ЗВЕРНЕННЯ

Харківської обласної ради до Кабінету Міністрів України

щодо залишення для АТ «Турбоатом» нормативу відрахування

 частки прибутку, що спрямовується на виплату

 дивідендів за 2018 рік, на рівні 50 %

 

Акціонерне товариство «Турбоатом» - один зі світових лідерів у галузі виробництва турбін та турбінного обладнання і робить знаний внесок у розвиток регіональної та національної економіки.

У 2018 р. підприємство сплатило майже 345 млн грн до державного та понад 177 млн грн до місцевих бюджетів, лише за 11 місяців поточного року бюджетні виплати  становлять 379 млн грн та 196 млн грн відповідно. Обсяг виконаних підприємством робіт цього року складає 2,7 млрд грн та має постійну тенденцію до зростання. За останні два роки більш ніж у двічі зросли капітальні інвестиції підприємства з майже 24 млн грн до 50 млн грн. Кожного року істотно збільшується середньомісячна зарплата працівників і становить понад 12,5 тис грн.

Але подальша успішна діяльність флагмана національної індустрії поставлена під питання через загрозу погіршення фінансового стану підприємства, що відбулося за наступних обставин.

Відповідно Закону України «Про управління об’єктами державної власності» та згідно розпорядження Кабінету Міністрів України № 1090-р від 21.11.2018 р., з урахуванням фінансово-господарських показників Загальні збори акціонерів АТ «Турбоатом», які відбулись 17 квітня 2019 року, прийняли рішення провести виплату дивідендів за 2018 рік у розмірі 50 % від чистого прибутку товариства, що становить 382,1 млн грн.  

Вже після того, як було ухвалено рішення Загальних зборів акціонерів АТ «Турбоатом», Уряд своєю постановою № 364 від 24.04.2019 р. підвищив обов’язковий розмір виплати дивідендів до 90%, як базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2018 році господарських товариств у статутному капіталі яких є корпоративні права держави та які за результатами 2018 року отримали чистий прибуток, що перевищує 50 млн. гривень. Таким чином, постановою КМУ було збільшено відповідний базовий норматив із 50% на 90%.

Не зважаючи на те, що АТ «Турбоатом» нарахувало та повністю сплатило дивіденди на державну частку у розмірі 287,5 млн грн, Уряд зобов’язує відрахувати дивіденди в обсязі визначеному постановою від 24.04.2019 р. № 364.

У разі виконання вимог вказаної постанови Уряду щодо виплати дивідендів у розмірі 90%, АТ «Турбоатом» буде змушене вишукати можливість щодо сплати додаткових 306 млн грн, що неминуче призведе до дефіциту обігових коштів на підприємстві.

Різке погіршення фінансового стану, яке виникає таким чином, може призвести до катастрофічних наслідків для бюджетоутворюючого підприємства Харківщини. Підприємству, що має стратегічне значення та є одним з найбільших платників податків, буде неможливим виконати фінансовий план 2019 року та втримати планові темпи розвитку.

Не менш важливою обставиною є те, що три з половиною тисячі працівників та їх сім’ї опиняться на межі виживання.

Враховуючи викладене, Харківська обласна рада закликає Кабінет Міністрів України розглянути можливість залишити  для АТ «Турбоатом» норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2018 році, на рівні 50%, що дозволить підприємству розвиватися, платити податки та зміцнювати енергетичну незалежність України.

 

СХВАЛЕНО

Рішення обласної ради

від 05 грудня 2019 року № ___-VII

(ХХІІ сесія VII скликання)