велика кількість іноземних гостей.

 

З приєднанням України до європейського співтовариства наша держава взяла курс на усунення ознак увіковічення імен політичних діячів у власних назвах географічних об'єктів.

 

Згідно зі статтею 5 Закону України "Про географічні назви" назва, яка присвоюється географічному об'єкту, повинна відображати найбільш характерні ознаки цього об'єкта, враховувати географічні, історичні, природні та інші умови місцевості, де він розташований, думку населення, яке проживає на цій території, вписуватися в існуючу систему назв цієї території і складатися з мінімальної кількості слів.

 

Беручи до уваги викладене вище, підготовлено даний проєкт рішення обласної ради, який передбачає повернення регіональному ландшафтному парку початкової назви "ЕКОПАРК".

 

 

 

Депутат обласної ради                                                                             Д. ТІТОВ