ІНФОРМАЦІЯ

про хід виконання обласної цільової Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016 -2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 14 квітня 2016 року № 110-VII (зі змінами) у 2019 році

 

Сприяння розвитку громадянського суспільства є однією з найважливіших умов становлення України як демократичної, правової і соціальної держави. Це, насамперед, передбачає налагодження системи взаємодії органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування  з інститутами громадянського суспільства, яка повинна базуватися на партнерстві, взаємній зацікавленості у досягненні цілей, пов’язаних із процесом демократизації усіх сфер державного і регіонального рівнів управління і суспільного життя, соціально-економічним і духовним прогресом, всебічним забезпеченням захисту прав і свобод людини та громадянина.

Мета Програми полягає у створенні сприятливих умов для подальшого розвитку громадянського суспільства на Харківщині, підвищення ефективності комунікації органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з інститутами громадянського суспільства, забезпечення участі громадських лідерів у формуванні та реалізації державної і регіональної політики, стимулювання громадської активності, зміцнення громадянського суспільства на засадах впровадження принципів належного врядування з урахуванням конкретних особливостей історико-культурного та соціально-економічного розвитку регіону, досягнення європейських стандартів забезпечення та захисту прав і свобод людини і громадянина, сприяння громадській активності та збереженню громадянського порозуміння на території Харківської області.

Основними завданнями реалізації Програми є:

створення сприятливих умов (у тому числі правових) для діяльності та розвитку інститутів громадянського суспільства;

забезпечення співпраці органів виконавчої влади та ІГС у процесі формування та реалізації регіональної політики;

підтримка ініціатив ІГС для вирішення завдань регіональної політики;

підвищення професійного рівня та інституційної спроможності ІГС та органів виконавчої влади щодо використання механізмів участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики;

забезпечення поінформованості суспільства про діяльність ІГС через впровадження постійно діючої інформаційно-просвітницької кампанії.

Виконання Програми передбачає проведення впродовж 2016 - 2020 років заходів, спрямованих на залучення ІГС та громадськості до процесів формування та реалізації державної і регіональної політики, зокрема шляхом впровадження постійно діючої інформаційно-просвітницької кампанії; вироблення прозорих механізмів підтримки місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування суспільно-корисної діяльності ІГС через впровадження механізму соціального замовлення; стимулювання громадської активності населення Харківщини через впровадження форм заохочення ініціатив ІГС тощо.

У даній сфері правового регулювання діють Указ Президента України від 26 лютого 2016 року № 68/2016, яким затверджено Національну Стратегією розвитку громадянського суспільства на 2016 – 2020 роки, постанова Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року № 996 „Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики” (зі змінами), постанова Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2011 року № 1049 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка» (зі змінами та доповненнями).

Розпорядниками коштів Програми виступають Харківська обласна державна адміністрація та Департамент масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації (далі – Департамент).

Рішенням обласної ради від 06 грудня 2018 року № 832-VIІ на заходи обласної цільової Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016 – 2020 (далі – Програма) виділено кошти у сумі 400,0 тис. грн., які було спрямовано на виконання заходів Програми. Разом з представниками ІГС області та громадськими активістами було організовано та проведено:

13.01.2019 –“Етновечорниці” – це фінальний захід “Вертеп-Фесту”, мета якого - зблизити не тільки мешканців різних регіонів України, але і носіїв різних етнічних та культурних традицій між собою через розповіді про традиції, спільні танці та співи. “Етновечорниці” відбулися на другий день “Веретеп-фесту 2019” та зібрали більше 500 людей - представників колективів ІІІ Всеукраїнського фестивалю вертепів з різних регіонів від Заходу до Сходу України, включаючи Харків і область, до яких приєдналися представники восьми етнічних спільнот області. Саме неформальне спілкування учасників фестивалю відбулося на Арт-завод МЕХАНИКА Иная Земля. На цьому заході разом з вертепними і колядними колективами спілкувалися та веселилися представники восьми етнічних спільнот Харкова: вірменської, азербайджанської, казахської, таджикської, грузинської, башкирської, німецької та грецької. Захід розпочався з флешмобу “Калина”: 150 учасників “Етновечорниць” різних національностей утворили “грона калини”, тримаючи в руках зелені стрічки (гілки) і червоні кола (ягоди) та заспівали “Одна калина за вікном, одна родина за столом...”. Таким чином учасники флешмобу проілюстрували приказку "Без калини немає України" та свою єдність. Ще один танцювальний флешмоб підготували студенти Українська академія лідерства.

