ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради

«Про звернення Харківської обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо залишення для АТ «Турбоатом» нормативу відрахування

частки прибутку, що спрямовується на виплату

дивідендів за 2018 рік, на рівні 50 %»

 

 

Забезпечення сталого розвитку економіки, зокрема безперебійного функціонування підприємств галузі важкого енергетичного машинобудування, є одним із пріоритетних завдань владних інституцій усіх рівнів.

Зважаючи на повноваження обласної ради як найвищого представницького органу Харківщини, який має опікуватися проблемами громад області та сприяти сталому функціонуванню підприємств Харківщини, які мають важливе значення для промисловості не тільки області, а й всієї України, до нас звернулося АТ «Турбоатом» з проханням посприяти у вирішенні життєво важливого для товариства питання, а саме звернутися до Кабінету Міністрів України щодо залишення для АТ «Турбоатом» нормативу відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за 2018 рік, на рівні 50 %.

На сьогодні Урядом вживається заходів щодо забезпечення сплати в повному обсязі (до 90%) суб’єктами господарювання державного сектору економіки, до переліку яких входить і АТ «Турбоатом», дивідендів на державну частку акцій відповідно до постанови Кабінету Міністрів України                              від 24.04.2019 р. № 364.

Дана постанова була офіційно опублікована у газеті «Урядовий кур’єр» від 27.04.2019 р. № 82 і набрала чинності саме з цього дня.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.11.2018 р.  № 1090-р «Про затвердження фінансового плану публічного акціонерного товариства «Турбоатом» на 2019 рік» затверджено фінансовий план публічного акціонерного товариства «Турбоатом» на 2019 рік, де заплановано базовий норматив відрахування чистого прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності на користь акціонерів, у розмірі 50 відсотків від частини чистого прибутку, отриманого Товариством за підсумками календарного 2018 року.

Таким чином, постановою Кабінету Міністрів України від 24.04.2019 р.     № 364 було змінено відповідний базовий норматив із 50% на 90% вже після проведення 17.04.2019 р. річних загальних зборів акціонерів АТ «Турбоатом», де було прийнято рішення про розподіл чистого прибутку за результатами фінансово-господарської діяльності у 2018 році, та виплату дивідендів акціонерам.

Зважаючи, що на річних загальних зборах акціонерів АТ «Турбоатом», що відбулися 17.04.2019 р., було вирішено розподілити чистий прибуток, отриманий Товариством за результатами фінансово-господарської діяльності у 2018 році, відповідно до чинних на той час законодавчих актів, та що  Товариство виплатило у повному обсязі до 01.07.2019 р. дивіденди на державну частку у розмірі 287 459 435,90 грн, АТ «Турбоатом» просить схвалити відповідне звернення до  Кабінету Міністрів України з метою недопущення різкого погіршення фінансового стану підприємства.

У зв’язку із цим підготовлено звернення та відповідний проєкт рішення обласної ради.

 

Депутат обласної ради                                          Максим Колінько