Інформація

про хід виконання регіональної цільової Програми розвитку цивільного захисту Харківської області на 2018 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 07 грудня 2017 року № 552-VII (зі змінами)

 

 

Метою регіональної цільової Програми розвитку цивільного захисту Харківської області на 2018 – 2020 роки (далі – Програма) є реалізація державної політики у сфері цивільного захисту.

Загальний обсяг фінансових ресурсів Програми, необхідних для реалізації заходів становить 28176,0 тис. грн, з них:

- за рахунок коштів обласного бюджету – 24496,0 тис. грн;

- за рахунок коштів місцевих бюджетів – 3680 тис. грн.

У 2019 році фінансування Програми передбачалось на загальну суму 10763,2 тис. грн, фактично профінансовано – 3321,679 тис. грн, що склало 31 % від передбаченого Програмою, з них:

1)    п.1. Проведення реконструкції територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення населення.

п.1.1. Розроблення проектно-кошторисної документації на реконструкцію територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення населення.

У 2019 році Програмою передбачалося виділення з обласного бюджету коштів у сумі 500 тис. грн. Кошти не виділялися.

2)    п.2. Забезпечення проведення реконструкції місцевих автоматизованих систем оповіщення населення.

п. 2.1. Проектування та проведення робіт із удосконалення місцевих автоматизованих систем оповіщення населення із підключенням до регіональної автоматизованої системи централізованого оповіщення (у районах, містах обласного значення, об’єднаних територіальних громадах).

У 2019 році Програмою передбачалося виділення з місцевих бюджетів коштів у сумі 1600 тис. грн. Було виділено з місцевого бюджету міста Харкова кошти в сумі 300 тис. грн на виготовлення технічного завдання для створення місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення, що склало 19 % від передбаченого Програмою.

3)    п.3. Забезпечення готовності  територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення населення.

п.3.1. Експлуатаційно-технічне обслуговування територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення населення.

Програмою передбачалось фінансування з обласного бюджету на загальну суму 1300 тис. грн, фактично було профінансовано – 1285,648 тис. грн, що склало 99 % від передбаченого Програмою.

Фінансування заходу забезпечило технічну готовність обладнання системи для оповіщення та інформування населення, а також, забезпечити готовність територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення до виконання дій за призначенням.

4)    п.4. Приведення у відповідність зі встановленими вимогами диспетчерського пункту з метою забезпечення  готовності до роботи за призначенням.

п.4.1. Проведення поточного і капітального ремонту приміщень, обладнання систем життєзабезпечення, проведення гідроізоляції диспетчерського пункту, придбання та установка (заміна) обладнання і апаратури (вентиляційні фільтри, електричні двигуни, насоси, калорифери, енергозберігаючі світильники, пластикові труби, запірна арматура, сантехнічне обладнання, міні-АТС, телефонні апарати та кабель, радіостанція короткохвильового діапазону, вогнегасники, меблі, баки для води, постільна білизна та матраци (каремати, спальні мішки)), проведення повірки засобів і систем обліку електричної енергії та кабелю системи електрозабезпечення, проведення технічного обслуговування системи фільтровентиляції, електричних і механічних систем управління затворами, електричних щитів, проведення підключення телефонних апаратів керівництва територіальної підсистеми цивільного захисту Харківської області до системи автоматизованого виклику.

 У 2019 році Програмою передбачалося виділення з обласного бюджету коштів у сумі 1300 тис. грн. Кошти не виділялися.

5) п. 5. Запобігання загибелі людей на водних об’єктах.

Згідно Програми у 2019 році передбачалося фінансування – 2046,2 тис. грн, фактично профінансовано 2036,031 тис. грн, що складає 99,5 % .

п. 5.1. Забезпечення готовності ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ КОМУНАЛЬНОЇ АВАРІЙНО-РЯТУВАЛЬНОЇ ВОДОЛАЗНОЇ СЛУЖБИ (далі – ХОКАРВС) до реагування на надзвичайні ситуації (події) та проведення водолазних робіт на водних об’єктах.

У 2019 році згідно Програми передбачалося фінансування -  2036,2 тис. грн, з обласного бюджету були виділені кошти у сумі 2036,031 тис. грн, захід профінансовано у повному обсязі.

Фінансування зазначеного заходу дало можливість забезпечити  готовність ХОКАРВС до реагування на надзвичайні ситуації, проведення запобіжних, рятувальних та водолазно-технічних робіт, а також забезпечити безпеку людей під час проведення масових заходів на водних об’єктах Харківської області.

У 2019 році ХОКАРВС проведені наступні заходи:

- водолазне обстеження дна акваторії на 14 пляжах;

- піднято тіл загиблих на водних об’єктах – 8 осіб;

- забезпечено безпечне перебування людей на воді під час проведення свят Водохреща, Трійця, Івана Купала;

- виконано водолазних підводно-технічних робіт – 6;

- виступів по радіо – 2, по телебаченню 3;

- розповсюджено листівок інформаційного та попереджувального характеру – 150.