Всі учасники відмітили, що “Етновечорниці” вийшли дуже теплими та дружніми: присутнім вдалося познайомитися між собою ближче в неформальній обстановці, обмінятися фольклорними скарбами своїх регіонів, знайти нових друзів, показати свої традиційні танці, пісні та пригостити один одного стравами національної кухні. Наприкінці всі об'єдналися в велике коло, щоб разом виконати стародавній народний український танок;

12.02.2019 – навчальний семінар на базі Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України Департаментом, який було організовано та проведено за підтримки обласної державної адміністрації громадською радою при обласній державній адміністрації разом з Університетським консорціумом щодо координації співпраці між владою та громадянським суспільством. Представники закладів вищої освіти з усієї Харківщини, які переймаються волонтерською та соціальною роботою, зібралися для об`єднання зусиль в реалізації спільних проектів. Проведення заходу сприятиме щоб надалі ця робота була більш консолідованою та системною. Наприкінці заходу відбувся показ документального фільму Володимира Чистиліна «Герої не вмирають». Участь у семінарі прийняло понад 100 осіб.

17.04.2019 – щорічний регіональний Форум інститутів громадянського суспільства. Метою Форуму було створення сприятливих умов для розвитку громадянського суспільства, налагодження ефективної взаємодії громадськості з органами державної влади, органами місцевого самоврядування на засадах партнерства, забезпечення додаткових можливостей для реалізації та захисту прав і свобод громадян, задоволення суспільних інтересів із залученням громадської ініціативи та самоорганізації.

На заході були розглянуті питання фінансової звітності, пенсійного забезпечення, взаємодії із органами влади та місцевого самоврядування, адвокаційна діяльність та інструменти громадського контролю. Участь у заході прийняли 120 представників інститутів громадянського суспільства регіону.

- 05.12 2019, у міжнародний День волонтера, в гарнізонному ДК офіцерів (м. Харків, вул. Полтавський шлях, 184) відбувся зльот волонтерів Харківської області з обміну досвідом. До початку урочистостей в холі пройшли консультації з представниками структурних підрозділів обласної державної адміністрації: Департаменту масових комунікацій, Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами, Департаменту соціального захисту населення, Департамент науки та освіти, Управління охорони здоров’я, Управління у справах молоді та спорту та обласного Центр зайнятості. Волонтери задавали питання, які їх цікавлять, отримали необхідні зв’язки та контакти, рекомендації щодо шляхів вирішення проблем.

Під час урочистої частині відбулося нагородження волонтерів відзнакою Президента “За гуманітарну участь у АТО”. Далі учасники дивились концерт, в якому взяли участь дитячі колективи області та м. Харкова, учасники АТО/ООС.

У заході прийняли участь близько 400 волонтерів;

18.12.2019 відбувся захід, продовження акції «Історія нескорених: спадкоємність поколінь» - «Герої Харківщини у неоголошеній війні «Історія нескорених», було відкрито постійно діючу експозицію, стіну Пам'яті "Історія Нескорених".у Харківському обласному військовому комісаріаті (м. Харків, вул. Коцарська, 56). Участь у заході прийняли волонтери, учасники АТО/ООС, члени родин загиблих, співробітники військкомату, курсанти та офіцерів військових ЗВО м. Харкова, студентська молодь, всього понад 120 осіб. Зазначений проект буде продовжено у Харківських вишах.

 

Згідно з чинним законодавством органи виконавчої влади обов’язково залучають представників громадськості до обговорення проектів нормативних актів та консультацій, семінарів, засідань «круглих столів» з актуальних питань життя країни. Така взаємодія відбувається у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики».

На офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації функціонує рубрика «Консультації з громадськістю», в якій створено підрубрики «Електронні консультації з громадськістю», «Публічні громадські обговорення», «Орієнтовні плани проведення консультацій з громадськістю». На головній сторінці веб-сайту розміщено банер «Громадська експертиза».

Обласна державна адміністрація приділяє велику увагу публічним консультаціям з громадськістю у різних формах: громадських обговорень, слухань, засідань «круглих столів», засідань комітетів громадської ради при обласній державній адміністрації з актуальних проблем соціально-економічного та гуманітарного розвитку.

