ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення обласної ради

«Про внесення змін до Програми стимулювання об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів Харківської області до впровадження енергоефективних технологій на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 29 жовтня 2015 року № 1333-VI (зі змінами)»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення

Необхідність внесення змін до Програми стимулювання об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів Харківської області до впровадження енергоефективних технологій на 2016 – 2020 роки (далі – Програма) в частині збільшення прогнозного обсягу фінансування Програми на 2019 рік обґрунтовується значним зростанням попиту з боку ОСББ та ЖБК області на «теплі» кредити.

Ураховуючи соціальну важливість забезпечення кредитування ОСББ/ЖБК, численні звернення профільних громадських організацій та об’єднань постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2019 року № 556 «Про внесення змін до Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2020 роки» було збільшено обсяг фінансування заходу зазначеної програми щодо стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредитів на 2019 рік втричі із 190,08 млн грн до 570,75 млн грн.

Виходячи з вищевикладеного та враховуючи листа Держенергоефективності від 08.08.2019 № 84-01/11/5-19 щодо необхідності збільшення обсягів фінансування обласної програми «теплих» кредитів з урахуванням виділення додаткових коштів з державного бюджету та численні звернення ОСББ області, що скористались Урядовою програмою «теплих» кредитів, але не змогли отримати компенсацію з обласного бюджету через недостатнє фінансування, підготовлено зазначений проект рішення обласної ради.

 

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою проекту рішення є збільшення прогнозного обсягу фінансування Програми стимулювання об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів Харківської області до впровадження енергоефективних технологій на 2016 – 2020 роки.

 

3. Правові аспекти

Правові підстави видання; проекту рішення врегульовані статтями 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Відповідно до Програми загальний прогнозний обсяг її фінансування  складає 6 962 тис. грн, зокрема, на 2019 рік – 1 400 тис. грн.

З початку 2019 року банками - учасниками Програми видано 73 «теплих» кредити ОСББ та ЖБК області на загальну суму 21 656,2 тис. грн, крім того, в стадії оформлення перебуває ще 5 договорів на суму 357,6 тис. грн. Загальний обсяг 20% відшкодування вартості енергоефективного обладнання та матеріалів, що підлягає компенсації з обласного бюджету за вказаними кредитними угодами, складає 4 164,212 тис. грн.

Ураховуючи викладене, пропонується збільшити загальний прогнозний обсяг фінансування Програми до 9 727 тис. грн та на 2019 рік – до 4 165 тис. грн.

 

5. Позиція заінтересованих органів

Проект рішення не підлягає погодженню з іншими органами.

 

6. Регіональний аспект

Проект рішення не стосується питань розвитку адміністративно- територіальних одиниць.

 

7. Громадське обговорення

Проект розпорядження не потребує громадських обговорень.

 

8. Прогноз результатів

Прийняття проекту рішення надасть можливість у 2019 році здійснити додаткові компенсаційні виплати за рахунок коштів обласного бюджету за 38-ма виданими ОСББ та ЖБК «теплими» кредитами.

 

 

Директор Департаменту

житлово-комунального господарства

та розвитку інфраструктури Харківської

обласної державної адміністрації                                Сергій МАГДИСЮК

 

 

 

 

___________________________