ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проєкту рішення Харківської обласної ради

«Про спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області»

           

І. Пропонується для розгляду питання щодо передачі об’єктів із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області:

 

1. До обласної ради надійшло звернення Харківської обласної державної адміністрації від 17.10.2019 № 01-73/7970, з проханням винести на розгляд обласної ради питання передачі автотранспорту та медичного обладнання із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області у спільну власність відповідних адміністративно-територіальних одиниць області.

У листі повідомлено, що КЗОЗ «ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ» придбано службовий автотранспорт за рахунок коштів субвенції державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості, щодо забезпечення службовим автотранспортом медичних працівників, згідно із наказом Департаменту охорони здоров’я ХОДА від 18.04.2019 № 368-0.

Обласною державною адміністрацією спрямовано до обласної ради копії рішень Первомайської, Красноградської, Нововодолазької, Кегичівської, Вовчанської, Валківської, Чугуївської, Борівської, Близнюківської районних рад, в яких надано згоду на прийняття службового автотранспорту.

Пропонується розглянути питання про передачу службового автотранспорту із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області у власність відповідних адміністративно-територіальних одиниць області згідно із додатками 1-9.

 

2. До обласної ради надійшли листи Сокальської міської ради від 29.07.2019 № 633/02-37 та від 03.09.2019 № 749/02-37 з проханням винести на сесію Харківської обласної ради питання щодо передачі електрооргану ЧССР, що обліковується на балансі КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ФІЛАРМОНІЯ», зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області у комунальну власність територіальної громади міста Сокаля Львівської області. Також у листі вказано, що Сокальська міська рада забезпечить видатки на демонтаж, перевезення та установку даного музичного інструменту.

Сокальською міською радою 29.08.2019 прийнято рішення № 781 «Про надання згоди на прийняття з спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області до комунальної власності територіальної громади міста Сокаля Львівської області електрооргану» із зобов’язанням використовувати зазначене майно за цільовим призначенням та не відчужувати його.

Згідно з рішенням обласної ради від 03 квітня 2007 року № 219-V «Про затвердження Переліку суб’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та Переліку орендованих цілісних майнових комплексів та структурних підрозділів, майно яких знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області» (зі змінами) КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ФІЛАРМОНІЯ» разом із майном, яке обліковується у нього на балансі, знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, у тому числі електроорган ЧССР, інв. № 0387, рік виготовлення – 1985.

Орган знаходиться в приміщенні Свято-Успенського Собору за адресою: м. Харків, вул. Університетська, 11 та з 2017 року за призначенням не використовується.

Згідно із актом приймання-передачі від 31.12.2016 до договору оренди № 1 нерухомого майна від 14.01.2013 приміщення за адресою: м. Харків, вул. Університетська, 11 загальною площею 1227,7 кв.м було повернено Орендарем - КОМУНАЛЬНИМ ПІДПРИЄМСТВОМ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ФІЛАРМОНІЯ», Орендодавцю - Релігійній громаді Свято-Успенського собору Харківської Єпархії Української Православної Церкви. У пункті 2 акта приймання-передачі вказано, що в приміщенні залишається змонтований в справному технічному стані орган – музичний інструмент (чеського виробництва) до моменту прийняття рішення про відчуження (продаж, дарування та інше) засновниками Орендаря – Харківською обласною радою та Харківською обласною державною адміністрацією.

У листі КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ФІЛАРМОНІЯ» від 09 серпня 2019 року № 187 повідомлено, що керівництво підприємства не заперечує щодо прийняття Харківською обласною радою відповідного рішення про передачу даного музичного інструмента до Львівської області та надані кандидатури для обстеження музичного інструменту.

Харківською обласною державною адміністрацією у листі від 04.11.2019 № 01-73/8498 погоджено вказану передачу.

Передача зазначеного об’єкта зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області у комунальну власність територіальної громади міста Сокаля Львівської області повинна здійснюватися відповідно до вимог Закону України “Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності”, постанови Кабінету Міністрів України “Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності” від 21 вересня 1998 року № 1482.

Пропонується розглянути питання про передачу електрооргану ЧССР, що обліковується на балансі КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ФІЛАРМОНІЯ», зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області у комунальну власність територіальної громади міста Сокаля Львівської області згідно із додатком 10.

3. До обласної ради надійшов лист КЗОЗ «КУП’ЯНСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ ІМ. МАРІЇ ШКАРЛЕТОВОЇ» від 04.06.2019 № 1-143 з проханням ініціювати перед Куп’янською міською радою питання передачі спортмайданчику з огорожею, 1984 року ведення в експлуатацію, первісною вартістю 9858,00 грн., розташованого за адресою: м. Куп’янськ, вул. 1 Травня, 26, - що обліковується на балансі КЗОЗ «КУП’ЯНСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ ІМ. МАРІЇ ШКАРЛЕТОВОЇ» (тривалий час за призначенням не використовується та знаходиться на земельній ділянці, яка належить Куп’янській міській раді), із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області у комунальну власність територіальної громади міста Куп’янська. У листі поінформовано, що учбовий процес з фізичного виховання студентів коледжу проходить у двох спортивних залах та на міському стадіоні, який знаходиться поруч з навчальним закладом.

            Згідно з рішенням обласної ради від 3 квітня 2007 року № 219-V «Про затвердження Переліку суб’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та Переліку орендованих цілісних майнових комплексів та структурних підрозділів, майно яких знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області» (зі змінами) КЗОЗ «КУП’ЯНСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ ІМ. МАРІЇ ШКАРЛЕТОВОЇ» разом з майном, яке обліковується у нього на балансі, знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, у тому числі: спортмайданчик з огорожею (м. Куп’янськ, вул. 1 Травня, 26), введений в експлуатацію в 1984 році, інв. № 10131008, первісною вартістю 9858,00 грн.

            Передача зазначеного об’єкта має здійснюватися відповідно до вимог Закону України “Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності”, постанови КМУ “Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності” від 21 вересня 1998 року № 1482.

Харківською обласною державною адміністрацією у листі від 01.08.2019 № 01-73/6065 погоджено вказану передачу.

Куп’янською міською радою прийнято рішення від 11.10.2019 № 1355-VІІ в якому надано згоду на прийняття спортмайданчику з огорожею із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області у комунальну власність територіальної громади міста Куп’янська.

Пропонується розглянути питання про передачу спортмайданчику з огорожею, що обліковується на балансі КЗОЗ «КУП’ЯНСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ ІМ. МАРІЇ ШКАРЛЕТОВОЇ» зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області у комунальну власність територіальної громади міста Куп’янська згідно із додатком 11.

 

Враховуючи листи Харківської обласної державної адміністрації від 17.10.2019 № 01-73/7970, від 04.11.2019 № 01-73/8498, від 01.08.2019 № 01-73/6065, рішення районних та міських рад, керуючись статтями 43 та 59, пунктом 10 розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» пропонується для розгляду на сесії обласної ради проект рішення «Про спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області».

 

Начальник управління з

питань комунальної власності

виконавчого апарату обласної ради                              Марина БУР’ЯНОВА