Харківською обласною державною адміністрацією складено та оприлюднено орієнтовний план проведення консультацій з громадськістю на 2019 рік, згідно якого заплановано проведення 25 консультацій з громадськістю.

Протягом 2019 року було організовано 43 заходи в рамках проведення консультацій з громадськістю, ініційованих обласною державною адміністрацією. Це в першу чергу круглі столи, зустрічі з громадськістю, опитування на офіційному веб-сайті. В активному спілкуванні з громадськістю вирішується важливі питання, зокрема, в жовтні відбулось урочисте відкриття монументу захисникам України. Остаточний вигляд монумента захисникам України затвердили під час громадських слухань, які відбулись у 2018 році в обласному військкоматі. Тоді в обговоренні взяли участь представники військових комісаріатів, учасники АТО (ООС) та бойові офіцери. Будівельні роботи розпочалися в червні цього року. Над ідеєю монументу архітектори та скульптори працювали спільно з представниками громадських організацій, що об’єднують ветеранів АТО та ООС.

 

Протягом року відбулося 6 засідань громадської ради при Харківській обласній державній адміністрації (29.01.2019, 15.03.2019, 24.05.2019, 06.08.2019, 26.08.2019 та 28.11.2019).

Проведено також періодичні засідання членів ради за наступними напрямками роботи: соціально-економічного розвитку; освіти, науки, культури, молоді та спорту; забезпечення правопорядку і законності, оборони та мобілізаційної підготовки; місцевого самоврядування, охорони здоров’я та соціальної політики; інфраструктури, містобудування та архітектури, енергетики, ЖКГ, а також засідання антикорупційного та волонтерського комітетів.

Члени громадської ради постійно виїжджали до районів області, в яких  було проведено заходи різні за тематикою у формі круглих столів, семінарів, тренінгів, форумів, освітніх марафонів, зустрічей.

Відповідно до вимог Типового положення про громадську раду при міністерстві, іншому центральному органі виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласній, Київській та Севастопольській міській, районній, районній у мм. Києві та Севастополі державній адміністрації, затвердженого Постановою КМУ № 996 від 03.11.2010 р. (зі змінами), повноваження зазначеної громадської ради припинилися 05.12.2019.

Наразі обласною державною адміністрацією розпочато роботу щодо належної організації процесу утворення нового складу громадської ради: затверджено склад ініціативної групи з підготовки установчих зборів з формування нового складу громадської ради при обласній державній адміністрації та відбулося два засідання ініціативної групи; розпорядженням затверджено спосіб формування нового складу громадської ради при Харківській обласній державній адміністрації.

Інформаційне висвітлення роботи громадської ради відбувається на офіційному сайті обласної державної адміністрації у рубриці «Громадська рада», на сайті громадської ради при Харківській обласній державній адміністрації та на сторінках у соціальних мережах.

При обласній державній адміністрації діє Координаційна рада з питань громадянського суспільства (далі – Координаційна рада), склад якої було затверджено року розпорядженням голови облдержадміністрації від 02.08.2016 № 328 відповідно до Указу Президента України від 26 лютого 2016 лютого 2016 року № 68 «Про сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні», оновлений склад затверджено розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 24.04.2018 № 304. Членам Координаційної ради було запропоновано для обговорення звіт стосовно виконання Плану заходів щодо реалізації у Харківській області в 2019 році Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки та проект зазначеного плану на 2020 рік.

У межах компетенції протягом року Департаментом надавалася організаційна допомога ветеранським організаціям щодо здійснення ними статутних завдань та постійно запрошувались керівники та представники ветеранських організацій до участі в обласних заходах з нагоди державних свят та пам’ятних дат.

Департамент протягом звітного періоду проводив заходи та сприяв національно-культурним об’єднанням області у проведенні заходів, спрямованих на виховання міжнаціональної поваги та толерантності. Для Міністерства культури України було направлено звітну інформацію про стан задоволення прав національних меншин в Харківській області і виконання заходів Стратегії захисту та інтеграції ромської національної меншини до українського суспільства в 2018 році та готується відповідний звіт за 2019 рік.

За участю представників органів державної влади, місцевого самоврядування і громадських об’єднань у 2019 році організовано та проведено змістовні заходи.

20-22 лютого в круглому столі на тему «Як вирішувати та боротися із стереотипами та мовою ворожнечі щодо національних меншин під час громадських слухань та виборчих кампаній», організованому в Києві Міністерством культури України разом з Радою Європи, взяли участь представники обласної державної адміністрації, Харківського міського товариства казахстанців «Бірлік» та грузинського національно-культурного товариства «Сакартвело».