п. 5.2. Обладнання місць масового відпочинку людей на водних об’єктах. Програмою виділення коштів не передбачалося.

Протягом літнього періоду на території області було відкрито 42 місця відпочинку населення на водних об’єктах, з них у дитячих оздоровчих таборах – 10,  на базах відпочинку – 17, пляжів загального користування – 15.

Органами місцевого самоврядування, власниками та орендарями водних об’єктів в місцях стихійного відпочинку були встановлені знаки, стенди та оголошення заборонного та попереджувального характеру.

Жодного випадку загибелі людей на визначених, обстежених та обладнаних місцях масового відпочинку на воді не сталося.

п. 5.3. Забезпечення безпеки людей під час проведення масових заходів на водних об’єктах (свято Івана Купала, свято Водохреща). Програмою виділення коштів не передбачалося.

З метою забезпечення безпеки людей під час святкування Дня Івана Купала та Водохреща в місцях проведення заходів біля водних об’єктів були створені тимчасові рятувальні пости, організовано чергування медичних працівників, для оперативного надання медичної допомоги потерпілим, організовано роз’яснювальну роботу серед населення щодо правил поведінки на воді.

п.5.4. Забезпечення інформування населення через засоби масової інформації про дотримання правил безпеки на водних об’єктах та надання першої медичної допомоги. Програмою виділення коштів не передбачалося.

Впродовж 2019 року була проведена інформаційно-роз’яснювальна робота через засоби масової інформації щодо дотримання правил безпеки під час відпочинку на воді, вилову риби, у тому числі підлідному, та надання першої допомоги постраждалим. Фахівцями Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області, Харківської обласної комунальної аварійно-рятувальної водолазної  служби, Департаменту цивільного захисту,  Департаменту масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації, Національного університету цивільного захисту України в місцях відпочинку розповсюджувались листівки попереджувального характеру. Також, відповідна робота була проведена у закладах освіти Харківської області, обладнані куточки «Безпека на воді, на льоду», «Правила надання першої медичної допомоги при обмороженні та переохолодженні».

п 5.5. Друкування плакатів, буклеті, листівок і розповсюдження через населення. У 2019 році Програмою передбачалося виділення з обласного бюджету коштів у сумі 10 тис. грн. Кошти не виділялися.

6) п.6. Сприяння у забезпеченні пожежної та техногенної безпеки.

У 2019 році Програмою передбачалося виділення з обласного бюджету коштів у сумі 3200 тис. грн. Кошти не виділялися.

п.6.1. Придбання для підрозділів спеціалізованої протипожежної служби цивільного захисту області спеціального обладнання, апаратів захисту органів дихання, запасних частин до них, пожежних рукавів, стволів, ручного гідравлічного інструменту, стаціонарних радіостанцій, запасних частин для пожежних автомобілів, бойового одягу, костюмів хімічного захисту, протичумних костюмів, пневматичних палаток.

У 2019 році Програмою передбачалося виділення з обласного бюджету коштів у сумі 3000 тис. грн. Кошти не виділялися.

п.6.2. Придбання піноутворювача та хімічного поглинача для підрозділів спеціалізованої протипожежної служби цивільного захисту області з метою оперативного реагування на надзвичайні ситуації та нестандартні резонансні і небезпечні події та ліквідації їх наслідків.

У 2019 році Програмою передбачалося виділення з обласного бюджету коштів у сумі 200 тис. грн. Кошти не виділялися.

п.6.3. Забезпечення функціонування підрозділів місцевої пожежної охорони. Виділення коштів з обласного бюджету не передбачалося.

На сьогодні, створено та функціонує 45 підрозділів місцевої пожежної охорони у 23 районах області.

Впродовж 2019 року підрозділи місцевої пожежної охорони здійснили 393 виїзди на пожежі. Під час гасіння пожеж було врятовано майна більш ніж на 23 млн. 376 тис. грн.

У 2019 році із різних бюджетів на фінансування підрозділів місцевої пожежної охорони було виділено 6 млн. 015 тис. грн.

п.6.4. Створення Центрів безпеки громадян.

Виділення коштів з обласного бюджету не передбачалося. Центри безпеки громадян не створювались.

7) п.7. Удосконалення системи реагування на надзвичайні ситуації.  

п.7.1. Придбання матеріальних цінностей для регіонального матеріального резерву з метою здійснення запобіжних заходів у разі загрози виникнення надзвичайних ситуацій, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру та їх наслідків, проведення невідкладних відновлювальних робіт згідно із Номенклатурою та обсягами матеріального резерву.

У 2019 році Програмою передбачалося виділення з обласного бюджету коштів у сумі 817 тис. грн. Кошти не виділялися.

 

 

Директор Департаменту

цивільного захисту

Харківської обласної

державної адміністрації                                                  Павло ПОНОМАРЕНКО