24 лютого Харківське міське товариство греків «Геліос» організувало відзначення Всесвітнього дня грецької мови і Міжнародного дня рідної мови. Члени товариства і гости свята познайомились з історією новогрецької мови та рідними мовами греків Приазов’я і Причорномор’я – румейською, урумською, понтійською. Вони послухали вірші і пісні названими мовами, подивились танці греків Понту, Приазов’я і Еллади.

15 березня було проведене чергове засіданння Ради керівників національно-культурних товариств при Департаменті масових комунікацій обласної державної адміністрації. На засіданні обговорили можливі напрямки спільної роботи на поточний рік та співпраці національно-культурних товариств з Харківським обласним організаційно-методичним центром культури і мистецтва, актуальні проблеми толерантних стосунків громадян України різних національностей, попередження негативного впливу суперечливих історичних подій на сучасні міжнаціональні відносини.

У квітні тривали заходи щорічного Фестивалю грецької культури, присвяченого Дню Національного Відродження Греції: 13 квітня було відкрито планшетну фотовиставку «Без правил, без кордонів. Андреас Ембірикос (1901-1975)»; 20 квітня в Харківській обласній філармонії організували концерт творів грецьких композиторів. Організатором всіх цих заходів є Харківське міське товариство греків «Геліос», якому допомагали Посольство Грецької Республіки в Україні, благодійники з Греції та України, харківські університети, обласна і міська влада.

25 травня в Харківському національному аграрному університеті ім. В.В. Докучаєва урочисто відкрили меморіальну дошку вірменському письменнику, кіносценаристу Акселю Бакунци, який закінчив цей заклад 1923 року. В урочистому заході взяли участь голова Харківської обласної ради С. Чернов і заступник голови ХОДА А. Бабічев.

27 травня в Харкові відзначали 10-річчя діяльності Вірменського освітньо-культурного центра ім. Г.О.Алтуняна при Почесному консульстві Республіки Вірменія в Харкові. Ювілей відзначили концертом Народного художнього колективу України ансамблю вірменської пісні і танцю «Аракс». В урочистостях взяли участь посол Вірменії в Україні Тигран Сейранян, керівники обласної державної адміністрації, Харківської міської ради, творчих спілок країни. Учасники заходів високо оцінили діяльність Вірменського освітньо-культурного центра з розвитку міжнаціональних відносин, українсько-вірменських зв’язків, збереження національної мови, культури, мистецтва.

29 травня керівники громадської організації «Харківський обласний комітет «Дробицький Яр» відвідали в районному центрі Золочів місце спорудження меморіалу місцевим євреям, які загинули в період нацистської окупації України. Вони мали зустрічі з керівництвом Золочівської РДА і Золочівської ОТГ, які надають допомогу в створенні меморіалу.

14 червня в Харківському обласному центрі зайнятості в партнерстві з Харківським обласним національно-культурним товариством циган «Ромен» проведений захід для молодих ромів з метою надання допомоги в обранні майбутньої професії. Учасники пройшли тестування та отримали багато корисної інформації, дізнались про можливість брати участь у тренінгах та екскурсіях, які організовує Центр зайнятості.

20 червня було організовано робочу зустріч представників різних органів влади, які безпосередньо залучені до реалізації заходів Ромської стратегій в області. В обговоренні гострих для ромської меншини проблем та шляхів їх вирішення взяли участь представники Головного управління Державної міграційної служби в Харківській області, Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації, Харківського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, ромських громадських організацій.

25 червня начальник управління внутрішньої політики Департаменту масових комунікацій взяв участь у «круглому столі» на тему «Забезпечення прав ромської меншини в Україні» та ознайомлення з кращими європейськими практиками у цій сфері. Захід був організований у м. Харкові Міністерством культури України спільно з Радою Європи в межах міжнародного тематичного візиту в Україну Спеціального комітету експертів Ради Європи з питань ромів та кочівників.

Харківський обласний центр зайнятості з допомогою громадської організації «Харківське національно-культурне товариство «Ромен» у червні-липні проводив низку заходів для молодих ромів з метою допомогти їм у пошуках майбутньої професії. Учасники пройшли тестування і отримали багато корисної інформації, дізнались про можливість брати участь у тренінгах та екскурсіях на виробничі об’єкти, які організовує центр зайнятості.

Харківське міське товариство греків «Геліос» організувало в Мироносицькому храмі Харкова панахиду по жертвам депортації греків в СССР (на 2019 рік припадає 75-та річниця примусового виселення греків з Криму і 70-та річниця депортації грецького населення з причорноморських районів України, Грузії та Росії).

Артисти народного художнього колективу України ансамблю вірменської пісні і танцю «Аракс» (художній керівник Гамлет Оганесян) взяли участь в урочистому концерті до Дня Конституції України, організованому в Харківській обласній філармонії.

17-18 серпня в Харкові вперше провели «кримські дискусії», літературні читання та концерт кримськотатарських виконавців у рамках культурного проекту «Кримський Дім об`єднує серця».

14 вересня в Харківському літературному музеї був організований мистецько-розважальний захід «Етно-паті» (в межах форум-семінару «Дев’ять життів традиції» Благодійного фонду «Харків з тобою» за підтримки Українського культурного фонду), в якому взяли участь представники азербайджанської, казахської та грецької меншини області.

Спеціалісти районних підрозділів Головного територіального управління юстиції у Харківській області продовжують виступати з лекціями в межах просвітницького проекту «Я маю право!», в т.ч. й для представників ромської національної меншини.

Лідери і активісти національно-культурних товариств Харківщини брали активну участь в організованих обласною і районними державними адміністраціями заходах з відзначення державних свят і пам’ятних дат.

Для забезпечення належного висвітлення у засобах масової інформації виконання законодавства у сфері міжнаціональних відносин, задоволення культурно-просвітницьких, мовних, інформаційних потреб національних меншин, які проживають на Харківщині, Департамент постійно рекомендує ЗМІ області всіх форм власності організувати поширення матеріалів, спрямованих на розвиток гармонійних міжетнічних відносин та реалізацію прав національних меншин.

Керівництво та фахівці Департаменту сприяли участі представників структурних підрозділів обласної  державної адміністрації, членів громадської ради та представників громадських організацій в м. Харкові у: семінарі-тренінгу 5-6 вересня, який відбувся за підтримки СКМУ та Офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні, на тему «Співпраця органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства в процесі формування та реалізації державної, регіональної політики»; регіональному круглому столі 10 вересня «Заходи зміцнення довіри між органами влади та організаціями громадянського суспільства», за підтримки Офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні спільно з Офісом Президента України та Міністерством молоді та спорту України у рамках проекту «Зміцнення спроможності Уряду України та організацій громадянського суспільства ефективно співпрацювати».

Харківське міське товариство греків «Геліос» організувало протягом жовтня-листопада 2019 року традиційні Дні грецької культури (дев’ятнадцятий сезон), які  присвячені Державному святу Грецької Республіки «День «Охі!» та 30-річчю заснування «Геліосу». Девіз цьогорічного свята був «Ми – діти еллінів та Рідної України!». Дні грецької культури проведені за підтримки Посольства Греції в Україні, Харківської обласної державної адміністрації, Харківської міської ради, Федерації грецьких товариств України, Одеської філії Грецького фонду культури, Благодійної організації «Фонд Бумбураса», Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна, Харківського національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Харківського національного автомобільно-шляхового університету, Харківського художнього музею.

19 жовтня традиційні Дні грецької культури в Харкові відкрились урочистим зібранням і святковим концертом, в якому взяли участь представники Харківської обласної державної адміністрації, Посольства Грецької Республіки в Україні, керівники громадських об’єднань і аматорські колективи грецької національної меншини з Маріуполя, Одеси, Харкова. В межах Днів грецької культури активісти товариства «Геліос» провели круглий стіл «Спогади про Сократа. Перший філософ людства» (26 жовтня), підбили підсумки IX обласного конкурсу дитячого малюнку на «Сяйво Еллади» (2 листопада), демонстрували виставку «Нематеріальна культурна спадщина Греції», презентували видання «Подорож «грецькою» Харківщиною» (16 листопада).

Дні єврейської культури організувала місцева благодійна організація «Благодійний фонд «Общинний Єврейський Культурний Фонд Бейт Росс». Протягом 06-22 жовтня харків’яни мали можливість відвідати виставки, концерти, майстер-класи, «Ярмарок ремесел», фестиваль традиційної клезмерської музики за участю виконавців з Одеси, Львова, Харкова і Росії.

Черговий навчальний рік розпочав восени 2019 року Вірменський навчально-культурний центр ім. Г.О. Алтуняна, який працює при Почесному консульстві Республіки Вірменія в Харківській і Сумській областях. Заняття проводять в приміщенні Вірменської апостольської церкви «Сурб Арутюн», в Центрі працює недільна вірменська школа для 1-5 класів, класи народних музичних інструментів, малювання, хореографії.

30 листопада Харківське обласне товариство азербайджансько-української дружби «Достлуг» презентувало книгу творів великого азербайджанського поета Сеїда Імедеддіна Насімі українською мовою, підготовлену Державним центром перекладів Азербайджану.

Спеціалісти районних підрозділів Головного територіального управління юстиції у Харківській області в межах просвітницького проекту «Я маю право!» періодично виступають з лекціями для представників ромської національної меншини.

18 грудня було проведено засідання Ради керівників національно-культурних товариств при Департаменті масових комунікацій обласної державної адміністрації. Учасники засідання підбили підсумки співпраці протягом року і обговорили напрямки діяльності на 2020 рік, в т.ч. участь аматорських колективів і виконавців національних меншин у IV Всеукраїнському фестивалі «Вертеп Фест 2020», який традиційно пройшов у Харкові 11-12 січня 2020 року.

Керівництво та фахівці Департаменту регулярно беруть участь у робочих зустрічах з представниками національно-культурних товариств області та ветеранських організацій, у тому числі учасників АТО, під час яких надається організаційна допомога та консультації щодо здійснення ними статутної діяльності.

Заступник голови обласної державної адміністрації М.Є. Черняк, керівництво Департаменту постійно проводили робочі зустрічі з керівництвом Східного міжрегіонального відділу Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, керівниками громадських організацій учасників АТО.

Реалізація заходів Програми є важливою частиною виконання щорічного Плану заходів щодо реалізації у Харківській області у 2019 році Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки.

Суспільно корисна діяльність організацій громадянського суспільства заслуговує на всебічну державну фінансову підтримку. Напрацювання ефективних рішень, надання соціальних послуг, розвиток благодійництва та волонтерства, боротьба з корупцією – цих процесів потребує кожна демократична правова держава. Демократичні держави активно використовують переваги від залучення ОГС до співпраці, застосовуючи різноманітні механізми фінансової підтримки.

Подальший розвиток громадянського суспільства та зміцнення його партнерства з органами влади у розв’язанні актуальних суспільних проблем сьогодення значною мірою залежать від запровадження ефективної системи фінансової підтримки організацій громадянського суспільства.

Разом з цим, 2020 рік – останній рік дії зазначеної обласної Програми, її термін завершується. Буде розпочато кропітку роботу по складанню нової п’ятирічної Програми, до якої необхідно включити сучасні, актуальні та корисні заходи та долучити до її розробки представників ІГС області.

Департамент здійснював координацію та супроводження проведення урочистих заходів відповідно до обласних планів заходів з нагоди державних свят та пам’ятних дат, запрошував до участі у заходах представників громадських організацій, об’єднань громадян, керівників і активістів національно-культурних товариств Харківщини до: 100-річчя Акту Злуки в День Соборності України (22 січня), Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту (27 січня), Дня пам’яті Героїв Крут (29 січня), Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав (15 лютого), Дня Героїв Небесної Сотні (20 лютого), Міжнародного дня рідної мови (21 лютого), Дня народження Тараса  Григоровича Шевченка (9 березня) Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів (11 квітня), Дня Чорнобильської  трагедії (26 квітня), Дня  пам’яті та примирення (8 травня), Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (9 травня), Дня  пам’яті жертв політичних репресій (19 травня), Дня Конституції України (28 червня) Дня Державного прапору України (23 серпня), Дня Незалежності України (24 серпня), День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України (29 серпня), 76-ї річниці визволення Харківської області від нацистських загарбників (19 вересня), День партизанської слави (22 вересня). Дня українського козацтва та Дня захисника України (14 жовтня), Дня визволення України від фашистських загарбників (28 жовтня), Дня Гідності та Свободи (21 листопада), Дня пам’яті жертв голодоморів, Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (14 грудня).

 

 

Заступник начальника

Департаменту масових комунікацій

обласної державної адміністрації                                                  І.П. Ісаєнко

 

 

Образцова 700 50 16